Médianapló

Médianapló - 2006-ban a Hír TV miért közvetíthette élőben a Magyar Televízió ostromát?

2019. március 29. 10:35 - Zöldi László

A Független Hírügynökség filléres gondokkal küszködik. Legtöbb munkatársa már szakított vele, és várja, hogy a tulajdonos kifizesse. Hetek óta Szele Tamás tartja fenn a látszatot, méghozzá színvonalasan. Delente kér egy kávét a pincértől, és a képzeletbeli kávéházban mesélni kezd nekünk, a digitális törzsasztalnál üldögélőknek. Legutóbb arról mesélt, hogy 2006. szeptember 18-án, hétfőn este miként kerülhetett a Hír TV közvetítő kocsija a Magyar Televízió székháza elé.

Ama változatot pedzegette, hogy Hír TV 48 órával korábban, vagyis még az őszödi beszéd vasárnap délutáni kiszivárogtatása előtt értesítette a külföldi tévéket, hogy izgalmas esemény ígérkezik hétfőn estére, és ha igényt tartanak a szolgálatára, akkor készen áll a közvetítésre. Ezzel a cikkíró azt sugallta, hogy az ellenzéki Fideszhez közel álló szerkesztőség a Gyurcsány-kormány ellen ügyesen megszervezett akciósorozat szerves része volt. Becsületére válik, hogy másnap megszólaltatta a Hír TV hajdani gyártási igazgatóját, aki szerint a magyarázat sokkal prózaibb. Két közvetítő kocsijuk állt a Parlament előtt, és amikor kiderült, hogy a tüntetők átvonulnak az MTV közeli székházához, az egyik kocsit oda irányították.

Ez nem igazán magyarázat a Fideszt kárhoztató teóriára, mindazonáltal Szele Tamás megtette azt, amit ilyenkor egy újságíró megtehet. Felvázolt egy lehetőséget, majd helyt adott az ezzel ellentétes érvelésnek is. Nos, azokban a zaklatott napokban létezett már a Médianapló, és azon melegében két bejegyzést is szenteltem a történteknek. Talán nem lesz érdektelen, hogy miként láttam 2006 őszén a lehetséges összefüggéseket.      

 

Másnapi bejegyzés: A tűz közelében

A tegnap este szégyenfolt a Magyar Televízió történetében. Tüntetők ostromolták meg az épületét, és a közszolgálati intézmény elfelejtett élni a kínálkozó szakmai lehetőséggel. Este tízkor kezdődött Baló György műsora, amelyben Juhász Ferencet, az MSZP ügyvezető alelnöke és Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője vitatkozott. Még most is huzakodnának, ha a műsorvezető nem jegyezte volna meg, hogy az épület bejáratánál tüntetők gyülekeznek.

Aztán láthattuk a Kultúrház megismételt adását, hallottunk híreket (benne egy-két bejátszás a székház ostromáról), majd egy amerikai sorozat harmadik része tűnt föl. A hírigazgató ugyanis hazaküldte az embereit, mondván: ne lábatlankodjanak ott, miközben a tüntetők kintről döngetik az ajtót. A rendőrök könnygázt fújtak a támadókra, a támadók köveket dobáltak a rendőrökre, itt is, ott is sebesülteket vittek el a mentősök. Ezt azonban csupán a többi televízióból tudhattuk meg. A Hír TV például hajnali háromig kísérte figyelemmel az eseményeket.

Amit láttunk tehát, az része a Magyar Televízió történetének, de hiányzott a Magyar Televízió képernyőjéről. Vajon miért? Nem fogadható el az a magyarázat, hogy érvényben van egy elnöki utasítás, miszerint a kormány ellenőrzése alatt álló tévé nem közvetítheti kormányellenes tüntetők megmozdulásait. Elvégre a közszolgálati televíziónak épp az a dolga, hogy tájékoztasson arról, ami érdekli az ország népét. Lehetséges persze másik magyarázat is. Az, hogy a köztévések nem ismerték föl a történtek jelentőségét. Erről jut eszembe a világhírű riporter, Egon Erwin Kisch anekdotája.

Újdondász korában a főnöke elküldte a prágai külvárosba, hogy hozzon anyagot az öregek otthonából. Lógó orral állított be a szerkesztőségbe, mert félúton rendőrök szállították le a villamosról, a közelben ugyanis kigyulladt egy malom, A rovatvezető epeömlést kapott, hisz’ pályakezdő munkatársa elsőként tudósíthatott volna a szenzációról. A Magyar Televízió munkatársainak nem is kellett volna félúton visszafordulniuk. Elég lett volna, ha kinéznek az ablakon.       

 

Harmadnapi bejegyzés: Balhé a szomszédban

Az újságok minden információt megosztottak velünk, amit megtudtak a hétfő esti és kedd hajnali eseményekről. Ez akkor is elismerésre méltó, ha közben lemaradtak arról, ami keddről szerdára virradóra a Köztársaság téren, a Rákóczi úton és a Blaha Lujza téren ment végbe. Hja, ez a nyomtatott sajtó keresztje, a lapzártával megvert újságírók sosem előzhetik meg az elektronikus sajtó munkatársait.

Az újságokból az is kiderült, hogy sokan orrolnak a Hír TV-re, mert a riportere, Császár Attila az MTV-t megostromló tüntetőknek szurkolt. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nem is áll szóba a Hír TV munkatársaival, Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke pedig a székház épületéből kiutasította őket. Igen ám, csakhogy ez a fránya tévé volt az egyedüli, amely végig tudósított a szégyenteljes eseményekről. A konkurens hazai csatornák és a külföldi televíziók is az ő képeit vették át, mert közvetítő kocsijuk a Parlament előtt rekedt. De ki gátolta őket abban, hogy a Szabadság térre, az MTV székházához is irányítsanak egy-egy közvetítő kocsit?

Talán nem elemezték a politikai helyzetet? Talán nem gondoltak arra, hogy akik a Parlament előtt tüntetnek a kormány ellen, esetleg átmennek az állami televízió kétpercnyire lévő székházához? Vajon miért csak a Hír TV számított arra, hogy balhé lesz a szomszédban? Erről is olvastam magyarázatot: az őszödi kazettát állítólag Orbánék tulajdonították el. Nem is zárnám ki ezt a lehetőséget, az viszont túlzásnak hat, hogy a Fideszhez kétségkívül közel álló médium előre tudott volna a tüntetők székház-romboló szándékáról. A rejtélyre van szakmaibb magyarázat is.

A Hír TV szakosodott az információkra. Munkatársait arra képezte ki, hogy feltalálják magukat a rendkívüli helyzetekben. Ezt rajta kívül még az InfoRádió munkatársai gyakorolják. Figyelemre méltó, hogy mindkét médium Orbán Viktorhoz kötődik, a tévé szorosabban, a rádió lazábban. A szociálliberális oldal 2002 közepe óta van hatalmon. Vajon ki vagy mi akadályozta meg abban, hogy az azóta eltelt több mint négy év alatt létrehozzon egy hírkezelésre szakosodott médiumot? Mondjuk, olyan hírtévét, amely ellensúlyozza a Hír TV elfogultságát?

32 komment
süti beállítások módosítása