Médianapló

Médianapló - Hogyan lett a gerendából szálka?

2019. február 23. 10:04 - Zöldi László

Nem állítom, hogy egy latin kifejezés mögött rejlő fogalom minden részletével tisztában vagyok. Tűnődésemhez azonban talán mások is hozzáadják a tapasztalataikat, és a mondandónkból értelmes összefüggés kerekedik ki. Az okfejtésre alkalmat teremtett egy Klubrádióban elhangzott eszmefuttatás. Bolgár György műsorában tegnap megszólalt Orbán Balázs államtitkár. A miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese kifejtette: „A szubszidiaritás azt jelenti, hogy nem lehet birodalommá szervezni az Európai Uniót.”

Az állami főhivatalnok fején találta a szöget, napjainkban ugyanis két felfogás ütközik. Az egyik a föderatív álláspont, miszerint az Amerikai Egyesült Államok mintájára át kellene szervezni az Uniót Európai Egyesült Államokká. A másik felfogás szerint viszont maradni kéne a nemzetállamok jelenlegi, lazább szövetségénél. Akik irányítják Magyarországot, a második álláspont hívei, sőt bizonyos értelemben kezdeményezői is. Foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, amit a subsidium (segítség, támogatás) szóból kikristályosodott fogalom jelent.

Úgy foglalnám össze, hogy minden döntést ott kellene meghozni, ahol a legjobban ismerik az adott ügyet, témakört. Olykor azt is hozzáfűzik az értelmezők, hogy az a legszerencsésebb, ha a döntési szint a legalsó, mert akkor nagyobb esély van arra, hogy a polgárok akarata érvényesüljön. Ha az Orbán Balázs említette birodalmat azonosítjuk az Európai Egyesült Államok képzetével, akkor a jogász-politológus képzettségű államtitkár megfogalmazásában van igazság. Akárhányszor hallom-olvasom a nemzetállami főhivatalnokok kísértetiesen hasonló érvelését, úgy vélem: csakugyan nem szép az uniós főhivatalnokoktól, hogy hajlamosak kivenni kezünkből a döntést, holott mi, magyarok ismerjük legjobban a bennünket érzékenyen érintő ügyeket.

De rögtön utána az is felötlik, hogy az itthoni nyilatkozók magas labdát adnak föl nekünk, akik itt élünk. Nem érzékelik, hogy miközben elmarasztalják az Európai Egyesült Államok szorgalmazóit, magukról is rossz bizonyítványt állítanak ki. Hát nem ők azok, akik olyan rendszert működtetnek, amelyben a hatalomgyakorlás lényege a központosítás? S ami ezzel együtt jár: az önkormányzati intézmények kiüresítése, az alsó(bb) döntési szintek ellehetetlenítése, a szubszidiaritás megszüntetése. Az a benyomásom, hogy Orbán Balázs tegnap a fránya brüsszeliták szemében meglátta ugyan a szálkát, a magáéban azonban nem vette észre a gerendát.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9114644235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H3rold 2019.02.23. 13:14:14

"önkormányzati intézmények kiürítése,.. "
Helyesen: kiüresítése.

Zöldi László 2019.02.23. 18:13:12

@H3rold: Köszönöm, javítok, üdv.

rovid 2019.02.23. 22:04:38

na, ez is csak egy nyalonc!

bölcsbagoly 2019.02.24. 07:24:10

Ja, csak míg a hazai központosítás a szavazók akaratának megfelelően történik, az EEÁ-ra senki sem szavazott, nem is kérdezték meg róla szavazók véleményét s csak nálunk tartottak róla népszavazást, ami ezt az elképzelést el is utasította!

bölcsbagoly 2019.02.24. 07:25:35

@bölcsbagoly: s nemzeti konzultációt, 3 milliós támogatással!

Európai téridő 2019.02.24. 09:47:39

Volt 20 évük az önkormányzatoknak, hogy bizonyítsanak, aztán jöttek azok az évek, amikor rendszeresen kelllett a felgyülemlett adósságaikat konszolidálni. A tanácsrendszer előtti körjegyzői rendszer, amely a szegényebb telepléseken lenne hasznos, még mindig nem állt teljes mértékben fel, illetve vissza. Sajnos az önkormányzatok egy részének laikusokból álló képviselőtestülete nem nőtt fel a rábízott feladatokhoz, a polgármesteri hivatalaik nem mindig teszik azt, ami a dolguk lenne. A hivatalhoz tartozó feladatok protokolljai is lehetnének jobbak, a mostaniaknak túl sok a gyenge, kockázatos pontjuk, amin az ügyfeleik és a kibic média munkásai rendre ki is akadnak.

vergyula 2019.02.24. 10:01:00

@bölcsbagoly: maximum arról van szó, hogy a szavazatok alapján a Fidesz alakított kormányt, és központosít. Nem emlékszem olyan kampányigéretre, hogy "Központosítunk", szóval erre senki sem szavazott.

vergyula 2019.02.24. 10:08:25

@bölcsbagoly: Na jó, de minek? A nemzeti konzultáció célja, hogy fenntartsa az "éberséget" a Fidesz-szavazókban. Az eredmény mindig borítékolható előre, hiszen előtte hónapokig kampányolják bele a fejekbe a "helyes" válaszokat. S ha mégis meglepő eredmény születne? Olyan nincs, a visszaküldött kérdőíveket a kormány dolgozza fel. Aztán az eredményt lehet lobogtatni: "A magyar emberek így, meg úgy!" Csak ez senkit nem érdekel. Milliárdok a semmiért.

vergyula 2019.02.24. 10:12:56

@Európai téridő: Nyilván igazad van, viszont az is tény, hogy valamikor réges-régen a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát. Ami biztosan jó dolog, nem tudom, mert a mi falunknak nem volt. Tán emiatt, tán azért, mert a polgármester nem fideszes, jóval kevesebb támogatást kapunk. Forrás híján nincs járda és kátyúsak az utak. :(

Európai téridő 2019.02.24. 10:20:28

@vergyula: Független, vagy pártos a polgármesteretek?

Netuddki. 2019.02.24. 10:27:14

Érzékelés szűrő. sites.google.com/site/doctorwhotelevision/home/technologia/az-erzekeles-szuro
Kiemelem a lényeget.

"Az illető hiába hallja, látja a tárgyat, vagy a személyt, az agya érzékeli, mégse képes felismerni, hogy mi is az. Ennek következtében az alany hiába néz közvetlenül rá a tárgyra, az olyan, mintha a szeme sarkából látná. Persze ez az informálatlan személyeken működik. Aki tudja, mit keres (hogy néz ki, milyen a színe, szaga, stb.), azon ez általában nem használ."

Tökéletesen ráillik a magyar állapotokra, csak a tárgyat kell behelyettesíteni a cselekedettel. Az ilyenek, mint ez az államtitkár is, talán még el is hiszik amit összehordanak a saját védelmükben.
Valaki említette a 444-en, hogy a fidesz egy szekta. Ezzel csak egyet lehet érteni. Akit behálóztak az menthetetlen. A többieknek kellene már csinálni valamit, mert az EU nem fogja megoldani helyettünk a problémát. Még annak ellenére se, hogy gyakorlatilag ők "fizették" a maffia hatalomátvételét.

Jakab.gipsz 2019.02.24. 11:05:45

@Zöldi László:

Talán, ha nem csak majmolnánk Amerikát, mert a majmolás értelmetlen: előrébb jutnánk.

Pontosabban mondva, túlságosan fiatal az amcsi kultúra, (még nem esett át a gyermek betegségeken), és az erőforrásai eltékozlásán, talán meghaladhatnánk az általuk kizárólagosnak elfogadott, politológusi társadalom szemléletet módot. Ugyanis ez is csak egy paradigma.

Először talán az analitikus és a kontinentális filozófia különbözőségét illene megismernünk, mi előtt az egyesült keresztény identitású európai értékrendünket, le cseréljük, mire és mi végre? Mit kapunk helyette, mielőtt kijelentenénk, nincs más alternatíva.

Konkrétabban nekem: a politikailag korrekt globálisan nyitott társadalom víziója, (a sátánfajzat Soros agyrémére), mert nem nyerte el a tetszésemet. Valami nem stimmel vele, ( vagy a tányér nem egyenes, vagy a leves görbe).

Tehát és következtetés képen, a tudomány filozófia nem nyelvjáték, azzal hogy át nevezzük a szavakat és átértelmezzük a fogalmakat, lépésről lépésre, még nem juthatunk előbbre, ugyanis a tudomány-filozófia ész-játék még akkor is, ha ebbe a játékba, beletört a kései Wittgenstein bicskája.

Ez meg fontolás alapján egyszerűen rossz nézni és látni ahogyan "Viktor főnök" és a csapata kínlódik ezzel a sátánfajzat Sorossal és a kétbitesre lebutult brüsszeli bürokratákkal. Hol ott lazán lenyomhatná ezt a 1/2 eszű bagázst.