Médianapló

Médianapló - Az Orbán-rendszer legyőzhető-e amatőr politikusokkal?

2019. február 24. 10:39 - Zöldi László

Fél évszázada foglalkozom publicisztikával. Megtanultam, hogy a közíróság múló állapot. A jó íráskészségű, hiteles gondolatokkal megáldott publicistáknak edzésben kell lenniük, hogy kifuthassák a formájukat. Bruck Andrásból a magány hozta ki a legjobb formáját, pillanatnyilag az élmezőnyben van, szerintem az első három között. Ezt írta az üzenőfalára: „Nincs kedvem ’befogadót’ keresni, és valószínűleg nem is találnék.”

Ha rajtam múlna, nem is kéne keresnie. Szerződést kötnék vele havi két publicisztikára, és annyit fizetnék neki, amennyi a minimálbér, jelenleg 150 ezer forint. Nem is sok egy kitűnő formában lévő közírónak, a szépíráshoz szükséges rezsi talán kijön belőle. Egyébként azért sem érdemes befogadót keresnie, mert ha találna is, kevesebben olvasnák el, mint most, rendszeres megjelenési helyén, a Facebook-on. A magyar sajtótörténet iróniája, hogy napjainkra e közösségi oldal az egyik legérdekesebb szellemi műhellyé nőtte ki magát. Kár, hogy nem fizet.

A sorsára hagyott publicista alaptétele ez: „Magyarország ma politikai meddőhányó.” Akik kormányozzák, azoknak maguk felé hajlik a kezük, akiknek pedig nem tetszik a hatalomgyakorlás eme módja, a parlamentben megszavazták a saját fizetésemelésüket. Ezzel elfogadták (elfoglalták) helyüket őfelsége ellenzékében. Bruck András nem megélhetési politikusokra vágyik, hanem olyanokra, akik fizetés nélkül lépnének föl a hatalmon lévők ellen, és azzal a programmal házalnának a választópolgároknál, hogy „Nekünk semmi, nektek minden.”

Ismerős érzés. Az elkeseredésé, a kétségbeesésé, a lehangoltságé, a reménytelenségé, a rosszkedvé, a szomorúságé. A kínálatból ki-ki választhat magának közérzetéhez illő kifejezést. A hangulatot magaménak vallhatom, azzal a különbséggel, hogy már tavaly áprilisban levontam a következtetést. Az országgyűlési választáson olyan pártra szavaztam, amelyben nincsenek politikusok. A fészbukos közíró mondandója mégis  továbbgondolásra késztet, mert erőteljesen és hibátlanul fogalmazta meg az álláspontját. Épp az imént néztem meg a fogadtatást: 360 tetszést aratott, és 250-en osztották meg a bejegyzést. Az 51 hozzászólásból pedig kiderül, hogy az eszmefuttatás megérintette a digitális ismerősöket, akik több mint ötezren vagyunk.

Egyetlen "hibát" azért leltem. Ama bizonyos programot a politikusok nélküli párt nevében a választópolgárok számára egy nagybetűvel, imigyen tenném még hatásosabbá: „Nekünk semmi, Nektek minden.”    

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9914645955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havrilla 2019.02.24. 13:32:27

Azért nem fog mostanában nyerni a liberális ellenzék ( vagy most már összellenzék ), mert ilyen hülye újságírói vannak, ahogy ez a cikk is bizonyítja.

Netuddki. 2019.02.24. 13:50:12

@havrilla: A kis mocskos tollú narancsos jómadár idebüfizett egyet... :/

Aktivitásod alapján, erősen ajánlott egy pszichomókus felkeresése!

Netuddki. 2019.02.24. 19:02:35

@havrilla: Félreértettél, nem beszélgetést kezdeményeztem.

Flankerr 2019.02.24. 19:41:42

Annyit tennék hozzá hogy a 150.00 Ft minimálbér az bruttó és nem nettó. Falun elég lehet az életben maradáshoz, nagyobb városban/Budapesten önmagában édeskevés.

Zöldi László 2019.02.24. 20:04:37

@Flankerr: Akkor azt javaslom, hogy a különbözetet pótolja ki.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.02.25. 05:57:50

Ez van, a ballibek csak pénzért írnak. Álcivilek, megélhetési bérírók, bérretegők.

havrilla 2019.02.25. 07:00:31

@Netuddki.:
Beszélgessen veled a jó krva anyád. Mire vagy ilyen beképzelt? Seggfej.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2019.02.25. 07:02:24

Nagyon korrekt, mélyen emberi bejegyzés ez, bloggertárs.

Sajnos-Hála az égnek, nem vagyok tagja a facebooknak, így én csak akkor értesülök egy-egy Bruck írásról, amikor az ismerőseim kimásolják azt, és elküldik nekem e-mailen: kétségbeesett, reménytelenül elcsüggedt ember, tűpontos meglátásokkal...és kissé balliberális csőlátással, de ez megbocsájtható, és viszonylag eléggé kiegyensúlyozottan csap néha balra is, szóval ez rendben van. Kicsit olyan, mint a vérprofi, depressziós ökológusok, klímakutatók. Cáfolhatatlan tudással feltárják a Föld, az emberiség jövőjét, aztán totális apátiába zuhannak, mert tudják, hogy nincs mit tenni, a végítélet közel.

Ahogy az átkos korban mondták: "A magyar értelmiség előtt két út van: az egyik az alkoholizmus, a másik pedig járhatatlan." Bruck András afféle szellemi alkoholizmusba fojtja a reménytelenségét, minden írásából ez süt...amit nekem elküldenek. Azt nem tudom, hogy ez mentálisan, fizikailag egészséges folyamat-e számára, de hogy eljön majd az idő, amikor a glosszáiból idéznek a történészek, amikor feldolgozzák e zord időket, az kétségtelen.

De valamit nem értek. Facebook magány, zárt csoport? Már csak ott ír? Vagy félreértettem valamit? Régen az Élet és Irodalom fix munkatársa volt, állandó jegyzetekkel. Kilépett? Otthagyta? Az És-t?! Az nem létezik, hogy a Kovács nem becsülte meg, ahogy az sem, hogy abban a szerkesztői-alkotói gárdában nem érezte jól magát.

Vagy- te jó ég- már megszűnt az És? :-))) Három nappal ezelőtt még létezett. Azt hiszem, fel kéne vennem a ritmust újra, régebben rendszeres olvasója voltam, nagyon szerettem...és látom, némi reklámvideo megtekintése után, regisztrálnom sem kell, olvashatom a lapot, digitálisan is. Szóval...mi ez a Bruck magány, amiről a blogposzt említést tesz? Lelépett a fiú? Kirúgták? Csak azért kérdem, hogy értsem a hátteret.

rallus 2019.02.25. 07:05:01

Az Orbán kormányt már győzték le, de profi politikusok. Annyira profik voltak, hogy miután minden létező eladhatót eladtak és csődbe vitték az országot, még egy jókora adósságot is a nyakunkba raktak. Másoknak ez háború, dögvész, földrengés és árvíz együttes megjelenése esetén sem sikerült... Az amatőröknek ez feltehetően hosszabb idő alatt sikerülne, de Gyuri bátyánk és az EU ehhez minden támogatást megadna..
A Bruckoknak meg minimum dupla minimálbért...

nervy 2019.02.25. 07:10:07

360 like? Ezért tényleg fizetés járna. Egy kisebb méretű zárt csoportban többen olvassák és kedvelik a sarki hentes nyaralási képeit...
Vagy lövésed sincs a mai digitális világról vagy csak trollkodni akartál ezzel a bejegyzéssel

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2019.02.25. 07:30:55

Valóban nagyon lehangoló az élet ebben az országban ahol a jövőkép Orbán 20-30 éves kormányzása.

Kivlov 2019.02.25. 08:09:38

Nem.
Lassan 10 éve szajkózom, hogy érdemi alternatíva nélkül marad a fityisz. Mivel még mindig ő a legkisebb rossz, sőt, rengeteg embernek nem is rossz.

Matyika Ápolója 2019.02.25. 09:01:59

@zord íjász: " Cáfolhatatlan tudással feltárják a Föld, az emberiség jövőjét, aztán totális apátiába zuhannak, mert tudják, hogy nincs mit tenni, a végítélet közel."

Ja, csak ezek az írók annyiban különböznek a tudósoktól, hogy 2010 óta minden egyes évben megjósolják, hogy na jövőre már tényleg vége, összeomlás, csőd, éhséglázadások. Ehhez képest GDP növekedés, felminősítés, béremelkedés, adósságcsökkenés van. A tudósoknak legalább néha bejön egy-egy jóslatuk.

Eugene Horse 2019.02.25. 10:32:09

@nervy: cicás csoportban a cukifejű kölyökmacskám rendszeresen kap 500 fölött, a rekordja 1100 volt :) Cicamica 4 prez!

nemecsekerno_007 2019.02.25. 11:10:14

Inkább azon gondolkozzatok, miből lehetne pénzt csinálni, mert egyelőre csak pénzköltésben vagytok jók :) Túl sok ilyen ember van nálunk: írók, elemzők, megmondóemberek, véleményvezérek etc...
Kevés a fóka, túl sok az eszkimó.
Egyébként azon gondolkozz el, miért nem tudsz havonta ennyit fizetni 2 publicisztikáért. (Akárkinek) Egy lépés a megoldás felé...

nemecsekerno_007 2019.02.25. 11:17:00

Kádárnak volt egy csendestárs értelmisége, jól körülhatárolt funkcióval, de amint elpusztult a gazdatest, nem igazán boldogultak. Akit érdekel nézze meg a Kibulizott ország c. Dokufilmet. Szépen elmondják, milyen hatalomtechnika módszerrel "szervezte be" Kádár az értelmiséget.

BlahBlah 2019.02.25. 11:19:33

Régen az volt a menő akinek mobil telefonja volt, majd akinek rezgett is, majd akinek csengőhangot lehetett, majd színes kijelző, majd okostelefon stbstb.

haladni kell a korral, bele lehet ragadni egy régi eszmébe, elvbe, de attól, hogy mi azt hisszük, hogy az most is működne, mert régen esetleg működött. (a régi mobillal most is lehet telefonálni, de egy új telefonnal gyermeket is meg lehet megnézni, hogy hol jár, anélkül hogy aggódással 5 percenként hívogatnánk)

a politikus is ember, ő is pénzből él, és kb. minden ember megvehető, nem istenek, nem mártírok, az országot ők csak "kormányozzák",
a hátsó ülésen a gyerekeknek nem kell félni, mert elől a szülők veszekednek, hogy merre kell menni...

Jakab.gipsz 2019.02.25. 12:43:46

Tisztelt @Zöldi László: + @zord íjász: szavatokon foglak!

"A magyar értelmiség előtt két út van: az egyik az alkoholizmus, a másik pedig járhatatlan."

Ezt a kiüresedett klisét csak az urbánus értelmiségünk, mantrázza, nehogy releváns befejezést nyerjen a népi-urbánus vita.

Amatőr politikusokat amatőr értelmiség képes kitermelni, urbánusaink pedig érzik ahogyan, szorul a hurok, ezért rohangálnak az általuk érzékenyített, bíróságra, igazságért kiáltozva.

A magyar népi értelmiség, ma már nem a leszalámizottak kicsiny klubja, és nem alkoholisták gettója, hanem harcos szólásra kész, keresztény demokraták, szekértábora. Amely ugyan körbe van véve a nagy hazugokkal és ármánykodókkal, ámde így nyílott meg arra az esélyünk, hogy a tudomány-filozófia minden pontján támadhatunk.

U.i. Szenvedjetek még egy kicsit, jó azt hallani, ahogyan kattog az agyatok.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2019.02.25. 14:38:28

@Jakab.gipsz: "...tudomány-filozófia minden pontján támadhatunk. ..."

Mielőtt, a, tudomány-filozófia, terén, megkezdenéd, a támadásodat, azt javaslom, támadj meg, egy detoxikálót, te Kunhalmi-Karácsony, Középkereszt, Polgári fokozat, díjas, vesszőbajnok, hátha, a, kijózanodásod, után, már nem hallod, a, fejedben, a kattogást, mert én, akkor, szenvedtem, csak utoljára, amikor, átrágtam, magamat, a kommenteden, amelynek se, füle, se farka, de legalább értelme, sincs, pá.

Jakab.gipsz 2019.02.25. 16:22:57

@zord íjász: Tudjuk, tudjuk, tudjuk, mindenki más, hüle.

Kivéve a modern liberális demokratákat, ők aztán mind, talpig becsületes, minden gyanú felett álló zsenik, olyanok aki egymást nagyon sűrűn idézgetik, kitüntetik rendszerint No-bel díjjal.