Médianapló

Médianapló - Agyonközpontosítják-e a megyei sajtót?

2019. május 25. 10:38 - Zöldi László

Bedarálhatják a megyei napilapokat is címmel figyelemre méltó cikk jelent meg a Népszava mai számában. A megírásában bizonyára közreműködött Doros Judit, Ungár Tamás és Vas András, a belpolitikai rovatot vezető Boda András pedig szintén dolgozott vidéki tudósítóként. A régi kollégáikat bármikor megszólíthatják, feltéve, ha a nyilvánosságnak nem adják ki a nevüket. Legfontosabb megállapításuk, hogy a megyei napilapok központosítása nem fejeződött be.

Állítólag a KESMA rövidítésű nonprofit alapítvány, amelyhez pillanatnyilag tartoznak, megszüntetné a főszerkesztői funkciókat, és a szerkesztőségvezető csak összehangolná a helyi tudósítók munkáját. A többi a budapesti redakció dolga volna. A megyei lapoknál dolgozó újságírók veszélyérzete korántsem indokolatlan. Kormányzati szempontból hatékonyabbá, gazdaságosságiból olcsóbbá lehetne tenni az újságjaikat, mindazonáltal az a benyomásom, hogy akik vezetik a központi szerkesztőséget, a megyei lapokat eddig sem ész nélkül állították a kormány szolgálatába.

Képesek volnának megértetni a politikai döntéshozókkal, hogy a központosítás folytatása felérne az öngyilkossággal. Úgy vették át a megyei sajtót, hogy szakítottak a külföldi tulajdonosok gyakorlatával, akik elhanyagolták a tudósítói hálózatot. Pénzt kértek (és kaptak) a hálózat újjászervezésére, és miközben a korábbinál több hírt közöltek az elhanyagolt falvakról, eljuttatták a kormány üzeneteit a legeldugottabb településre is. Az elképzelés bevált, a falvak Fideszre szavazó népe révén szerzett tavaly az Orbán-kormány kétharmadot az országgyűlésben.

Úgy látom a helyzetet, hogy az egységesen 16 oldalnyi megyei lapokból négyoldalnyi a központi anyag. Teljes egészében a második oldal, egyoldalnyi a politikai hirdetés, a maradék két kolumna pedig részletekben szürkíti az amúgy helyi hírekkel kecsegtető újságokat. A fővárosi szakemberek eddig tartották magukat a külföldi tulajdonosoktól örökölt családi jelleghez. Ahhoz, hogy a helyi cikkek és a hét majd’ minden napjára jutó mellékletek segítségével elégíthető ki a családtagok érdeklődése is. Ezzel magyarázható, hogy a megyei sajtó példányszáma sokkal kevesebbel csökkent, mint az országos napilapokéi, amelyek a politikai tömbösödés útját választották.

Ha a további központosítás révén a 18 megyei napilap átlépne ama újságkategóriába, amelyet a másik oldal hívei már nem olvasnak, akkor felgyorsulna a megyei sajtó ma még elviselhető példányszám-csökkenése.             

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr214860660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2019.05.25. 12:49:50

állítólag...elvileg....a Népszava úgy tudja.

A Népszavára, mint "hírforrásra" támaszkodni nagyon veszélyes, különösen választási időkben.

Azt is tudjuk, hogy a baloldali társaság képtelen "kezelni a médiát" meg egyáltalán megérteni a médiapiacon folyó eseményeket, pl. eladták a. Népszabadságot is. Mások se jobbak, a Jobbikos úr pl a TV2-be (?!?) akart betörni úgy, mint kollégái az MTV-be,úgy látszik itt némi fáziskésés és eltájolódás volt jelen.

Azt is tudjuk, hogy a "kormány" (Mészároslőrinc, KESMA stb) nem azért vette meg ezeket a lapokat, hogy megszüntesse. Ezek ugyanúgy megvannak, max a példányszámuk kérdéses.

Annyit tartok egyáltalán lehetségesnek,hogy a vidéki redakciók létszámát "karcsúsítják", optimalizálják stb, tehát kevesebb újságíró lesz (ez egyébként - sajnos - mindenütt megifgyelhető a nyomtatott sajtóban). De az, amit a Népszava feltételez, hogy egy központi újság lesz, és mindenkinek azt "kell" majd olvasni, olyan sosem lesz, mert az megegyezne azzal, hogy a (kormánynak amúgy kincset érő) lapcsaládot teljesen beszántják, erre meg nem igazán van kormányzati akarat.

Összefoglalva: a Népszava (már megint) szóbeszédek alapján feltételezi, hogy a Fidesz "tökönlövi" magát. Ezt már többször beharangozták, de a gonosz Orbánviktor (vélhetőleg azért, mert nem hülye) sose viselkedett a végén úgy, ahogy a Népszava előre megjósolta. A Népszava jóslásait én ezért az utóbbi időben a "vágyálmok" kategóriába sorolom (és akkor kedves vagyok, és nem mondom azt, hogy "bérrettegtetés" amit csinálnak).

Netuddki. 2019.05.25. 14:06:39

Majd ezeket is "ingyen" szórják a postaládákba, mint a lokált. A magyar adófizetők meg szépen kifizetik, mint minden más hülyeséget... :/

Netuddki. 2019.05.25. 14:10:06

@nick papagiorgo: "Felszámolnák a már ma is csak papíron önálló megyei lapszerkesztőségeket, a folyamat eredményeként pedig akár a teljes vidéki napilaphálózat is megszűnhet a jelenlegi formájában – erről beszélt több érintett lap munkatársa, vezetője is a Népszavának." :P

nick papagiorgo 2019.05.25. 14:36:19

@Netuddki.: na ez az.
hogy ingyen szórják a postaládákba - az lehet.

Hogy megszűnjön a teljes vidéki laphálózat - ez sima rettegtetés. Én pl találkoztam olyan emberrel,aki annyira meg volt győződve a maga igazáról,hogy teljesen komolyan állította, hogy Orbán az ördög, mert pata van a lábán, ő maga látta (!!!) egyszer, személyes találkozásuk alkalmával, felvillant a lába, és pata volt a végén.. Mit lehet kezdeni ezzel? Semmit, "akkor biztos úgy van", és ott hagyod. Van az a szintű hülyeség, amivel nem érdemes vitatkozni.

"Több érintett munkatárs is erről beszélt" - és van ennek alapja, vagy csak ők úgy gondolják? Ha beszélsz pl. "egyszerű melósokkal", a 90%-uk azt fogja mondani, hogy a vezetői hülyék, a vállalatot rosszul vezetik (ő sokkal jobban csinálná), és nem is érti, hogy egy ennyire dilettánsok által vezetett cég hogy nem ment még csődbe. Ennek ellenére a fenti cégek nem mennek csődbe valahogy. Vajon miért? Esetleg azért, mert a cég vezetéséhez neem az "egyszerű melósok" kellenek (mint a kommunizmusból az esztergályosból lett vezérigazgató), ésnem úgy kell vezetni a céget, ahogy ők gondolják. Az ő véleményük is lehet fontos persze, de olyan dolgok mint pl. a tőzsde nem az ő véleményükön alapul (mert akkor egyik cég sem érne sose semmit).

Nézd, a szocik elkótyavetyélték a médiabirodalmukat,a Fidesz meg megvette. Ez neki be is jött, többen egyetértenek azzal, hogy a 2/3-hoz erre nagyon szükségük volt, tehát ez a lépés behozta a pénzt. A Fideszről nem lehet azt mondani, hogy (minta szocik annó) pénzszűkében lene, tehát rá lenne szorulva arra, hogy a vidékilap-birodalmát beszántsa, a fentiekben meg elmondtuk,hogy ennek birtoklása neki nagyon is jó. Most akkor szerinted miért tennének meg egy tök illogikus, a győzelmi esélyüket csökkentő stb. stb. lépést? Azért, mert "pár kolléga" ezt gondolja, vagy érzi? Nem lehet, hogy szimplán az van,hogy az illető fél, hogy őt is kirúgják, vagy az, hogy "nemzethalált vizionál", jelesül, hogy a teljes lap-portfóliót beszántják? A Népszava meg - természetesen - tájékoztat erről, mert ugye neki ez áll érdekében. Kb ennyi. Lehet azon is merengeni, hogy a Fidesz bezárja pl. az MTVa-t, de az már akkora hülyeség, hogy senki sem hinné el :)

Netuddki. 2019.05.25. 18:11:25

444.hu/2019/05/25/nezed-es-nem-hiszed-el-kozpontbol-megkuldott-cikkben-kerik-ki-maguknak-a-fideszes-lapok-hogy-kozpontositjak-oket

„Azt írja címlapján a Népszava online kiadása «A megyei napilapok teljes bedarálására készülhetnek» című cikkében, hogy «Felszámolnák a már ma is csak papíron önálló megyei lapszerkesztőségeket, a folyamat eredményeként pedig akár a teljes vidéki napilaphálózat is megszűnhet a jelenlegi formájában.»

Idáig jutottak balliberális polgártársaink – mert kollégáknak már nem nevezhetjük őket. Az újságíró ugyanis arról ismerszik meg, hogy legalább megpróbál igazat írni. Ők már, jól láthatóan, nem is próbálkoznak ezzel.

A Népszava cikke szemenszedett hazugság.

Az abban foglaltak még a fake news kategóriájába sem sorolhatók, a fake news ugyanis arról ismerszik meg, hogy első hallásra legalább hihetőnek tűnik, még ha ki is derül róla hamar, hogy nem volt igaz. Az idézett hírről viszont első hallásra is tudható, hogy egy baromság.

Csak kérdezzük: ki az az eszement, aki elhiszi, hogy egy nyereséges, napi egymillió olvasót kiszolgáló médiahálózatot a tulajdonos tönkre akarna tenni? Nos, megvan már erre is a válasz: a Népszava.

Szomorú nap ez a magyar sajtó történetében.”

Az önélzetesz kisz lohadt nalancosz latol... :/