Médianapló

Médianapló - A szocialista képviselők fizetésemeléséből jut-e az ellenzéki sajtóra?

2019. január 30. 10:43 - Zöldi László

Beírtam a keresőbe, hogy Horn Gyula Szolidaritási Alap. Az MSZP.hu-n két cím gyermekalapítványra utalt, és a harmadik sem hozható összefüggésbe a hajdani pártelnök nevével. Találtam azonban egy információt arról, hogy január 27-én a Kéretlen Figyelem Egyesület és a Segíts a rászorulókon Facebook-csoport százötven éhes debrecenit látott vendégül. Az MSZP választókerületi vezetője megköszönte két albán pékségnek a töltött káposztához küldött kenyeret. E szövegben sem volt nyoma a Hornról elnevezett alapnak.

A történet tavaly nyárra nyúlik vissza. Ahogy Majtényi László alkotmányjogász, az ellenzék volt köztársasági elnökjelöltje összegezte: „Ez az az ellenzék, amelyiknek az első dolga volt, hogy a saját fizetésemelését megszavazza.” (atv.hu, 2019. január 18.) A különbözet képviselőnként kétszázezer forintra rúgott. Az MSZP úgy próbálta elejét venni a kínos kérdéseknek, hogy létrehozta a Horn Gyula Szolidaritási Alapot, majd a párt harmincadik születésnapján meghirdette, hogy pályázatot ír ki az összegyűlt tizenkétmillió forint felhasználására. A 24.hu később érdeklődött a pénz sorsáról, választ azonban nem kapott. Annyit azért megtudtam, hogy lesz egy második pályázat is, amelyet 2019 első félévében hirdet meg az MSZP. Egy hónap már eltelt az újévből, de a szolidaritási alapról még nincs hír. Itt tartunk most.            

A legutóbbi fél évben szóba került, hogy mire lehetne fordítani a képviselői fizetésemelés összegét. Elhangzott, megjelent, hogy a vidéki pártirodák működtetésére, a rászorulók étkeztetésére és a kormánytól független sajtóra. A pártirodákra nincs rálátásom. A szolidaritási alaphoz köthető karitatív akcióknak nincs nyomuk a világhálón. De ha sikerült is megszervezni őket, rossz fényt vet a párt kommunikációjára, hogy nem sikerült nyilvánosságot kölcsönözni nekik. Elképzelhető persze, hogy azért nem, mert beszűkültek az MSZP lehetőségei az államosított nyilvánosság fórumain. Eggyel több ok arra, hogy az első pályázatra szánt tizenkétmilliót, vagy a másodikra felgyülemlett összeget ama újságíróknak adja, akik alternatív újságokat, portálokat tartanak fent.

Tengődnek, jól jönne nekik az anyagi támogatás. Ha például az MSZP elnöke február 2-án, szombaton elzarándokolna az alternatív sajtó Budapesten megrendezendő országos tanácskozására, akár be is jelenthetné, hogy nem sunnyogták el azt a fránya pénzt, hanem a független médiumoknak szánják.

2 komment
süti beállítások módosítása