Médianapló

Médianapló - Orbánt érdemes-e déenesezni?

2019. május 13. 05:18 - Zöldi László

Sűrű hetet hagyott maga mögött a miniszterelnök. Megszólalt a nyilvánosság francia, olasz, osztrák, erdélyi fórumain. Akik itthon foglalkoztak vele, leginkább azt vették górcső alá, hogy Európa DNS-ének képzeli magát. Karikírozható megnyilvánulása egy francia filozófus közvetítésével jutott el hozzánk. Ezen az alapon persze ama interjúit is fenntartással kéne fogadni, melyekben nem hallhatjuk hitelesítő jellegű, torokköszörüléssel kísért orgánumát.

Legutóbbi gondolatai közül egy másikat emelnék ki, amelyet az osztrák Kleine Zeitung munkatársával osztott meg. A magyarul Kis Újságnak nevezhető lap 200 ezer példányban lát napvilágot, és előnye, hogy az interjút magyar származású újságíró készítette. Orbán Viktor jól tud ugyan angolul, a nemzetközi érintkezés nyelvén azonban ő sem képes annyira árnyaltan fogalmazni, mint az anyanyelvén. Az interjúhelyzet pedig azért fontos, mert az újságíró miniszterelnökünk találmányát, a 2015. május 19-én elhangzott illiberális demokráciát próbálta azonosítani az autokráciával. ("Az illiberális demokrácia magyarul teljesen jól cseng, angolul viszont úgy hangzik, mint egy vérvád.")

Az osztrák lap munkatársa szerint az autokrácia „a szabad médiát, a független igazságszolgáltatást és a szabad tudományt a politika befolyása alá vonja”. Majd ezt kérdezte Orbántól: „Erre gondol?” A válasz ez volt: „Igen.” S miközben az interjúalany helyben hagyta az értelmezést, azt is felvázolta, hogy az ő illiberális demokráciájának mivel kell szembenéznie. A „liberális hálózattal, amely civil szervezetekből, think tankokból, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból áll”.

Vajon az említett szervezetek és személyek csakugyan ennyire egységes és kívülről anyagilag-erkölcsileg támogatott hálózatot alkotnak? Nemmel válaszolnék, de van egy német kifejezés, amely arra sarkall, hogy eltűnődjek az Orbán Viktor fejében létező alakzaton. A gleichschalten azt jelenti, hogy egységesíteni, egybehangolni, és aligha tagadható, hogy a rendszer megszemélyesítője hajlamos gleichschaltolni, legalább gondolatban hálózattá tömöríteni a szerteágazó, elszigetelt, inkább egymással, mint a kormánypártokkal perlekedő ellenfeleit.

Sok mindent mondhatunk róla, de azt nem, hogy titkolná, kit-mit takarítana el az útból. Ezt nyáron, a tusványosi szabadegyetemen szokta bejelenteni. Most nem várt júliusig. Május 6-án jelentette be egy német nyelvű, nagy példányszámú kis újságban, hogy mire számíthatunk. A fránya déenesezés helyett eme menetrendet kéne értelmezni.          

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114823004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2019.05.13. 08:33:26

'DNS' (melléknév)

Argó: Utálatos (ember), aki aljas, vagy akit aljasnak tartanak; aki ellenszenves a magatartása, megnyilatkozása vagy tettei miatt.

A valódi linket nem engedte, de bárki helyettesítse be:
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/DNS

Netuddki. 2019.05.13. 08:41:13

"Itt kell élned, hogy elhidd!"

Ez a sok handabanda a DNS részéről semmi más, mint elterelés. Elterelés, hogy megússzák a számolatlan bűncselekményt amit az ország és az emberek ellen elkövettek. Szétlopták az országot és a vagyont átjátszották a haverjaiknak, családtagjaiknak.
444.hu/2019/05/13/9-evnyi-orban-kormany-1000-milliard-forint
444.hu/2019/05/13/igy-folyik-tovabb-a-kozpenz-meszaros-lorinctol-az-orban-csaladhoz
Ezeket sajnos az érintettek nem hajlandók értelmes, normális vitában cáfolni, ami felér egy beismerő vallomással.

Nekem csak az a dilemmám, hogy ezt a tényt, ami egy itt élőnek egyértelmű, egy külföldi politikus, újságíró vajon tudja-e? Ha tudná, akkor bottal se piszkálná vajon a mini elnököt? Vagy ha tudja, és mégis szóba áll vele, akkor miért nem kérdez rá? Vagy egy külföldi el se akarja hinni, hogy az EU-ban, a XXI. században ilyen előfordulhat? Vagy csak nem az ő bajuk? Amiben végül is igazuk van, csak a pénzüket kidobták az ablakon... :/

Kec5kemert 2019.05.13. 13:44:27

Paluska Zsolt: Példányszámok és hazugságok

boon.hu/publicisztika/peldanyszamok-es-hazugsagok-3614830/

(Minden megyei lap portálján ott van.)

nemecsekerno_007 2019.05.13. 20:29:25

@Netuddki.: '90 után nagyon sokan megúszták a privatizációs lopást. Vársz még pár évet akkor erre is spongyát lehet borítani...

Blogolo Blogi 2019.05.13. 20:32:29

Létezik egyáltalán európai 170cm magasság felett?

morph on deer 2019.05.13. 21:45:38

“a 2014. július 26-án elhangzott illiberális demokráciát...”

Fájdalomtól megtört szívvel tudatom, hogy ez akkor Nem hangzott el!

Akkor és ott orbán egyértelműen és kizárólag az “illiberális állam” kifejezést használta csak. Az “illiberális demokrácia” először az össznépi felhördülésre adott - azt hiszem - kormányszóvivői válaszban fordult elő, mely szerint orbán azt “úgy értette”!
Aztán a több mameluk is átvette ezt a fából vaskarika kifejezést, azt magyarázva közben, hogy nem, dehogy, orbán nem a demokráciát akarja felszámolni, hanem a demokráciának egy másik formájáról beszélt!
Mntha lenne olyan!

Én orbántól az “illiberális demokrácia” kifejezést először az Angela Merkellel Budapesten tartott sajtókonferencián hallottam, mire a kancellár úgy reagált, hogy számára ez értelmezhetetlen!
(Ez ugyanakkor volt mikor épp az első koszovói menekülteket szedték le az Austriába tartó vonatról, szinte egyidőben történt.)

Mindenesetre a tusványosi agymenés alatt orbántól biztosan nem hangzott el az “illiberális demokrácia”, ennek külön utána is néztem, amikor kezdtem hallani, hogy “tulajdonképpen ő azt mondta, hogy...” bullshit-áradatot a cselédnéptől, mert valahogy nem szeretem, ha ilyenek hülyének néznek.
Háklis lettem vénségemre, ez van.

Zöldi László 2019.05.13. 23:06:14

@morph on deer: Köszönöm a pontosítást. Javítottam.