Médianapló

Médianapló - Érdemes-e százalékkal kifejezni a kormányzati médiafölény mértékét?

2019. január 14. 10:31 - Zöldi László

A múlt csütörtöki kormányinfón Orbán Viktornak volt egy mondata, mely Németh Péternél kiverte a biztosítékot. A miniszterelnök szerint „Ma Magyarországon baloldali, liberális, kormányellenes médiatöbbség van.” (Hír TV, 2019. január 10.) Orbánnak azonban volt annyi esze, hogy nem bíbelődött a számokkal. A veterán újságíró így cáfolta a valóságtól elrugaszkodott kijelentést: „a média eme /a szövegösszefüggésből kiderül, hogy kormánypárti/ része nagyjából kilencven százalékot tesz ki”. (Népszava, 2019. január 12.)

A Népszava nyugalmazott főszerkesztője kiterjedt kapcsolatrendszerre tett szert. Ebbe elvileg az is belefér, hogy ismer olyan titkos felmérést, amelyből kijön az a fránya 90 százalék. Terjedelmes életművében találtam is néhány számot. Például ezt írta Orbán Viktorról: „Övé a média 95 százaléka.” (Népszava, 2016. október 4.) Meg ezt: „A magyar sajtó 90 százaléka az ő felügyelete alatt van.” (Hír TV, 2016. december 19.) Ezt is írásba foglalta: „A kormánysajtó, vagyis a nyilvánosság 90-95 százaléka erőszakba tokolló demonstrációkról számol be.” (Népszava, 2017. április 12.) Továbbá ezt is ő írta: a Soros György elleni kampány kiegészítő szövegét „helyezte el saját rádióiban, televízióiban, internetes felületein, vagyis a média több mint 90 százalékán”. (Népszava, 2017. július 14.) Tavaly pedig ezt olvastam tőle: „A magyar sajtót, amelynek 90 százalékát immár a kormány uralja, a félelem lengi körbe.” (Népszava, 2018. november 17.)

Ahol a „nagyjából” és a „több mint” 90 százalék váltakozik a 90/95-tel, illetve a pőre 95-tel, ott valami nem stimmel. Arról nem is szólva, hogy ha 2016. október 4-én, négy nappal a Népszabadság megszüntetése előtt Németh Péter 95 százaléknyira hozta ki a kormánypárti média túlsúlyát, akkor ez a fölény 2016. december 19-én hogyan esett vissza 90 százaléknyira, miközben a Népszabadság beszántásával 95-nél többre kellett volna nőnie. Aztán a Fidesz 2018. április 8-án kétharmaddal győzött az országgyűlési választáson, és a miniszterelnök személyes ellenfele, Simicska Lajos megszabadult a médiumaitól, amelyek kormányzati kezekbe kerültek. Ennek ellenére Németh Péter szerint Orbánék túlsúlya maradt 90 százaléknyi. Ki érti ezt?

Abban egyetértek vele, hogy a kormánypárti befolyás túlsúlyként érzékelhető, az érzületet azonban bizonyítható felmérések híján kár volt számszerűsíteni. Így ugyanis a veterán újságíró a nagyotmondás vétkében marasztalható el.            

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3614561396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2019.01.14. 12:49:07

Ez már sokszor volt. Ki ennyit mond, ki annyit. A számszerűsítés azért is értelmetlen SZVSZ, mert nem egy ligában játszik a fidesz által elbitorolt, közpénzből finanszírozott és a maradék kereskedelmi média.

A fidesz propaganda kiadványnak használja azt a médiát amihez hozzáférést szerzett. Hazugságok, rágalmak, terjesztéséhez, aminek a forgatókönyvét jó pénzért külföldi "szak" emberek találják ki.

Itt egy jó cikk, amiből kiderül hogyan vágták, vágják át a magyar embereket:
"Kitálalt a Fidesz kampánytanácsadója: így csináltak Sorosból tökéletes ellenséget"
24.hu/belfold/2019/01/14/soros-gyorgy-fidesz-kampany-arthur-finkelstein-george-birnbaum/

Netuddki. 2019.01.14. 14:23:57

@Netuddki.: ..., és még büszke is rá az illető. :/

nick papagiorgo 2019.01.16. 19:26:29

Az RTL kub nem kormánymédia. Az Index nem kormánymédia. Hosszan tudnám a "nem kormánymédiákat" sorolni, a Népszavától a HVG-ig.

Ez egy iszapbirkózás, többször vitatkoztunk már erről (százalékos arány), értelme nincs,senki sem tudja obejktíven megállapítani, ehhez az kéne, hogy hány média van, azok kit érnek el, milyen gyakran, stb. és objektív kritériumrendszer sincs a mérésre. Ez is "hitkérdés" ki mit érez. 90-95%-os kormánypárti médiatöbbség nincs, ezt fogjuk fel. Ez kb azt jelentené, hogy van egy-kettő jelentéktelen médium, amit "megtartottunk függetlennek, hogy lássák, hogy van független médium", mint a Kádár-rendszerben. Ez marhára nincs így, ezt még a "leghithűbb baloldaliak" sem gondolják így, ez így ceteris paribus szimpla nagyotmondás / a csalódottság/keserűség önkifejezése.

Zöldi László 2019.01.16. 20:29:34

@nick papagiorgo: Az utolsó sor hajszálpontos. Kösz.