Médianapló

Médianapló - Hogyan tükrözte egymást Orbán és Gyurcsány?

2019. február 11. 10:23 - Zöldi László

A mögöttünk hagyott hét végén két évértékelő beszéd hangzott el. Immár hagyomány, hogy két magyar politikus ilyenkor, februárban fejti ki álláspontját az ország helyzetéről. Hol egyikük a miniszterelnök, másikuk pedig az ellenzék vezetője, hol fordítva. Orbán tizenhárom éve irányítja a kormányt, Gyurcsány öt évig irányította.

Idén az utóbbi kezdte, nem igazán ama helyzetben, hogy elismerjék az ellenzék vezetőjének. Idestova tíz éve mondott le a miniszterelnökségről, jelenleg egy 300 ezer szavazattal kecsegtető pártot irányít, tavaly áprilisban éppen csak becsusszant a parlamentbe. A Duna-parti (pesti) szálloda nagytermében sok ősz hajú ember gyűlt össze, a szónok előtti állványon ezt olvashattuk: „Merjünk hazafiak lenni!” Politikai ellenlábasa a Duna-parti (budai) rendezvényközpontban állt a hívek elé. A közönség soraiban sok élemedett korú tűnt fel, a szervezők azonban gondoskodtak arról, hogy fiatalok is hallgassák a szónokot. A miniszterelnök előtti állványon ezt olvashattuk: „Nekünk Magyarország az első!”

Úgy rémlik, fordulat következett be a kommunikációban. Orbánék arról voltak ismertek, hogy szinte kizárólag igei állítmányt tartalmazó jelmondatokkal operáltak. Tudták, hogy az évértékelővel az értelmiségnél szélesebb kört kell elérni, és abból indultak ki, hogy az igei állítmány mozgósítja a választópolgárokat. Gyurcsányék arról voltak ismertek, hogy a jelmondatokban fogalmakat raktak egymás mellé, szűkebbre zárva ezzel a befogadók körét. Meglepő, hogy most a Demokratikus Koalíció kísérletezett a mozgósítással, a Fidesz pedig beérte a fogalmakkal.

A rendszerváltás utáni két legismertebb politikusról gyűjtöm a jellemzéseket. Orbánról 1800, Gyurcsányról 1500 jött össze. Tavaly a miniszterelnök személyét és/vagy tevékenységét 150 mondat minősítette, közülük 25 hatott dicsérőnek. A volt miniszterelnöknél a 31-ből 7. Ami pedig az évértékelőn elmondottakat illeti, Orbán Viktor szájából 46 perc alatt 7 figyelemre méltó mondat hangzott el, ám egyik sem volt annyira ütős, hogy szállóige legyen belőle. Gyurcsány Ferenc 37 perc alatt 6 mondattal vétette észre magát, ám egyik sem lett annyira erős, hogy kocsmákban, kávéházakban és a fészbukon ismételgessék.

Nem fogalmaznék olyan durván, mint Puzsér Róbert publicista, miszerint „Két országrontó politikus, Gyurcsány és Orbán egymás tükrei.” (Magyar Hang, 2018. október 19.) De azért jól jönne egy harmadik miniszterelnök, hátha neki jobban menne a kormányzás.

5 komment
süti beállítások módosítása