Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki politikusokat érdemes-é elmarasztalni nyelvhelyeségi szempontból?

2019. március 12. 10:23 - Zöldi László

Olykor színvonalas viták zajlanak a Facebookon. Alighanem azért, mert a kezdeményezők nem engednek be akárkit a digitális ismeretségi körükbe. Akik hozzászólnak, többnyire a saját nevükön fejtik ki az álláspontjukat, márpedig a nyilvánosan vállalt név óhatatlanul moderálja őket. E bevezetővel idézem Tamás Vághyt, aki ezt firtatta: „Mit lehet várni olyan ellenzéktől, amelyik az elfojtást ly-nal írja?”

Két ellenzéki politikusnőre utalt, akik a tiltakozásukat helyesírási hibával adták közre. Huszonnégy órán belül egy harmadik ellenzéki politikus is sajátos színben tüntette föl a jottisták és az elipszilonisták évtizedek óta csordogáló vitáját. Ly-nal írta a miniszterelnök dolgozószobáját. Egy politikus is sok, nem három, mégis az a benyomásom, hogy a hozzászóló túláltalánosított. A túláltalánosítás előítéletnek is nevezhető. Azt sejteti, hogy a kommentelőnek kapóra jöttek az egymásra torlódó nyelvi bizonytalanságok, és kiírta magából a csalódást, a kiábrándulást. Nekem sincs sokkal jobb véleményem az ellenzék tehetetlenségéről, keresem azonban a nyelvi jelenség okát.

Nem fedezhető fel lényeges különbség a kormánypárti és ellenzéki politikusok között. Már az idősebbek is olyan iskolarendszerben múlatták az időt, amelyben a magyartanárok nem szívesen zaklatták őket nyelvtannal. Abban viszont fölfedezhető némi különbség, hogy amikor a kormánypárti politikus kicsöppen a hatalomból, megszűnik ama lehetősége, hogy stábot tartson. S mert a nyilvánossága is korlátozódik, a Facebookra vagy a Twitterre fanyalodik. Ha rögtönöz (gyorsan reagál valamire), akkor a j helyett be-beugrik neki az a fránya ly.

Van más forrása is a nyelvi bizonytalanságnak. A politikus valaha jó magyartanárt fogott ki, aki nem ódzkodott a nyelvtantól, de az érettségi óta rengeteg idő telt el, és a világháló nem használt a nyelvi kultúrának. A blogszférában például tucatjával vannak elfogadott rövidítések, játékos félrefogalmazások. Ha a blogger vagy a kommentelő átmerészkedik a nyilvánosság hagyományosabb fórumaira, óhatatlanul viszi magával a digitális beidegződéseit. A XXI. századi magyar politikusnak van egy harmadik típusa is.

A közoktatásban megkímélték a nyelvtan furcsaságaitól, ezzel a fogyatékossággal lépett át a digitalizációba. Néha pedig kiáll a nyilvánosság elé, és elírásokkal, elszólásokkal szórakoztat bennünket. Ebből azonban nem vonnék le általánosítható következtetést.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7314684124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2019.03.13. 07:57:49

Ez a J-LY általános alsó tagozatos téma. Nekünk még a tanítónő azt tanította, hogy amelyik szó az LY helyett L-el is értelmes az LY-al kell írni. Felénk még használták is a foLik-ot a folyik helyett. Míg a megfoLt-nak nem sok értelme van a megfojt helyett.
Viszont a helyesírásnak másrészt sok köze van az olvasottsághoz is. Aki sok könyvet olvasott életében annak a helyesírása is jobb.

Szeretném azt hinni, hogy az un. ellenzéki képviselők helyesírásának a figyelemfelkeltéshez van köze, nem a szellemi képességeikhez, de sajnos a tények makacs dolgok. Az, hogy ide jutott az ország, nekik is nagy szerepük volt benne.
De ez még mindig kismiska a fideszhez képest. Az összes ostoba, alja embert a fideszben fújta össze a szél. Amikor azt hiszem nincs már lejjebb, elég csak reggel bekapcsolni a Kossuthot. Ma reggel is, a hangja alapján a gujás gergej, azzal rémítgetett, hogy a migráncsok betegségeket terjesztenek az EU-ban. Erre már tényleg nincsenek szavak. :/

vergyula 2019.03.13. 08:18:51

Hiszem, hogy a "belefoLYtani", a "dolgozószobáLYa", egy vesszőhiba, egy mássalhangzó hibás kettőzése, vagy éppen nem kettőzése mind-mind más jellegű és súlyosságú vétség, és - ahogy ön is írja - különböző okokból fakadhat. Sokan tudatosan mellőzik az írásjelek használatát, vagy ékezetek nélkül írnak. Az ilyen szöveget gyakran értelmezni is nehéz, illetve könnyű félreérteni. Kérdés, hogy hol a határ, mely alatt ignorálni lehet a hibákat, és a mondanivalóra kell koncentrálni, felette viszont szükséges rámutatni a nyelvtani hiányosságokra. Gyakran kellett fogalmazást írnunk irodalomórán, és a tartalom/szerkezet mellett a helyesírást is osztályozták. Nem mellékesen a külalakot is, bár ezt inkább készség jellegű paraméternek tartom. Sok esetben akár egy fizika dolgozatra is lehetett egy jeggyel rosszabbat kapni súlyos helyesírási hibák miatt. És ez így volt jó.
Szóval néha hibázunk, vállaljuk fel, és ne csodálkozzunk, ha valaki erre rámutat. Persze a helyesírásellenőrző használata sem ördögtől való.
Most fedeztem fel, hogy talán "dolgozószabálya" akar az lenni. Esetleg "dolgozószablyája".

vergyula 2019.03.13. 08:23:08

@Netuddki.: Azért ez az "LY helyett L-lel is értelmes" egy elég erőltetett "szabál".
Az olvasottság fontos tényező, de inkább csak régebbi könyvek kapcsán. Manapság kevésbé figyelnek a helyesírásra.

Netuddki. 2019.03.13. 10:34:48

@vergyula: Szerintem meg nem annyira erőltetett. Akár mentőöv is lehet ha nincs kéznél helyesírás ellenőrző.

Persze, ha azt írom, hogy:
megfojt a rendszer
megfolyt a rendszer

akár mindkettő helyesírás szempontjából is rendben lehet.
Előbbinél azt kiáltom 'Levegőt!', míg a másodiknál egy Dalí képre gondolok sok-sok narancssárgával. ;)

vergyula 2019.03.13. 20:56:31

@Netuddki.: :D Tetszik a példa. Mondjuk ha itt L-lel helyettesítesz, pont nem vagy előrébb. Sőt, itt egy cáfolat: majom vagy malyom? Helyettesítve malom, ami értelmes szó, tehát helyesen malyom. :)

Netuddki. 2019.03.14. 08:16:04

@vergyula: Félreértetted. Nem egy másik értelmű szót kell kapni, hanem ugyanazt. A majom-malom pont azt mutatja, hogy J-vel kell írni a majmot.

góla - gólya
folik -folyik
lik - lyuk
akadál - akadály

Ezek, mint írtam, felénk a népies kiejtés miatt használatban is voltak. Nem az írás a fontos, hanem a kiejtés. Öreganyámék még így ejtették, aztán errefelé is elterjedt a 'pesties' kiejtés. Azt meg nem írtam, hogy kivételek nem lehetnek, pl: papagál - papagáj
Bár ez lehet erőltetett, mert a madár errefelé nem igazán volt elterjedt régen.
De nem vagyok nyelvész, csak a tapasztalatomat írtam le érdekességképpen.

vergyula 2019.03.15. 06:38:26

@Netuddki.: Nem értettem félre, szándékosan kiforgattam. :)
Jómagam - amennyire emlékszem - kizárólag a "lyuk" esetében hallottam L-lel való helyettesítést (luk/lik), ezért számomra pl. az "akadál" pont annyira értelmes/értelmetlen, mint a "papagál". Viszont a példa remekül szemlélteti, hogy egy J-vel írt, de L-lel ejtett szót is meg lehet érteni, hiszen a szó hangzása, a betűk (hangok) 6/7-e, legrosszabb esetben a szövegkörnyezet átlendít az egyetlen hibás betűn. Tehát nyilván érteném a nagyszüleidet is, de nem azért, mert az elipszilonos szavak L-lel is értelmesek.
De én sem vagyok nyelvész, csak simán értek mindenhez. :)
Egyébként - ha nem túl személyes a kérdés - az ország melyik részén volt az említett ellezés?

Tartós Béka 2019.07.20. 17:46:33

@Netuddki.: ezt a baromságot, hogy a fideszesek lennének a hülyébbek, meg sem próbálod alátámasztani semmivel. Persze nyilvánvaló, hogy azért, mert nem menne.
A valóság most is pont fordítva van, mint a magadfajta szélsőbaloldaliak esetében általában. A fideszesek sokkal iskolázottabbak és intelligensebbek, mint a primitív, tudatlan, ostoba, iskolázatlan, és ezzel együtt jellemzően rosszindulatú ellenzéki csürhe. És pont ugyanúgy igaz ez a szavazóikra, mint a politikusaikra.
Az ellenzék primitív, a Fidesz sokkal okosabb. Elég ránézni a politikai meg a gazdasági teljesítményükre, és hogy melyik alatt milyen irányba halad az ország. Az objektív tények nyilvánvalóak.