Médianapló

Médianapló - Miért húznak lyukas teniszlabdát az állami kocsi ütközőjére?

2019. április 25. 10:39 - Zöldi László

Japán zsebrádióm a Kossuth hullámhosszára van beállítva. Este tizenegykor meghallgatom a sporthíreket, utána következik az Ütköző című műsor. A nevéről ugrik be egy másik Ütköző, még a múlt század nyolcvanas éveiből. Szintén késő este sugározták, és késhegyig menő vitákat tartalmazott. Az akkori Magyar Rádió kétarcúságát jellemezte, hogy efféle vitaműsorokat nem engedett meg magának a leghallgatottabb idősávokban, este tíz után azonban utat engedett az egyre nyilvánvalóbb nézetkülönbségeknek.

A mostani Magyar Rádió Ütköző című műsora ennél mintha demokratikusabb volna. Eredetileg ugyanis 12.30 és 13.00 között sugározzák, a leghallgatottabb idősávban. Éjfél előtt elég sokszor hallottam az ismétlést, hogy eltűnődjek rajta. Akik kitalálták, azt írják róla, hogy kiválasztják „a nagy nézetkülönbséget előidéző” híreket. Ebből annyi igaz, hogy a kiválasztott hírek csakugyan nagy nézetkülönbségeket idéznek elő a hazai nyilvánosságban, csakhogy akik nem a fennálló rendnek megfelelő nézeteket vallják, kimaradnak az összefüggések értelmezéséből. Csupán az általam hallott eddigi utolsó Ütközőre utalva, a hangsúlyozottan kormánypárti műsorvezető az Alapjogokért Központ és a Nézőpont Intézet egy-egy munkatársával beszélgetett.

Márpedig az Alapjogokért Központ olyan civil szervezet, amely az állami költségvetés néhány százmillió forintjából „a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tekinti elsőrendű feladatának”. A Nézőpont Intézet a kormány néhány tízmilliárd forinttal kistafírozott háttérszervezete, ezért aztán a három ember félórás beszélgetése mindennek mondható, csak vitaműsornak nem. Egymás szájából ragadták ki a szót, hogy alátámasszák, bálványozzák, dicsőítsék, erősítsék, istenítsék, magasztalják, méltassák, tömjénezzék a végrehajtó hatalom épp időszerű álláspontját.

Sem a régi, sem a mai Magyar Rádió nem tekinthető persze az ellenzékiség melegágyának. Mégis az a benyomásom, hogy az azonos nevű, de két különböző intézmény másként élte-éli meg az alapszót. A hajdani szerkesztők értelmezésében az ütközni azt jelentette, hogy megküzdeni, összecsapni, nekimenni, a mostaniak viszont az ütközőt lökhárítónak, lökéscsillapítónak, lökéskiegyenlítőnek használják. Abban különböznek egymástól, hogy a puhuló diktatúra rádiója késő estére száműzte a vérbeli vitaműsort, ám a keményedő demokráciáé délben és este is paródiát csinál belőle.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6114785502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2019.04.25. 13:56:05

Egész konkrétan, a fideszt felszopják, az un. ellenzéki pártokat jól megköpködik. Ezért hívom én csak köpködőnek, ami régen ütköző volt, és ha jól emlékszem, hajdanában, még politikusok is szerepeltek benne.

Mostanában már nem hallgatom, mert minek? Nem fogok azon mérgelődni még e miatt is, hogy teljesen hülyének néznek a fideszesek. Kár minden kidobott adóforintért, amit a köznek csúfolt médiára költünk!
Remélem, ha bukik a tolvaj maffia, akkor felszántják és a helyét beszórják sóval! :/

NekemNemEzKell 2019.04.25. 21:18:33

@Netuddki.: Ó kiss lököttke, nem lesz újra vörös terror, hogy örömöd leld benne!

kacsa28 2019.04.25. 22:59:48

Még mindig kitartó hallgatójaként a Kossuthnak, elhűlve követem az ott zajló ámokfutást, ahogy a közpénzből fizetett "szerkesztők", "riporterek" és a behívott udvari "álszakértők" a legbecstelenebb hazaáruló és szervilis módon szolgái lettek a propagandagépezetnek. Nevezzük nevükön Őket, a teljesség igénye nélkül:
Deák Daniel
Farkas Őrs
Mráz Ágoston Sámuel,
Lanczi Tamas
Bakondi Gyorgy (-ba-be, - ban-ben)
Georg Spöttle
Nórádi Gy.
ifj. Lomniczi
Tóth Erik
Horváth József bizt. pol. szakért.
Halko Petra/Századvég
Szántó Miklós Alapjogokért Kp.

MR1 műsorvezetők:
Nagy Katalin
Újhelyi Zoltán
Kakuk L. Tamás

rallus 2019.04.26. 06:58:26

Bangónét, Tordai Bencét és Z. Kárpát Dánielt kellene állandó szereplőként a műsorban szerepeltetni. Játszva lemosnák a kormánypártiakat, hiszen nem csak okosak és tájékozottak, de az igazság is mellettük van!
Arról nem is beszélve, hogy szimpatikus vitakultúrájukkal remekül reprezentálják az ellenzék pillanatnyi szellemi színvonalát...

illiberális 2019.04.26. 07:05:53

Az első FIDESZ kormány idején az M1 napkelte című műsorára talán még emlékeznek sokan, ömlött belőle az ellenzéki (azaz FIDESZ ellenes) propaganda a "derék" Gyárfás Tamás vezényletével. Az akkori Orbán Viktor talán még demokrata volt vagy/és nem volt még elég erős ahhoz hogy ezt megakadályozza. Akkoriban erős baloldali-liberális túlsúly volt a médiákban meg is bukott a FIDESZ a választásokon. Vszeg. ennek hatására kezdte el felépíteni médiabirodalmát 2002 után a FIDESZ és 2010-ben amikor ismét hatalomra kerültek azonnal "rendet raktak" a közmédiákban is. De véleményem szerint Magyarországon sohasem volt hiteles és objektív, tárgyilagos, stb. a közmédia az 1980-as években volt egy pár év amikor valóban voltak jó vitaműsorok a Kádár rendszer már nem volt elég erős ahhoz hogy ezt megakadályozza, de ahogy a blogírója is megemlíti ezek azért késő estére voltak száműzve. A 90-es években liberális befolyás alá került a közmédia, de legalább akkor még próbáltak ügyelni a látszatra, ellenzéki politikusokat is behívtak, a hírek sem egyoldalúak voltak, a közmédiában dolgozók között voltak azért olyanok akik legalább megpróbáltak objektívak és tárgyilagosak lenni. 2010 után sikerült elérnünk ismét a 70-es évek színvonalát a közmédiákban. Persze nem kötelező ezt nézni, hallgatni a baj az hogy rengeteg pénz megy el erre is nem csak a stadionokra és nemcsak a FIDESZ szavazók pénze!

Netuddki. 2019.04.26. 08:02:14

@kacsa28: Nem tart örökké az orbán rendszer, és ez a fajta feudális rablógazdálkodás amit folytatnak sokáig nem fenntartható. Nem is értem mit hisznek ezek az emberek? Megússzák? Mindenesetre jegyezzük meg jól a nevüket, hogy semmiképpen ne tudják elkerülni ők se a felelősségre vonást! :/

Netuddki. 2019.04.26. 08:07:06

@rallus: Sajnos azt, hogy ki kit mosna le nem tudjuk meg, mert a tolvaj fideszed megszállta a közpénzből fizetett médiát, és nem engedi be az ellenzéket. Ami már alapból alkotmányba és törvénybe ütköző cselekedet.

A fidesz egy szekta. Milyen szektatagnak lenni? :/

Minden ballib bérretteg 2019.04.26. 08:51:16

A bolsik ideje lejárt..
Az MSZP és Gyurcsány felszopóit szerencsére mellőzi a média.

Lehet ezért hisztizni, de ez inkább röhejes, mint hiteles.

Minden ballib bérretteg 2019.04.26. 08:53:32

@Netuddki.:

Azért bájos hogy az utolsó hírbeolvasóig mindenkit felkötnél, csak mert nem nyalják a ballibek seggét, mint megszokhattuk 2010 elöttől vagy 60 éven keresztül azt a médiában.

Szopjál gázt te tetű ÁVH-s !

A ballibek talpnyalói médiacsikái, és tolvajai közül kit látnál börtönbe te majom ?

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2019.04.26. 10:33:10

Az orbán-rendszernek egy komoly gyenge pontja van, az pedig Orbán. Ha eltűnik, ott a sok kis önjelölt vezető, akik egymás torkának esnek, de egyben senki sem fogja tudni tartani a bandát.

rallus 2019.04.26. 11:34:38

@Netuddki.: A forradalmi ellenzék már napi 3 perc szerepléssel is túlreprezentált... Igény sincs rá...