Médianapló

Médianapló - Orbán és a megyei lapok főszerkesztői

2019. február 28. 10:21 - Zöldi László

Ügyeletes trollom vendéglátóipari főiskolát végzett, Budapest mellett egy alvóvárosban lakik, és az ország leghíresebb gimnáziumában érettségizett. Három énjét mutatta meg. Az egyikben ókori bölcselő nevét vette föl, a másikban a férfi nemi szerv népies változatát párosította a bal jelzővel, a harmadikban pedig a női nemi szerv ellenőrzésére adta a fejét. Mostanában piócaként tapad rám.

A blogszférában mindig akadnak piócák, akik előbb-utóbb más gazdatestre tapadnak. Az említett úr egyelőre kitart, és a Van-e ellenzéki túlsúly a médiában? című bejegyzésemhez ötször szólt hozzá. Ezúttal sem szolgált érvekkel, tényekkel, forrásokkal. Helyettük inkább a kormánypárti sajtóból ismert toposzt ismételgette a megyei sajtóról: „A korábbi állami tulajdonban lévő lapokat úgy privatizálták, hogy a főszerkesztők (akiknek politikai kötődése nyilvánvaló volt), tíz évig nem válthatók le.” A szakirodalomban leggyakrabban idézett dolgozatom ama interjú, amelyet 1999-ben készítettem az MSZP hajdani pénztárnokával, aki kulisszatitkokkal is traktált. Más közreműködőkkel szintén beszélgettem, és gyökeresen más történet rajzolódott ki előttem.

A legatyásodott szocialisták pénzhez akartak jutni, a külföldi vevők versenyeztetése pedig azzal járt, hogy a médiacégek megbízottjai egymásra licitáltak a megyei napilapok szerkesztőségeiben.  Csodálkoznék, ha kiderülne, hogy összedugták a fejüket, és közösen fogadták volna el az eladó soha sehol nem dokumentált szándékát, miszerint meg kéne hosszabbítani a hozzá húzó főszerkesztők mandátumát. Azokét az újságírókét, akiket egyébként a rendszerváltáskor többnyire a saját kollégáik váltottak le. Bár volt köztük olyan, akit néhány hónap múlva visszahívtak, mert róla legalább tudták, hogy képes nyereséges lapot csinálni.

De ha az MSZP-nek lett volna is az idézetben taglalt elképzelése (amire nincs adat), akkor az első Orbán-kormány idején épp lejárt volna a bűvös tíz év. Csakhogy a Fidesz nem szorgalmazta a tömeges főszerkesztő-cserét. Ami a harmadik Orbán-kormány idején következett be, amidőn a miniszterelnök fölvásároltatta a megyei sajtót, és leváltatta a negyvenes főszerkesztőket. Orbán Viktor tehát nem az állítólag Kádár-korszakból örökölt főszerkesztőket távolíttatta el, hanem azokat az újságírókat, akik a rendszerváltáskor érettségiztek, és szerkesztői-publicisztikai tevékenységük abban is megnyilvánult, hogy mindkét politikai oldalt bírálták - ha azok rászolgáltak a kritikára.          

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314659355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sinus67 2019.02.28. 18:13:05

Elkezdtem írni egy hsz.-t, de meg a közepénél jártam, mikor láttam, hogy ez így nagyon hosszú lesz. Ezért inkább leírok egy mai esetet. Bár ez sem rövid.

Szomszéd, 90 éves néni áthívott, hogy legyek szíves megnézni a bejárati ajtó zárját, mert nem tudja bezárni. Szabadkozott szegénykém, hogy ne haragudjak már rá, mert mindig engem "ugráltat" mindenért. (Gyerekei, unokái 30-40 km távolságra laknak. Járnak hozzá elég sűrűn, de hát ők sem érnek rá minden percben. Engem meg nem zavar, ha átmegyek, mert segíteni kell neki.)
Szóval.
Szedem szét a zárat. A néni ül a konyhában és elkezd pityeregni, majd ezt mondja:
- Lacikám, ne haragudj már, hogy megint neked szólok, de este nem tudtam bezárni az ajtót és nem bírtam aludni egész éjjel. Mondd már meg nekem, hát hogy tudjak aludni, mikor ezek az idegenek bármikor dorbézolhatnak itt az utcában, meg betörnek, verekednek, késelnek...
- Milyen idegenek Bözsi néni? - kérdem én.
- Hát a hiradóban (természetesen M1-et néz) már évek óta mondják, hogy jönnek ezek a migránsok és megölik az embereket, meg robbantanak, meg megerőszakolják a nőket... Nem mertem aludni!

Nos ennek kapcsán szakadt el ma egy kicsit a cérna. Bözsi néni (tényleg így hívják) 6-7 éves kora óta dolgozik. Soha életében nem csinált mást csak dolgozott. Most is 90 évesen. Patyolat az udvara a háza, tisztességben felnevelte a gyerekeit, tisztességben megöregedett.

Nem szoktam itt a hsz-ekben káromkodni, anyázni, stb., de most

üzenem az összes trollnak, hogy rohadjanak meg mind egy szálig a fideszükkel együtt, hogy tisztességben, egész élet munkájában megöregedett embereket ijesztgetnek és rettegésben tartanak az idióta migráns kampányukkal.
Igen! Ezek egyszerű emberek, jelentős részük nem tanult ember, de tisztességes. Nem ezt érdemlik!

A fidesz a médiatúlsúlyát, meg a trolljait fedughatja magának, mert ezt nem lehet kimagyarázni! Ha van migráns probléma, akkor oldja meg a kormány és ne tartsa rettegésben az egyszerű, tisztességes embereket a hatalmának megtartása érdekében!

És igen, ezek miatt a tettei miatt (is) O1G!
Eddig ezt sem írtam soha, ezután sem fogom, de a veleményem ez!

vergyula 2019.03.01. 07:22:05

@sinus67: Azt mondjuk én is szeretem, ha éjszakára zárva van az ajtó. Nem a migránsoktól félek, tán még nem is láttam egyet sem. Hozzánk maximum a szomszéd faluból migrálnak. Egyszerűen úgy szoktam meg, hogy éjszakára bezárkózunk.
Na de lássuk a propaganda híradót! Elvileg a Fidesz azt próbálja kommunikálni, hogy migránsok a kapuk előtt, de nem engedjük be őket, megvédjük az országot. Ha a folyamatosan napirenden tartott migránsveszélyt egyesek úgy értelmezik, hogy elárasztottak bennünket a terrorista bevándorlók, és félni kell, akkor logikus lenne az aktuális kormányzatot tétlenséggel vádolni, s a következő választáson ellene voksolni. Legyen így. :)

Amúgy sikerült megjavítani a zárat?

nick papagiorgo 2019.03.01. 09:54:19

@sinus67: azért csak a korrektség jegyében jegyezzük meg, hogy ha a fidesz nem riogatna migránsokkal, akkor Bözsi néni nyugodtan aludna nyitott ajtó mellett is, nem félne pl. a cigányoktól, a "gonosz hajléktalanoktól", mittudomén kitől?

Vélhetőleg nem.

Ennyi erővel a Fox csatorna is rohadjon meg, ijesztgetik itt az embereket a Walking Dead sorozattal, azok meg éjszaka bezárkóznak, mert félnek a zombiktól :)

Én úgy vélem, hogy mindenkinek a belátására van nézve 1. hogy mit néz (Bözsi néni se csak M1-et tud fogni , vélhetőleg) 2. abból mit hisz el, illetve ezt az egészet hogy dolgozza fel. Ha Bözsi néninél a "migránsok" hatására beindul a rettegés, akkor vélhetőleg eddig is rettegett, csak nem a migránsoktól, hanem valami mástól. A Fidesz (de más sem) nem tud a képernyőn keresztül "rettegtetni", ill olyan érzéseket elplántálni, amik legalábbis csírájukban nem voltak alapvetően eredetileg is ott.

sinus67 2019.03.01. 10:31:29

@vergyula:

Igen sokan valós, jelenlévő veszélyként élik meg, hogy a migránsok itt bóklásznak az utcákon. És ezért a kormány tétlensége nem következik logikusan ebből. Ugyanis a kormány (fidesz) beazonosítja folyamatosan, hogy az ellenzék a migráns simogató, migránspárti. Ezért pont az a logikus az "egyszerű" emberek számára (is), hogy arra szavaz, aki nap, mint nap az arcukba vágja, hogy ő majd megvéd mindenkit.

És ez a lényege a kormány (fidesz) tájékoztatásának (propagandájának), hogy az egyszerű emberek félelmeire alapozva, a törzsbázisukon kívül is szerezzen szavazókat.

Egyébjént a zárat megcsináltam. Bár erősen csereérett, de némi asztalosmunka is kell majd.

sinus67 2019.03.01. 11:20:50

@nick papagiorgo:
"...Bözsi néni nyugodtan aludna nyitott ajtó mellett is..."

Igen! Eddig nyugodtan aludt. Másrészt az általad sugallt dolgok terén nem feltétlenül csak a cigányoktól, vagy hajléktalanoktól lehet félni.
Nyilván nem azonosítom a Bözsi néniket a fidesz összes szavazójával. A törzsszavazók (vérfideszesek) akkor is a fideszre szavaznak, ha békák potyognak az égből.
Az "egyszerű", de idős emberek a Fox sorozata miatt nem fognak félni, mert nem nézik, mint annak idején az Isaurát.
Az M1 hiradóját azonban nézik.
Aszerint viszont van mitől félni. Álló nap a soros-migráns téma megy. Hidd el ez beivódik. Számtalanszor bizonyították már, hogy amit nap, mint nap sulykolnak, azt az emberek egy idő után elhiszi, még akkor is, ha semmi valóság alapja nincs.

És igen, az ilyen emberekben ott volt a félelem valamitől. Erre játszott rá a Goebbelsi propaganda, a Sztálini rezsim propagandája, Rákos, Kádár, stb.
És most ez is!
És a bajom nekem ez, hogy az egyébként az emberekben - kivétel nélkül mindenkiben - jelenlévő félelmekre apellál a hatalom megszerzése és megtartása érdekében úgy, hogy féligazságokat és arra épített hazugságokat sulykol minden felületen.
És nem kell elítélni az egyszerű tanulatlan embereket, mert nem lehet mindenki atomtudós, de még mérnök, vagy orvos sem.
A kormány, a hatalom felelőssége, hogy tájékoztatásnak csúfolt propaganda helyett, a társadalom minden tagja számára biztosítsa a nyugalmat, békét, és az elérhető legnagyobb jólétet. Nem csak egy, vagy két bizonyos rétegnek!

Tájékozott persze lehet bárki. Feltéve, hogy jó helyen, jó időben, jó családban, jó iskolában, stb. szocializálódott és nőtt fel.
Akiknél ezek a feltételek hiányoznak, az piszok könnyen beleesik a félelemkeltés csapdájába. Az "egészséges" félemet átirányítani és felkorbácsolni ezeknél az embereknél a legkönnyebb. És ez a kormány (fidesz) felelőssége!
Nem a The Walking Dead stábjáé és nem a Fox csatornáé!

nick papagiorgo 2019.03.01. 12:06:00

@sinus67: nézd erre azt tudom mondani, hogy ha megnézed, az ÖSSZES tévében a híradó másról sem szól, minthogy "megölte csecsemőjét", "leszúrta élettársát", "részegen összevesztek ivócimborájával, és megölte", "halálos tömegbaleset itt--ott" stb. stb. A végén van egy "cuki hír: lekölykezett a kispanda" vagy efféle.

Tehát ha ezeket nézed, nagyon könnyen arra jutsz, hogy az élet másból sem áll, csak brutalitásból, vérből és erőszakból. A tévék meg vonogatják a vállukat, hogy "hát ez érdekli az embereket". Ki lehet emelni a közmédiát a sorosozosával, de az csak csepp a tengerben.

Én például nem nézek híradókat (pontosan ezért), illetve figyelek rá, hogy a gyerekeim se nagyon nézzenek, mert kegyetlenül be lehet fordulni attól, ha így indul a nap, mindenütt vér, halál és erőszak. De nem mindenki van így vele.

Arra célzok, hogy természetesen igazad van, és a közmédia túltolja a soros/migráns témát. De ne keverjük a dolgokat, az emberek nem emiatt félnek - az idős emberek már akkor is féltek, amikor Orbán nem is volt kormányon.

És még megjegyzendő, hogy a másik oldal se csinál mást, a kettősállampolgársági népszavazással kapcsolatban pl ők kezdték el azt tolni, hogy ha megkapják az állampolgárságot, majd ideköltözik 8 millió (vagy mennyi) román (?!) , és elveszik az emberek munkáját, meg erőszakoskodnak, stb. Tehát az ún. másik oldal se jobb, annyi hogy a Fidesz rafináltabb, és az ő dumájukat könnyebben beveszik az emberek. Csak hogy az érem mindkét oldalát lássuk.

sinus67 2019.03.01. 13:18:29

@nick papagiorgo:

Ebben az utóbbiban igazad van. Egyet tudok érteni. Azért a félelmet elültető propaganda ott és akkor ment az akkori kormánypárt agymenéseként.
A soros-migráns felelmet elültető agymenés viszont negyedik éve tart!
Azért ez - szerintem - nem mindegy.
És az sem, hogy a folyamatos kampány mennyi pénzt emészt fel, abból kizárólag ki, kik járnak jól! Hogy nem a pedagógusok, orvosok, tudósok, gyári munkások, stb., az biztos.

nick papagiorgo 2019.03.01. 14:41:33

@sinus67: persze hogy tolják, hiszen sikeres. Ha csak azt nézed, hogy ez egy politikai termék (egy üzenet a választókhoz), akkor nagyon nagy szerepe van abban, hogy a Fidesz harmadszorra zsinórban nyeri a választásokat. Most ráadásul megint választások jönnek (EP, aztán önkormányzati), tuti, hogy nem hagyják abba, hanem csak ráerősítenek.

Illetve ne gondold, hogy ha a másik oldal lenne hatalmon, akkor nem azzal foglalkozna, hogy a saját üzeneteit eljuttassa/sulykolja, hanem hogy a pedagógusok stb. érdekét nézze. Igazából minden pártot egy dolog érdekel, hogy hogy kerüljön hatalomra/maradjon ott, és ehhez eszközök a pedagógusok, orvosok, stb, ill az ő megnyerésük. Horn Gyula annak idején még ingyen repülést is ígért a nyugdíjasoknak, az MSZP budapesti "állandó" főpolgámesterjelöltjének (Molnár úr) az ingyenes BKV a vesszőparipája, stb.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egyetértek ezzel, csak azt, hogy szerintem egy hogyan működik és - ennek következtében - miért nem fog megváltozni. A Fidesz alkalmaz egy olyan "mixet" (amiben benne van a CSOK, a nyugdíjasprémium, a sorosozás, a "keresztény értékek védelme" stb. stb), amire az ellenzéknek nincsen válasza (legalábbis érdemben nem változnak a szavazási preferenciák már X éve). Amíg ez sikeres, nem fogják abbahagyni.