Médianapló

Médianapló - Az ellenzék szekerét tolja-e a kormányt kritikával illető sajtó?

2019. május 28. 10:24 - Zöldi László

Nevetséges volna, ha kormánypárti politikusok azt állítanák, hogy az ellenzék bizonyos pártjai azért szerepeltek jól az uniós választáson, mert melléjük állt a média jelentékeny része. Pedig ezzel kísérletezett a parlamenti Fidesz-képviselőcsoport vezetője a szavazás másnapján. Szerinte „A Népszava, az RTL, az ATV, az Index, a HVG, a 24.hu mind az ellenzék szekerét tolják.” (Idézet a Népszava mai számában megjelent országgyűlési tudósításból.)

A Fideszből nem szokás kibeszélni, és Kocsis Máté csupán megismételte a miniszterelnök-pártelnök szavait. Néhány napja Orbán Viktor interjút adott a Bild című német lapnak, és arról beszélt, hogy „A legnagyobb kereskedelmi tévéadó, az RTL, a legnagyobb hírcsatorna, az ATV, a legnagyobb napilap, a Népszava és a legnagyobb bulvárújság, a Blikk az ellenzéket támogatja.” Ezt is hozzáfűzte: „Most folyton ellenszélben haladok.” Ekkor esett le a tantusz, hogy február elején miért volt oly nagy a botrány Dr. Varga István körül. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnöke azt fejtegette egy békéscsabai tévéstúdióban, hogy „Ebben a pillanatban ennek az oldalnak nincs komoly sajtója.” Meg azt is, hogy „Igényes, jó tollú újságírókat a másik oldalon látok.”

Huszonnégy órán belül megváltak tőle, és akkor azt hittem, hogy azért, mert túlértékelte a másik oldal sajtóját. Most értettem meg, nem az volt vele a baj, hogy lekezelte, lenézte a kormánypárti sajtót, hanem hogy kifecsegte azt, amit egymás közt mondogatnak a kormánypárti politikusok. Orbánék számára magától értetődő, hogy fényezik őket a KESMA 476 médiumában. Őket az zavarja, ha akadnak még olyan szerkesztőségek, amelyek kritikusan értelmezik a kormányzat tevékenységét. Maga a miniszterelnök például arról panaszkodott, hogy egyszerre négy hetilap is foglalkozott vele, és nem éppen dicsérőleg.

Vagyis a kormánypárti politikusok emlegette ellenzéki túlsúly a médiában nem mennyiségi, hanem minőségi. Mindazonáltal az okfejtésben van egy mozzanat, amely nem felel meg a valóságnak. Érdemes megnézni, vajon két nappal az uniós választás után az „ellenzék szekerét toló”, az „ellenzéket támogató” médiumok miket írtak, mondtak az ellenzéki pártok némelyikéről. Például a kritikán alul teljesítő MSZP-ről, LMP-ról. Nyilván különböző mértékben, de kritikus szemléletüket egyaránt érvényesítették az ellenzéki pártokkal szemben is, ha rászolgáltak a bírálatra. Úgy viselkedtek tehát, mint a normális sajtó. 

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8014865620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.05.28. 12:59:04

Szokásos fideszes egybemosás, ami ugyanakkora hülyeség (főleg az itt felsoroltakat 1 kalap alá venni) mint bármelyik (fidesz) kormány alatt volt

mikimackó 2019.05.28. 18:20:40

bajerzsótti már új rányt mutatott !

Pop40 2019.05.29. 02:54:39

"„Most folyton ellenszélben haladok.”

Nagyjából itt volt az a pont, ahol rá kellett volna, hogy szakadjon a plafon erre a nonstop hazudozó, hazaáruló tolvajra.

A többi szót sem érdemel, a fideszes söpredék szerint mindenki az ellenzék szekerét tolja, aki nem 0-24-ig Vitya valagát nyalja.
Mondjuk ez a kétbites világképük nem csak a médiára vonatkozik, hanem minden másra. A világ a tahó fideszesnél fekete, vagy fehér. Fideszes, vagy Soros, bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes, stb stb.
Értelmes ember már rég nem foglalkozik a hazudozásaikkal, rajtuk is látszik amúgy, hogy minden 30 IQ fölöttiről lemondtak, a saját degenerált táborukon kívül nem is kommunikálnak senkihez.
Mondjuk jobb is.

LAM 2019.05.29. 06:36:35

"Nevetséges volna, ha kormánypárti politikusok azt állítanák, hogy az ellenzék bizonyos pártjai azért szerepeltek jól az uniós választáson, mert melléjük állt a média jelentékeny része."

Bocsánat, Zöldi úr, de ezt nem kormányzati politikusok állítják, hanem olyan ellenzékiek, akik nem szerepeltek jól.

Ujhelyi István: "Ez a rendszer úgy van kitalálva, hogy a NER megtalálja magának és eldönti, hogy kit emel meg és kit üt. A Jobbikot és az MSZP-t ütötték most fél éven keresztül, a DK-t pedig kijelölték valódi ellenfélnek, és így természetes, hogy az ellenzéki, baloldali szavazók is oda soroltak, ahol a valódi ellenfelét látták Orbánnak."

index.hu/belfold/2019/05/27/ujhelyi_istvan_mszp_ep-kampanyfonok_a_dk-sok_klarival_atvettek_az_egesz_programunkat/

Még egy-két nap és megjelennek a cikkek a Népszavában, hogy a momentumosok valójában kriptofideszesek.

Aztán itt van ez a Jobbikról Sneidertől: "További döntő tényezőként a kormánymédia ellenük folytatott lejárató kampányát és a karaktergyilkosságokat említi, amik jelentősen hátráltatták őket. Hozzátette, „nyilván felhasználták a Mi Hazánk Mozgalmat is, hogy ezt az aknamunkát elvégezzék”.

index.hu/belfold/2019/05/27/jobbik_ep-valasztas_kudarc_sneider_tamas/

Amúgy látom, hogy elindult az ellenzéki sajtóban és blogokon a munka, hogy megmagyarázzák, ezt a választást valójában a Fidesz elvesztette. Ennek csúcspontja a "normális sajtóként" viselkedő hvg.hu névtelen fideszes forrásokra hivatkozó névtelen szerzőtől származó cikke, ami arról szól, hogyan "mentegették" a fideszesek az 52 százalékos eredményt (ugye, megvan, hogy a legfőbb kifogás a kormánypárti sajtóval szemben az, hogy névtelen cikkeket írnak?)

hvg.hu/itthon/20190528_Csak_neztunk_butan_hogy_ez_hogy_lehet__ledobbentek_a_fideszesek_a_DK_eloretoresen

A cikk alapvető állítása az, hogy Zöldi úr tudatlan, a hvg újságírói viszont helikopter, akiknek a fideszesek igenis kibeszélnek. Kedvenc részletem: "Olyan is akadt viszont, aki kerek perec elismerte: le kellett gurítania pár pohárral, hogy el tudja hinni, pontosabban el tudja fogadni az eredményt. Sőt, olyan is, aki vasárnap este tíz óra környékén már a pezsgőbontásra és ünneplésre készült az önkénteseivel – az akkori feldolgozottságánál körülbelül hatvan százalékon állt a Fidesz –, amikor elkezdett durván feljönni a DK és Momentum, és aggasztóan apadni a kormánypárti eredmény".

Na, most: sajnos este tízkor már rég megvolt a végeredmény, és a Magyar Nemzet ezt háromnegyed tíz előtt meg is írta, a teljes magyar sajtó pedig széleskörűen idézte. Itt van például a Mérce 21.45-kor:

merce.hu/pp/2019/05/26/kiderul-kiket-kuldunk-az-europai-parlamentbe/88-os-feldolgozottsag-a-fidesz-egy-mandatumot-vesztett-a-momentum-egyet-nyert/

Hogy volt-e a szavazatszámlálásnak olyan állása (mondjuk egy százalékos feldolgozottságnál), amikor a Fidesz 60 százalékon állt, nem tudjuk. De azt tudjuk, hogy a Magyar Nemzet először a 36 százalékos feldolgozottságot írta meg FÉL KILENC körül, és akkor a Fidesz 55 százalékon állt. Megint a Mércétől idézem:

merce.hu/pp/2019/05/26/kiderul-kiket-kuldunk-az-europai-parlamentbe/magyar-nemzet-tortenelmi-vereseg-az-ellenzeknel/

Vagyis a hvg cikke elég erőteljes hitelességi problémákat vet fel, hogy úgy mondjam, és természetesen nem akarom megszabni, hogy miről mondjon véleményt Zöldi úr, de azért nagyon kíváncsi lennék, hogy jelen bejegyzése függvényében mit gondol az ilyen hvg-típusú oknyomozó anyagokról.

Hátha ez árnyalja Kocsis Máté szavait (gondolom, ő is a hvg egyik informátora lehetett...)

BiG74 Bodri 2019.05.29. 07:47:15

@LAM:
Ah, Zöldi úr tudatlan, hmm. De mit szólsz ahhoz amit az nagybecsű miniszterelnök (tudós!) mondott?
Tudom komoly hitelességi problémáid vannak...

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 07:49:00

"a legnagyobb hírcsatorna, az ATV"
Ja, végülis a 86 milliárdos tőkéjű M1 csak egy kis iciri piciri törpike. Úgy hazudnak gátlástalanul ezek a férgek, mint a vízfolyás.

Netuddki. 2019.05.29. 07:58:07

@LAM: Kicsit előbb kéne felkelni, hogy pont a HVG-t akard hiteltelennek bélyegezni... :/

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 08:00:38

"A miniszterelnök például arról panaszkodott, hogy egyszerre négy hetilap is foglalkozott vele, és nem éppen dicsérőleg"
Egy szociopatát általában zavar a kritika. A pszichopatákat zavarja, ha rosszar mondanak róla. Ezek mind önértékelési, személyiségi zavarokzavarok, és az önértékelés teljes zavarát mutatják. Egy pszichopatának szüksége van arra, hogy folyamatosan a középpontban legyen, folyamatosan dicsérjék, a kudarcot nem tűri, annak ellenére hogy folyamatosan sikere van. Ezek súlyos ellentmondások(sikere van, mégis úgy érzi mindenki ellene van). Nemhiába öltögeti a nyelvét birizgálja fél percen belül hatszor a nyakkendőjét.
444.hu/2019/05/28/orban-viktor-a-valasztasi-sikernek-koszonhetoen-jo-fizikai-allapotban-erkezett-meg-brusszelbe
És ez csak egyre rosszabb lesz, ahogy telik az idő. Hitler is valami ilyen betegségben szenvedett, egyre jobban beleőrült abba, hogy sikere van.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 08:00:38

"A miniszterelnök például arról panaszkodott, hogy egyszerre négy hetilap is foglalkozott vele, és nem éppen dicsérőleg"
Egy szociopatát általában zavar a kritika. A pszichopatákat zavarja, ha rosszar mondanak róla. Ezek mind önértékelési, személyiségi zavarokzavarok, és az önértékelés teljes zavarát mutatják. Egy pszichopatának szüksége van arra, hogy folyamatosan a középpontban legyen, folyamatosan dicsérjék, a kudarcot nem tűri, annak ellenére hogy folyamatosan sikere van. Ezek súlyos ellentmondások(sikere van, mégis úgy érzi mindenki ellene van). Nemhiába öltögeti a nyelvét birizgálja fél percen belül hatszor a nyakkendőjét.
444.hu/2019/05/28/orban-viktor-a-valasztasi-sikernek-koszonhetoen-jo-fizikai-allapotban-erkezett-meg-brusszelbe
És ez csak egyre rosszabb lesz, ahogy telik az idő. Hitler is valami ilyen betegségben szenvedett, egyre jobban beleőrült abba, hogy sikere van.

n3spr3ss0 2019.05.29. 08:07:18

A lényeg minden szempontból, aki nem fidesz párti, az nem magyar.

Netuddki. 2019.05.29. 08:12:34

Ezzel az írással nekem a legnagyobb bajom, hogy Magyarországon a helyzet a "tudjuk, hogy tudja, hogy tudjuk, hogy tudja, hogy hazudik". Vagyis egy teljesen hazugságra alapozott állítást hogyan lehet úgy elemezni mintha bármi igazságtartalma lenne. Egyáltalán van értelme elgondolkodni rajta?

Számomra egyféle értelmezése van ennek az "ellenzéki túlsúly a médiában", meg "ellenzék szekerét toló sajtónak". Az orbán banda csírájában akarja elfojtani, hogy legyen olyan magyar médium amiben fény derülhet a disznóságaikra. Ez a hazug szövegelés is semmi más, mint a cselekedeteiknek az igazolása. Annak, hogy be fogják szántani a még megmaradt, fidesztől független szabad sajtót.
Aztán amikor majd külföldről megkapják érte a jól megérdemelt bírálatot, ártatlan képpel körülnéznek, de hát ők csak kiegyenlítették az erőviszonyokat a magyar médiában, hiszen ellenzéki "túlsúly" volt. Egészen addig amíg 1db ilyen médium marad. Erre lehet majd készülni, és ennyi értelme van a "kormány" hazudozásainak. Ostoba egy tolvaj rohadt narancsos banda! A börtönben lenne egytől-egyig a helyük. :/

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 08:13:20

@Csüngő csöcsű csaló csuti: Valószínűleg ennek az elmebetegségnek a következménye az is, hogy az összes hibáját másra hárítja, a sorozatos sikerek után magát tökéletesnek, gránitszilárdságúnak gondolja, és egyszerűen nem veszi észre ha hibázik. Ezért kellene egy kicsit megpihenni, regenerálódni, átadni a stafétát a politikai ellenfeleknek(ahogy nyugaton van), hogy majd megfrissülve lehessen újra munkához látni, ahogy Gyurcsány tette. Sajnálom ezt a szerencsétlen orbánt hogy egy idegroncsként fogja utolsó éveit leélni egy elmegyógyintézetben. Ha szerencséje lesz. Mert az őrült viselkedése akár oda is sodorhatja, ahova dicső elődeit, hitlert és mussolinit.

BiG74 Bodri 2019.05.29. 08:14:38

@n3spr3ss0:
Hát persze, hogyan is lehetne másképp?

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 08:16:58

@Netuddki.: Én ezt nevezem egy őrült elmebeteg utolsó vergődésének. Orbán retteg a felelősségrevonástól, mivel milliárdokat sikkasztott, és ennek megakadályozásáért bármilyen őrült, meggondolatlan cselekedetre is képes. Ahogy láthattuk ezt Hitler esetében is.

Péter51 2019.05.29. 08:30:06

@Csüngő csöcsű csaló csuti:
Mocskolódni kiválóan tudsz.Mást se.
Szomorú,hogy ilyen gátlástalan hülyeséget a blog szerzője megtűr.
Képtelenek vagytok feldolgozni a KILENCEDIK egyfolytában elszenvedett durva vereséget.
1990 óta eltünt a SZDSZ,Kisgazdapárt,MDF,MIÉP.Most tűnik el az MSZP és a Jobbik.
Az eltűnt politikusok tucatjait nem sorolom.
Ha csak ennyi telik tőletek -a vereség okait a sajtóra a,a hülyékre fogni - akkor szép hosszú karrier vár még OV-re.
Zöldi úr kérem emlékezzen vissza 1989-re.Kinek a kezében volt a sajtó,a pénz? Mégis megbukott az MSZP.
Nem azon fog múlni a választási győzelem,hogy hány újságja,tévéje van valakinek.Hanem azon,hogy az emberek elégedettek e a helyzetükkel.

BiG74 Bodri 2019.05.29. 08:33:52

@Péter51:
MSZMP és nem bukott, átalakult, jól megegyeztek ki mit visz.
Sikerült túlzottan leegyszerűsíteni az egyenletet.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 08:33:54

@Csüngő csöcsű csaló csuti:
"Nincs holtbiztos módja öndiagnosztizálásnak, mert egy szociopata hajlamos hazudni az olyanféle teszteken, mint ez a kérdéssor. De aki felismeri magát vagy másokat ezekből a kérdésekből, akkor érdemes szakmai segítséget kérni.
Számos szociopata nem akarja, hogy a végén börtönben, vagy a pszichotikus számkivetettek között végezze. És nem is úgy éli az életét. Tudják használni képességeiket, hogy sikeres legyenek az üzleti életben, és oly módon, ahogy kevésbé céltudatos ember nem tud. Ők csak nem a barátaink. Ezt jó, ha megjegyezzük."
No akkor én ezek alapján kérem a miniszterelnök pszichológiai vizsgálatát.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 08:38:13

@Péter51: "Képtelenek vagytok feldolgozni a KILENCEDIK egyfolytában elszenvedett durva vereséget."
Én simán elviselem még százszor is, mert pszichológiailag teljesen rendben vagyok. Szerintem az rátok jellemző hogy képtelenek vagytok feldolgozni a KILENCEDIK egyfolytában megnyert választás sikerét" Mert aki ennyi siker után még másokra mutogat, az súlyos elmebeteg.

teleorman 2019.05.29. 08:44:20

<Néhány napja Orbán Viktor interjút adott a Bild című német lapnak, és arról beszélt, hogy „A legnagyobb kereskedelmi tévéadó, az RTL, a legnagyobb hírcsatorna, az ATV, a legnagyobb napilap, a Népszava és a legnagyobb bulvárújság, a Blikk az ellenzéket támogatja.” Ezt is hozzáfűzte: „Most folyton ellenszélben haladok.”>

Ebben - ha tetszik, ha nem - van egy bizonyos logika. A közmédia esetében, a NER szabály és feltételrendszerében ugyanis fogalmilag lenne értelmetlen akárcsak feltételezni is, hogy ne a NER -t és annak Vezérét támogassa. KESMA ugyanaz. A kérdés ezért értelmesen csak a maradék média orgánumai esetében tehető egyáltalán föl, s ezeknél csakugyan az a helyzet, amit Orbán mond.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 09:01:16

@teleorman: "NER szabály és feltételrendszerében"
Hát akkor ez a szabályrendszer egy igencsak elkorcsosult förmedvény. Hogyan lehet valamiket úgy összehasonlítani, hogy nem minden elemét vesszük bele? Aki így gondolkodik az matematikából az alsó tagozatban megbukott halmazelméletből.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.05.29. 09:04:14

@LAM: tehát a hvg azért hiteltelen, mert a magyar nemzet mást írt????
Az írásod első fele pedig nem a médiáról szól.

Nehogymár az, hogy a fidesz kit támad, kit jelöl ki célpontnak a nem fideszes média hibája legyen!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.05.29. 09:11:21

@Péter51: ja. Ha megnézed, ezeket a pártokat többségében a fidesz tüntette el.
Tehát az érvelésed az, hogy tessék elismerni, a sorozatgyilkos a legjobb katona és honfi...

Zöldi László 2019.05.29. 09:21:43

@Péter51: "Szomorú, hogy ilyen gátlástalan hülyeséget a blog szerzője megtűr." Két okot szoktak felróni a hozzászólók: 1. Megtűröm, 2. nem tűröm meg az ilyen-olyan-amolyan kommenteket. Világnézeti okból senkit nem kérek meg arra, hogy távozzon a digitális nappalimból. Akiket kitiltottam durvaság, kulturálatlanság miatt, azoknak is megadom a visszatérés lehetőségét. Ha más álnéven megemberelik (moderálják) magukat, akkor nem moderálom őket. Ami pedig a személyes megtámadtatásokat illeti, úgy tapasztalom, hogy azért nem érdemes reagálni rájuk, mert m Majd" mindig akad jobb érzésú hozzászóló, aki helyre teszi a bántó módon kommentelőt.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 09:27:20

@Péter51: "a vereség okait a sajtóra fogni"
Épp most fogta orbán a sikerének sikertelenségét a sajtóra. Szerintem ez nagyobb elmebetegség, mint az hogy a köztévében nem a közt hanem a félországtámogatottságú pártállamot szolgálják.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 09:39:18

@teleorman: "legnagyobb napilap, a Népszava és a legnagyobb bulvárújság, a Blikk"
Az hogy legnagyobb erős túlzás. Napilapot senki nem vesz már csak az olyan begyepesedett agyú feudális földesurak, mint orbán. Legnagyobb, mert húsz újság közül azt veszik a legtöbben. Ez olyan matematikai összefüggés, hogy a fidesz a legnagyobb párt, mégis kisebbségben van. Lefordítva gondolatmenetet a médiára: a népszava a legnagyobb újság, de az összes többi többi kormánymédia együtt nagyobb. A fidesz folymatosan az általános iskolai alsótagozatos halmazelmélet szabályait forgatja ki. Ebből két következtetést tudok levonni: vagy annyira hülyék matekból, hogy még az általános iskola alsó tagozatát se tudnák teljesíteni. Ez a valószínűtlenebb. A másik, hogy annyira aljasok, hogy az általános iskola alsó tagozatot sem teljesítő szavazóikat ilyen matematikai bűvészkedéssel vezetik félre. No ez a valószínűbb.

BiG74 Bodri 2019.05.29. 10:03:46

@Csüngő csöcsű csaló csuti:
Ha hozzátehetem, hogy a fityiszes lapok olyan szinten centralizáltak, kérdéses, különálló lapoknak kell-e tekinteni őket?

teleorman 2019.05.29. 10:43:15

@Csüngő csöcsű csaló csuti:

Az alábbi, csak szemléltető analógia magyarázza:

"A napok 50%-ában 10 mm-nél több csapadék esik." Ez így persze nem igaz, de a kijelentés magyarázható (védhető/finomítható) azzal, hogy ez az arány értelemszerűen csak a csapadékos napokra vonatkozik. A csapadékmentes napokon ugyanis nyilván semennyi sem esik, értelmetlen méricskélni, hogy hány mm. A 365 nap a teljes média, tehát a döntő súlyú lakájmédiát is magában foglaló. A csapadékos napok meg ezen belül a független média, s csak ezen belül van értelme azt méricskélni, vajon ki kit támogat.

Furcsa észjárás, de azért van benne rendszer.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 11:31:15

@Péter51: @teleorman: Szerintem meg nagyon sok fideszes csak a köztévét nézi, meg a fideszes tévéket mivel abban hallja azokat a híreket, amit hallani akar. Ezen hírek a többségének természetesen köze nincs a valósághoz, de a fideszes szívesen hallgatja, mert az tetszik neki. És mivel rendszerszinten félre van vezetve, azt hiszi milyen jól cselekszik a kormány, ezért őket támogatja, még azok is, akiknek az élete egy fikarcnyit sem változott, vagy rosszabb lett 2010 óta. Ez pusztán pszichológia: sokkal könnyebben magad mellé tudsz állítani embereket, ha azt mondod, amit hallani szeretnének, nem pedig a valóságot. Ez rövid távon hatásos (5-10 év) , viszont hosszabb távon(10-30 év) teljes kudarcra van ítélve. Amikor az emberek rájönnek hogy átbaszták őket, többszörösen pártolnak el a hazudozótól. Kádár is ebbe bukott bele, évtizedekig sulykolta a kapitalizmus romlottságát, ami egyszerűen nem igaz, mivel csak a kapitalizmus negatívumait hangoztatta, a pozitívumait nem. Ugyanez lesz orbánnal is.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.29. 11:31:15

@Péter51: @teleorman: Szerintem meg nagyon sok fideszes csak a köztévét nézi, meg a fideszes tévéket mivel abban hallja azokat a híreket, amit hallani akar. Ezen hírek a többségének természetesen köze nincs a valósághoz, de a fideszes szívesen hallgatja, mert az tetszik neki. És mivel rendszerszinten félre van vezetve, azt hiszi milyen jól cselekszik a kormány, ezért őket támogatja, még azok is, akiknek az élete egy fikarcnyit sem változott, vagy rosszabb lett 2010 óta. Ez pusztán pszichológia: sokkal könnyebben magad mellé tudsz állítani embereket, ha azt mondod, amit hallani szeretnének, nem pedig a valóságot. Ez rövid távon hatásos (5-10 év) , viszont hosszabb távon(10-30 év) teljes kudarcra van ítélve. Amikor az emberek rájönnek hogy átbaszták őket, többszörösen pártolnak el a hazudozótól. Kádár is ebbe bukott bele, évtizedekig sulykolta a kapitalizmus romlottságát, ami egyszerűen nem igaz, mivel csak a kapitalizmus negatívumait hangoztatta, a pozitívumait nem. Ugyanez lesz orbánnal is.

Zöldi László 2019.05.29. 11:37:41

@Csüngő csöcsű csaló csuti: Nem akarom megbántani, de olyasmiről vitatkozik, aminek nem nézett utána. Elfogadja Orbántól, hogy a Népszava a legnagyobb napilap. Nem az. 21 ezer példányával a középmezőnyben foglal helyet.

nick papagiorgo 2019.05.29. 20:19:59

@Csüngő csöcsű csaló csuti: az a baj veled, hogy lenézed azt, aki nem egy politikai oldalon áll veled.

A világ nem "fekete-fehér". Az emberek nem hülyék. A Fideszesek nem burokban élnek, ahogy az ellenzéikek sem. Nincs olyan, hogy valaki csak a számára kedves híreket hallgatja, mert az élet orrbavágja: hiába vagy fideszes, ha elmész a kórházba és azt látod, hogy kb 20 éve ugyanolyan; és hiába vagy ellenzéki ha azt látod, hogy most sokkal többet lehet keresni, mint mondjuk 5-10 évvel ezelőtt, akkor nem lehet akkora nyomor, meg nemzethalál.

Az embereknek lehet bármit mondani, tévében nézni, rádióban bemondani, sajtóban leírni, ha azt látják, hogy NEM ez a valóság nem hiszik el (a fideszek kicsit nehezebben, az ellenzékiek persze könnyebben, de általánosságban észreveszik ha "át akarják őket verni" és ezt nem szeretik). Mi ebből a tanulság? Az, hogy a Fidesz nem azért nyer, mert "hülyíti a népeket" , hanem azért, mert az emberek azt látják, hogy tényleg jobban megy, tényleg többet lehet keresni stb. stb. És annak, aki ennek az ellenkezőjét mondja (ellenzék) annak nem hisznek. Ezért nyer a Fidesz, ez ilyen egyszerű. Csak a mai ellenzék ezt képtelen felfogni /inkább másra keni (ez a hibás az a hibás), mert sz*r beismerni, hogy a jelenlegi ellenzék vezetői középszerű emberek, akikket csak a hatalom érdekel, és inkább kiskakasok a szemétdombon, mint tényleg szembeszálljanak bárkivel is.

Egyébként Kádár sem ebbe bukott bele, Kádár már sokkal hamarabb megbukott volna, ha az uralma nem a szovjet szuronyokon nyugodott volna. Ezt felismerni nem kell sok ész. Kádár történelmi nagysága abban van (ha van), hogy világéletében lavírozott az orosz elnyomás/magyarok igényei között, és azzal tartotta sakkban az oroszokat, hogy ha bekeményítenek megint 56 lesz, viszont a magyar népnek is azt mondta, hogy ha bekeményítenek megint 56 lesz. Ezzel elvolt 40 évig, én nem szeretem, de én pl. nem tudtam volna utána csinálni, elvégzett egy olyan munkát, amit kb senki sem tudott volna utána csinálni.

nick papagiorgo 2019.05.29. 20:35:26

Azért váltak meg tőle, mert "kibeszélt". Egyébként sehol sem szeretik azokat, akik "rámutatnak a hibákra" nyilvánosság előtt, előzetes egyeztetés nélkül. E tekintetben egy párt semmiben sem különbözik pl. egy nagyvállalattól, ha valaki hirtelen kiáll és megmondja, hogy "az összes hibáért X a felelős" (úgy, hogy ez előzőleg nem lett leeegyeztetve) általában ugyanoda vezet, az illető kirúgásához.

Kritikát sem lehet "akárhogyan" mefgogalmazni.

A sajtó "kritikus szemléletéről" MSZP-vel, LMP-vel szemben: hát ezek nagyot buktak, ez egy tény. Ha valaki elkezdi fényezni őket "nem is", az megbukik, ezt kb mindenki tudja. Ennek fényében, hogy az "ellenzéki" lapok ezt így nyíltan kimondták, ez sima ténymegállapítás, mégse mondhatták ennek az ellenkezőjét. Tehát én csak azért, hogy valaki kimondja nyilvánvalót (ami tény és amit mindenki állít) és nem helyezkedik szembe vele, ezt nem tekintem valami hűha nagy fegyverténynek. Csak azt csinálták, ami a dolguk, más választásuk nem is volt, kb kényszerpályán mozogtak, mégse modhatták, hogy "ne azt nézzük, hogy csak 1 embert juttatott be az MSZP, hanem azt, hogy ajelenlegi ellenszélben ez is milyen nehéz" ésatöbbi. LMP-ről se lehetett mondani, hogy mégis de jól végezték a dolgukat. Ennek bármilyen relativizása kb kacajt váltott volna ki, ezt ők is tudták, nehogy már azt mondjuk hogy hűha de obejtívek lettek ezek így hirtelen :)

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.30. 00:22:28

@Zöldi László: Én csak matematikailag elemeztem a dolgokat, az hogy melyik lap hanyadik ebben az okfejtésben nincs jelentősége. Arra próbáltam rávilágítani, hogy a számtanhoz nem értő embereket hogy verik át matematikai bűvészkedéssel. Orbánnak meg még azt sem hiszem el, amit kérdez, nemhogy melyik lap hanyadik.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.05.30. 00:30:10

@nick papagiorgo: Nem nézem le, ha értelmesen megmagyarázza a dolgokat. Az meg hogy hogyan él a környezetem én is látom. Ugyanúgy, mint korábban vagy még szarabbul. Régen suzuki ignist vettek részletre, most vitarat. Régen olcsó lakást vett a magyar devizahitelre, most drága lakást vesz alacsony kamatra. A fizetése euróban meg ugyanannyi, mint korábban a nyugdíjak meg elértéktelenedtek, tehát azok sem változtak. Speciel én jobban élek, de az az ország szempontjából mellékes. Te is gondolom jobban élsz, de nem mi ketten vagyunk az ország, ahogy orbán sem magyarország egyedül, ahogy mindig állítja.