Médianapló

Médianapló - Plagizálnak-e a politikusok?

2019. május 12. 10:24 - Zöldi László

Orbánt miért brigantizta le Gyurcsány? című bejegyzésemhez sokan szóltak hozzá. Néhányan azzal védték a volt miniszterelnököt, hogy egy kampányszövegben önállóan is juthatott ama következtetésre, miszerint a jelenlegi miniszterelnök „becstelen briganti”.

Okfejtésüket úgy foglalnám össze, hogy a briganti bárkinek eszébe juthat, és ha a minősített személyiség tevékenysége okot ad rá, akkor a minősítő simán használhatja a becsületes helyett a becstelen jelzőt. Miért kellett volna kölcsön vennie Tarantino filmjének, a Becstelen brigantiknak a címét? Az érvelésnek akár még igazat is adhatnék, csakhogy van némi különbség köztem és a kommentelők között. Ők csupán a brigantis bejegyzést olvasták, én viszont írtam egy másikat is. Egy Párizsban élő magyar történész-szociológus megemlítette az őszödi beszéd talán leggyakrabban idézett mondatát, amely 2006. május 26-án hangzott el a szocialista képviselőcsoport zárt ülésén: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.”

Ehhez fűztem hozzá, hogy a mondatnak van történelmi előzménye. 1956-ban Örkény István írótól jegyzetet kért a Szabad Kossuth Rádió, és az ügyeletes bemondó által október 30-án felolvasott szövegben elhangzott eme mondat: „A rádió hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon.” A kommentelők feltételezésével ellentétben nem vádoltam plágiummal Gyurcsány Ferencet. Csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy nevére vett egy értelmiségi körökben ismert Örkény-mondást, ami egyébként a szállóigék világában megszokott jelenség. Hallunk egy mondatot, és a (digitális) kávéház törzsasztalánál addig formálgatjuk, amíg a szállóigévé faragott változatát egy közismert személyiség a nevére nem veszi.

Annyit mégis megjegyeznék, hogy ha a volt miniszterelnök két esetben is kísértetiesen hasonló mondatra ragadtatta magát, akkor talán mégsem érdemes a véletlenre hivatkozni. S ha már szóba hoztam a jelenlegi miniszterelnököt is, ő mintha ügyesebben válogatna az ütős mondatok tárházában. Úgy veszem észre, hogy kerüli a szállóigéket, amelyeket Alexander Bernát filozófus névhez kötöttségük miatt az értelmiség közmondásainak nevezett. Orbán Viktor szívesebben nyúl a közmondásokhoz, a nép szállóigéihez. Azoknak ugyanis nincs közismert szerzőjük.     

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214821636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2019.05.12. 10:42:03

Ezt nem értem...most van sapka gyurcsányon vagy nincs? Mert az itt a kérdés kb. 15 éve - hogy hogyan lehet minden szavába belekötni. Talán az lenne a megoldás, ha elpantomimezné a mondanivalóját.

Netuddki. 2019.05.12. 10:53:57

Gratulálok! Ennél burkoltabban, SZVSZ nem lehetett volna leírni, hogy a mini elnökünk egy műveletlen, tudatlan, gumicsimmás tahó. Sajnos, pozíciójánál fogva, ez mindannyiunk problémája is egyben. No meg az is, hogy ott sem állt sorban őkelme ahol az erkölcsöt és az empátiát osztották... :(

Andráska8 2019.05.12. 17:18:01

Gyurcsánynak személyes élményei vannak a kultúrával, Orbánra a VIP-páholyokban mi ragadna?

Andráska8 2019.05.12. 17:19:33

@Netuddki.: egyébként sem ő írja a beszédeit.