Médianapló

Médianapló - A digitális Kálmán Olga megtalálta-e a kitörés útját?

2019. április 29. 09:42 - Zöldi László

Azt olvastam róla, hogy „derékba tört” a pályafutása. Az enyhe képzavar oka, hogy tavaly, a Fidesz választási győzelme után Simicska Lajos lemondott a médiabirodalmáról, például a Hír TV-ről, amelynek politikai háttérműsorát Kálmán Olga vezette. A közismert újságíró nyilván nem örült a tulajdonosváltásnak, a mostani helyzetéről mégis másként vélekedem.

Az a benyomásom, hogy az úgynevezett újságíró-sztárokat azért fizetik meg jól, mert hajlamosak elköteleződni, és ha ama politikai irányzat, amelyet rokonszenvükkel tüntettek ki, ellenzékbe kerül, akkor bizony a hatalomban lévők igyekeznek kiszorítani őket a nyilvánosságból. A milliós fizetés tehát arra kell, hogy kihúzzák a nyilvánosság peremén eltöltött időszakot. Nem érdemes irigyelni őket. Mi ugyanis jobban járunk, mert kevesebbet keresünk ugyan, de folyamatosan gyakorolhatjuk a mesterségünket. Arról nem is szólva, hogy a tehetséget nem lehet derékba törni. Vagy van, vagy nincs. Kálmán Olgának van.

A Népszava múlt hét végi mellékletében Forgács Iván figyelemre méltó portrét rajzolt róla. Mondandóját a saját szavaival foglalom össze: „A kalmanolga.hu Kálmán Olgája megtört, bizonytalan és elég prózai.” A prózait nem tudom értelmezni, a megtörtséget nem tapasztaltam, a bizonytalanságot annál inkább. Kétségkívül látszik, hogy hiányzik mögüle az intézményi és a munkatársi háttér. Hátrányban viszont az előny, hogy heti húsz, futószalagon elé rakott interjúalany helyett csak heti eggyel kell kapcsolatot teremtenie. Ráadásul nem a szokványos tíz-tizenkét percben, hanem kétszer annyi időben, amidőn már van lehetőség az alaposabb beszélgetésre, az emberibb érintkezésre.

Kitöréssel pedig alighanem az kecsegtet, hogy Kálmán Olgát a körülmények kimozdították a stúdióból. Most nem hozzá jönnek az interjúalanyok, hanem ő megy hozzájuk. Vagy semleges helyen találkozik velük, változó fényviszonyok között, polgári bőrgarnitúrában, fonott kerti székeken, lexikonsorozattal a hátuk mögött, esetleg diszkrét éttermi háttérzajjal. Az amatőr környezet otthonias hangulatot áraszt, valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a másik fél ezúttal már felszabadultabbnak hat, mint hajdan, a stúdióban. A világhálón Czeglédi Csaba házi őrizetben lévő ügyvéd, Nagy Blanka érettségi előtt álló diáklány, Kéri László politológus, Békesi László egykori pénzügyminiszter és Gaskó István szakszervezeti vezető nem interjúalany, inkább beszélgetőpartner képzetét keltette.   

13 komment
süti beállítások módosítása