Médianapló

Médianapló - Hogyan tükrözte egymást Orbán és Gyurcsány?

2019. február 11. 10:23 - Zöldi László

A mögöttünk hagyott hét végén két évértékelő beszéd hangzott el. Immár hagyomány, hogy két magyar politikus ilyenkor, februárban fejti ki álláspontját az ország helyzetéről. Hol egyikük a miniszterelnök, másikuk pedig az ellenzék vezetője, hol fordítva. Orbán tizenhárom éve irányítja a kormányt, Gyurcsány öt évig irányította.

Idén az utóbbi kezdte, nem igazán ama helyzetben, hogy elismerjék az ellenzék vezetőjének. Idestova tíz éve mondott le a miniszterelnökségről, jelenleg egy 300 ezer szavazattal kecsegtető pártot irányít, tavaly áprilisban éppen csak becsusszant a parlamentbe. A Duna-parti (pesti) szálloda nagytermében sok ősz hajú ember gyűlt össze, a szónok előtti állványon ezt olvashattuk: „Merjünk hazafiak lenni!” Politikai ellenlábasa a Duna-parti (budai) rendezvényközpontban állt a hívek elé. A közönség soraiban sok élemedett korú tűnt fel, a szervezők azonban gondoskodtak arról, hogy fiatalok is hallgassák a szónokot. A miniszterelnök előtti állványon ezt olvashattuk: „Nekünk Magyarország az első!”

Úgy rémlik, fordulat következett be a kommunikációban. Orbánék arról voltak ismertek, hogy szinte kizárólag igei állítmányt tartalmazó jelmondatokkal operáltak. Tudták, hogy az évértékelővel az értelmiségnél szélesebb kört kell elérni, és abból indultak ki, hogy az igei állítmány mozgósítja a választópolgárokat. Gyurcsányék arról voltak ismertek, hogy a jelmondatokban fogalmakat raktak egymás mellé, szűkebbre zárva ezzel a befogadók körét. Meglepő, hogy most a Demokratikus Koalíció kísérletezett a mozgósítással, a Fidesz pedig beérte a fogalmakkal.

A rendszerváltás utáni két legismertebb politikusról gyűjtöm a jellemzéseket. Orbánról 1800, Gyurcsányról 1500 jött össze. Tavaly a miniszterelnök személyét és/vagy tevékenységét 150 mondat minősítette, közülük 25 hatott dicsérőnek. A volt miniszterelnöknél a 31-ből 7. Ami pedig az évértékelőn elmondottakat illeti, Orbán Viktor szájából 46 perc alatt 7 figyelemre méltó mondat hangzott el, ám egyik sem volt annyira ütős, hogy szállóige legyen belőle. Gyurcsány Ferenc 37 perc alatt 6 mondattal vétette észre magát, ám egyik sem lett annyira erős, hogy kocsmákban, kávéházakban és a fészbukon ismételgessék.

Nem fogalmaznék olyan durván, mint Puzsér Róbert publicista, miszerint „Két országrontó politikus, Gyurcsány és Orbán egymás tükrei.” (Magyar Hang, 2018. október 19.) De azért jól jönne egy harmadik miniszterelnök, hátha neki jobban menne a kormányzás.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr714619902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2019.02.11. 11:23:15

Semmilyen szempontból nem lehet együtt emlegetni a két értékelést. Gyurcsányé valamennyire objektív volt, tényeken alapult, konkrét problémákat vetett fel. Orbán zavaros dumája egy Maduro szintvonala, hadonászik, nagyokat álmélkodik saját szavain, öblöget és fenyegetőzik - kizárólag fizikai alapon, vitaérvei nincsenek. Orbán a nemzet sötét jövője. Gyurcsányról még mindig el lehet mondani, hogy jobban ír, mint beszél.

Zöldi László 2019.02.11. 11:26:22

@NemodaBuda: Respektálnám az álláspontját, ha nem érzelmi alapon ítélkezne.

nick papagiorgo 2019.02.11. 21:23:52

Magam a műfajra helyezném a hangsúlyt.
Tehát, évértékelőt tart:
- a köztársasági elnök, szilveszterkor. Ez egy hagyomány, "józanodjanak ki egy pillanatra,itt a köztársasági elnök beszél", és senki sem nézi meg, mert mindenki vagy koccint, vagy kimegy tűzijátékot nézni. Ettől még megvan, elemzik, a köz elnök amúgy általában neutrális témákat érint, és az összefogásra helyezi a hangsúlyt.
- a miniszterelnök. Ezt ha jól tudom, Orbán kezdte el, Zöldi úr majd kiigazít, ha nem, de ha jól emlékszem, Horn Gyula nem tartott évértékelőket. Ezek lényege, hogy "eddig is jó volt, de ezután még jobb lesz", netán "győztünk, de ne pihenjünk", efféle, bátorítást csempész az állampolgárokba
- az ellenzék vezére. Ezt is Orbán kezdte el (egész pontosan, miután NEM lett miszterelnök, nem hagyta abba), aminek lényege, hogy "borús idők jönnek, de mi kitartunk", vagy"mit kell tenni azért hogy győzzünk" vagy valami efféle, szintén bátorítja a saját táborát.

A dologban az az érdekes, hogy az ellenzéki évértékelőket miért Gyurcsány tartja - ha megnézzük, az ellenzék legerősebb pártja a Jobbik, és az MSZP is több szavazatot kapott. Ennek ellenére ezek nem akarnak megszólalni, átengedik a"megtiszteltetést"Gyurcsánynak. Ami kb. annak felel meg, mintha pl. Semjén Zsolt tartana évértékelőt az ellenzéki KDNP nevében. Nem tudom, ez miért lett így, a jelen helyzetben mi értelme van, stb. stb. Eléggé kontraproduktív is, mivel ha feltételezzük, hogy 1. az immár összefogott ellenzéki pártok egymással egyeztetnek 2. figyelnek a saját lépéseikre, egy irgalmatlan nagy céltáblát akasztanak a a nyakukba, jelesül hogy "Gyurcsány évértékel, ergo mégiscsak ő az ellenzék vezére, ő mozgatja a szálakat, ergo ha "ezek" nyernek, Gyurcsány jön vissza", magyarul "polgár, válassz Orbán vagy Gyurcsány között", (mintha nem lenne más). Ilyen stratégiai hibákat nem kéne elkövetni.

Larrikin 2019.02.12. 02:26:10

@nick papagiorgo: az ok egyértelmű. Az egyetlen ellenzékibpárt, amelyik valaha korábban kormányzott is, az mszp. Náluk az éves rutin része az évértékelő szapulása, a műfaj abnormálisnak nyilvánítása. A többi párt meg nincs abban a helyzetben, hogy egyáltalán lenne értelme részükről egy évértékelőnek. A kivétel Gyurcsány, aki alapból egy kritikátlan, önmutogató személyiség, és akinek egyetlen reális célja, hogy ne felejtsék el a következő választásokig.

LAM 2019.02.12. 04:09:15

@nick papagiorgo:

Nagyon pontos értékelés. Egyetlen kiegészítés: Gyurcsány célja éppen az, hogy saját magát állítsa be az ellenzék vezérének. Ez létezésének alapja. Szó szerint: ha nem tenné, az öt százaléknyi szavazójával sem tudná elhitetni a vezér szerepét és kiesne a parlamentből. Ez ugyan az ellenzéknek hasznára válna , de azért Gyurcsánytól nem elvárható, hogy ezt elfogadja.