Médianapló

Médianapló - Tavaly áprilisban hányan szavaztak a Fidesz ellen?

2019. március 26. 10:31 - Zöldi László

Kunhalmi Ágnes szerint többen, mint rá. Tegnap este ezt találta mondani az ATV stúdiójában: „A magyar választók 52,3 százaléka a Fidesz ellen szavazott.” Az MSZP választmányi elnöke nem először pendítette meg a társadalmi többséget. Ezt is fejtegette: „2018. április 8-án a szavazók 52,3 százaléka nem a Fideszre szavazott.” (ATV, 2019. január 3.) Csakhogy az „ellen” és a „nem a Fideszre” korántsem ugyanazt jelenti.

Tavaly bejelentkezett néhány kamu párt, amelyeket ama kormányzati szándék hozott létre, hogy ne az ellenzéki pártokra voksoljanak a megtévesztett választópolgárok. Ráadásul itt van még a Munkáspárt is, amely a múltja miatt aligha nevezhető kamunak, elnöke, Thürmer Gyula mégis ezt mondta róla: „Nekünk semmi közünk nincs az ellenzéki pártokhoz.” (FüHü.hu, 2018. május 6.) Ha a Munkáspárt és a kamu pártok szavazóit is a Fidesz ellen voksolóknak véljük, akkor kijön 2997742, amely az április 8-án urnához járuló 5731821 szavazónak csakugyan az 52,3 százaléka.

Ebben az esetben viszont Kunhalmi Ágnes nem érvelhet azzal, amivel szokott, hogy voltak olyan pártok, amelyek megzavarták az országgyűlési választást. A hivatalos adatok alapján az ellenzéki pártok a következő eredményt érték el: Jobbik 19,06 százalék, MSZP-Párbeszéd (11,9), LMP (7.6), DK (5,38), Momentum (3,08), Magyar Kétfarkú Kutya Pártja (1,73), Együtt (0,66). Nálam 48,87 százalék jött ki. A Fidesz-KDNP-re adott 2824551 voks pedig 49,27 százalékot tesz ki. Igaz, hogy később a Kúria levont 4360 szabálytalan szavazatot, vagyis a kormánypártok 2820191 szavazata aránylik az ellenzéki pártok 2800293 voksához.

Bizonyára ezzel magyarázható, hogy a józanabb politikusok közül a volt MSZP-pártelnök Lendvai Ildikó ezt nyilatkozta: „Nem mi voltunk többen.” (ATV, 2018. április 10.) A szintén szocialista Harangozó Tamás megelégedett azzal, hogy „Az ország fele a változásra szavazott.” (ATV, 2018.május 31.) S hogy még teljesebb legyen a kép, a párbeszédes Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti felelőssége tudatában így vigasztalta a szavazókat: „Majdnem a többség.” (ATV, 2018. július 24.) Akadnak tehát ellenzéki politikusok, akik komolyan vették a hiteles számokat, és beérték a fele-felével. De van olyan is, aki még mindig a bűvös 52,3 százalékkal kampányol.

Majd’ elfelejtettem: azért is értelmetlen ellenzéki többségről beszélni, mert a tavaly áprilisban elszenvedett vereség oka épp az ellenzék széttöredezettsége volt.

99 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4614717023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meheszborz 2019.03.26. 15:57:50

Amíg a kedves vezető azt nyilatkozza, hogy ' amíg van kétharmadunk, addig ...' (nem szó szerinti idézet) ...Szerintem ezzel azt próbálja - sokadszor - bemagyarázni a kevésbé tájékozottaknak, hogy a magyarok kétharmada mögötte áll. Mindenki, aki kicsit is tájékozott, tudja , hogy ez ordas hazugság.

Ennek ismeretében ezt a szerencsétlen nőt támadni ... izé.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.03.26. 18:45:53

@meheszborz: Nem a személyét támadta, hanem a logikátlanságot. Az ellenzék nem attól lesz erős, hogy elnézi a saját hibáit. Másrészt Orbán kétharmados felhatalmazásról beszél, ami persze szómágia, de ebben a formában tény.

dare 2019.03.26. 22:12:42

Szómágia.
A Fidesz is minden második mondatába belefűzi a 2/3-ot, akkor az ellenzék is mondhatja azt, hogy mi vagyunk a többség.
Csak az előzmények ismeretében én kérkednék a helyükben ezzel.
Adjanak alternatívát, és felejtsék el végre a szavakkal való bűvészkedést.
Elég csúnyán leszerepeltek, amit nem lehet csak a megvett szavazókra fogni.
Biztos a megvett szavazók is hoztak egy pár százalékot a Fidesznek, de ez nem a többség.
Ahogy az ellenzéknél sem a többség volt a megfontolt taktikai szavazók száma.
Mind a Fidesz oldalán, mind az ellenzék oldalán vannak fanatikusak.
Legalább a nyomorult 2/3-ot sikerült volna megakadályozni a taktikai szavazással, de sajnos még azt se sikerült.
Maradt a mi vagyunk a többség mantra.
De hogy én ezt mennyire unom, azt szavakkal már ki sem lehet fejezni.
youtu.be/Ea0RFcxfLng

dare 2019.03.26. 22:23:22

@dare: Akarom mondani NEM kérkednék.
Felejtsék el ezt végre, és egy normális alternatíván gondolkozzanak helyette.
Nem az agyhalott, buta paraszt gyűlölködő aljanép döntötte el a szavazást a Fidesz javára, hanem egy nagyon komoly többség.
Ezt a többséget az ellenzék padsoraiból is megpróbálhatná felépíteni valaki, hogy szembe tudjon szállni a Fidesz csendes többségével.
Hódmezővásárhely is csak arra volt jó, hogy ezt a csendes többséget aktiválta a Fidesz táborában.
Egy ilyen csendes többség kellene az ellenzéki pártok közül a második legnagyobb erőnek is.
Tavaly a második legnagyobb erő a Jobbik volt, Toroczkaival, Volnerrel, Dúróval, és Simicska, egy volt fideszes oligarcha vitte elől a zászlót.
Hát , ez a csendes többségnek minden, csak nem alternatíva.
Az Mszp-Dk szövetségről meg inkább ne is beszéljünk.
Hogy a búbánatba akarnak ezek így választást nyerni?
Ilyen hozzááállással ezt az eredményt lehet csak elérni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.03.26. 22:34:45

bolsevik tempó.
pont ennyivel le lehet irni a vergodo "mi vagyunk a tobbseg" duma velejét.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2019.03.26. 22:43:31

A lényeg a fentiekkel (a cikk állításaival, stb) ellentétben az, hogy a VÁLASZTÁST ELCSALTÁK, minden egyéb felesleges szócséplés.

Nagykörúton túli magyar 2019.03.26. 23:16:09

"A választópolgárok száma összesen 8 312 173 fő "

Ebből a 2.997.742 nem Fidesz szavazat egészen pontosan 36,06 % tesz ki.
Na mostan, a prímszámok ugyan kavarodnak manapság, de azért szerintem ez még nem a többség...

Világít a torony 2019.03.27. 01:23:09

Kunhalmi Ágnes most inkább a zuglói Fidesz-Mszp nagykoalíció miértjéről adjon számot. A többivel ráér később is foglalkozni.

A LIPSI UGAT AZ ORSZÁG HALAD 2019.03.27. 03:35:54

"Csakhogy az „ellen” és a „nem a Fideszre” "

Eloszor is a szokasos dolgot lehet ra mondani. A valasztason nem indult olyan hogy "ellen" vagy "nem a Fideszre " nevu part. Ezert az ezekre leadott szavazatokat nem lehet figyelembe venni.

Masodszorra pedig azt nem veszi figyelembe a "tobbseg" , hogy kb fel millioan csak a ketharmad megakadalyozasa miatt szavazott valamelyik ellenzeki partra. De valojaban a sima 50 %-os fidesszel teljesen elegedetek lennenek . Ezert nincsennek komoly tuntetesek, csak par szaz fos bohockodasok, meg a sokadik orszagos ossz ellenzeki gigatuntetesen is.

Bravehearth 2019.03.27. 05:35:10

"Kunhalmi Ágnes szerint többen, mint rá. Tegnap este ezt találta mondani az ATV stúdiójában: „A magyar választók 52,3 százaléka a Fidesz ellen szavazott.” Az MSZP választmányi elnöke nem először pendítette meg a társadalmi többséget."

Az, hogy ez a szerencsétlen, ostoba liba mond valamit, az nagyjából annyira releváns, mint a kagyló véleménye a bálnáról, amire épp rátapadt... Írni nem tud. A retorikája egy közröhej. Érvelni annyira sem tud, mint írni. Mindent elmond az őt frontba toló pártról ennek a szerencsétlennek a személye.

"...a józanabb politikusok közül a volt MSZP-pártelnök Lendvai Ildikó ezt nyilatkozta": „Nem mi voltunk többen.”

Elég szomorú lehet a helyzet ott, ahol még ez a lendvaiildikó képviseli az értelmesebb és józanabb véleményt.

"Akadnak tehát ellenzéki politikusok, akik komolyan vették a hiteles számokat, és beérték a fele-felével. De van olyan is, aki még mindig a bűvös 52,3 százalékkal kampányol."

Amíg ezen a kérdésen fognak rugózni, nem azon, hogy egy VALÓDI többség számára is elfogadható és értelmes politikával jelenjenek meg a közéletben, addig ez lesz a sorsuk. Megjegyzem: ezeknek a 'zellenzéki' megmondóknak jó eséllyel már nem a politikában volna a helyük. Talán többet segítene az eltűnésük, mint a hangoskodásuk!

"Majd’ elfelejtettem: azért is értelmetlen ellenzéki többségről beszélni, mert a tavaly áprilisban elszenvedett vereség oka épp az ellenzék széttöredezettsége volt."

Az volt az oka, hogy már nincs semmi 'átjárás' a kormányoldal és az ellenzék között. Egyetlen ellenzéki erő sincs, amely a kormány választóinak akár csak egy részét meg AKARNÁ szólítani. De már nem arról van szó, hogy nem TUDJA megszólítani, a szándék sincs már meg. A maguk kis szeletét próbálja mindegyik növelni-faragni, de már két választás is bizonyította, ez édeskevés... Egyszer majd talán rájönnek. Vagy nem.
B.

Bravehearth 2019.03.27. 05:42:50

"Az MSZP választmányi elnöke nem először pendítette meg a társadalmi többséget."

Halkan jegyzem meg, ennek a nyomorultnak a hangoskodását gyakorlatilag ők saját maguk cáfolták már meg tucatszor az elmúlt 11 hónap során. Egy társadalmi többség birtokában lévő politikai erő simán 'zsebből kirántana' százezer tüntetőt a fővárosban egy megmozduláson. De ha ez túlzó elvárás, akkor legalább az 'összellenzéki' erők megmozdulásain meg kellene jelennie ennyi választónak. A 2500-3000 tüntikéző ezt tökéletesen cáfolja. Szerintem... Ez az egész kunhalmi (és a többi is) egy ostoba közröhej.
B.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 06:28:00

Mik is a valós számok:
- Fidesz: 49,27 %
- ballibek + Jobbik + LMP: 47,14 %
- MKKP: 1,73 %
- Munkáspárt: 0,27 %
- MIÉP: 0,15 %
- összes kamupárt: 45546 szavazat – 0,79 %
- kisebbségi listák: 0,65 %

A Munkáspárt és MIÉP közelebb állnak a Fideszhez, mint a mai ballib vezetésű ellenzékhez.

Az MKKP alapvetően egyik oldalt se akarja.

A kisebbségi listás szavazat pedig szintén nem számolható az ellenzékhez.

Azaz a valós arány: kb. fele-fele, de a Fidesz kicsit több szavazatot kapott.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 06:33:16

@Ma is mentek gec1zni?:

A balilibek aránya pedig az összes választópolgár kevesebb mint 15 %-a.

Ménár Atya 2019.03.27. 06:40:47

Legalább most már teljesen érthető, hogy miért nem szavaznak az emberek olyanokra, akit még egy ajtó is letud győzni maLyd máLyusban :D
Kunhalmi logikája alapján akkor kedves IQ bajnok ellenzéki többség, legyenek kedvesek kiszámolni, hányan szavaztak az mszp ellen , a jobbik elllen, a dk ellen stb :)
Amúgy kíváncsi lennék, ha fordított eredmény született volna, akkor hogy értelmezné a 2/3-ot, gyanítom akkor a demokrácia ,és a jog győzelméről írogatna :D
Ez a nő már szégyene a pártjának, és többet segt a marhaságaival orbánnak, mint bárki más, na esetleg fletó azért még többet a böszmeségeivel :)

anyo05 2019.03.27. 06:45:37

Kunhalmi elfejti, hogy virtuálisan az otthon maradók is a fideszre szavaztak, 2,2millióan!!!!!! Ha ellene akartak volna, akkor elmennek szavazni, ilyen 1xű:)))))
A másik, hány egyéni képviselője van az összes ellenzéki pártnak????? No ugye és ez a legdemokratikusabb!!!!!

Minden ballib bérretteg 2019.03.27. 07:18:40

A parlamentben jutott pártok közül a legtöbben a DK ellen szavaztak, de az MSZP is élen járt ebben.
A legkevesebben meg a Fidesz ellen. Ezért nyert.

h.kovacs 2019.03.27. 07:31:54

a választókerületek felében csak fideszes számlálók voltak
ellenőrzés híján nem lehet tudni hányan szavaztak ténylegesen a fideszre
kár bármit is levonni egy elcsalt választásból

Ménár Atya 2019.03.27. 07:39:49

@h.kovacs:
Hát persze.
Már 2010-től megy ez a csalás mi? :)

Equalizer. 2019.03.27. 07:46:21

Kedve Zöldi úr! Szépen levezette, hogy körülbelül fele - fele arányban oszlottak meg a voksok, ami azt jelenti - a szemantika "törvényei" szerint" - hogy a SZAVAZÁSON MEGJELENTEK fele akarta a Fideszt, fele pedig nem őket akarta, hanem valaki mást. Ha pedig a TELJES SZAVAZÓKORÚAK rétegét nézzük, akkor a kisebbség akarta a Orbánékat, 8 millióból 2,8 millió. Azaz 35%. Ezek a tények.

Sexual Harassment Panda 2019.03.27. 07:48:17

Nincs olyan párt h "ellenzêk"

Ménár Atya 2019.03.27. 08:02:16

@Equalizer.:
Már az első sorban megbukott a logikád, és láthatóan nem érted a szavazások lényegét.
A fele fidesz, a másik fele pedig vagy dk,vagy jobbik vagy mszp,vagy akármi.
Ezt miért olyan nehéz felfogni,?
Ráadásul ott is megdől az egész,amikor a teljes választó létszámot véve hoz egy szép statisztikát valami hibbant, az a helyzet, hogy aki nem választ azt sehova nem sorolják a világon, miből gondolod, hogy ezek az emberek ellenzékre szavaznának, mert akkor a saját beteg logikád alapján a magyar választásokon mindig az ellenzék nyert.
De tudod mit, ringasd magad nyugodtan ilyen ostobaságokra hivatkozva, ettől még semmi nem változik :)

Bravehearth 2019.03.27. 08:16:50

@h.kovacs: "a választókerületek felében csak fideszes számlálók voltak..."

És azt meg tudod mondani, hogy ugyan mi tököm gátolta meg a 'nagyon demokrata' ellenzéket abban, hogy számlálókat és ellenőröket delegáljanak a szavazókörökbe? Mindnek egy Tokarevet tartottak a fejéhez, a oda kívánt menni?
Jaaa, hogy lóf_@_sz mennyiségű támogatójuk, jelöltjük és aktivistájuk volt/van? Hát, ez ilyen... Erről nem a kormány tehet.

"ellenőrzés híján nem lehet tudni hányan szavaztak ténylegesen a fideszre"

Tehát akkor akár többen is szavazhattak rájuk? Értem. Lehet, hogy 4/5-ük volt, csak nem akarták, hogy ennyire 'valószínűtlen' eredményt kelljen a balliba 'ajrópéereknek' megemészteniük? Mert gyakorlatilag ezt (is) állítod.

"kár bármit is levonni egy elcsalt választásból"
Ebben az esetben az elcsalt választást sikerült hitelesítenie az európai szervezeteknek, valamint a b_@_lf_@_sz ellenzéknek is azzal, hogy átvették a mandátumukat. Igen, még az a látványpolitizáló ostoba kis hadházi nevű is. Ha csalás volt és ráadásul nyilvánvaló, akkor már csak bizonyítanod kell és mehet is a feljelentés.

@Equalizer.: "Ha pedig a TELJES SZAVAZÓKORÚAK rétegét nézzük, akkor a kisebbség akarta a Orbánékat, 8 millióból 2,8 millió. Azaz 35%. Ezek a tények."

A tények azok, hogy ostoba egy jószág vagy. Ez van. Aki nem ment el szavazni, az nem élt a jogával, ergo irreleváns, mit gondolt. Marad az aktív választói közösség, amely élt a jogával. A fidesz listán 48%-ot ért el, az ÖSSZES többi pedig a maradékot. A körzetekből pedig megnyertek 91-et a 106-ból. Ez minden normális demokráciában kétharmad vagy ahhoz közeli eredmény. Sok helyen már a listás 48% is közel kétharmadot jelent. Ez ilyen. Gondolkodj rajta, ha nem érted elsőre!
B.

chrisred 2019.03.27. 08:20:41

Ha a levélszavazatok levonásával csak a magyarországi választókörzetekben leadott szavazatokat vesszük, akkor nagyjából kijönnek az általa közölt számok. A Fidesz-KDNP listára 2607990 szavazat érkezett, a felsorolt nyolc ellenzéki pártlistára 2829529, vagyis az arány nagyjából 47,9 vs 52,1.

Bravehearth 2019.03.27. 08:41:45

@chrisred: Ez még nem változtat a tényen, hogy az egyéniben sz@rráverték a 'zellenzéket'. És azon sem, hogy a 48% már önmagában is kétharmadközeli eredményt jelent sok más demokráciában. Az, hogy a maradék 52%-on a 'nagyon demokrata' erők féltucatja osztozkodik, az nem a választási rendszer hibája. A két tényező együtt (listás ÉS egyéni körzetek eredménye) adja a kétharmadot.
B.

chrisred 2019.03.27. 09:05:02

@Bravehearth: Jó, de itt az volt kérdés, hogy szükség volt-e fidesz(putyin)közeli Munkáspárt, meg a közpénzszipolyozó kamupártok pár tízezer szavazatának beszámítására ahhoz, hogy Kunhalymi adatait igazolni lehessen.

Eugene Horse 2019.03.27. 09:27:13

Az ellenzéket akkor írják le egyetlen számmal, ha egységként indulnak. Amíg az ellenzék 3-4-5 pártból/részből áll, és ezek külön-külön meg is jelennek a szavazólapon, és sem elviekben, sem a gyakorlatban nem indulnak egységesen, addig nem lehet ilyen összehasonlítást tenni. Ennyi erővel a súlyemelő versenyen a második, harmadik és negyedik helyezett álljon fel együtt a dobogó tetejére, mert ők együtt több súlyt emeltek, mint a győztes.

Bkkzol 2019.03.27. 09:35:47

Szegény szerencsétlenek. Lassan egy év elteltével még mindig itt tartanak?

chrisred 2019.03.27. 09:48:26

@Eugene Horse: A példa rossz, egy súlyemelő versenyen a győztesnek nem kell több súlyt felemelnie, mint az összes többi indulónak együttvéve. Míg a képviseleti demokráciában egy parlamenti szavazásnál egy inditványnak többséget kell szereznie, nem elég, ha más hasonló indítványokhoz képest több szavazatot tud összegyűjteni.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.03.27. 09:56:10

A brit választási rendszer szerint tavaly április 8-a után kb. 20-30 ellenzéki képviselő ülne a kétszáz fős magyar parlamentben..

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.03.27. 10:03:44

A magyar választók 52,3 százaléka a Fidesz ellen szavazott.” Nem lehet eredményt hirdetni az alapján, hogy ki ellen szavaztak többen..

Vegyük a következő példát:

Adott egy 20 fős csoport egy bográccsal. 9-en lecsót szeretnének, 4-en paprikáskrumplit, 3-an gulyást, 4-en pacalt. Mi legyen a vacsora? Nyilván lecsó..

_B_ 2019.03.27. 10:05:17

Nézheted így is :D

A Fidesz ellen 49% szavazott
Az Jobbik ellen ellen 81% szavazott.
Az MSZP ellen 88% szavazott.
Az LPM ellen 92% szavazott
A Momentum ellen 97% szaavazott
...
stb

Tehát az nyerte a választást aki ellen a legkevesebben szavaztak.
Az ellenzék a siralmas balf*szságát próbálja rejtegetni, ahelyett, hogy magukba néznének, és rendes alternatívát kínálnának a "minden sz*r" kampány helyett.

chrisred 2019.03.27. 10:16:16

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Elég demokratikusnak tűnik ez az "innentől minden nap lecsó lesz, mert 20-ból kilencen azt szeretik". Ahelyett, hogy 20 napból kilenc este lecsó lenne, 4-4 este paprikáskrumpli vagy pacal, háromszor meg gulyás.

baldoc 2019.03.27. 10:23:52

Tisztelt Zöldi László!
Kérem írja l,e vagy mutassa meg, hogy MI HITELESÍTETTE a 2018.04.08. választási eredményeket!?
Milyen alapon HITELESÍTETTTEK az eredmények, a számok?
Mert az, hogy 2018.04.08.-án este bejelentette a fidesz az eredményt az MITŐL HITELES???

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.03.27. 10:31:57

@anyo05: Ja.. Végülis Bajnai mondta korábban, hogy "aki otthon marad, az a lábával szavaz.." Vagyis: jó ez így maradjon, ami eddig volt..:)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.03.27. 10:32:59

@chrisred: Egyetlen vacsorát kell eldönteni ez az analógia. Másnap új döntés.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.03.27. 10:36:31

@MAXVAL bircaman közíró: Vagyis akkor a jelenlegi parlamenti ellenzék kevesebb szavazatot kapott listán, mint a kormánypártok..

Zöldi László 2019.03.27. 10:41:07

@baldoc: OVB, Ön is tanulmányozhatja. üdv.

Eugene Horse 2019.03.27. 10:45:59

@chrisred: "Ahelyett, hogy 20 napból kilenc este lecsó lenne, 4-4 este paprikáskrumpli vagy pacal, háromszor meg gulyás." - oké, ezt most akkor interpoláld a választási rendszerre :))))) Januártól áprilisig LMP, áprilistól augusztusig MSZP és így tovább? :)))

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 10:50:27

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !:

A jelenlegi parlamenti ellenzék 47 %-ot, míg a Fidesz meg 49 %-ot kapott.

Kivlov 2019.03.27. 11:15:05

kunhalmi nemnormális.
Miért nem azt nézi, hogy az egyéni körzetek 90%át vitte a fityisz. Mit keres akkor ilyen sok ellenzéki a parlamentben? baromja...

konrada 2019.03.27. 11:56:40

@chrisred:
Akkor egy jobb példa (hasonlóan fiktív!;):
A 20-ból 9 azt támogatja, hogy a házaspárok nőkből és férfiakból álljanak, de egyébként hogy ki-kivel, az magánügy.
4 azt, hogy a melegeket kényszer-gyógykezeljék, vagy írtsák ki,
4 azt, hogy nincsenek nemek, így mindenki azzal és avval házasodhat, akivel akar - akár a kutyájával is...
3 meg azt, hogy senki senkivel, pusztuljon ki mindenki!

Ez esetben azért már nem biztos, hogy be kell fogadni a szélsőségeket, és az sem, hogy a 4-4-3-nak az volna a jobb, ha közülük az egyik irányzat kerülne hatalomra a többség helyett, illetve kialakulhatna közöttük valamiféle olyan - mindkét félnek elfogadható - kompromisszum - ami a közös kormányzáshoz kell - hogy esküvő után dobjanak napalmot a melegpárra...;)

Pipas 2019.03.27. 12:28:12

@Equalizer.: "Ha pedig a TELJES SZAVAZÓKORÚAK rétegét nézzük, akkor a kisebbség akarta a Orbánékat, 8 millióból 2,8 millió. Azaz 35%. Ezek a tények."

Nagyon nem igaz ám, nemhogy "tény" lenne. Én például nem mentem el szavazni, mert úgyis a fidesz győz, pedig a fideszt akartam. Miért sorolsz bele abba a csoporttba, amelyik "nem a fideszt akarta".

Igazából semmit sem tudsz arról, hogy mit akartak azok, akik nem mentek el szavazni. Ha már feltételezésekkel akarsz élni, akkor viszont feltételezheted, hogy körülbelül ugyanannyi a fidesz támogatók aránya ezek közt, mint azok közt, akik elmentek szavazni.

Pipas 2019.03.27. 12:29:52

@MAXVAL bircaman közíró: "A jelenlegi parlamenti ellenzék 47 %-ot, míg a Fidesz meg 49 %-ot kapott."

A jelenlegi parlamenti ellenzék egyetlen szavazatot sem kapott. Nem is volt olyan rubrika, hogy "az ellenzék, ami majd jövére lesz". Még olyan sem, hogy "jelenlegi parlamenti ellenzék".

chrisred 2019.03.27. 12:38:54

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Azt hittem, egy parlamenti választás négy évre szól.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 12:42:05

@Pipas:

Egyesíted a ballibek, a Jonnik és az LMP adatait.

chrisred 2019.03.27. 12:42:33

@Eugene Horse: Azt jelenti, hogy egy politikai erőnek sincs önálló alkotmányozási hatalma.

dunántúli gyerek 2019.03.27. 12:42:43

lippsik ugralnak a szamokon, a kov. bukta meg mar itt van a kanyarba

utana majd ugralnak a szamokon, mert

ENNYIT tudnak, meg a nevuket

törppicur 2019.03.27. 12:45:03

@konrada: ez bitang jó lett
Bár nem tudom a 4-4-3 el tudja-e osztani a szerepeket

chrisred 2019.03.27. 12:45:37

@konrada: Elég rossz példa, mert például a melegek kiirtása nem visszafordítható folyamat.

törppicur 2019.03.27. 12:50:05

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !:
Igazából 30 fős az a csapat, csak 10-et hiába kérdezel, nem válaszol.
A többinél meg ha a Fidesz a lecsó akkor a többinél az összeadhatóság érdekében a pacal mellett van még mákos tészta meg tökfőzelék

chrisred 2019.03.27. 12:52:09

@Pipas: De olyan sem volt, hogy jelenlegi kormánypárt(ok). Az új országgyűlés alakuló ülése, a mandátumigazolás és a frakciók megalakítása során válik hivatalossá, hogy melyik párt(ok) miniszterelnök-jelöltje alakíthat kormányt, a többi párt értelemszerűen az ellenzék lesz.

chrisred 2019.03.27. 12:55:09

@törppicur: A többieknek már elegük volt abból a kosztból, amit a jelenlegi séfek készítenek. És már túl vannak az egyharmadon, az utolsó közvéleménykutatás szerint 100 emberből 36.

Pipas 2019.03.27. 12:56:04

@MAXVAL bircaman közíró: "Egyesíted a ballibek, a Jonnik és az LMP adatait."

Semmi ilyet nem teszek. :) Te teszel, és így kapsz egy számot, ami semmit sem jelent.

Pipas 2019.03.27. 12:57:36

@chrisred: "De olyan sem volt, hogy jelenlegi kormánypárt(ok)."

Nem is mondtam olyat, hogy "a jelenlegi kormánypártok ennyi vagy annyi szavazatot kaptak". A fidesz-kdnp választási koalíció kapott szavazatokat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 12:58:16

@Pipas:

De, ez egy fontos szám. Ez jelenti a jelenlegi ellenzék össztámogatottságát kb. 1 évvel ezelőtt.

Pipas 2019.03.27. 13:08:59

@MAXVAL bircaman közíró: Fontos? És mire lehet használni? Mikor mit lehet vele kiszámolni? Mikor van jelentősége?

A világban rengeteg dolgot ki lehet számolni, a legtöbb dolognak, amit ki tudsz számolni nincs semmi értelme mint ahogyan a legtöbb megalkotható magyar nyelvű mondatot sem tudod használni.

Mondjuk például "Olyan szépen süt a nap, azt hiszem fejbe verem magam egy versenyzongorával." Értelmes mondat? Tudsz olyan szituációt, amikor ezt a mondatot tudod használni? Nem. Épp úgy mintha összeszoroznád a dinnye árát a pók lábainak számával vagy összeadnád az ellenzékhez tartozó pártok által szerzett szavazatok számát.

törppicur 2019.03.27. 13:14:43

@chrisred:
erre gondolsz?
index.hu/belfold/2019/03/26/zavecz_partpreferenciak_kutatas_marcius/

akkor mi is az alternatíva?

A Fidesz a biztos pártválasztók körében 50 százalékon áll - megint lecsó lesz

A kormánypárttól jócskán leszakadva az ellenzéki pártok így szerepelnek a biztos pártválasztók körében:

Jobbik 14
MSZP 13
DK 9
Momentum 5
LMP 4
Mi Hazánk 2
Párbeszéd 1
Kétfarkú Kutyapárt 1 százalék.

chrisred 2019.03.27. 13:26:54

@törppicur: Igen, de ezt az információt mellőzted: "A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁS AZ, HOGY A PÁRTNÉLKÜLIEK ARÁNYA 33 SZÁZALÉKRÓL 36 SZÁZALÉKRA NŐTT." (Bocsánat, nem én kiabálok, a cikkben van csupa nagybetűvel.)

chrisred 2019.03.27. 13:28:01

@törppicur: Pártnélküliek 36 vs Fidesz 31.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 13:30:54

@Pipas:

Pl. ki elhet számolni egy esetleges egyesült ellenzék várható eredményét, ha ezt a számot még korrigáljuk az átszavazási hajlandóséggal.

konrada 2019.03.27. 13:35:56

@chrisred:
Nem feltétlen opció az egy politikai erőnél, hogy a programjuk a megvalósítás után visszafordítható legyen, sőt!;)

chrisred 2019.03.27. 13:37:33

@konrada: Viszont nem is lehet időközönként felcserélhető alternatívaként alkalmazni.

konrada 2019.03.27. 13:39:53

@törppicur:
...és azért az sem biztos, hogy a lecsót nem kedvelőknek jobb lenne egy mákostésztával kevert tökfőzelék pacalt-feltéttel....

konrada 2019.03.27. 13:47:56

@chrisred:
Ezt azért ugye csak azért írtad le, hogy csakazértis - mint az oviban.;))

Hol és mikor volt és lesz fontos egy politikai irányzatnak-erőnek, hogy ha a programjuk megvalósítására felhatalmazást kapnak, akkor azt úgy csinálják meg, hogy visszacsinálható legyen???

... a választó viszont dönthet, és nem ad olyan többségnek felhatalmazást amelynél például a programjában ott a - fiktív példa szerint - melegek vegzálása, még ha ezt koalíciós partnerként is tennék...

nemecsekerno_007 2019.03.27. 13:48:55

Nem is igaz! A Fidesz elcsalta a választást! Ezt szokták mondani.
Kapaszkodnak már ezek mindenbe, de Kunhalmi már a következő 3/4-en dolgozik...

Pipas 2019.03.27. 13:50:47

@MAXVAL bircaman közíró: "Pl. ki elhet számolni egy esetleges egyesült ellenzék várható eredményét, ha ezt a számot még korrigáljuk az átszavazási hajlandóséggal."

Az "átszavazási hajlandóságot" csak úgy lehet megismerni, ha közvéleménykutatást készítesz és aztán extrapolálsz az egész populációra, ugye? Tehát azt mondod, hogy

az ellenzékre szavazók száma * átszavazni hajlandók aránya = összellenzékre szavazók száma

Csakhogy miért tételeznéd fel, hogy ha az ellenzék megegyezne, akkor kizárólag azok közül szavaznának rájuk, akik most is az ellenzékre szavaztak? Egy csomóan szavaztak volna az ellenzékre, ha azok összeállnak, de nem is mentek el szavazni, hiszen így esélyük sem volt leváltani a fideszt, nem? Miért gondolod, hogy "a legutóbbi választáson valamelyik ellenzéki pártra szavazó" kategóriának van bármi értelme?

Sokkal helyesebb lenne feltenni a közvéleménykutatás kérdését úgy, hogy

"Ha az ellenzék összeállna egy koalícióba szavazna -e rájuk?"

Merthogy ez sokkal pontosabb eredményt adna. QED: az általad használt szám használhatatlan volt, nem jelentett semmit. Ha felhasználod egy képletbe hasonlóképpen értelmetlen eredményt kapsz. Nem tudom tudod -e követni...

Pipas 2019.03.27. 14:03:20

@Pipas: Értem én, hogy intuitíven jelentőséget tulajdonítunk a "nem a fideszre szavazók száma" vagy "az ellenzékre szavazók száma" dolgoknak, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy van is értelme.

Két vagy több halmaz elemeinek számát összeadni akkor van értelme, ha valamiféle közös tulajdonsággal tudod felruházni az unióként kapott halmazt. Össze lehet adni a magyarországon lévő kóborkutyák számát a tankok számával, de akkor mi is az a szám, amit kaptál? Minek a száma?

Az ultranacionalista jobboldali szavazót, akinek orbán nem elég jobboldali és nem elég nacionalista összevonhatod egy halmazba a szélsőbalos választóval, de akkor amit kapsz, a halmazt, azt mire használod? Merthogy simán előfordulhat, hogy közelebb állnak ezek a fideszhez mint egymáshoz. Persze, azt hangoztatják az ellenzéki pártok, hogy inkább a másik ellenzéki párt mint a fidesz, de én ennek a felét sem hiszem el.

Szóval összedod a jobbikos szavazókat a dk szavazóival, de ha a jobbikos szavazó elöbb szavazna a fideszre mint a dk-ra, akkor mégis mi értelme van az egész számolásnak? Azért vannak többen az "ellenzéki szavazók" mert összeadtad őket. Ha a fideszhez adtak volna őket, akkor meg a "fideszesek" lennének többen.

Ilyen alapon a japánokat is összeadhatod a svájciakkal és kapsz egy csoportot, hogy "nem magyarok". A földön a "nem magyarok" ennyien és ennyien vannak. És? Miért adod össze a svájcit a japánnal, amikor sokkal közelebb állnak a magyarokhoz?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 14:14:41

@Pipas:

Vannak erre számok.

A DK-sok 100 %-ban szavaznának szocikra.
A szocik 90 %-ban DK-sokra.
A Jobbik és az LMP között ez 80 %.
A LMP-sek 50 %-a szavazna ballibre.
Stb.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 14:17:14

@Pipas:

"gy csomóan szavaztak volna az ellenzékre, ha azok összeállnak"

Valószínűleg lenne ilyen csoport is, de semmiképpen se hiszem, hogy ez kompenzálná a leszakadó szavazatokat.

Egy közös jelölt DK-s esetében a jobbikosok zöme nem szavazna rá. S fordítva is megesik is.

Sok minden függne persze a személyektől.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.27. 14:20:56

@Pipas:

Az ellenzék akkor nyerne a legtöbbet, ha olyan jobboldali, nem-fideszes embereket indítana csak, mint mondjuk Jeszenszky, MZP, stb. Ezekre ugyanis leszavazna szinte az egész tábor.

De ez se hozna annyit, amennyit a Fidesz kap.

Plusz pedig ez öngyilkos akció lenne az MSZP és a DK számára.

Bravehearth 2019.03.27. 14:24:24

@chrisred: "Jó, de itt az volt kérdés, hogy szükség volt-e fidesz(putyin)közeli Munkáspárt, meg a közpénzszipolyozó kamupártok pár tízezer szavazatának beszámítására ahhoz, hogy Kunhalymi adatait igazolni lehessen."

A Munkáspárt mióta fideszközeli??? A kunhalmi nevezetű ostibenkót tökfölösleges akár igazolni, akár cáfolni. Egy degenerált, jellemtelen és lényegtelen tényező. Tökmindegy, mi a hasfájása. Az ún. 'kamupártokra' adott szavazatokat is teljesen fölösleges bárhova számolni. Párezren láttak bennük fantáziát, leszavaztak rájuk. Ahogy az otthonmaradottak esetében, úgy ezek esetében sem tudod pontosan megállapítani, hogy ellenzéki avagy a kormánnyal szimpatizáló közösség részei. Végülis az a párnembeszéd nevezetű szakadék brigád is egy ostoba kis 'kamupárt', néhány földbuta senkiházival az élén. Hamarosan a dettikéék volt pártja is az lesz, mégis vannak még támogatóik. Nem is beszélve a széllibbant, gyökér momentumos kis rágcsálókról.

"Elég demokratikusnak tűnik ez az "innentől minden nap lecsó lesz, mert 20-ból kilencen azt szeretik". Ahelyett, hogy 20 napból kilenc este lecsó lenne, 4-4 este paprikáskrumpli vagy pacal, háromszor meg gulyás."

Pontosan. Demokratikus. Mellesleg az aznap esti vacsoráról volt szó. Másnap ismét szavaznak. Ha akkor is a lecsót akarják a legtöbben, na AKKOR lesz ismét lecsó. Itt sem tartasz választást csak négyévente. A következő négy évről majd a következő választás dönt. És ha akkor is a kormányt támogatja majd kb. 3 millió választó, akkor ismét ők fognak kormányozni. Ha esetleg másik 3,5 milliót meg tud nyerni egy ellenzéki erő, akkor pedig majd azok. Mit nem értesz ezen?
B.

Bravehearth 2019.03.27. 14:26:08

@chrisred: Ahogy a migrik beeresztése után elinduló folyamatok sem azok!
B.

törppicur 2019.03.27. 14:44:11

@chrisred: ilyen meccs nincs, hogy pártnélküliek v fidesz
A hontalanoknak az olimpián sincs túl régota csapatuk, itthon meg nem rendezünk olimpiát
Olyan van hogy fidesz v vágott vegyes 50-50
Azután erre mozgositson rá ki hogy tud

törppicur 2019.03.27. 14:46:51

@konrada: lehet, ezért nem is kutyulták össze
Az biztos, hogy abbol a moslékbol kevesebben kértek volna az inyencek, a szakácsok meg magyarázhatták volna, hogy ejukonform

Pipas 2019.03.27. 14:47:04

@MAXVAL bircaman közíró: "Valószínűleg lenne ilyen csoport is, de semmiképpen se hiszem, hogy ez kompenzálná a leszakadó szavazatokat."

Az emberek szeretnek leszavazni a nyertesre. Reménytelen esetekre meg eleve nem akar szavazni senki. Ha úgy tűnne, hogy egy koalíciónak van esélye simán elmenne egy csomó ember, aki amúgy nem szavaz.

"A DK-sok 100 %-ban szavaznának szocikra."

Ja, de ha kiderülne, hogy közös listán indul a jobbikossal is, akkor meg nem szavazna. Ha meg az X párt is becsatlakozna, akkor meg méginkább.

Kivlov 2019.03.27. 15:24:04

És hányan szavaztak a maszop ellen?
Vagy hányan ferkó ellen? :D

chrisred 2019.03.27. 15:28:28

@konrada: Nem. Azért írtam le, mert ez volt a téma. Nem az, hogy kiket elimináljunk véglegesen a társadalomból, hanem hogy mi legyen vacsorára. Márpedig vacsora nem egyszer és utoljára van az életben, hanem jobb helyeken minden este, és akár mindennap lehet döntést hozni arról, hogy mit egyenek aznap este.

dunántúli gyerek 2019.03.27. 15:34:00

@MAXVAL bircaman közíró: A magyar parlament idealis osszetetele

FIDESZ 60%
ellenzek (Fidelitas, KDNP) 40%

chrisred 2019.03.27. 15:36:14

@Bravehearth: Értek én ezen mindent (bár anno nem lecsó volt, hanem krumplileves - ami legyen krumplileves), ezt nevezik a bolsevikok osztályharcnak. Az egész társadalomból csak egy uralkodó osztály lehet győztes, a többi szopóágon, a tulajdonuk államosítva, a földjük téeszesítve, a lakásuk kétharmada kiutalva másoknak, ők maguk kitelepítve. Csak nem gondoltam volna, hogy 1990 után ilyen gyorsan visszatér ez a korszak.

dunántúli gyerek 2019.03.27. 15:40:13

@chrisred: Aki proli, annyit is er. Ilyen a kapitalizmus.

Pipas 2019.03.27. 15:43:44

@dunántúli gyerek: "Aki proli, annyit is er. Ilyen a kapitalizmus."

A szocializmus meg olyan volt, hogy senki sem ért semmit. Sok helyen még az emberek élete sem. Akkor már inkább a kapitalizmus.

felső határ nincs 2019.03.27. 15:52:30

@Pipas: Bebizonyosodott a tortenelemben, hogy a tultolt kapitalizmus borzalmas (19. sz-i anglia), kell bele keverni egy kis szocializmust. Persze europaban ez meg is van, ennel meg egy kicsit kevesebbet is el tudnek viselni.

A tultolt szocializmus nem onfenntarto, elobb utobb kifogy a penz. Az nem igaz hogy senki nem ert semmit az atkosban.
Igazabol a korabbi cseledreteg nem jart rosszul, tanulhatott, mondjuk mas kerdes hogy egy fomernok se keresett sokkal tobbet mint egy traktorista elvtars. Inkabb azert volt ez szar, mert a vezetoi szintekre kizarolag foldbuta seggnyalokat tettek, nem is birtuk a versenyt az imperialistakkal.

Bravehearth 2019.03.27. 17:55:57

@chrisred: Ezt az oltári h*lyeségedet most miből vezetted le???

"Az egész társadalomból csak egy uralkodó osztály lehet győztes, a többi szopóágon..."

Eleszik az autódat, a gépedet, a lakásod vagy a nyaralód??? Ezt most nem értem. Arról volt szó, hogy az ellenzék szépen lesz_o_pta azt, ami kijárt neki, mert a kutya nem volt kíváncsi rájuk, amennyi pedig mégis, az erre volt elég. Ez nem osztályharc vagy kommunizmus, hanem egy böszme ellenzék eredménye.

"...a tulajdonuk államosítva, a földjük téeszesítve, a lakásuk kétharmada kiutalva másoknak, ők maguk kitelepítve."

Te be vagy szívva, jóember! Ma már ne igyál többet! Milyen lakás van kiutalva? Milyen föld elvéve vagy 'téeszesítve'??? És kiket telepítettek ki és honnan...? Ezt sikerült kiszenvedned az előző ostoba hasonlatod magyarázására? Már bocsi, de alulmúltad még önmagad is. Szerintem aludd ki magad!
B.

chrisred 2019.03.27. 18:45:41

@Bravehearth: Ezt a hülyeséget elemezgetted pár órája, a konszenzus nélküli közéletet. Hogy a társadalomban egyszerre csak egy politikai erő lehet győztes, vagyis azok, akiket egy másik politikai erő képvisel, addig vesztesek maradnak, amíg a képviselőik le nem győzik a többieket.

Jelenleg a kétharmadosoknak anyagilag nem érné meg erdogani stílusban elbánni az ellenfeleikkel. Amíg Lőrinc vagyona uniós támogatásokból hízik, a más nézetet képviselőknek csak az erőszak kilátásba helyezésével kell szembenézni.

Egy igazabb ember 2019.03.27. 21:45:41

Az a helyzet, hogy Kunhalmi Ágnesnek teljesen igaza van.
Ugyanis azt mondta: "A Fideszre többen szavaztak, mint Rá (azaz Kunhalmi Ágnesre).
A tények ugyanis a következők:

1. A Fidesz 49,27%-o kapott:
hu.wikipedia.org/wiki/2018-as_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s

2. Kunhalmi Ágnes pedig 46,3%-ot:

www.valasztas.hu/oevk-jegyzokonyv?p_p_id=ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=3&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_oevkKod=15&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_vlId=244&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_megyeKod=01&_ogyoevkeredmenyadatlap_WAR_nvinvrportlet_vltId=556

Azaz Kunhalmi, mint az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke ismételten kiváló bizonyítékát adta magasszintű tudásának és sziporkázó szellemiségének. Sajnálatos, hogy az átlagember nem érzékeli ezt a szellemiséget a mondatok mögött.

Egy igazabb ember 2019.03.27. 21:53:07

Szeretném kiemelni továbbá Kunhalmi Ágnes hagyománykövető demokráciafelfogását:
www.youtube.com/watch?v=xqgPvHfPCno
főleg 14.08-tól érdemes figyelni.
Ha tehetné, bizonyára minden kamupártot (értve ezalatt minden más pártot a sajátján kívül) betiltana, hiszen ezt a pénzt sokkal hasznosabb célokra (pl. még szebb frizurákra) lehetne költeni.

Csak így tovább, kedves Ágnes!

Bravehearth 2019.03.28. 07:58:32

@chrisred: "Ezt a hülyeséget elemezgetted pár órája, a konszenzus nélküli közéletet. "

Vagyis te ezt vélted érteni belőle... A közéletet a választások eredménye alakítja, az befolyásolja az irányát. A konszenzus maga a választások eredménye. Mivel a jelenlegi politika, amely a közéletet alakítja a választások során került döntéshozói pozícióba, így eleve nem beszélhetsz konszenzus nélküliségről. A konszenzus maga a választások végeredménye, azt pedig legitimálta az OVB, az ellenzék és maga a 'zunijó' is.

"Hogy a társadalomban egyszerre csak egy politikai erő lehet győztes, vagyis azok, akiket egy másik politikai erő képvisel, addig vesztesek maradnak, amíg a képviselőik le nem győzik a többieket."

Ez volna a választások és a demokrácia lényege. Vagyis az vezet, amely a legnagyobb támogatottsággal bír. Igen, csak az győzhet. A győzelem mértékétől függ annak a mértéke, hogy ki milyen arányban tudja érvényesíteni a politikáját. A többi pedig igenis vesztes marad, amíg a képviselői egy következő választás során nem győzi le a jelenleg vezető erő képviselőit. Jól látod a kérdést.

"Jelenleg a kétharmadosoknak anyagilag nem érné meg erdogani stílusban elbánni az ellenfeleikkel."

Nézd, egy ilyen 'ellenfél' csak álom a legtöbb politikai erő számára. Az nem a fidesz hibája, hogy gyakorlatilag komplett elmebeteg, idióta szerencsétlennel kell csatáznia. Az az ellenzéket minősíti. Elbánni??? Azt már megtették tavaly áprilisban a választóik által.

"Amíg Lőrinc vagyona uniós támogatásokból hízik, a más nézetet képviselőknek csak az erőszak kilátásba helyezésével kell szembenézni."

Ha csak a Lőrinc vagyona hízna, akkor nem csak 2-3000 embert tudna kivinni a 'zellenzék' egy 'összellenzéki' gigatüntikézésre! Akkor legalább tízezrek, de inkább 150 ezer embernek kellett volna kint elégedetlenkednie a téren. Tudod hol voltak? Fent a Várban, kint a ligetben és a hosszú hétvégén szénnéfoglalt vidéki szállodákban. És a kunhalmi épp aktuális agyhalott vergődését nagyjából 2-3000 'fanatic' hallgatta a bejelentett tüntikézés végéig SEM! Szóval ezt a demagóg baromságodat valahol az utcádban lakó arab és cigány barátaid történetének szintjén tudom csak értelmezni. Nem komolyan vehető...
Szerintem.
B.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.03.28. 09:57:43

@chrisred: Nem a ciklus hossza a lényeg, hanem hogy nem lehet az alapján megkérdőjelezni egy döntést, hogy a legtöbb szavazatot kapó ellen hányan szavaztak. Ezesteben mindenki éhesen fekszik le aludni, vagy feloszlik a csoport.

chrisred 2019.03.29. 08:38:19

@Bravehearth: "A közéletet a választások eredménye alakítja, az befolyásolja az irányát."

A diktatúrákban. Ott érzi magát felhatalmazva a politikai vezetés, hogy átmossa az emberek agyát, ideológiai célokat, "ötéves terveket" tűzzön ki a a társadalom számára. A polgári demokráciákban a választás nem más, mint munkapályázat a közhatalmi funkciók betöltésére. Hogy ki legyen az, akinek a feladata lesz működtetni a közhatalmi és közszolgáltató rendszereket, betartani és betartatni a jogrend előírásait.

"Vagyis az vezet, amely a legnagyobb támogatottsággal bír."

Lásd fent. Polgári demokráciákban nem vezet sehová. Általában a taxis hasonlattal szoktam élni. Attól, hogy kiválasztom, melyik taxival akarok utazni, a sofőrnek nincs joga eldönteni helyettem, hogy mi legyen az úticélom.

"Nézd, egy ilyen 'ellenfél' csak álom a legtöbb politikai erő számára."

Normális országokban a közhatalmat megszerző politikai erő nem tekinti ellenfélnek a civil társadalom másként gondolkodó tagjait, a rendszerkritikus tanárokat, orvosokat stb.

"Ha csak a Lőrinc vagyona hízna, akkor nem csak 2-3000 embert tudna kivinni a 'zellenzék' egy 'összellenzéki' gigatüntikézésre!"

Én pontosan emlékszem, hány ember ment ki demonstrációkra a nyolcvanas évek első felében. És nem az elégedettség miatt. Az emberek akkor tesznek ilyesmit, ha úgy gondolják, hogy hatása lehet. A lengyelek a nyolcvanas évek elején is úgy gondolták, meg most is. Nálunk meg a politikai hatalom úgy áll hozzá, kimennek tüntetni, aztán meg hazamennek, kit érdekel.

chrisred 2019.03.29. 08:41:35

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Nem a ciklus hossza számít, hanem az, hogy hány alternatíva valósulhat meg az adott időszakban. Ezért irtam, hogy rossz a példa, az embetek nem eszik folyamatosan ugyanazt vacsorára. Például egy adóéven belül nem lehet kétfajta adórendszer, itt nincs alternatíva.

Bravehearth 2019.03.29. 09:17:19

@chrisred: "A diktatúrákban. Ott érzi magát felhatalmazva a politikai vezetés, hogy átmossa az emberek agyát, ideológiai célokat, "ötéves terveket" tűzzön ki a a társadalom számára."

Egy politikai irányvonal követése, célok meghatározása és az ahhoz vezető út követése nem agymosás. 'Ötéves tervek' meghatározása abban az értelemben totális ostobaság, ahogy azt a komcsik tették. Értelmes ember, értelmes vezetés és társadalom tervez. Előre lát és következményeket valószínűsít, azokkal számol. Vagyis meghatározott időszakokra előre tervezni nemcsak értelmes és valid, de célszerű is.

"A polgári demokráciákban a választás nem más, mint munkapályázat a közhatalmi funkciók betöltésére."

Egy nagy frászt! A választás DÖNTÉS. A 'pályázók' céljai, világnézete, eszközei és kommunikációja közötti választás. Továbbá a döntés lényege az, hogy a következő időszakra a nyertes 'pályázó' megkapja a FELHATALMAZÁST is a szükséges változtatások és döntések meghozatalára, az irányvonala követésére.

"Hogy ki legyen az, akinek a feladata lesz működtetni a közhatalmi és közszolgáltató rendszereket, betartani és betartatni a jogrend előírásait."

Egy állam irányítása sokkal többet jelent közhatalmi rendszerek 'működtetésénél'. A hozzád hasonló liberálf@siszták azt nem mérik fel, hogy egy trüdó-féle vagy egy markrutte-féle tehetetlen ostoba nyomorult gyökér festhet ugyan szalonképes demokratának az ő világképükben, de ahogy az élet is bizonyítja csak káoszt, konfliktusokat képesek maguk körül generálni, rendet tartani képtelenek és persze éppen annyira korruptak is, mint bármely más politikai elit.

"Lásd fent. Polgári demokráciákban nem vezet sehová."

Nem! Tévedsz. A te alternatív univerzumodban nem vezet sehová. A támogatottság mértéke a kulcs. Az vezeti a politikát, akit a releváns többség támogatott a 'pályázat' (választások) során.

"Normális országokban a közhatalmat megszerző politikai erő nem tekinti ellenfélnek a civil társadalom másként gondolkodó tagjait, a rendszerkritikus tanárokat, orvosokat stb."

Normális országokban a vesztes politikai erő értelmiségi holdudvara, a rendszerkritikus civil társadalom nem tekinti ellenségnek, diktátornak a legitim politikai felhatalmazással választott kormányt.

"Én pontosan emlékszem, hány ember ment ki demonstrációkra a nyolcvanas évek első felében."

Amikor szépen szénnévertek volna mindenkit, aki elégedetlenkedik. Ma még a síneken is nyugodtan lerészegedhettek az Oktogonon, a rendőrök rájuk vigyáztak és nem ellenük!

"Az emberek akkor tesznek ilyesmit, ha úgy gondolják, hogy hatása lehet."

Öööö, nem értelek vereske! Akkor mi gátolta meg azt a kikefélt nagy ellenzéki tömeget abban, hogy nem egészen egy éve tömegesen menjenek szavazni az 'ellenzéknek' nevezett ostoba gittegyletek szeméthalmazára? Még csak tüntikézni sem kellett volna, ajtónak rohangálni se és 'qrv@erős' képek kedvéért a földönfekvős tarkólövést szimulálni vagy lyukas zokniban pókemberezni sem! Egyszerűen csak szavazni kellett volna a szeretett politikai képviseletükre. Nem tették... Ez van, így jártak. Feszenghetsz ezen, a te dolgod, de lássuk be: ez nem a kormányzat és a rendszer hibája. Ez a ti hibátok (a tiéd is) és a titeket képviselő politikai szervezetek ostobaságának, hiteltelenségének és balfékségének a bizonyítéka.

"A lengyelek a nyolcvanas évek elején is úgy gondolták, meg most is."

Azok a lengyelek, akiket ugyanúgy cseszeget a 'zunijó' hozzád hasonló ostoba brigádja, mint minket? Azok a lengyelek, ahol állítólag szintén a náci-fasisztákok kormányoznak???

"Nálunk meg a politikai hatalom úgy áll hozzá, kimennek tüntetni, aztán meg hazamennek, kit érdekel."

Érdekli őket! Minden alkalommal vigyáztak mind a kétszáz beszívott majomra, el ne gázolják őket a síneken és mind a 92 megszámolt elégedetlenkedőt előzékenyen föltessékelték a járdákra, hogy ne akadályozzák a forgalmat és az épp rendszert nem dönteni akarók mindennapjait. Szóval valótlanságokat állítottál. Ismét.
B.

U.i. poszternek: ez a 'szócenzúra' szánalmas, de mindenki maga döntheti el... Inkább szól róla, mint a kommentelőkről! Sorold már föl, mivel van bajod...! O.m.g.
B.

chrisred 2019.03.29. 10:26:33

@Bravehearth: "Értelmes ember, értelmes vezetés és társadalom tervez. "

A társadalom elvont fogalom, semmit nem tervez. A társadalom polgárok, családok, háztartások összessége, akiknek vannak terveik, céljaik. A politika arra való, hogy kereteket biztosítson, amit a polgárok megtöltenek tartalommal. Vagyis a polgárok ülnek be a taxiba, és közlik a sofőrrel, hogy hova szeretnének menni. Minél több különböző úticél van, annál fontosabb szerepe van a sofőrnek, hogy összehangolja a különböző igényeket. De nem a taxis mondja meg, hogy hová fognak menni. Azt bolsevizmusmak hívják.

"A hozzád hasonló liberálf@siszták azt nem mérik fel, hogy egy trüdó-féle vagy egy markrutte-féle tehetetlen ostoba nyomorult gyökér festhet ugyan szalonképes demokratának az ő világképükben, de ahogy az élet is bizonyítja csak káoszt, konfliktusokat képesek maguk körül generálni, rendet tartani képtelenek és persze éppen annyira korruptak is, mint bármely más politikai elit."

A hozzád hasonló munkásőr-gondolkodásúak vágynak lánglelkű leninelvtársakra, akik mutatják nekik az irányt. A gondolkodó polgár tisztában van azzal, hogy a politikai elit is nyilvánvalóan tele van korrupt gazemberrel, akiket rövid pórázon kell tartani, és a lehető legkevesebb alkalmat adni nekik, hogy önálló döntéseket hozhasson.

"A támogatottság mértéke a kulcs."

A bolsiknál.

m.hvg.hu/vilag/20141113_A_ketharmad_tehat_egy_kommunista_talalma

"A kétharmados törvény egyébként 1949-ben került bele az alkotmányba, kommunista intézkedés, amit 1989-ben nem változtattak meg. A Fidesz ezt a hatalma bebetonozására használta fel. "A kétharmad tehát egy kommunista találmány" – közli egyértelműen a Princeton programigazgatója."

A polgári demokráciákban a jogrend határozza meg a közhatalommal felruházott funkciók betöltőinek jogkörét, nem a szavazatok száma.

"Azok a lengyelek, akiket ugyanúgy cseszeget a 'zunijó' hozzád hasonló ostoba brigádja, mint minket?"

Nem, hanem azok a lengyelek, akik anno Jaruzelski, most meg a PIS ellen tüntetnek. Engem egyébként nem cseszeget az Unió, közünk nincs egymáshoz, csak az állami szerveket. És nagyon jól teszi, minél több helyről ellenőrzik az adómból működtetett szerveket, annál kevésbé hajlamosak a túlkapásokra.

Bravehearth 2019.03.29. 17:32:42

@chrisred: "A társadalom elvont fogalom, semmit nem tervez."

Ó, dehogynem. Alapirányokat, alapvető célokat egyértelműen meghatározhat és meg is határoz. Továbbá a politika 'pályázói' is definiálnak célokat, amelyeket a társadalom támogathat, elutasíthat vagy ignorálhat.

"A társadalom polgárok, családok, háztartások összessége, akiknek vannak terveik, céljaik."

Lehetnek céljaik, amelyeket meg kívánnak valósítani, el kívánnak érni. Cél lehet egy új autó, másik iskola, új ház vagy új meló. Erre lehet ráhatásuk. De céljuk lehet egy jobb oktatási rendszer, egy fejlettebb egészségügy, hatékonyabb igazságügy igénybevétele is, vagy az, hogy egy deka színes (migri) és egyéb jövevényt nem kívánnak az életterükbe. De erre nincs közvetlen ráhatásuk. Ezt csak az általuk támogatott politikai erők tudják elérni és megvalósítani. Ergo a felkínált célok közül simán eldönthetik, hogy melyiket támogatják.

"Vagyis a polgárok ülnek be a taxiba, és közlik a sofőrrel, hogy hova szeretnének menni."

Az ostoba hasonlatod szerint a polgárok ülnek be a taxiba és közlik a célt. Így van. Nem a sofőr határozza meg a célt. De a sofőr dönti el, hogy milyen útvonalon, mennyivel és hogyan éri el a célt, a balfék utas szépen kussol arról, hogy mikor, hogyan vált/indexel, gyorsít/lassít és kanyarodik a sofőr. A végén fölméri, hogy mennyire jött be neki az útvonal és a költség, a sofőr viselkedése, a taxi tisztasága stb. És legföljebb legközelebb nem száll be abba a taxiba.

"A hozzád hasonló munkásőr-gondolkodásúak vágynak lánglelkű leninelvtársakra, akik mutatják nekik az irányt."

Dehogyis, vereskrisztián, dehogyis! Ezt csak a magadfajta ostoba széllibbant gyökerek gondolják, ti nyugtatgatjátok magatokat ezzel az 'x'-edik betoncsók után. Egy fenét! Tudod, az a tény, hogy a magadfajta liboldó nyomoronc már hosszú évek óta kénytelen beérni egy szabótimike/szélütött dettike/hadházipókember/fogalmamsincskiatökömazemeszpéelnöke/tordaipofátlanbence/random momentumos baromarc szintű semmirevaló ostobákkal, az nem jelenti azt, hogy a túloldal azért leninista, mert legalább a vezetnitudás alapvető elvárásával választ vezetőt! Értem én, hogy ez számodra kényelmes indok lenne, tőlem használd is nyugodtan. Ettől még továbbra is ti és a titeket képviselő gyépéharcosok vagytok nevetség tárgya és okkal.

"A gondolkodó polgár tisztában van azzal, hogy a politikai elit is nyilvánvalóan tele van korrupt gazemberrel..."

Nem erről dumálnak itt neked már többezren? Mi is pontosan tisztában vagyunk ezzel. Azzal is, hogy a korrupció és a politika szimbiózisban él. Evidens. Ezért is teszünk immár évek óta arra, amikor a te támogatottjaid, az 'ajrópéerek' ugatéroznak felénk korrupciózva! Sok sikert! Van? Van. Lesz is. De akkor mellette legyen már végre rend is!

"...akiket rövid pórázon kell tartani, és a lehető legkevesebb alkalmat adni nekik, hogy önálló döntéseket hozhasson."

Ez egy agybeteg libbant utópia. Baromság. Politikus önálló döntések nélkül csak egy öltönyös báb, akit mindenféle semmirevaló civilszervezetek úgy rángatnak, ahogy csak akarnak. Értelmes ember nem akar olyan társadalomban élni, amit döntésképtelen és döntéshozatali jog nélküli bábok irányítanak.

""A támogatottság mértéke a kulcs."

"A bolsiknál."

Az értelmes embereknél.

"A kétharmad tehát egy kommunista találmány" – közli egyértelműen a Princeton programigazgatója."

Tehát az a kimlénsepelle nevű kis okoskodó...? Értelek.

"She was the founding[10] Co-Director of the MA Program in Gender and Culture at Central European University, when the program was first accredited.[11] She does not speak Hungarian."

Miért nem lepődök meg? Egy fajtádbéli széllibbant önjelölt megmondósenki. Ok. Lapozzunk is tovább...

"A polgári demokráciákban a jogrend határozza meg a közhatalommal felruházott funkciók betöltőinek jogkörét, nem a szavazatok száma."

Aki egy ekkora ostoba baromságot leír, attól nem lehet mit várni...! A jogkört a törvények határozzák meg. A törvényeket az Országgyűlés hozza meg. A kormány azt hajtja végre. Az Országgyűlésben a TÖRVÉNYHOZÓK összetételét és az ott indult pártok képviseletének arányát a választások eredménye határozza meg. Az pedig a TÁMOGATÁS mértéke, a SZAVAZATOK SZÁMA definiálja. Úgy döntöttünk, hogy a fajtád lehetőleg ne szóljon bele többé semmibe. Ennek oka: ti magatok. Igen, TE IS, vereske! Te is oka vagy, hogy el lett hajtva a fajtád a francba.

"Nem, hanem azok a lengyelek, akik anno Jaruzelski, most meg a PIS ellen tüntetnek."

Ezt majd a lengyelek lerendezik maguk között, az ő jogkörük, nem a 'zuniójé'!

"Engem egyébként nem cseszeget az Unió, közünk nincs egymáshoz, csak az állami szerveket."

Süket duma! A magyar választók döntéseit kérdőjelezik meg folyamatosan. SEMMI JOGKÖRÜK hozzá! Közük sincs a saját belső viszonyainkhoz.

"És nagyon jól teszi, minél több helyről ellenőrzik az adómból működtetett szerveket, annál kevésbé hajlamosak a túlkapásokra."

A mi adónk is ott van, vereske! Nincs privilégiumod! Téged is képviselnek. Csak kevesen.
B.

chrisred 2019.03.30. 06:50:43

@Bravehearth: "Miért nem lepődök meg? Egy fajtádbéli széllibbant önjelölt megmondósenki. Ok. Lapozzunk is tovább..."

Miért nem lep meg, hogy nem a tényállítással foglalkozol ("A kétharmados törvény egyébként 1949-ben került bele az alkotmányba, kommunista intézkedés, amit 1989-ben nem változtattak meg."), hanem azzal, hogy ki mondta? Ahogy a rossz vesztesek szokták csinálni.

"A jogkört a törvények határozzák meg. A törvényeket az Országgyűlés hozza meg. A kormány azt hajtja végre. Az Országgyűlésben a TÖRVÉNYHOZÓK összetételét és az ott indult pártok képviseletének arányát a választások eredménye határozza meg. Az pedig a TÁMOGATÁS mértéke, a SZAVAZATOK SZÁMA definiálja. Úgy döntöttünk, hogy a fajtád lehetőleg ne szóljon bele többé semmibe."

"Ezt majd a lengyelek lerendezik maguk között, az ő jogkörük, nem a 'zuniójé'!"

Az Uniót te keverted bele, én csak annyit írtam, hogy a lengyelek képesek kiállni magukért.
Vagyis bolsevikok vagytok, mert azt mondjátok, hogy elegendő szavazat esetén a politikai hatalom önkényesen átalakíthatja a jogrendet, a társadalom egyetértése nélkül is. Ne szégyelld, vállald fel, meg a KISZ titkár főnöködet is.

"A magyar választók döntéseit kérdőjelezik meg folyamatosan."

Az Unión belül soha, sehol nem kérdőjelezték meg a választások eredményét. Csak a magyar politikai vezetés bolsevik teljhatalmát nem ismerik el, mert ellentétes az Unió jogrendjével. Amit viszont a magyar választók elsöprő többségének szavazatával ismert el a magyar állam, tehát az uniós szervek a magyar választók döntését hajtják végre, amikor a magyar vezetés túlkapásai eleln harcolnak.

"A mi adónk is ott van..."

Így van, tehát az európai ügyészség a te adóbefizetéseidet, egyszóval a te érdekeidet is védi, bármennyire is képtelen vagy felfogni.

Zöldi László 2019.03.30. 06:54:35

@chrisred: Kedves Mindketten! A bejegyzés 26-án jelent meg, ma 30.-a van. Négy napja vitatkoznak, és szemmel láthatólag nem győzik meg egymást. Kérem, tekintsék ezt a néhány sort vitazárónak, előre is köszönöm.

Bravehearth 2019.03.30. 14:36:33

@Zöldi László: "Miért nem lep meg, hogy nem a tényállítással foglalkozol ("A kétharmados törvény egyébként 1949-ben került bele az alkotmányba, kommunista intézkedés, amit 1989-ben nem változtattak meg."), hanem azzal, hogy ki mondta?"

Mert látnivaló, hogy a két szellemiség csap össze és köze sincs az állításának a valósághoz. Állít valamit, mert nem tetszik neki, ami itt van (a 'ceu'-s szerepvállalása már önmagában is determinálja a világnézetét)! Nos, ezért nem foglalkozom vele.

"Ahogy a rossz vesztesek szokták csinálni."

Látod, vereske? És mégis a te fajtád kapja sorban a betoncsókokat! Szerencsétlen... Vesztes? Nézz tükörbe, kisautó!

"Vagyis bolsevikok vagytok, mert azt mondjátok, hogy elegendő szavazat esetén a politikai hatalom önkényesen átalakíthatja a jogrendet, a társadalom egyetértése nélkül is. "

Ostoba vagy! Ha a társadalom nem támogatná, akkor nem nyernének választásokat sorozatban.

"...hogy a lengyelek képesek kiállni magukért."

Ahogy a magyarok is, ha úgy érzik, hogy ez szükséges. Az nem a tömegeket minősíti, hogy te és a fajtád csak párszáz fanatikust tud kivinni az utcákra! Az igenis rólad, a 'zellenzékről' és az olyanokról szól, mint amilyen te magad is vagy, vereske! Igen, személy szerint TE MAGAD! Te is az vagy, amit itt tömegek vetnek meg és a pokolba kívánnak. Élj a tudattal! ;-)

"Az Unión belül soha, sehol nem kérdőjelezték meg a választások eredményét."

Hivatalosan valóban nem, de retorikai szinten naponta.

"Csak a magyar politikai vezetés bolsevik teljhatalmát nem ismerik el, mert ellentétes az Unió jogrendjével."

Amit egzakt módon még mindig nem tudtak pontosan meghatározni. 'Uniós alapértékekről' és 'jogállami pillérekről ajvékolnak' olyan államok képvsielői, ahol az itt féltett szervezetek nem is léteznek! Hiteles. Ja, nem az...!

"Amit viszont a magyar választók elsöprő többségének szavazatával ismert el a magyar állam, tehát az uniós szervek a magyar választók döntését hajtják végre, amikor a magyar vezetés túlkapásai eleln harcolnak."

Aha, értem. Azért azt ugye tudod, hogy kevesebben szavaztak az uniós csatlakozás mellett annál, mint az általad lefikázott betelepítési kvóták elleni népszavazáson a kormány mellett!? Továbbá az uniós tagság egyértelmű támogatása mellett nézz utána az uniós intézmények és az unió vezetése jelenlegi formájának támogatottságának is!

"Így van, tehát az európai ügyészség a te adóbefizetéseidet, egyszóval a te érdekeidet is védi, bármennyire is képtelen vagy felfogni."

Butaságokat írogatsz! Annak az ügyészségnek semmiféle hatásköre, jogosultsága NINCS MAGYARORSZÁGON! Tehát az én érdekeimet egyáltalán nem védi! Sőt! Épp egy hungarofób román alibipolitikust kívánnak az élére kinevezni. Már ez önmagában egyértelművé teszi számomra, hogy ez a szervezet kizárólag az ellenségeink érdekeit képviselheti! Ha te ezt a libsi agyaddal képtelen is vagy fölfogni! Te bajod, nem az első eset...

Zöldi László: Részemről befejeztem.
Üdv!
B.

chrisred 2019.03.31. 09:26:34

@Zöldi László: Senkit nem akarok meggyőzni, csak tényeket és logikai levezetéseket szembeállítani a hitbéli dogmákkal. Ki-ki döntse el, hogy neki melyik a szimpatikusabb. De ha vége, akkor vége.