Médianapló

Médianapló - Elég-e fölfedezni Nagy Blankát és Márki-Zay Pétert?

2019. január 28. 10:38 - Zöldi László

A jó publicista a valóságérzékéről, a műveltségéről vagy az íráskészségéről ismerhető-e föl? Leginkább a jó mondatairól. Friss Róbert az egyik legpontosabban fogalmazó publicistánk, aki a Népszava mai számában a kormányellenes mozgalmak erőtlenségéről tűnődött. Megállapította, hogy „éhezősztrájkhoz még kevés az elégedetlenség”, majd eme következtetésre jutott: „Ami elég a Kossuth téren, kevés az országban.”

Ha sok ember tűnik föl a nemzet főterén, az a benyomásunk támadhat, hogy innen már csak egy lépés a kormányváltás. Különösen akkor, ha a tiltakozók végigvonulnak fél Budapesten, és megmutatják magukat a járókelőknek. Ahhoz azonban, hogy gyökeres változás következzék be a politikai viszonyokban, a fővároson túli ország megmozdulására is szükség volna. Igaz ugyan, hogy nemrégiben szinte egyszerre hatvan városban tiltakoztak utcai vonulással, köztéri beszédekkel és autós útlezárásokkal, a tüntetők száma azonban néhány százra, legföljebb ezer körülire korlátozódott.

Csakhogy a 65 ezres Tatabányán nyolcszáz tiltakozó körülbelül megfelel az 1,7 milliós Budapesten 25 ezernek, márpedig a Parlament előtt mostanában nem tiltakoztak ennyien. Mindazonáltal az egész országra kiterjedő megmozdulások azt sejtetik, hogy Friss Róbert ütős mondata akár fordítva is megfogalmazható: Ami elég az országban, kevés a Kossuth téren. Ezzel együtt a vidéki Magyarországon egyelőre vérszegénynek mondható a nyilvános kormánybírálat. Ennek ezer oka van, most csupán egyre térek ki. A netadó, majd a közoktatás központosítása ellen sokkal többen tiltakoztak, mint most a túlóratörvény ellen, az országos médiumok mégis alig vettek róluk tudomást.

Tudom, hogy az éhkoppon lévő ellenzéki médiumoknak nincs pénzük a tudósítói hálózatra, ettől azonban a stúdiójukba hívhatták volna a legjobb szónokokat. Például az egyetemi és főiskolai városokban tanító adjunktusokat és tanársegédeket, akik figyelemre méltó beszédekkel vétették észre magukat a helyi nyilvánosság előtt. Igen ám, de ők nem nagyon érdekelték a fővárosi műsorszerkesztőket. Most is csak egy tizennyolc éves gimnazistájuk van, aki kielégíti a fölfedezés-vágyukat. A vidéki tüntetők sem dúskáltak persze az emberek nyelvét értő, jól beszélő szónokokban, akik azért többen voltak, mint a tavaly fölfedezett hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter és az idén favorizált kiskunfélegyházi diáklány, Nagy Blanka. Kár, hogy érdeklődés hiányában elveszítették a kedvüket.     

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614593144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilágyi Imre 2019.01.28. 12:16:32

Váóóó!
A firkásztársadalom Török Gábora. :) Aki a számok nyelvére fordítja le a politikát. Miközben tudjuk, hogy a számok csak bizonyos mennyiség fölött értelmezhetőek politikai tényezőként.
Én sokkal súlyosabbnak tartom, hogy a baloldali közélet kovásza az O1G és annak trágár művelői. A baloldal erkölcse szintet lépett... lefelé.
Ebből a mélységből nem lehet ám úgy kikászálódni, hogy elemezzük a vidék-Budapest 60:1 arány és a számok mögött megbúvó néhányszáz/darab:néhányezer arányszámokat.
Arról nem is beszélve, hogy a firkásztársadalom égő fáklyája a Friss Róbert.
Anyám, borogass!

corto maltese · http://anarchistakispolgar.blog.hu/ 2019.01.28. 12:58:51

"Például az egyetemi és főiskolai városokban tanító adjunktusokat és tanársegédeket, akik figyelemre méltó beszédekkel vétették észre magukat a helyi nyilvánosság előtt. Igen ám, de ők nem nagyon érdekelték a fővárosi műsorszerkesztőket."

A fővárosi műsorszerkesztő megnevezést nem tartom teljesen fairnek, mert pl. egy debreceni műsorszerkesztőt érdekli egy miskolci felszólaló? Inkább azt sejtem emögött, hogy az ellenzéki illetve ellenzéki pártlogika és narratíva szerint gondolkodnak ezek a műsorszerkesztők (fővároson innen és túl, ez nem népi-urbánus törésvonal), amiben a helyi arcok, felszólalók nehezen értelmezhetők máshol, más településen, kivéve ha átütnek valamit vagy eleve központi arcok (Hadházy, Szél, Blanka, Márki-Zay), amire vagy amikre aztán rálehet telepedni. Ezzel nem akarom őket felmenteni, mert a fentebb jelzett dolgon kívül abszolút egyetértek az észrevétellel: kb. ugyanazok az arcok vannak forgatva, szinte reklámozva és mintha rajtuk kívül más nem is létezne és ezen a gyakorlaton változtatni kéne. Ezzel ők is hozzájárulnak, hogy szinte belterjessé és unalmassá válnak ezek az arcok, afféle közhelyekké válnak az "ellenállás arcai". Végső soron elinflálódnak és hatástalanok lesznek, mind karizma, mind szimbólum szempontjából, ha nem mutatnak másokat is, jelezve, hogy nem csak ők léteznek. Tehát nagyobb potenciál van a társadalomban, mint ami csak a bejáratott és felkapott arcokból következne, de az ellenzéki média megspórolja, hogy erre rámutasson.

Zöldi László 2019.01.28. 15:42:08

@corto maltese: Köszönöm a hozzászólását, azt hiszem, igaza van. Üdv.

Netuddki. 2019.01.28. 18:54:32

A magyarok 3/4-e vidéken él, az ellenzéki pártok ennek ellenére nincsenek jelen vidéken. Ez nem a médián múlik. Meg kellene dolgozni a szavazókért, ez pedig a médián keresztül, tagok, szimpatizánsok, aktivisták nélkül nem működik.
Nem minden a pénzről szól, én is dolgoznék szívesen ingyen is, akár még fizetnék is ha lenne egy normális ellenzéki párt, amelyik pártként viselkedne, és nem csak a vezetőik parádéznának a parlamentben és Budapesten.

chrisred 2019.01.29. 08:16:41

@Netuddki.: Én meg azt nem értem, ha vannak vidéken olyanok, akik ellenzéki pozícióból akarnak politizálni, miért arra várnak, hogy megjelenjenek náluk a budapesti pártok, miért nem hozzák létre a maguk helyi, megyei vagy regionális érdekvédő politikai szervezeteiket? Ha mindig arra várnak, hogy Budapestről mondják meg nekik, hogy mit kell csinálni, akkor sosem lesznek képesek képviselni önmaguk érdekeit.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.01.29. 08:38:34

Most Blanka a messiás ballibéknél, de majd dobják márciusra.

Kukubenko 2019.01.29. 08:52:56

Ez a blanka című valami kívánja az alázást.
Mondjuk eddigi sikertelen élete a szüleivel egyetemben másról sem szólt.

Minden ballib bérretteg 2019.01.29. 09:39:15

Pedig milyen gyönyörűen formálta Blanka a "fasz", és "geci" szavakat. A "szar"-t ahogyan kiejtette, egy ország érezte tátott szájjal, itt valami történt.
Igazán kár, hogy az érdeklődése lelankadt, így nagyon sokat veszített az ország. :DDD

horvathviteztamas 2019.01.29. 10:46:32

A tehetségeket fedezik fel, a Blankácska féléket futtatni szokták, ott f@szozhat eleget...

balfaszokkal sáncoló 2019.01.29. 11:18:59

Ezeket nem fölfedezték, hanem megcsinálták. Talán nem kellett volna egy naiv fiatal lányt elbácsfidiánásítani.De úgy tűnik semmi sem drága azoknak, akik valahonnan a hazai "bal"oldalt immár kézi vezérléssel irányítják. Egyelőre eléggé sután, ügyetlenül..

MACISAJT1 2019.01.29. 12:26:58

" Elég-e fölfedezni Nagy Blankát és Márki-Zay Pétert?"

Hogyne. Pont annyira ahogyan korábban elég volt felfedezni Bácsfi Dianát és Tétényi Évát. Is.

MACISAJT1 2019.01.29. 12:38:11

Adok egy pár idézetet az Index egyik cikkéből.

"Egy pszichiáter segítségével elemeztük (..), akit saját bevallása szerint boldoggá tesz, hogy nyíltan vállalhatja nézeteit. Többek közt kiderült, hogy színrelépése előtt is állt már pszichológiai kezelés alatt, bár csak az életéről akart mesélni a szakembernek.
Az Index (..) lelkivilágának elemzésére vállalkozott szakemberek segítségére támaszkodva, a megkérdezettek többsége azonban nem vállalkozott a feladatra.

Dr. Hajduska Marianna pszichiátert meglepte mivel a széleskörű műveltség ellentmondásban áll a (..) jellemző agresszív, provokatív fellépésével, és azzal, hogy ennyire egy szempontból, mégpedig saját igazának szempontjából szemléli a világot.

A pszichiáter nem használná azt a szót (..) állapotára, hogy "kóros", inkább deviánsnak, elhajlónak tartja, akinek a viselkedéséből ítélve személyiségzavarai lehetnek. Ezek az ő esetében is egyéni problémákból adódhatnak, amelyeknek a mibenlétéről nem sokat tudhatunk. Általánosságban az ilyen viselkedéshez vezető egyéni okok a családban keresendők: devianciához vezethet a túl szigorú neveltetés, a gyengédségtől, intimitástól mentes családi légkör és ennek ellentéte is, a széthullott, nem összetartó család.

Nőiszerep-problémák

"Az biztos, - folytatta a pszichiáter - hogy (..) önképe nem harmonikus." Dr. Hajduska Marianna szerint vágyta a nyilvánosságot, most megkapta, és ez nagy önigazolás lehet neki.

"Első pillantásra úgy tűnik, ha egy nő ilyen szerepre készül, és célját nem a nőkre jellemző stratégiákkal, hanem az agresszió eszközével próbálja elérni, akkor komoly konfliktusban lehet a női szerepével" - mondta a pszichiáter, és hangsúlyoztal csak általánosságokat tud megfogalmazni, hiszen nem ismeri személyesen; csak a sajtóban közölt megnyilvánulásaiból indulhat ki. "Az a tény, hogy nő, még szokatlanabbá teszi esetét, úgy látszik, számára nem annyira fontos a nők első számú, biológiai küldetése."

A saját igazságában való megerősödés számára azt is jelenti, hogy kevés esélye van személyiségproblémája kezelésére. Ehhez ugyanis az ő együttműködése szükséges; neki kellene rájönnie, hogy nagy baj van vele. A fanatikusok jellegzetessége, hogy mind a társadalom ellenállása, mind saját követőik támogatása erősíti meggyőződésüket igazukban.

Mártírszerepet szán magának az igaznak vélt ügyben, de nem csupán a képviselt eszme fontos a számára, hanem saját szerepe, érvényesülési lehetősége is. "

Na kérem. Azok akik arra gondolnak hogy az Index az említett cikket és pszichiátria elemzést Nagy Blanka kapcsán eresztette el...azok méreteset tévednek, bármennyire is illek a nevezettre a felállított "diagnózis".
Az ilyesfajta módszerek bizonyos Bácsfi Diana esete kapcsán készültek.

chrisred 2019.01.29. 13:59:01

@MACISAJT1: Morvai Krisztinát, László Petrát.

Jakab.gipsz 2019.01.29. 14:07:02

@Zöldi László: @corto maltese: Érdekes eszmecseréjük kapcsán, akadt néhány észrevételem.

Mind addig, elképzelhetetlen számomra a társadalmi béke, itthon és a nagyvilágba, amíg a népi-urbánus vitánkat, le nem zárjuk.

nick papagiorgo 2019.01.29. 20:36:54

Sosem merném kihangsúlyozni az olyan kifejezéseket, mint a "Budapest-centrikus" média, ami szerint ami nem Budapesten van az nem is érdekes. Ennek fényében Márki-Zaynak, meg a szegény trágár kislánynak is Budapestre kell mennie, és ott felszólalnia, hogy egyáltalán foglalkozzanak vele, észrevegyék, "hír" legyen belőle.

A trágár kislánnyal foglalkoztam már, ő szegény most egy "valaki", akit feldobott a hullám, de ugyanez a hullám (ha lecseng) le is fogja vinni, oda, ahová jött.
Márki-Zay meg, ha azzal foglalkozik, amivé megválasztották (és ami a dolga lenne) , és visszamegy Debrecenbe, mindjárt elfelejtik megint. Néha fel-fel kell jönnie a "városba"és beszédet mondania ahhoz, hogy egyáltalán ne felejtsék el, hogy ő még létezik.

Ez van, a média Budapest-központú. Ezzel nem sok mindentlehet tenni.

nick papagiorgo 2019.01.29. 21:03:42

Egyébként meg vegyük észre, hogy a netadó meg az oktatás (meg mondjuk a vasárnapi zárvatartás) "országos ügy" volt a túlóratörvény nem az. Az ellenzék felfújta, és elnevezte "rabszolgatörvénynek", de egy csomó embert nem érint (nem kell 400 túlórát dolgozniuk - ergo nem is tüntetnek ez ellen), nagy országos munkaadók(mint pl.a Tesco stb) közölték, hogy nem is akarnak élni vele, az Audiban van sztrájk, de az sem ezért van (hanem pl 20%-os fizetésemelést akarnak).

Erre nem lehet a"váltsuk le Orbánt" rákötni, (megint) nincs országos elégedetlenség, nincsenek elégedetlen tömegek. Az ellenzék megint elcseszte ezt (is). A követelésük nem találkozott a tömegekével, hiába fújják ezt a lufit, nem fog kifutni sehova.