Médianapló

Médianapló - A patkány szerepe egy kormánypárti közíró életművében

2019. május 03. 08:24 - Zöldi László

Valaha együtt dolgoztunk a megyei napilap szerkesztőségében. Ritkán látjuk egymást, de ha írok valamit, föl-fölhív, és hol okulok a szavaiból, hol vitatkozunk, aztán megegyezünk valamiben. Érdeklődése most abban nyilvánult meg, hogy tegnapi bejegyzésemről elmondta: ha már foglalkoztam Torgyán József állítólagos patkányozásával (amelyre nem találtam bizonyítékot), akkor közelebb merészkedhetnék a Bangóné-féle kiszólás sajtójában többször is emlegetett Bayer Zsolt életművéhez.

Tény, hogy az értelmezők közül ketten is párhuzamot vontak. Puzsér Róbert publicista szerint „Bangóné Borbély Ildikó és Bayer Zsolt csak együtt probléma.” Veres Zsolt kommentelő pedig azt írta, hogy „Bayer trágár fröcsögése nem mentség Bangóné butaságára.” Mindkét vélemény a Facebookon jelent meg, ugyanazon a napon, április 30-án. Mindazonáltal egy sajtótörténeti áttekintés kedvéért se mélyednék el az emlegetett közíró életművében, ám akad egy mozzanat a közelmúltból, amelyen érdemes eltűnődni. A szálak Orbán Viktor tavaly március 15-én elhangzott beszédéhez vezetnek vissza.

A kormányfő három héttel az országgyűlési választás előtt állt a nyilvánosság elé, és kifejtette, hogy a kampánnyal van ugyan elfoglalva, de a hangját fölemelve figyelmeztetett: „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.” Azóta több mint egy év telt el, és mintha kirajzolódnának az elégtétel körvonalai. Bayer Zsolt nem várt mostanáig. Azon melegében, 2018. március 19-én megszólalt az akkor még létező Echo TV-ben, és ezt mondta: „Az összes patkány azon sivalkodik, hogy a miniszterelnök megfenyegette.”

Ha Bangóné buta, ízléstelen és áthallásos kiszólásából levonható ama következtetés, hogy lepatkányozta a kormánypártokra szavazókat, akkor az iménti idézetből legalább annyira levonható, hogy a kormánypárti közíró szintén lepatkányozta azokat a választópolgárokat, akik néhány nap múlva, április 8-án az ellenzéki pártokra szavaztak. Majdnem ugyanannyian voltak, mint a kormánypártiak, körülbelül 2,8 milliónyian. A sors iróniája, hogy a közíró megítélését egy kormánypárti politológus végezte el. Adok a szavára, mert ideológiai tanácsokat kölcsönöz a miniszterelnöknek, ráadásul nálam jobban ismeri a publicista életművét. G. Fodor Gábor írta: „Míg a kései Bayernél a ’patkány’ tölti be a vessző szerkezeti helyét, addig a fiatal Bayernél ez a ’koton’.” (888.hu, 2016. április 21.)

komment
süti beállítások módosítása