Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a Népszava tulajdonosváltása mögött?

2019. április 13. 10:23 - Zöldi László

A tegnap eseménye kétségkívül Bajnai Gordon felbukkanása volt. Engem is érdekel, hogy a volt miniszterelnök előkerülése a belső elszigeteltségből vajon összefüggésbe hozható-e a választásokra készülő ellenzék vezetőkeresésével. A friss fejlemény azonban elég nehezen illeszthető egy médiaszakmai rovatba. Beérem hát a tegnap másik eseményével.

A Népszava távozó tulajdonosa, Puch László 30-35 ezer példányban jelölte meg a kívánatos példányszámot. Ha 21 ezer példánynál adta tovább, akkor ez az elégedetlenségét fejezi ki? Vagy időarányosan teljesített ugyan a szerkesztőség, ám jött egy új befektető, akinek több pénze van a patinás újság életben tartására? Leisztinger Tamás tizenkettedik a leggazdagabb magyarok listáját, vagyonát forintban 80 milliárdnyira becsülik. Az agráriumban és az építőiparban munkálkodik, de korábban helyet talált magának a szállodaiparban is. Ráadásul működteti a DVTK kiesésre álló focicsapatát.

Egy interjúban arra panaszkodott, hogy a miskolci egyesület vezetői átigazolási és ügynöki pénzeket nyúltak le. Mégis maradt, mert az üzleti tevékenységét értelmezők szerint Orbán Viktor sportkoncepciójába illett, hogy a nemzeti tőke képviselői szerepet vállaljanak a nemzeti labdarúgásban. De ha így volt, akkor a miniszterelnöknek ahhoz is érdeke fűződik, hogy az ellenzék egyetlen napilapja életben maradjon, és fügefalevél legyen az egypártrendszer alig leplezett testén. Ennél tovább most nem is mennék. Annyi persze sajtószakmailag nyilvánvaló, hogy a tulajdonosváltás és a tőkeinjekció érdekes pillanatban érte a szerkesztőséget.

A bevételek 56 százalékát kitevő kormányzati hirdetések miatt nem érintheti ugyan a hatalmon lévők szeretteit, ezt azonban lehet vállalni, ha a társadalmi rétegekből begyűjti a mértékadó információkat és véleményeket. Kétévnyi munkával a Népszava törzsgárdistái és a Népszabadság volt munkatársai létrehozták ama napilapot, amely már emlékeztet a Népszabadság megszüntetés előtti formájára. Ehhez képest nem túl nagy áldozat, hogy még egy családi tabut kell figyelembe venni. Az új laptulajdonos élettársa ugyanis a nyilvánosság fórumain egyre gyakrabban mutatkozik. Für alle Fälle egyszerre Európa-parlamenti képviselőjelt és Budapest V. kerületi polgármesterjelölt.

Valamelyik csak bejön neki. Feltéve, ha az ellenzéki sajtó zászlóshajója nem firtatja, hogy egy újabb magyar milliárdos családtagja miért akar karriert csinálni a politikában.       

10 komment
süti beállítások módosítása