Médianapló

Médianapló - Baló György és a TV3 fejfájára

2019. március 19. 08:43 - Zöldi László

A tegnap elhunyt tévészemélyiség nemcsak a nemzedéktársam volt. Az 1969/70-es tanévben egy szemesztert ültünk végig ugyanabban az egyetemi szemináriumban. A személyes mozzanatokat azonban mellőzném, mert tegnap volt alkalmam máshová megírni őket. Most inkább az egyik mondatot pontosítanám.

Legérdekesebb vállalkozását, a TV3 megteremtését, egyúttal legnagyobb kudarcát, a TV3 megszüntetését úgy foglalnám össze, hogy amikor el kellett dönteni, ki kapjon lehetőséget országos sugárzású kereskedelmi tévé működtetésére, a politikusok abban egyeztek meg, hogy csak ne ő legyen. Ebben az összefüggésben érdemes utalni az 1995. december 21-én elfogadott médiatörvényre. Az országgyűlési képviselők 91 százaléka szavazta meg, miközben az MSZP és az SZDSZ alkotta kormánykoalíciónak csupán 72 százaléknyi többsége volt a parlamentben. Nehéz-Posony István jogász így fogalmazta meg a lényeget: „Ez a törvény teremtette meg a plurális televíziózást.”

A kereskedelmi tévék indítása nemcsak a tévézés sokrétűségét jelentette. Azt is, hogy a politikai tájékoztatásban megszűnt a hírmonopólium. S mert a nézők immár választhattak maguknak csatornákat és hírműsorokat, a tájékoztatásból tájékozódás lett. 1997 januárjában az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatot hirdetett, miszerint a műholdas Duna TV és az MTV2 mellett „két (földfelszíni műsorszórás útján megvalósuló) kereskedelmi televízió létrehozására nyílik lehetőség”.

Három külföldi cég jelentkezett. A Kereskedelmi 1-re (a későbbi tv2 frekvenciájára) az MTM-SBS, a Kereskedelmi 2-re (a későbbi RTL Klubéra) a Magyar RTL, a CME-Írisz TV (a TV3 működtetője) pedig mindkettőre. A legutóbbi vállalkozást kiejtette a médiahatóság, holott az amerikai Lauder-család négymilliárd forinttal több műsorszolgáltatási díjat ajánlott. Előnyt élvezett a két német cég, amelyek mögött szintén volt ugyan amerikai tőke, csak nem annyira feltűnően. Ezzel a koalíció nagyobbik pártja, az MSZP az SZDSZ orrára koppintott, a TV3-at irányító Baló Györgyöt ugyanis a koalíciós partner emberének tartotta.

Perek sorozata következett. Az ítéletek elmarasztalták az ORTT-t, és az ügy eljutott a Legfelsőbb Bíróságig. A médiatörténet pikantériája, hogy néhány órával a jogerős döntés előtt a felperes ügyvédje visszavonta a keresetet. A Baló-féle tévé nem lett országos csatorna, hamarosan meg is szűnt. Gyuri egy koalíción belüli feszültség áldozataként a maradék két évtizedében sikereket könyvelhetett el a műsorkészítésben, a csapást azonban nem heverte ki. Ez kiderül az alábbi idézetekből is.

 

  1. Baló György mondta

 

A nyilvánosság egy és oszthatatlan, az újságíró nem különböztethet meg első és második nyilvánosságot.

Magyar Rádió, 1989. január 30.

 

Viták fóruma helyett viták tárgya lett a média.

Vasárnap, 1994. augusztus 21.

 

Most nem egy párt, hanem sok párt telepedett a médiára.

Népszava, 1997. július 11.

 

A Magyar Televíziónak arculata van, de arca nincs.

Népszabadság, 2001. május 19.

 

A minőségi mércék nélküli véleményközlés fóruma az internet.

Mozgó Világ, 2004/1.

 

A kereskedelmi média lényegtelen témákat dolgoz fel kiváló produkciós eszközökkel és erős produkciós értékekkel, a közmédia lényeges témákat elavult eszközökkel és gyenge értékekkel.

Filmvilág, 2004/4.

 

Sorskérdések helyett holnap már érdektelen híreken rágódunk.

ÚjSzó.com, 2006. december 8.

 

A médiának nem az a dolga, hogy érzelmeket mutasson, hanem hogy tájékoztasson.

Heti Válasz, 2007. április 12.

 

A rendszerváltozás egyik legnagyobb hiányossága, hogy nem sikerült megteremteni az igazán független közmédiát.

RTL Klub, 2015. január 30.

 

/A közszolgálati és a kereskedelmi tévéről/ Nem vagyunk jobbak egymásnál: mások vagyunk.

Médiapiac, 2017. november 23.

 

  1. Baló György mondta önmagáról

 

Ha televíziózni akartam, sok válogatási lehetőségem nem akadt, mivel a kereskedelmi televíziók nem versenyeztek értem.

Magyar Hírlap, 2002. június 8.

 

Orbán Viktor mikrofonállványán kívül az SZDSZ kemény magjának is része vagyok, és sok minden másnak is tartanak.

Magyar Hírlap, 2002. június 8.

 

Én semmilyen politikai táborhoz nem kötődöm.

Napló, 2002. október 9.

 

Nem vagyok sem tudós, sem politikus, legfeljebb tájékozott megfigyelő.

Mozgó Világ, 2004/1.

 

/Felesége, Morvai Krisztina közéleti tevékenységéről/ Ennek nem részese, hanem magam is címzettje vagyok.

Magyar Távirati Iroda, 2006. november 17.

 

/A Kádár-rendszerről/ Akkor azt kellett eldöntenem, hogy vagy elmegyek egy olyan nyilvánosságba, amely nem nyilvánosság, vagy sokaknak beszélhetek, és elmegyek a falig. Az utóbbit választottam.

Heti Válasz, 2007. április 12.

 

Nem érzem úgy, hogy a korom miatt ágyúval kellene kilőni, annál is kevésbé, mert nem látom az átütő tehetségű, nyelveket beszélő fiatal kollégákat, akik jobbak.

Heti Válasz, 2007. április 12.

 

Én szerkesztőnek tartom magam, de úgy gondolom, hogy a mondandómat nálam jobban senki nem tudja előadni. 

RTL Klub, 2015. január 30.

 

Mai fejjel nem lennék újságíró.

RTL Klub, 2015. január 30. 

 

Négyévnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük.

RTL Klub, 2019. január 7.

 

  1. Baló Györgyről mondták

 

Kétségkívül ő a legjobb, még ha ez a közszolgálatiban nem is olyan nagy dicséret.

Kolozsvári Papp László író (Kortárs, 2001/7.

 

A világ mindig kicsivel kevésbé érdekli, mint a nézőket.

Krausz Barnabás tévékritikus (Népszabadság, 2003. május 10.)

 

Ügyes azokban a szituációkban, amikor szemtől szemben kell megmérkőznie az interjúalannyal retorikában, olvasottságban, meggyőzőerőben.

Győrffy Iván kritikus (Mozgó Világ, 2006/4.)

 

Erénye, hogy beskatulyázni nem lehet.

Bodor Pál író (Klubháló, 2007. május 5.)

 

Az MTV-ben egyedül Baló maradt, aki kikezdhetetlen tehetség.

Friderikusz Sándor műsorvezető (Blikk, 2008. december 14.)

 

Ha meg kellene nevezni valakit, aki jelenleg a szakmában a legjobbnak számít, az Friderikusz Sándor és Baló György lenne.

Vitray Tamás műsorvezető (Borsonline, 2009. május 23.)

 

Jobban képben van a témában, mint az interjúalanyai.

Veiszer Alinda műsorvezető (Origo.hu, 2010. december 26.)

 

A közszolgálati újságírás megszemélyesítője.

Bolgár György újságíró (Klubrádió, 2019. március 18.)

 

Néhány kábeltévére szorult harcostársa mellett Baló György maradt a média élő lelkiismerete.

Rényi Ádám újságíró (24.hu, 2019. március 18.)

 

Ha lett volna sok Baló Györgyünk, talán másként alakul a sorsunk.

Keszthelyi András politológus (Facebook.com, 2019. március 18.)

   

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014700298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.03.19. 13:32:48

Nem volt demagóg. Ami ritkaság volt a hozzá hasonló ballib megmondóemberek körében.

A TV3 bezűzása meg jó hír volt, eggyel kevesebb ultraliberáls tv-csatorna lett így.

MACISAJT 2019.03.19. 13:42:19

",a CME-Írisz TV (a TV3 működtetője) pedig mindkettőre. A legutóbbi vállalkozást kiejtette a médiahatóság, holott az amerikai Lauder-család négymilliárd forinttal több műsorszolgáltatási díjat ajánlott. Előnyt élvezett a két német cég, amelyek mögött szintén volt ugyan amerikai tőke, csak nem annyira feltűnően. Ezzel a koalíció nagyobbik pártja, az MSZP az SZDSZ orrára koppintott, a TV3-at irányító Baló Györgyöt ugyanis a koalíciós partner emberének tartotta."

Így volt. Jelzem, ugyanilyen "koppintás" történt az zdsz orrára pl. az új alkotmány kérdésében is, ahol horn a teljesen elpofátlanodott szdsz miatt inkább megszavaztatta a ciklus végéig tartó un. négyötödös szabályt...

Boycie 2019.03.19. 15:58:34

Nyilván a Lauder család által finanszírozott TV lett volna a független tájékoztatás etalonja. Ezen hosszú ideig fogok nevetni ha eszembe jut. (Próbálom elképzelni: 2 holocaus témájú film vagy műsor között vidám orvos és IT szakember migránsok mosolyognak majd naponta legalább egyszer felolvassák hogy kik nácik, rasszissták, antiszemiták, fasiszták stb. a magyar közéletben, esetleg erről kerekasztal beszélgetések a soros-szervezetek alkalmazottaival, majd Réz András meghatározza hogy mi az érték a művészetben. Jajj... )

ételizésítő 2019.03.19. 16:50:44

Baló tényleg az egyik legjobb tévés volt, és tényleg tudott oldalak felett állónak tűnni, bármi volt is a saját véleménye, ezt nem mutatta a képernyőn. Ráadásul elképesztően felkészült újságíró volt, ami sajnos a maiakról egyáltalán nem mondható el.

Azt megértem, hogy Veiszer Alinda ezt mondta róla, mert neki láthatólag sokszor halvány fogalma sem volt a témákról. Még az MTV-n, ahol naponta volt műsora, a legjobb interjúalanyokat hajtották fel neki, és csak a leírt kérdéseket volt képes feltenni, semmire nem reagált, amit az interjúalany mondott, látszott, hogy semmi köze semmilyen témához. Nem tudom, ki dugta, hogy ennyire nyomták, mert a tehetsége nulla.

MEDVE1978 2019.03.19. 18:22:02

Tehetséges és rendkívül művelt ember volt. Olyan újságíró, akinek agya is volt és nem csak más véleményét tudta szajkózni. Nemrég egy haverom volt benn nála interjúalanyként, akit a vitában egy idegbeteg női vitapartner próbált összefüggéstelenül kritizálni. Baló - bár szerintem nem értett egyet az ismerősömmel - megmondta a hölgynek, hogy akkor most hagy mondja el az úriember a véleményét, nem kell mindig félbeszakítani.
Nyugodjon békében, kivételes újságíró volt.

paragrafus 2019.03.19. 18:42:52

Szeretnék két pontosítást tenni, csak a tényszerűség kedvéért:
A CME-Írisz TV ügyével kapcsolatos perben a Legfelsőbb Bíróság elé már a felülvizsgálati eljárási kezdeményezés került.
A pert jogerősen a CME-Írisz TV nyerte meg, ezt a jogerős ítéletet azonban nem voltak hajlandóak végrehajtani az érintettek. Ezért is az Írisz TV azért nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, hogy a Legfelsőbb Bíróság kötelezze ennek keretében az ORTT-t a jogerős ítélet végrehajtására. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez az indok nem volt törvényes jogalap a felülvizsgálati eljárásra.)

És a felülvizsgálati eljárás előtt a felperes ügyvédje azért vonta vissza az egész keresetet, mert a felülvizsgálati eljárás napján már nem az volt a felperes (személyében), aki a jogerős ítélet idején volt.
Ugyanis a jogerős ítélet után az alperesek mögött álló cégek szabályosan felvásárolták a felperes mögött álló céget.
Ezáltal az a faramuci helyzet állt elő, hogy a felülvizsgálati eljárás napján a felperes gyakorlatilag már azonos volt az alperesekkel. Ezért tudta a felperes ügyvédje visszavonni a keresetet. Ugyanis akkor ő már (jogi értelemben) azonos volt az alperesek jogi képviselőjével.

&roid 2019.03.19. 19:42:09

@MAXVAL bircaman közíró: neked nem mindegy Bulgáriában, hogy Mo-n milyen csatornák vannak?

vergyula 2019.03.20. 05:27:15

@MAXVAL bircaman közíró: Ha annak idején meg is marad a TV3 "ultraliberális" csatorna, később lehet, hogy TV2 módjára a kormánypropaganda oszlopává válik. Nyilván akkor már nem Baló - nyugodjék békében - vezetése alatt.
Jó dolog, hogy eggyel kevesebb kormányszócső van.

Kec5kemert 2019.03.20. 05:48:30

Két adalék:

Baló elment, mi itt maradtunk… mi lesz most? - Simó György nekrológja
wmn.hu/wmn-life/50446-balo-elment-mi-itt-maradtunk-mi-lesz-most

"Balót nem hozzuk" - A fideszmédia negligálja Baló halálhírét
szabadpecs.hu/2019/03/balot-nem-hozzuk-es-a-dunantuli-naplo-huen-kovette-a-peldat/