Médianapló

Médianapló - Orbán miért nem ugráltatja a lapostetűt?

2019. január 12. 09:38 - Zöldi László

A miniszterelnöki sajtótájékoztató egyik pillanata az volt, amidőn Orbán Viktor imigyen szólt: „Ahogy szoktam mondani, nix ugribugri.” Ez nála azt jelenti, hogy csigavér, hidegvér, lassan a testtel, nyugi, türelem. Az önidézet idestova négyéves múltra tekinthet vissza, talán még többre is.

Lasztovicza Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője 2015. január 8-án elhunyt, körzetében április 12-re írták ki az időközi választást. A kormánypárt ekkor már túl volt a kétharmados többség elvesztésén. A szomszédos körzetből ugyanis Navracsics Tibor Brüsszelbe ment uniós biztosnak, és február 22-én az ellenzéki pártok Kész Zoltán független képviselőjelölt mögé álltak. Tapolcán már „csak” a Fidesz többsége morzsolódhatott tovább, ha jelöltjét legyőzi Rig Lajos Jobbik-politikus. Ezt megakadályozandó érkezett április 9-én kampányolni a miniszterelnök.

Túl kellett kiabálnia a tüntetőket, és azt találta mondani, ha veszítenének is, a kormánya nem esne kétségbe: „Nincs ugribugri. Végigcsinálja a három évet úgy, ahogy kell.” Később is akadtak helyzetek, amikor azt javasolta az őt hallgatóknak, hogy várják ki a végét. Szintén a németes felszólító mondatot használta, de azzal a különbséggel, hogy a nincs helyett már nixet mondott. Moldova György pedig számon kérte rajta az ATV 2018. december 13-i adásában: anélkül idézte őt a miniszterelnök, hogy hivatkozott volna rá.

A pénz szaga című kamionos könyvében kétségkívül megjelent ama bizonyos mondat. Egy sofőr valahol Bécs környékén igénybe vette a világ legősibb mesterségét űző hölgy szolgálatát, majd hamarosan azt vette észre, hogy lapostetű mászkál a testén. Bement hát egy patikába, és gyatra német nyelvtudásával így hárította el a bolhapor helyett ajánlott gyógyszert: „Nix ugribugri, hanem langsam spazieren.” A lassú sétálást imitáló ujjaival mutatta a lapostetű kúszását.

E mozzanat azonban talán nem is az ősforrás. Bár egyelőre nem bizonyítható, de több ismerősöm szerint Hofi Géza szőtte egyik műsorába a válogatott focista mulatságos esetét. Aki német nyelvterületre disszidált, és lapostetűs kalandját gyatra nyelvtudásával egy gyógyszertárban szerette volna kúráltatni. Ha valaki hangfelvétellel sietne a segítségemre, a szállóige természetrajzát ismerhetnénk föl: mielőtt egy közismert személyiség adaptálná, számtalan változatban járja meg a kávéházakat és a kocsmákat. Most már csak azt kéne eldönteni, vajon az nix ugribugrit ki vette először a nevére: Hofi vagy Orbán.

8 komment
süti beállítások módosítása