Médianapló

Médianapló - Adalékok a fővárosba érkezett vendégek útvonalát övező tisztogatáshoz

2019. március 14. 09:58 - Zöldi László

Sokan élcelődtek Manfred Weber keddi útvonalán. Azon, hogy az Európai Néppárt bajor frakcióvezetője fölkereste a miniszterelnökünket. Vagy azért, hogy az Európai Unió nevében selyemzsinórt nyújtson át neki, vagy mert az Unió vezetője szeretne lenni, és ehhez kéne Orbán Viktor támogatása. Témánk szempontjából az a lényeg, hogy a Junckert és Sorost ábrázoló óriásplakátok eltűntek a Ferihegyi repülőtértől a budai Várig vezető úton. Pontosabban szólva szorgos kezek takarták le a barázdált arcú öregemberek páros képét. A történtekről két párhuzam ötlött fel.

Nem is olyan régen, 2017. július 14. és 30. között Budapesten rendeztük meg az úszó világbajnokságot. Apait-anyait beleadtunk, még egy túlárazott úszópalotát is emeltünk a Duna pesti oldalán. Valami azonban nyugtalanította az úszók nemzetközi vezérkarát, tetőpontra hágott nálunk a Soros György elleni kampány. Az Amerikába kivándorolt üzletembert kedvezőtlen színben feltüntető óriásplakátok elárasztották az egész országot. Talán sosem derül ki, miről tárgyaltak a külföldi csúcsvendégek és a hazai szervezők, az viszont tény, hogy az úszó világbajnokság idején a budapesti utcákról eltűntek az amerikai milliárdost megbélyegző óriásplakátok.

Amidőn úszóink kimagasló szereplésével befejeződött a vébé, a kormány besöpörte a nemzetközi dicséreteket, és visszarakatta a Soros-plakátokat. Nincs új a Nap alatt, mert Weber úr tegnapelőtti látogatásáról is beugrik egy párhuzam, ezúttal történelmi. A múlt század harmincas éveiben a nemzetközi közvélemény ellenszenvvel fogadta Hitler hatalomra jutását, és Németország vezetése a rohamosan közelgő olimpiától várta az elszigetelődés feloldását. Igen ám, de Avery Brundage, az amerikai olimpiai bizottság vezetője Berlinbe látogatott, megszemlélendő a világjátékok előkészületeit.

Ahogy végighajtott a repülőtérről a belvárosba vezető úton, azt vette észre, hogy horogkeresztes zászlók lengedeznek, és zsidóellenes óriásplakátok vonzzák a tekintetet. Közölte a vendéglátókkal, hogy sportolói kihagyják az olimpiát, ha a szervezők nem takarítják el a zászlókat meg az uszító plakátokat. A német kormány számára fontos volt a nemzetközi elismerés, és némi mérlegelés után úgy megtisztította a főváros utcáit, mintha a heccelő jelképek sosem léteztek volna. Goebbels birodalmi propagandaminiszter pedig 1936. augusztus 8-án ezt jegyezte föl a naplójába: „Ha vége lesz az olimpiának, durvábbak leszünk.”     

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214687762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2019.03.15. 09:46:54

Szeretném hinni, hogy az említett "letakarjuk a plakátokat a tervezett útvonalon" megoldás nem működik. Webernek tudnia kell, hogy ez egy értelmetlen látszatintézkedés, és az ország többi részén maradtak a plakátok. Ha nem így van, az nagyon szomorú. A goebbels-ihez hasonló mondat viszont lehet, hogy már ott virít egy újabb naplóban.

Zöldi László 2019.03.15. 10:35:42

@vergyula: Adalék a mondandójához. Weber, ugye, kedden járt Budapesten. Aznap a megyei sajtóban (350 ezer példány) újságoldalnyi terjedelemben jelent meg a Juncker-Soros hirdetés. Aztán másnap, szerdán is. Herr Weber aligha olvassa a megyei napilapokat.

vergyula 2019.03.15. 10:56:37

@Zöldi László: Igen, azt én sem hittem. De feltételezem, van(nak) a közelében olyan(ok), aki(k) megteszi(k) ezt számára. Végülis csak eljutnak hozzá valahogy a magyarországi történések, nem kell mindent személyesen megtapasztalnia.