Médianapló

Médianapló - Milyen beszámolók jelentek meg az egész országra kiterjedő tiltakozásokról?

2019. január 22. 10:46 - Zöldi László

„Vidékre költözött Budapest” - a Népszava szalagcímében van igazság. Az ellenzéki politikusok az elmúlt hét végén vidéken tűntek föl. A legtöbben Tatabányára mentek, ahol nyolcszáz tüntető gyűlt össze előttük. A városnak 65 ezer lakosa van, ehhez képest a tiltakozók száma figyelemre méltó. Azért Budapesten is tiltakoztak a túlóratörvény ellen. Több csomópontból indultak el, és a beszédek színhelyén összegyűlt négy-ötezer ember. (Az eggyel korábbi tüntetést tízezresre becsülte az egyik szakszervezeti vezető.)

Akár az egyik, akár a másik számot nézzük, az 1,7 millió fővárosi lakoshoz kéne viszonyítani. Talán még rosszabb is az arány, mintha a tiltakozók számát a vidéki települések lélekszámához hasonlítanánk. Íme, a kormánypárti hírforrások alapján erre sikerült jutni (az első szám a tüntetők számát, a másik a tiltakozásnak helyet adó település lélekszámát jelenti). Ajka: 50-28 ezer, Debrecen: 500-202 ezer, Kecskemét: 400-110 ezer, Salgótarján: „több száz”-34 ezer, Szolnok: 500-71 ezer, Tatabánya: 800-65 ezer, Veszprém: 150-59 ezer.

Volna még 53 település, de a helyi hírforrások tudósítói vagy nem saccolták meg a tüntetők számát, vagy félpályás útlezárások tarkították a hófúvásos terepet. Az utóbbiak jelentőségét se vonom kétségbe, mindazonáltal a 15-50 gépkocsi csak ideig-óráig mutatta az ellenzéki megmozdulások országos jellegét. A számokból, arányokból az olvasó ellentmondásos következtetéseket vonhat le. E műveletben azért nem befolyásolnám, mert a maradék néhány sort változatlanul a kormány befolyási övezetében lévő sajtónak szentelném.

Szakított az agyonhallgatás módszerével. Például a megyei lapok online kiadásai gyorsan számoltak be a fejleményekről. Ellenségesen, kajánul, tárgyilagosan. Megfogalmazva a városi séták és autós útlezárások hangulatát. Még túl is részletezve a körülményeket, hogy a lényeg elvesszen bennük. Névtelenül, azt jelezvén, hogy a tudósító kincstári kötelezettséget teljesít. A megyében közismert szignóval, amely az újságírót arra késztette, hogy megőrizze a tárgyilagosságát.

Az országos szerkesztőségekben akadnak már fiatal újságírók, akik témalehetőséget látnak a vidéki sajtóban. Szemelgetnek belőle, és kezdenek kigyógyulni ama betegségből, hogy egy kalap alá vegyék a tizenkilenc fővároson túli napilapot. Épp a tiltakozásokról megjelent tudósítások sejtetik, hogy a Pestről kivehető látszat ellenére még nincsenek egy kalap alatt.       

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr114581720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havrilla 2019.01.22. 12:30:29

Milyen országos tiltakozás? A lakosság létszámához viszonyítva igen csekély gyengeelméjű csoportok bohóckodtak kb 12-13 helyen egy rövid ideig. Az ország nagyon jól szórakozott ezeken a bohócokon.

Netuddki. 2019.01.22. 13:44:23

@havrilla: Jó tudni, hogy a fidesz kormánynak mi a véleménye azokról a magyar emberekről, akik nem értenek velük egyet, és nem tetszik nekik az ország anyagi és szellemi kifosztása... :/

havrilla 2019.01.22. 17:46:19

@Netuddki.:
Ez a személyes tapasztalatom. Nagyon sok helyen ott voltam 19.-én. Gyakorlatilag reggeltől éjfélig jártam a tüntetéseket, hogy saját tapasztalatom legyen. Ennek alapján kijelenthetem: szartak a normális emberek a fejetekre és nagyon pofára estetek. Valaki hivatkozott arra, hogy minőségi emberek vettek részt a tüntetésekben. Hát.....? Ha az a minőség, amit láttam, akkor igen csak szarban vagytok.

Zöldi László 2019.01.22. 18:37:20

@havrilla: 1. A kormány melyik helikopterét vette igénybe, hogy végigjárja az országot, és ellenőrizze az ötvenvalahány fővároson túli tüntetést, útlezárást? 2. Ha viszont csak Budapesten sétált, akkor minek alapján általánosított az egész országra?

havrilla 2019.01.22. 18:49:35

@Zöldi László:
A képzeletedben volt ötvenvalahány városban tüntetés. Tényleg azt hiszed, ha lehazudjátok a csillagot is az égről, az híveket szerez nektek?
Mivel nem volt több, mint kb 16-18 helyen tüntetés az országban, nem volt nehéz közel a felét megnézni. Mivel ez 50%-os merítés, ki lehet jelenteni, hogy a közvéleménykutatás, statisztika, matematika alapján, hogy az ország szart a fejetekre és bizony nagy pofáraesés volt.
De , ahogy látom, még kívántok egy-két ilyen "taslit" , ahogy ti firkászok gyengeelméjűként szoktátok írni.

Zöldi László 2019.01.22. 18:53:17

@havrilla: Hatvan, ebből ötvenhárom a helyi orgánumok tudósításai alapján. Sok megmozdulás kevés emberrel - ez elfogadható értelmezés.

havrilla 2019.01.22. 19:28:57

@Zöldi László:
Ja, hát ahol összejött egy család, vagy a rokonság néhány fővel azt igazán nem számítja normális ember tüntetésnek.

nick papagiorgo 2019.01.22. 19:42:44

Már meg ne bántódjon senki, de én ebben még mindig nem látom az Orbánt elsöprő, pusztító népharagot.
Pláne, hogy klasszikus szakszervezeti célok (több bért- a szakszervezetek kb minden évben ezt követelik, mindegy, ki van hatalmon) keverednek politikaiakkal (Orbán takarodjon). Kérdés, hányan akarják ezt, hányan azt, és hányan mindkettőt.
Ráadásul az utóbbit sem sikerült összehangolni, pl. a Várkert bazárban felütötték a sátortábort, és pl. a Jobbik standján alá lehetett írni a független ügyészségért, miközben a DK sátránál zsíroskenyeret osztottak, az MSZP standján meg Molnár Csabát lehetett támogatni főpolgármesternek. Jó, hogy ezek így együtt vannak, de vegyük észre, közben mindenki a saját sátrában kampányol a saját céljaiért.... ha én is odamegyek pl. medvecukrot árulni, ezzel (már a vásárlókkal) vajon hányfővel növelem az"elégedetlenek tömegét"?

Zöldi László 2019.01.22. 20:13:32

@nick papagiorgo: Én se látom a pusztító népharagot, ettől függetlenül mégiscsak kialakult egy országos hálózat. Vagy nem?

nick papagiorgo 2019.01.22. 20:28:49

@Zöldi László: Nézze, én jelen pillanatban óvatosan fogalmaznék. Sok helyen tüntettek, de egyfelől nem voltak igazán sokan, sem túl hatékonyak, ráadásul(ld fent, nem akarom magamat ismételni) a céljaik is adott esetben mások, van aki csaktöbb bért akar, van aki egy párt szimpatizánsa, van, aki szimplán a rendszerrel elégedetlen (de a jelenlegi pártokra se szavazna, ők a "mindennel elégedetlenek") stb.

Van-e ebben országos hálózat - ezt nehéz megítélni. Ha pl van, akkor azt ki koordinálja stb.
Ha összehasonlítom pl. a francia sárgamellényesekkel, vagy akár annakidején a taxissztrájkkal, akkor ez jóval gyengébb, kevesebben vannak, halkabb a hangjuk, azegyik ezt mondja, a másik azt. Ha mondjuk 4-5 hasonlón lennénk túl, ésegyre erősebbek lennének, és egyféleképp fogalmaznának, akkor persze én is másként fogalmaznék.

De jelen pillanatban még nem. KIalakulhat belőle valami, de még nem tartunk ott. Ez persze az én véleményem, elismerem, ha más meg másként gondolja.

enrikokaruszo 2019.01.22. 21:52:53

jó levegőn tölteni a hétvégét egészséges szokás, én támogatnám, hogy ez tömegessé váljon, a Nagyhideghegyen már előre be kell jelentkezni ha útközben egy túróscsuszát bedobna az emberfia

enrikokaruszo 2019.01.22. 21:54:33

@Netuddki.: a szellemi kifosztás a blogok színvonalán is tapintható

dare 2019.01.22. 22:55:25

Egy dologra igazán jó volt ez a tüntetéssorozat.
Megmutatta, hogy mennyire érdekli az embeket a saját sorsuk.
Majd Orbán megvéd minket mindentől, a fenébe az ellenzékkel, mi dolgozni akarunk nem úgy mint ők.
Jó, dolgozzanak.
Jómagam a progresszív adózás híve voltam egészen a választásig (szolidaritási szempontokból), utána viszont már azt mondtam, csak olyan pártra fogok ezentúl szavazni, aki az egykulcsos adózás legelkötelezettebb híve.
250+150 óra túlóra.
Aki ezt meg akarja szüntetni, az innentől nálam szintén kuka.
Élhetünk mi így, nehogy már azt higgye bárki is a dolgozó nép sorai közül, hogy én az ő rózsaszín ködbe burkolozó álomképét akarom szétfocizni.
Sőt, közeleg úgy érzem az a pont nálam is, amikor én is a Fideszre fogok szavazni, és mindenki mást elküldök majd melegebb éghajlatra.
Nem meggyőződésből teszem majd ezt, hanem mert azt érzem ennek a népnek a Fideszre van szüksége.
Nincs más?
Ne legyen más.
Jó a Fidesz, majd mutogatnak stasztisztákat amit én fennhangon fogok majd ordítani minden felületen, hogy lám lám, bezzeg a ballibák, és olyan gyönyörűséges világot építünk majd fel itt, amire a világ minden tájáról álmélkodva tudnak majd csak beszámolni azok, akik itt jártak.
Csak a Fidesz, mindenki más tűnjön el innen.
A szimpatizánsaik is.
Nem is olyan nehéz ezt leírni.
Csak a Fidesz, csak a Fidesz....
Kiment 1-2 balliba röhögtetni magát a tüncikre.
A pénzelt nemzetvesztők.
Soros libsik.
Akárhogy hímez- hámoz az ellenzéki sajtó, bizony felsültek a hétvégén a szrtájkolók.
Nem akar itt senki se csinálni semmit.
Akkor mi marad más lehetőségnek?
Be kell dobni a lovak közé a gyeplőt?
Nem, át kell adni egy narancsosnak.
Ez a vonat ha elindult hadd menjen.
Azok pedig akik valóban érdekképviseletre szorulnak, azoknak persze segíteni kell, és fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy van és lesz is más választásuk, csak tanuljanak már meg végre azok is segítséget kérni, ne a jogvédő szaladgáljon azok után is.
Aki viszont dolgozni szeretne, azoknak pedig ott lesz a lehetőség.
Innentől kezdve csak a Fidesz minden választáson.
El tudok számolni a lelkiismeretemmel, mert tudom azt, hogy ezt akarja a nép.
Ha trollkodunk, akkor csináljuk normálisan.
A ballibák meg húzzanak el végre délre.
Ne rontsák itt tovább a levegőt.

dare 2019.01.22. 23:23:51

Még mielőtt elhelyezne bárki a baloldalon, csak szólok feleslegesen tenné.
Nem érdekelnek, felőlem aztán tényleg meg is szűnhetnének.
Viszont a túlóratörvény az egy ügy volt, amit nekik kutya kötelességük volt, hogy megvétózzanak.
Nem Soros miatt, hanem saját maguk miatt.
A dolgozó nép meg jól beintett nekik.
Innentől kezdve szerintem nincs miről beszélni, annyi kereslet van itt a baloldalra, mint egy kuplerájban az erkölcscsőszre.
Tehát ezt a csak balról lehet leváltani a Fidesz agymenést, talán épp itt lenne az ideje elengedni, és helyet kéne adni végre a mérsékelt középnek.
Ez már tényleg a szánalmas kategória, de hát ők tudják meddig folytatják még ezt.