Médianapló

Médianapló - Hány hadra fogható aktivistája van az ellenzéknek?

2019. január 24. 10:10 - Zöldi László

Már megjelent a Magyar Narancs legfrissebb száma is, én azonban lecövekeltem a múlt hetinél. Abban látott napvilágot Ujhelyi István figyelemre méltó interjúja, az MSZP Európa-parlamenti képviselője ezt mondta: „Meg kell oldani, hogy mind a tízezer szavazókörben ott legyenek a mi számlálóbiztosaink a hatalom képviselőivel szemben.” Arra utalt, hogy a tavaly áprilisi országgyűlési választáson a szavazókörök kétharmadából hiányoztak az ellenzéki számlálóbiztosok.

Ezt a szocialista politikusok azzal magyarázták, hogy minél kisebb egy település, annál nagyobb egzisztenciális veszéllyel járt beülni a számlálóbizottságba. Az érvelést nem vonom kétségbe, de más okkal is magyarázható, hogy az ellenzéki pártok nem állítottak ki annyi hadra fogható embert, amennyi őrködhetett volna a választás tisztasága fölött. Annak próbáltam utánanézni egy témakörben jártas jogász segítségével, vajon szükség esetén hány aktivistára számíthatnak. Kiderült, hogy a választási törvény alapján a listát állító párt két szavazatszámlálót küldhet a 10285 választókörzetbe. Ez elvileg 20570 aktivistát jelent.

A tavalyi választás előtt az MSZP és a DK abban állapodott meg, hogy 60:40 arányban megosztják a körzeteket. Amelyikben nem indítottak jelöltet, abba nem is küldhettek szavazatszámlálókat. A szocialisták tehát 12342-őt delegálhattak volna, a DK-sok 8228-at. Azt nem tudom, hogy április 8-án hány számlálóbiztosuk ült be a szavazókörbe, talán akad majd olvasó, aki felvilágosít. Ám 2016 őszén, az uniós menekültkvótáról rendezett népszavazáson a 10331 szavazókörbe a Fidesz 13122, a vele szövetséges KDNP 239, az ellenzéki pártok közül az MSZP 3811 és a Jobbik 170 szavazatszámlálót küldött.    

A szocialista Szanyi Tibor szerint „A meglévő tízezer szavazókörben nagyjából három-négyezer helyen van fix emberünk.” (InfoRádió, 2016. június 15.) Az akkori pártelnök, Molnár Gyula ezt módosította 6500-ra, a kvótás szám azonban közelebb áll Szanyi becsléséhez. Más forrásból tudható, hogy a Fidesz 15 ezer aktivistát mozgósíthatott a választás ellenőrzésére, a Jobbik pedig egy-egy számlálóbiztossal fedhette le a szavazóköröket. Mindebből három következtetés adódik. 1. A pártok közül egyik sem képes élni a törvény kínálta ellenőrzési lehetőséggel. 2. Közülük még leginkább a Fidesz ágyazta be magát a társadalomba. 3. Az ellenzéki pártok akkor képviselnek majd átütő ellenerőt, ha a hadra fogható aktivisták számát a többszörösére növelik.  

33 komment
süti beállítások módosítása