Médianapló

Médianapló - Amikor putyinoznak az újságírók

2019. május 23. 10:39 - Zöldi László

Alma materem a debreceni egyetem. Minden érdekel, ami vele történik. Ezúttal például az, hogy egy akarnok rektor közéleti személyiségek édesgetésével próbál tekintélyt és pénzt szerezni a munkahelyének. Ezzel magyarázható egy hír is a Népszava mai számából: a patinás felsőoktatási intézmény „úgy szórja a díszdoktori címeket, mint a cukrot. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Matolcsy György jegybankelnök után most épp egy moszkvai magánegyetem, az MFUA rektorát terjesztették fel a doctor honoris causa címre.”

Csakugyan kínos a pénzzel és egyéb előnyökkel kecsegtető említettek mennybe menesztése, Putyin azonban kilóg a sorból. Az orosz elnököt ugyanis nem doctor honoris causára, hanem civis honoris causára jelölték. Vagyis díszpolgári címre. A cikk írója nem először téved. Doros Judit tavaly nyáron már megkínálta Putyint a díszdoktorsággal, és most megint előjött a becsípődése. Csakhogy nem ő az egyedüli újságíró, aki belekeveredett a kacifántos kitüntetési ügybe. Megtörtént ez a 444, a 168 Óra és az Index munkatársaival is. Albert Ákos, Buják Attila és Pándi Balázs szintén abból indultak ki, egyébként logikusan gondolkodva, hogy egy önkormányzati testület dolga volna díszpolgári címet adományozni.

Például Debrecen, a cívis város igazán adhatott volna az orosz elnöknek civis honoris causát. Egy egyetemhez viszont jobban illik, ha díszdoktori címmel, doctor honoris causával méltányolja a nagy emberek anyagi és erkölcsi támogatását. Csupán azt hagyták ki a számításból, hogy a debreceni egyetem rektoráról sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy fogalma sincs a tudományról. Tisztában volt azzal, hogy kinevettetné magát, ha ország-világ előtt Putyin tudósi tevékenységét kéne méltatnia. Az már a sors iróniája, hogy az orosz államfőnek eddig arra sem volt ideje, hogy az egyetemhez nem illő díszpolgári kitüntetést átvegye.

De hogy a putyinozó kollégák ne véljék egy öreg újságíró zsörtölődésének e bejegyzést, a talán nem egészen indokolatlan szakmai kritikát hadd enyhítsem némi humorral. Tavaly, Putyin kitüntetésének hírére Vajda Mihály filozófus, a debreceni egyetem nyugalmazott professzora lemondott emeritusi címéről. A tiltakozásról írott szöveget Holló Márta olvasta be az ATV-ben. A csinos és kedves híradós egy pillanatra zavarba jött, mert olyan szót talált a súgógépen, amellyel még nem találkozott. De kivágta magát, mert ezt mondta: „…és lemondott professzor emirátusi címéről”. 

2 komment
süti beállítások módosítása