Médianapló

Médianapló - Szabad-e megölni a First Ladyt?

2019. április 19. 10:14 - Zöldi László

Javában tart a tegnapi bejegyzés vitája, és az jött be, amire számítani lehetett. Olvastam persze figyelemre méltó megjegyzéseket is, de a kommentelők közül elég sokan azt kérték ki maguknak, hogy a jobb sorsra érdemes kiskunfélegyházi gimnazistát, Nagy Blankát elmarasztaltam, mert a nyilvánosságnak szánt 51 sornyi levelében 31 vesszőhibát vétett. Úgy rémlik, mások is találva érzik magukat.

Elismerem, hogy a világháló demokratizálta a vitákat. A digitális kocsma népe betódult a digitális kávéházba. (Nehogy megbántsak bárkit is, az ógörög démosz köznépet jelent, vagyontalan, szabad lakosságot.) Ha az érkezők valamelyike lát üres széket a márványasztalnál, leül, és belekotyog a beszélgetésbe, közben pedig nem mutatkozik be, sőt letegezi a törzsasztalnál helyet foglaló polgárokat. Ezzel magyarázható, hogy Magentax ma reggel 8 óra 57 perckor imigyen szólított meg: „Jelzem, hogy kommentekben, SMS-ben én is alig használok vesszőket, de nem azért, mert ne tudnám, mikor és hogyan kell - hanem mert minek.”

A minek kétségkívül meggyőző érv, bár az említett diáklány nem kommentet írt, nem is SMS-t, hanem nyílt levelet egy újságírónak, aki őt megsértette. De szakadjunk el tőle, hátha meggyőzhetek valakit arról, hogy érdemes komolyabban venni azt a fránya vesszőcskét. Olykor sorsdöntő jelentősége van. Például II. Endre magyar király 1213-ben elment háborúzni, és távollétében a felesége, Gertrudis mindenféle disznóságot csinált. A magyar főurak összeesküdtek a meráni (német) First Lady ellen, és tanácsot kértek az esztergomi érsektől. A fifikás főpap ezt írta nekik: „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.”

A vesszőtlenített mondatnak kétféle értelmezése lehetséges. Az egyik ez: A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem. A másik pedig ez: A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem. Nos, Gertrudist a magyar főurak 1213. szeptember 28-án kardélre hányták. A hosszan elhúzódó jogi eljárásban II. Ince pápa a dodonai szöveg első értelmezését fogadta el, ezért a megözvegyült II. Endre békén hagyta az esztergomi érseket.

Egyébként, kedves Magentax, ahhoz képest, hogy kommentben alig használ vesszőket, ellentmondásba került önmagával. Hozzászólásában ugyanis kitette a vesszőket, ráadásul a megfelelő helyekre. Talán azért, mert férfiemberként megtanulta, hogy vessző nélkül nem lehet hogyozni.  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8814774770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2019.04.20. 08:28:51

off:

Érdekes új jelenség a Facebookon: a kormánnyal nem lojális ellenzéki oldalról kritizálókat kezdik kiszorítani a közösségi portálról. Nem magukról megfeledkezett és alpári stílusban kommentelőkről van szó. A tiltások után (egy napos, egy hetes) megszüntetik a fiókjukat, ha újabb, a kormányzatot kritizáló hozzászólásokat fűznek egy-egy cikk alá.

on.

Európai téridő 2019.04.20. 08:37:24

@Drizari: A fordítottja is megesett már, nem is egyszer.

Netuddki. 2019.04.21. 21:33:45

@Drizari: A Facebook az internet szemétdombja, nem kár érte. :/

Csodálkozom, hogy a szektások egyáltalán rájöttek hogyan használják ki a FB ilyen irányú gyengeségét. Jelezni kell nekik, aztán előbb-utóbb megoldják. Remélem nem a magyar adófizetők pénzét költik a FB "lefizetésére"...

Netuddki. 2019.04.21. 21:35:40

A blog.hu-n (vagy az indexen) meg úgy látszik rájöttek, nem éppen okos dolog letiltani azok hozzászólását akik reklámblokkolót használnak. Lassan én is leszoktam a blog.hu-ról és az indexről is... :/