Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki szavazatszámlálók miért hiányoztak a tavalyi választókörökből?

2019. április 16. 11:01 - Zöldi László

A Népszava tegnapi számában figyelemre méltó interjú jelent meg. A Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az egy évvel ezelőtti országgyűlési választáson tapasztalt ellentmondásokról beszélt. Gáva Krisztiánnak sikerült néhányat feloldani, de még így is maradtak nyitott kérdések.

A pártdelegáltakról azt állította, hogy az egész napos munkáért nem kaphattak pénzt. De azt is fejtegette, hogy előbb értesítették pártjukat a szavazókörben leadott voksokról, mint ahogy azokról tudomást szerezhettünk volna a közszolgálati médiumokból. A szemrehányás kevésbé érinti az ellenzéki szavazatszámlálókat, mert kevesebben voltak, mint a kormánypártiak. Alighanem ez az egyetlen pozitívum, ami elmondható az ellenzéki pártok tavalyi szervezettségéről.

E rovatban tíz napja elég sok számmal traktáltam az olvasókat, épp a 2018. április 8-i adatokkal maradtam adós. Egy hozzászóló azonban, aki 1990 óta szinte minden választást szavazókörben ülve ért meg, tudta, hogy tájékoztatásért hová kell nyúlnia. A Nemzeti Választási Iroda 2018. március 20-án kelt és 2018. szeptember 3-án pontosított listája úgy értelmezhető, hogy a pártok két-két számlálóbiztost küldhettek a 10285 körbe. Vagyis pártonként 20570-et. Ehhez képest a Fidesz-KDNP 15784-et delegált, a Jobbik 7843-at, az MSZP-Párbeszéd 5642-őt, a Demokratikus Koalíció 2198-at, az LMP 463-at, az Együtt 221-et, a Momentum 39-et, a Munkáspárt 17-et és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 16-ot.

A tegnapi interjúban két kérdésre nem kaptam választ. Az egyik az, hogy ha az MSZP és a DK 60:40 százalékban osztozott a 106 választókerületen, akkor az elvileg lehetséges 20570 szavazatszámlálónak csak a 60, illetve 40 százalékát kellett volna „előállítani”? A másik kérdés pedig ez: vajon lehet-e még azzal mentegetőzni a nyilvánosság fórumain, hogy a falvakból azért hiányoztak az ellenzéki szavazatszámlálók, mert mindenki ismer mindenkit, és az ellenzékkel rokonszenvezőnek baja lett volna abból, ha a voksolás ellenőrzésére szánja el magát? Az amúgy Fidesz felé hajló választási törvény ugyanis nem követeli meg, hogy kizárólag helybélit lehet küldeni a szavazókörbe.

Az a benyomásom, hogy a közölt számok hitelesen érzékeltetik az ellenzéki pártok országos „szervezettségét”. Egy sajtóhír szerint a kormánypártok 20 ezer aktivistával kezdtek neki az uniós választási kampánynak. Az ellenzék hadra fogható embereiről egyelőre nincs hír. 

37 komment
süti beállítások módosítása