Médianapló

Médianapló - Érdemes-e százalékkal kifejezni a kormányzati médiafölény mértékét?

2019. január 14. 10:31 - Zöldi László

A múlt csütörtöki kormányinfón Orbán Viktornak volt egy mondata, mely Németh Péternél kiverte a biztosítékot. A miniszterelnök szerint „Ma Magyarországon baloldali, liberális, kormányellenes médiatöbbség van.” (Hír TV, 2019. január 10.) Orbánnak azonban volt annyi esze, hogy nem bíbelődött a számokkal. A veterán újságíró így cáfolta a valóságtól elrugaszkodott kijelentést: „a média eme /a szövegösszefüggésből kiderül, hogy kormánypárti/ része nagyjából kilencven százalékot tesz ki”. (Népszava, 2019. január 12.)

A Népszava nyugalmazott főszerkesztője kiterjedt kapcsolatrendszerre tett szert. Ebbe elvileg az is belefér, hogy ismer olyan titkos felmérést, amelyből kijön az a fránya 90 százalék. Terjedelmes életművében találtam is néhány számot. Például ezt írta Orbán Viktorról: „Övé a média 95 százaléka.” (Népszava, 2016. október 4.) Meg ezt: „A magyar sajtó 90 százaléka az ő felügyelete alatt van.” (Hír TV, 2016. december 19.) Ezt is írásba foglalta: „A kormánysajtó, vagyis a nyilvánosság 90-95 százaléka erőszakba tokolló demonstrációkról számol be.” (Népszava, 2017. április 12.) Továbbá ezt is ő írta: a Soros György elleni kampány kiegészítő szövegét „helyezte el saját rádióiban, televízióiban, internetes felületein, vagyis a média több mint 90 százalékán”. (Népszava, 2017. július 14.) Tavaly pedig ezt olvastam tőle: „A magyar sajtót, amelynek 90 százalékát immár a kormány uralja, a félelem lengi körbe.” (Népszava, 2018. november 17.)

Ahol a „nagyjából” és a „több mint” 90 százalék váltakozik a 90/95-tel, illetve a pőre 95-tel, ott valami nem stimmel. Arról nem is szólva, hogy ha 2016. október 4-én, négy nappal a Népszabadság megszüntetése előtt Németh Péter 95 százaléknyira hozta ki a kormánypárti média túlsúlyát, akkor ez a fölény 2016. december 19-én hogyan esett vissza 90 százaléknyira, miközben a Népszabadság beszántásával 95-nél többre kellett volna nőnie. Aztán a Fidesz 2018. április 8-án kétharmaddal győzött az országgyűlési választáson, és a miniszterelnök személyes ellenfele, Simicska Lajos megszabadult a médiumaitól, amelyek kormányzati kezekbe kerültek. Ennek ellenére Németh Péter szerint Orbánék túlsúlya maradt 90 százaléknyi. Ki érti ezt?

Abban egyetértek vele, hogy a kormánypárti befolyás túlsúlyként érzékelhető, az érzületet azonban bizonyítható felmérések híján kár volt számszerűsíteni. Így ugyanis a veterán újságíró a nagyotmondás vétkében marasztalható el.            

5 komment
süti beállítások módosítása