Médianapló

Médianapló - Miről ismerszik meg a közíró?

2019. január 29. 10:53 - Zöldi László

A jobb érzésű hozzászólók azt javasolták, hogy legyintsek rá, mert csak provokál. Engem mégis érdekelt az úgynevezett fikakultúra, melynek Maxwal bircaman az egyik zászlóvivője. Állítólag Marinov Ivánnak hívják, csakhogy a szakmánkban van egy azonos nevű újságíró, komoly cikkek szerzője egy tekintélyes hetilapban, mellesleg pedig működteti az Urban Legends című ismeretterjesztő, tudománytalan furcsaságokat leleplező blogot is. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az említett kommentelő nemcsak a nevét csente el, hanem egy hasonló küllemű, de silányabb tartalmú blogot is a mintájára hozott létre.

Már a kettős tapadás is gyanakvásra ad okot, a jelenséget pszichiáternek kéne elemezni. Néhány napja jött még hozzájuk egy kijelentés: ama bizonyos megtévesztő úr kommentelte az egyik bejegyzésemet, és a sorait ezzel a némileg átalakított megnevezéssel adta közre január 25-én: „Maxwal bircaman közíró”. A közlendője érdektelen volt, a ’közíró’ kifejezés azonban figyelemre méltó. A múlt század harmincas éveiben két magyar publicista kezdte egymástól függetlenül használni, Bálint György Budapesten, Balogh Edgár pedig Kolozsvárott.

Az előbbi munkaszolgálatosként pusztult el a Don-kanyarban. Az utóbbi túlélte a második világháborút, és „csak” a negyvenes évek végén börtönözték be, majd szabadulása után a publicisztika professzora lett a kolozsvári egyetemen. Ebbéli minőségében dolgozta ki a közíróság ismérveit. Bálint György és a maga pályafutásából okulva azokat a publicistákat nevezte közírónak, akik írószemmel látják a világot, de nem szépirodalmi műfajokban alkotnak. Akárhogy is nézem, Maxwal bircaman nem ez a típus. Ezt meg is jegyeztem január 25-én, azt firtatván, vajon tisztában van-e a sajtótörténeti előzményekkel. Öntudatosan válaszolta: „Igen, tudom, közíró vagyok.” 

Erről ugrott be egy korábbi megnyilvánulása. Tavaly, augusztus 29-én összeveszett egy másik kommentelővel, aki „Te mocskos orosz ügynök”-nek titulálta. Kétségtelen, hogy a minősítés nem a legkulturáltabb, bár a fikakultúrában az enyhébb megfogalmazások közé tartozik. A válaszoló nem finomkodott, hanem így felelt: „Kurca anyádat. Megkereslek és családostul kiirtalak.” (Betűhív közlés.) Az ezt követő vitában a hozzászólók megnyugtattak, hogy a kivégzési szándékot nem kell szó szerint érteni. Oké, de abban talán mégis egyetérthetünk, hogy a verbális fenyegetés méltatlan ahhoz, aki írószemmel szeretné látni a világot, mellőzi azonban a szépirodalmi műfajokat.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6414595738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.01.29. 13:23:13

Azt aláírom, hogy Birca nem egészen komplett és bár sokszor igaza van, vagy van igazság amit ír, de olyan módon teszi, amely nem könnyíti meg mások számára a befogadást.
Másrészt ez az oroszügynök vád a baloldal részéről az orbáni orosz fordulat mítoszára épül. Nehéz úgy orosz gyarmatnak elképzelni az országot, ha az itt levő orosz tőke minimális a Uniós és az amerikai befektetésekhez képest. Ha nincs pénz, akkor nincs nyereség, nem éri meg eladni az országot az oroszoknak.
Ahhoz képest, hogy ez az oroszbarátság, meg orosz ügynök dolog racionálisan nem áll helyt, meglehetősen gyakran fordul elő Bircának címezve. Már elég régóta megy ez a dolog, és úgy látszik, Birca türelme sem végtelen. Egy idő után egyszerűen az ellenségének tekinti az ilyen vádaskodó hozzászólások szerzőit és ennek megfelelően reagál rájuk. Talán nem csak Bircát kellene elővenni ezügyben, hanem az őt módszeresen támadókat is!

jános515 2019.01.29. 14:07:52

@megamovieboy: Na látod, az ilyen kamudumák, mint amilyeneket te is elengedsz, alátámasztva , túlzottan
hozzágondolt és beleélt tényekkel, sokkal többet ártanak a Birca-nak mint ahogyan azt gondolnád.

Ő nem közíró és még csak nem is író--max--- túró. Lejjebb megtalálod a közíró értelmezését. Azt pedig hogy Birca miért olyan amilyen, arra reagáljon ő és ne te. Te lennél a szóvivője ? Na ne mán !
" közíró [z-í] főnév (választékos)
Politikai kérdéseket, közérdekű társadalmi problémákat magas színvonalú, igényes stílusú cikkekben fejtegető író, főleg újságíró; publicista. "--mondja az egyik értelmező szótár.

A magas szinvonalat és az igényességet azt hiszem keressétek még Birkával, ha megtaláljátok szóljatok. Abban pedig a másik oldalnak igaza van, hogy bohócokkal, pártpropagandistákkal, fizetett trollokkal nehéz vitatkozni. Pláne amikor a szorgalom és a hazugság , a butasággal párositva jön elő, na az már maga a rémálom. És a baj az hogy ez egyre jobban és egyre hangosabban jön elő, hiszen van a trollocskák között olyan akinek 37 neve is van, több mint egykoron Ságvári Endrének volt--az ellenállásban. Igy vitatkozni nem lehet, anyázásban pedig--ha nem vettétek volna észre--egyre kevesebben vesznek részt. Ezt játsszátok le egymás közt. Nektek bizonyára nem sértő, ez az ugari tapló és tajparaszt tahó stílus . Vagy talán tévednék ?!

Manna5 2019.01.29. 15:06:23

Max nem méltatlan a közíró címre. Hosszú évek óta blogol, nagyon jó írásokat és kevésbé sikerülteket - mint mindenki, aki írásra adja a fejét. Tűpontos véleménye van bizonyos politikai kérdésekről. Rövid, lényegre törő írásai vannak. A blogolás a hobbyja - ahhoz képest arisztokratikusan úrifiús a modora, amit ő kapott a balliberális, különösen a Gyurcsány szektás bloggerektől, bérkommentelőktől, az eltérő véleménye miatt. Az pedig, hogy lekoppintotta volna a másik Marinov Iván blogját - kétlem... Más területtel foglalkozik, de sokat tud, olykor sokkal többet mint a fizetett tollnokok.
Beszéltünk már erről Laci, hogy a bloggerek nagyon sokat tudnak - önmaguk találják ki a blogjukat, a domain neveiket, ők dizájnolnak, fotóznak, videóznak, promócióznak - és persze írnak. Ez egy szerkesztőségben több emberes munka... többszörös fizetésért..
Miért ne illethetne meg egy-egy ismert bloggert a közíró cím? Különösen, ha olyan kreatív, hogy a blogja megjelenése már önmagában kritika a regnáló elit felé... Nekem nagyon tetszik az a birka logó, Maxval blogján...

Annak pedig, hogy kijön a sodrából még előzményei is voltak - akadt olyan futtatott blogger, anno még a Népszabadságnál, aki héberül átkozta meg - tudván, hogy Max mélyen vallásos...

Olykor nem árt mérlegelni, kit nevezünk méltatlan vagy méltónak...

Zöldi László 2019.01.29. 16:05:59

@Manna5: Kedves Anna! Tudod, hogy komolyan veszem a véleményed, ezért eltűnődtem rajta. Maxwal-lal soha nem volt konfliktusom, legalábbis nem emlékszem ilyesmire. Digitális működése azonban rossz benyomást tett rám. Megítélésében akár tévedhetek is, de ennyi szubjektivitást vállalok. De kikkel kéne összehasonlítani? Nekem közíró volt Bertha Bulcsu vagy Bodor Pál, és közírónak hat a bloggerek közül Tóta W. Árpád. Bizonyára Te is sorolhatnád a magad közíróit. Kérlek, mérd hozzájuk Maxwal stílusát, hangvételét, irályát! Milyen eredmény jön ki?

IvanGyenyiszovics 2019.01.29. 16:18:41

maxval, ha már szóba került megint.
január 15-dikén is
" MAXVAL bircaman közíró · bircahang.org
2019.01.15. 12:10:57
"

Ja, és TWA a 'közíró'
Jesszus...

Lehet, hogy a Maxwal a TWA álneve?

Manna5 2019.01.29. 16:21:14

@Zöldi László: Kétségtelenül karcos a stílusa, de ettől Tóta W. sem marad el... - pedig ő nem is vesz részt a kommentelők iszapbirkózásában, ahol ugye, megy rendesen az adok-kapok... Egy-egy meccsen pedig több minden megengedhető, elnézhető mint egyéni poszternek a páston... :-)))) Egyébként meg a netes megjelenés lehetősége lassan, de biztosan átírja az írók, a műfajok megnevezéseit is...

nick papagiorgo 2019.01.29. 20:16:08

Kedves Zöldi úr,
elismerem, hogy Önt ezt érdekli, de magam sosem tudtam elfogadni, ha valaki a nicknév mögé rejtőző személyiség hátterét feszegeti ("vajon ki lehet"- satöbbi).

Azok az emberek, akik nem vállalják a saját nevüket, nem véletlenül teszik ezt, egyesek (mint én) csupán óvatosak, és nem akarják, hogy X év múlva bármit is a fejükre olvassanak. Viszont találkoztam olyanokkal is, akiknek ennél sokkal komolyabb okaik voltak erre, akár magánéletiek, akár szakmaiak. Ezeket én megértettem, és "kussolok" még azokról is, akikről tudom, hogy kicsodák.

Mivel a blog-hu (és számtalan egyéb fórum) lehetővé teszi, sőt bátorítja a névtelen kommentelést, konkrétan, ha mindenki a saját nevével jelentkezne be, kb 10-en blogolnának, aztán írogathatnának egymásnak, hogy "én isjó vagyok, de te is jó vagy" meg hasonló módokon nyalogathatnák egymást, hogy egyáltalán legyen komment. Na most, ha ez van, akkor ez van, én ezt nem feszegetném, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy tudjuk, hogy ki kicsoda, akkor nem a blog.hu-n kéne blogolni. Tudom, sok, aki aki a nicknév mőgé bújva mocskolódik, de talán mégis....

nick papagiorgo 2019.01.29. 20:16:08

Kedves Zöldi úr,
elismerem, hogy Önt ezt érdekli, de magam sosem tudtam elfogadni, ha valaki a nicknév mögé rejtőző személyiség hátterét feszegeti ("vajon ki lehet"- satöbbi).

Azok az emberek, akik nem vállalják a saját nevüket, nem véletlenül teszik ezt, egyesek (mint én) csupán óvatosak, és nem akarják, hogy X év múlva bármit is a fejükre olvassanak. Viszont találkoztam olyanokkal is, akiknek ennél sokkal komolyabb okaik voltak erre, akár magánéletiek, akár szakmaiak. Ezeket én megértettem, és "kussolok" még azokról is, akikről tudom, hogy kicsodák.

Mivel a blog-hu (és számtalan egyéb fórum) lehetővé teszi, sőt bátorítja a névtelen kommentelést, konkrétan, ha mindenki a saját nevével jelentkezne be, kb 10-en blogolnának, aztán írogathatnának egymásnak, hogy "én isjó vagyok, de te is jó vagy" meg hasonló módokon nyalogathatnák egymást, hogy egyáltalán legyen komment. Na most, ha ez van, akkor ez van, én ezt nem feszegetném, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy tudjuk, hogy ki kicsoda, akkor nem a blog.hu-n kéne blogolni. Tudom, sok, aki aki a nicknév mőgé bújva mocskolódik, de talán mégis....

Zöldi László 2019.01.29. 20:28:18

@nick papagiorgo: Önön kívül valószínűleg mindenki tudja a kommentkultúrában, hogy Maxwal nem titkolja a kilétét. Minden hozzászólásában ő adja meg a blogja adatait, amelyekből kiderül, hogy minek hívják, mikor született, satöbbi. Szerintem ez az egyetlen tiszteletre méltó tulajdonsága. Következésképpen nem kerestem én semmit, a kommentelő közölte a megoldást. Ha javasolhatom, mielőtt valamiről kifejti az álláspontját, érdemes volna tájékozódnia.

Flankerr 2019.01.29. 21:06:21

@Zöldi László: Én már láttam 100+ blogon, 1000+ poszt alatt trollkodni. Egy szóra se érdemes senki, egyetlen ismérve hogy kitartó. Ha bloggazda lennék, páros lábbal rúgnám ki azonnal, a beírásaival együtt a nulladik másodpercben.

Netuddki. 2019.01.30. 08:18:17

A birka egy hülye. Elég csak a blogján a Birnbaum leleplezésről írt 8 mondatos nemtommijét megnézni. E mellett az orosz kamuhírek terjesztője, de ez szintén a negatív IQ-jának tudható be. Az aktivitása alapján, manapság már csak 1 mondatos benyögésekre futja neki, de ez lehet régen is így volt.

SZVSZ, óva intenék bárkit, hogy a védelmébe vegye, mivel a birkát védeni 2 dolgot jelenthet. Az illető maga is éppen olyan elmebeteg mint a birka, vagy valami érdeke fűződik hozzá.
Mostanában nem tudom mi a helyzet, mert kerülöm a blog.hu-t, de régebben egy szabály volt, nem kell reagálni rá, és akkor nem generálsz még több birkás hozzászólást. Sajnos az újabbak ezt itt nem tudják.

Zöldi László 2019.01.30. 09:11:02

@Netuddki.: Kíváncsivá tett. Ha kerüli a Blog.hu-t, és a bejegyzés nem került föl aZ Indexre, akkor hol olvasta?

Netuddki. 2019.01.30. 09:43:10

@Zöldi László: Elsősorban a blog.hu alatt a kommentelési lehetőséget értem. Ez nem jelenti azt, hogy a blogokba ettől függetlenül ne olvasnék bele. Vagy, amely blogokat érdekesnek találok, azt más módon is el tudom érni nemcsak az Index címoldalán keresztül.
Az külön érdekes, ahogy itt is megjelenik egy új bejegyzés délelőtt, aztán 1db komment sincs egészen addig amíg délután ki nem rakja a címlapra az Index, aztán beesik a narancsos trollsereg is a kommentszekcióba.

Zöldi László 2019.01.30. 09:51:16

@Netuddki.: Köszönöm az információt. A Médianaplót a fészbukos üzenőfalamra teszem föl, délelőttönként 10 és 11 között. Alatta vita szokott kibontakozni. Digitális ismerőseim teljes névvel pontosítanak, ha szükséges, és kifejtik az egyetértő vagy vitatkozó álláspontjukat. Mire az Index átveszi (általában minden 2. bejegyzést), addigra fél nap, olykor 24 óra is eltelik. Ha a "narancsos trollsereg" rászabadul a Médianaplóra, akkor már túl vagyok az igazi, érdemi vitán. Többnyire ezzel magyarázható, hogy a 2. fordulóban ímmel-ámmal vállalkozom az amúgy is kilátástalan vitára.

funivia 2019.01.30. 12:16:42

Ez az internet elterjedésének áldása, vagy átka... Kinek mi, tetszés szerint...
Az internet hozzáférhetőségének korlátlansága előtti időkben az emberek az iskolázottságuk, a műveltségük, a társadalomban elfoglalt helyük /értelmiségiek, szellemi foglalkozásúak, művészek - művészeti ágak szerint, sportolók, a magán szektorban tevékenykedők, mezőgazdasággal foglalkozók, a munkások különböző rétegei, stb./ szerint érintkeztek egymással, alkottak kisebb-nagyobb csoportokat.
Ezeken a csoportokon belül cseréltek véleményt a világ és az ország dolgairól, az őket érintő és érdeklő kérdésekről.
Ezek a csoportok eléggé zártak voltak, ha valamelyik tagja olyan embert is hozott a csoportba, aki nem illett oda / pld. a jogász bálba elvitt egy segédmunkást/ a kívülálló félnek iszonyú kínos volt az egész. Vagy szégyellte magát, vagy agresszív lett, vagy tök részegre itta magát, vagy ezek keveréke, vagy összessége.
Az internet megjelenésével, és a mindenki által kommentelhető tartalmakkal ez megváltozott.
Akik régebben csak a kocsmában, a családban, és a hasonszőrűek társaságában mondhatták el a véleményüket, most bárkik bármilyen írásai alá elmondhatják a mondandójukat, ha megvan van rá lehetőség.
Vitatkozhatnak olyasmiről amiről nem rendelkeznek helytálló ismeretekkel, kifejthetik a tárgykörrel, vagy a szerzővel kapcsolatos véleményüket, ha megalapozott az a vélemény, ha nem. Ha csak szimpla mocskolódás, azt is elbírja a billentyűzet.
Van egy mondás, hogy "Nem azt kell nézni mint mond, hanem azt, hogy ki mondja!", még hozzátehetnénk azt is, hogy "hogyan mondja".
Én szelektíven olvasok. Azokat a blogokat, amiket érdemesnek tartok rá /például ezt/ - nem kell, hogy okvetlenül mindennel egyetértsek ami az egyes blogokon megjelenik, de érdemesnek kell lennie rá, hogy az időmet ráfordítsam. A kommenteket meg még szelektívebben olvasom. Pici idő alatt lehet tudni, hogy ki milyen csoportba tartozik a hozzászólásai alapján, és amikre nem vagyok kíváncsi, azokat átugrom, meg azokat is, akik nekik válaszolnak.
Mivel egy média blogon vagyunk azért a kommentekkel kapcsolatban meg kell említeni a blogot írók felelősségét is.
A nagyobb olvasottság kedvéért sokszor érdemleges témáknak is "érdekes" címet igyekszenek generálni, ami sokszor nem illik a színvonalhoz. A bulváros, alpári címek nem a célközönséget vonzzák oda, hanem azt a csoportot, akik vevők ezekre. Innentől nem jogos csodálkozni a kommentelők stílusán. Sokszor nem is a témához szólnak hozzá, hanem a címhez, ami magáért beszél. Ha pedig a bulváros cím alatti tartalom nem nyeri meg a tetszésüket, vagy nem is érthetik, akkor a szerző pocskondiázásában élik ki a csalódottságukat.
A legbájosabb, amikor egy bulvár címmel odavonzott "olvasó" hozzászólását nehezményezi a szerző. Ha már a közmondásoknál tartunk, "Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!"
Nem szabad/na/ mindent feláldozni az olvasottságért.
Megjegyzem, ez utóbbi nem nagyon jellemző erre a blogra, inkább az internetes média általános állapotára.