Médianapló

Médianapló - Miért nincs nyelvvizsgájuk a szegényebb néprétegekből való diákoknak?

2019. április 27. 10:01 - Zöldi László

Tegnap tüntettek Budapesten a diákok. Eljátszottak a gondolattal, hogy ha jövő szeptembertől idegen nyelvi vizsgára lesz szükségük, máskülönben nem veszik fel őket felsőoktatási intézménybe, akkor Orbán Viktor is mutassa be a papírját.

Némi iróniával javasolták azt is, hogy az országgyűlés hozzon törvényt a mindenkori miniszterelnökről. Alkalmaztatási feltételül szabták volna legalább egy idegen nyelvből a középfokú vizsgát. Orbán elég jól beszél angolul, de nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy nincs róla papírja. A volt miniszterelnök Gyurcsány Ferenc be is vallotta egy tévéinterjúban, hogy a középiskolában és a főiskolán ő bizony ellustulta az idegen nyelvet, és csak harminc év körül jött rá, hogy szüksége van az angolra. Rosszabbul beszél, mint politikai ellenfele, de azért megérteti magát.

Évtizedekig tanítottam főiskolán; megfordultam Szombathelyen, Székesfehérvárott, Egerben és Nyíregyházán is. Azt tapasztaltam, hogy a tanítványok közül minden harmadik nem vehette át a diplomáját. Túljutottak ugyan az államvizsgán, a diplomához szükséges idegen nyelvi vizsgát azonban elmulasztották. Sok százan vannak, akik munka mellett tették le azt a fránya vizsgát, és jókora késéssel vették át a diplomájukat. Nem kevesen vannak olyanok is, akik mind a mai napig diploma nélkül dolgoznak, ami akár jóval kevesebb fizetéssel járhat.

A hazai főiskolákra eddig sem föltétlenül a legjobban felkészült (felkészített) középiskolásokat vették föl. Akinek telt a szülők jövedelméből, nem egy, hanem két idegen nyelvi vizsgával kezdte tanulmányait a felsőoktatásban, leginkább az egyetemen. A főiskolát többnyire azok választották, akiket otthon nem kergettek nyelvtanárok a zongora körül. Rengeteg tehetséges fiatallal szembesültem, aki nemcsak azért kínlódott az angollal vagy a némettel, mert a középiskolában nem készítették föl a középfokú vizsgára. Azért is, mert az idegen nyelvi lektorátust elsorvasztották az anyagi gondokkal küszködő főiskolákon. Arra pedig nem volt pénzük a diákoknak, hogy beiratkozzanak a városi nyelviskolába, amelyben a főiskoláról kirúgott tanároktól tanulhattak volna.

Ezt a folyamatot nem gondolták végig az emberi erőforrások minisztériumában. Vagy ha végiggondolták, még rosszabb a helyzet. Azt jelentené, hogy a jövő ősztől igényelt idegen nyelvi vizsgával tudatosan torlaszolják el a diplomához vezető utat a szegényebb néprétegekből való középiskolások elől.       

12 komment
süti beállítások módosítása