Médianapló

Médianapló - Jut-e ellenzéki számlálóbiztos az összes szavazókörbe?

2019. május 15. 09:57 - Zöldi László

 

A Népszava tegnapi számában figyelemre méltó cikk jelent meg a május 26-án esedékes uniós választásról. Markotay Csaba számba vette, vajon az ellenzéki pártok képesek lesznek-é ellenőrizni a voksolást. Szerinte a pártok elvileg „több mint 180 ezer” aktivisták küldhetnének a 10277 szavazókörzetbe. 10285-ről tudtam ugyan, lehetséges azonban, hogy az ő száma is hiteles.

A különbség valószínűleg abból adódik, hogy a tavaly megrendezett országgyűlési választás óta néhány körzet határát lakosságfogyás okán (vagy ürügyén) átszabták. Elfogadható a 10227, ebből viszont kétségkívül ama következtetés vonható le, hogy az uniós választáson induló kilenc párt a hatályos törvény szerint két-két számlálóbiztost küldhet a körökbe, vagyis 184986-ot. Márpedig ennyi hadra fogható pártaktivista nincs az országban. A reális cél tehát az lehet, hogy legalább egy biztos jusson minden szavazókörbe. Igen ám, de ezt is csak úgy valósíthatják meg az ellenzéki pártok, hogy bár külön-külön méretik meg magukat, mégis alkalmi szövetséget kötöttek arra, hogy közösen próbálják ellenőrizni az összes szavazókört.

A jelenség azért foglalkoztat, mert az a benyomásom, hogy a számlálóbiztosokról közre adott számok érzékeltetik leginkább egy párt szervezettségét. Nos, az előző uniós választáson, 2014-ben a Fidesz-KDNP 14802 számlálót küldött a szavazókörökbe. Az MSZP 5685-öt, a Jobbik 5467-et, a DK 1266-ot, az LMP 56-ot. A menekültkvótáról rendezett 2016-os népszavazáson a Fidesz-KDNP 13361-et, az MSZP 3811-et, a Jobbik 170-et. Tavaly pedig, az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP 15748 küldöttel képviseltette magát a szavazókörökben, az MSZP-Párbeszéd 5642-vel, a DK 2198-cal, az LMP 463-mal, az Együtt 221-gyel, a Momentum 39-cel, a Munkáspárt 17-tel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 16-tal.

Ha a tavalyi listából kivesszük az időközben megszűnt Együttet, illetve a Munkáspártot, amely nem nyilvánította magát ellenzékinek, akkor összesítve 16201-et kapunk. Többet, mint a két kormánypártnál. Ez az idén némi bizakodásra adna okot, ha közben nem derült volna ki, hogy a Fidesz-KDNP 20 ezer aktivistával vágott neki az uniós kampánynak. Ráadásul a Népszava megírta a mai számában, hogy a holnapi határidő előtt az ellenzéki pártok 1500 delegátust tudhatnak a magukénak. Az eredmény még nem végleges, annyi azonban máris sejthető, hogy a részleges összefogásból aligha telik a szavazókörönkénti egy ellenzéki számlálóbiztosra.  

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114827824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2019.05.16. 06:16:51

Nehezen vagyok kormánypártinak nevezhető, de ha az ellenzéki pártok együttesen sem tudnak elengendő szavazóbiztost kiállítani, akkor talán érthető, ha elveszítik a választást. És mindegy, hogy a kormánynak kedvező szabálytalanságok/elszámolások miatt, vagy csak úgy. Első esetben a szavazóbiztosuk kevés, másodikban a szavazójuk. A kettőt összefüggésben kezelve úgy is mondhatjuk, hogy a támogatottságuk. Ami persze nem szimpátiát jelent, attól az még lehet magas. Csak a győzelemhez ez kevés.

Netuddki. 2019.05.16. 08:19:00

@vergyula: Legtöbb fideszes propagandista mondatkezdése:
- Nem vagyok fideszes, de...

Amúgy meg, teszek rá! Meg kell büntetni a tolvaj maffiát, el kell menni szavazni, és nem rájuk. Ennyi. :/

Zöldi László 2019.05.16. 17:29:26

@vergyula: Mint látja, a bejegyzést szerdán 9.57-kor tettem föl. Aznap, vagyis tegnap 13.28-kor az MTI nyilvánosságra hozta a pillanatnyi állást. Fidesz-KDNP: 3105 szavazatszámláló, MSZP-Párbeszéd: 556, DK: 202, Jobbik: 84, Mi hazánk: 23, LMP: 9, MKKP: 5. Munkáspárt: 1. A Momentum egyelőre nem jelentett be aktivistát.

nick papagiorgo 2019.05.16. 18:51:47

Ez egy tünet.

Ha eltekintünk attól a mantrától, hogy "persze, azért, mert az ellenzéki számlálóbiztosokat a Fidesz megfenyegeti, lefizeti, elkussoltatja stb", és a számokat nézzük, rájövünk, hogy a Fidesz tud számlálóbizosokat delegálni, a többiek meg nem. Különösen figyelemreméltó, hogy pl. a Momentum (akik ugyebár nem félnek meg "lelkesedésből stb csinálják" meg "ők a jövő") egyet sem, amíg a náluk (elvileg) kisebb Mi Hazánk meg huszonhármat, de még a még kisebb MKKP (ami bevallottan egy viccpárt) is ötöt.

A következmények levonását (és azt, hogy ez milyen összefüggésben lesz a választási eredménnyel stb. stb.) mindenkinek a józan eszére bízom.

vergyula 2019.05.17. 05:50:58

@Netuddki.: Azért ennél árnyaltabban fogalmaztam, de tessék: Nem vagyok fideszes, de igyekszem objektív lenni. Talán néha sikerül.

@Zöldi László: Ha jól értem ez kb. annyit jelent, hogy pártállástól függetlenül sincs összesen annyi delegált, mint amennyi szavazókör. Szegény szavazatok majd ott állnak szomorúan s számolatlanul. Bizakodásra adhat okot a Munkáspárt egyetlen küldötte, aki valószínűleg maga Thürmer elvtárs. Ő talán képes lehet szuperhős módjára végigszáguldani az egész országon, és megszámolni minden voksot rendületlenül. A kihívás csak a Mikulás munkájához mérhető, de én szorítok neki.

@nick papagiorgo: Alig várom, hogy valaki lefizessen.