Médianapló

Médianapló - Hány számlálóbiztosa lesz az alkalmilag összefogó ellenzéknek?

2019. május 22. 10:40 - Zöldi László

Néhány napja arról tűnődtem, vajon az uniós választáson mit várhatunk a városi fiatalok nemzedéki pártjától. A Momentum ugyanis egyetlen számlálóbiztost sem jelentett be a Nemzeti Választási Irodánál. Márpedig egy párt szervezettségét megmutatja, vagy legalábbis sejteti, hogy például egy választáson hány aktivistával képes ellenőrizni a szavazókörökben zajló munkát. Figyelmetlenségre, nemtörődömségre gyanakodtam, feltételezvén, hátha megembereli magát a Cseh Katalin listavezetésével kampányoló párt. Elvégre a múlt pénteki határidőig akár több ezer számlálóbiztost is bejelenthetett volna.

A listán szereplő pártok a választási törvény értelmében két-két delegátust küldhetnének a 10277 szavazókörbe. A Momentum nem élt a 20554 lehetőséggel, de a Nemzeti Választási Iroda ma reggeli jelzése szerint 289 számlálóbiztossal képviselteti magát a vasárnap esedékes voksoláson. S bár az ellenzéki pártok külön-külön indulnak, ami megmutatja a társadalmi támogatottságukat, de csökkenti az esélyeiket, arra mégis összefogtak, hogy igyekeznek minden körbe egy-egy aktivistát küldeni. A friss adatsor még nem végleges, de már kirajzolódik belőle, hogy milyen a szervezettségük. (Vagy inkább az, hogy mennyire veszik komolyan az uniós választást?)

A kiinduló pont az, hogy a Fidesz-KDNP 14195 számlálóbiztost jelentett be. Az ellenzéki pártok közül a legtöbb aktivistával, 4829-cel az MSZP-Párbeszéd rukkolt elő. A Demokratikus Koalíció 2836, a Jobbik 2696, a Momentum 289, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 140 és a Lehet Más a Politika 135 delegátussal számol. Ez 10825, elvileg tehát mind a 10277 szavazókörbe jut egy-egy ellenzéki számlálóbiztos. Igen ám, de a jelek arra utalnak, hogy egynél több jut mintegy nyolcezer körbe, a maradék kétezer-valahányba viszont, leginkább a kistelepüléséken egy sem. Eddig legalábbis nem jutott. Ha a Nemzeti Választási Iroda honlapja közzé teszi majd az utolsó bejelentéseket is, akkor talán sikerül a hiátust kitölteni.

A fejleményekből egyelőre két következtetés vonható le. Az egyik az, hogy a nyolc ellenzéki párt együttvéve kevesebb számlálóbiztost jelentett be, mint a két kormánypárt. A másik pedig az, hogy az ellenzéki kínálatból hiányzik a Munkáspárt, amely két delegátust szán a tízezernél több szavazókör ellenőrzésére, és a Mi Hazánk Mozgalom, amely 489-et. Azért esnek más megítélés alá, mert Thürmer Gyula munkáspárti elnök kifejtette, hogy „Nekünk semmi közünk nincs az ellenzéki pártokhoz.” (FüHü.hu, 2018. május 6.), a Mi Hazánk pedig nem is nagyon tagadja, hogy az ellenzék ellenzéke.    

2 komment
süti beállítások módosítása