Médianapló

Médianapló - Egy szocialista médiapolitikus most épp verseket ír

2019. március 22. 10:07 - Zöldi László

Jánosi György, a Medgyessy-kormány ifjúsági és sportminisztere Buda környéki otthonából hazament Szekszárdra, hogy megnyisson egy kiállítást. Ebből az alkalomból készített vele interjút a Tolnai Népújság, a beszélgetés tegnap látott napvilágot.

A bajszos, szikár férfiúval akkor ismerkedtem meg, amikor szinte napra pontosan harminc éve megválasztották az MSZMP megyei első titkárának. Azért kerestem föl Szekszárdon, mert érdekelt az az ember, aki társadalmi munkában vállalta a régió legmagasabb rangját. Nem emlékszem, hogy melyikünk fizette az ebédet, de arra igen, hogy húslevest kanalaztunk, és elmagyarázta, hogy megtisztelő ugyan a szavazás eredménye, ő azonban maradt a főiskolai munkájánál is. A fiatal olvasóknak mondom, hogy ez volt ama időszak, amidőn egy másik dunántúli megyében, Zalában úgy választottak első titkárrá egy nagykanizsai ügyvédet, hogy amikor átautózott Zalaegerszegre, meg kellett kérdeznie egy helybélitől, hol találja a megyei pártbizottság épületét.

Az új szelek nem igazán használtak az elaggott állampártnak, mert a tavaszi nekibuzdulások után őszre szétesett. A romjain létrejött MSZP alelnöknek választotta Jánosi Györgyöt, aki később jelentős szerepet játszott az 1995-ös médiatörvény kialakításában. A hazai médiatörténet egyik legfurcsább fejezete, hogy a kormányzó MSZP és SZDSZ másfél évig huzakodott a jogszabályon, amelynek végleges változatát Jánosi Magyar Bálinttal együtt fogalmazta meg. Még nem írta meg az emlékeit, ezért nem tudható, vajon oldotta vagy gerjesztette-é a koalíciós feszültségeket, a jogszabályról azonban nem vagyok jó véleménnyel. Kétségkívül lehetővé tette, hogy a közszolgálati médiumok mellett végre működhessenek a kereskedelmiek is, de olyan kereteket teremtett, amelyek nem a politikát korlátozták a média ellenőrzésében, hanem a médiát a politikáéban.

A tegnapi interjúalany erről csak annyit árult el, hogy rengeteget vitatkozott Horn Gyulával. Ő ugyanis komolyan gondolta a demokráciát, a pártelnök-miniszterelnök viszont „nem annyira”. Az exalelnök, exminiszter néhány éve kikopott az MSZP élvonalából, de becsületére válik, hogy azóta sem tétlenkedik. Most jelenik meg az ötödik kötete, mint mondta a Tolnai Népújság munkatársának: „A vers és a kispróza határán mozgok.” Jánosi György öreg fejjel rendezkedett be az alkotó életformára, amit hiába vártam tőle médiapolitikusi korszakában.     

komment
süti beállítások módosítása