Médianapló

Médianapló - Kucsera úr, a kisördög

2019. január 07. 11:07 - Zöldi László

Az utóbbi idők egyik legjobb publicisztikáját Péterfy Gergely írta. A kulcsmondata ez: „A liberális világ emberi ideálja ironikus, toleráns, kíváncsi, szolidáris, nyitott és önreflexív.” (HVG, 2019.01.04.) Az illiberális világ emberi eszménye ismerős. Előszeretettel használ idegen szavakat, amelyeknek nincs tisztában a jelentésével, nem érti az iróniát, sőt lefagy tőle, türelmetlen, nem kíváncsi másokra, nem érez együtt másokkal, bezárkózott önmagába, és arra sem képes, hogy kívülről lássa önmagát.

A cikk azért kecsegtet szellemi izgalommal, mert a szerző azt sugallja, hogy csak akkor leszünk úrrá az illiberális rendszeren, ha kiűzzük magunkból ama bizonyos kisördögöt, a tulajdonságaival együtt. Olvasás közben felötlött Háy Gyula neve és híres publicisztikája, amelyért le is csukták. Miért nem szeretem Kucsera elvtársat? című cikke 1956. október 6-án jelent meg az Irodalmi Újságban. (Azon a napon, amikor Rajk Lászlót és szintén kivégzett társait újratemették.) Azt a funkcionárius-típust mutatta be, aki nem képes rendes csomóra kötni a nyakkendőjét, rosszul használja az idegen szavakat, szeret basáskodni, és tudja, hogy utálják.

A cikknek olyan visszhangja kerekedett, hogy amikor október 23-án az egyetemisták a Duna budai partján vonultak a Bem tér felé, a Lánchídnál hogy-hogynem, táblák kerültek a kezükbe, rajta a felirattal… Itt álljunk meg egy pillanatra! Háy Gyula azt írja önéletrajzában, hogy a táblákon ez volt: „Le a Kucserákkal!” Óvatosságból megnéztem az 1971-es német kiadást, és ott is ezt találtam: „Nieder mit den Kucseras!” Talán rosszul emlékezett az író, mert mintha egy dokumentumfilmben a „Vesszenek a Kucserák!” feliratot láttam volna. A „le” és a „vesszenek” közti stiláris különbségnek nem tulajdonítanék különösebb jelentőséget, Háy azonban kifejtette, hogy a Kucsera „szerzőségét bűntettként rótták fel nekem.”

A publicisztika hatására jellemző, hogy 1956 októberében Rákosi Mátyás már a Szovjetunióban élt, és az a vicc járta körbe a pesti kávéházakat, hogy Kucsera Mátyás kérvényezte, hadd változtassa meg a nevét. A hivatalnok azzal vigasztalta, hogy megérti, ha el akarja dobni a Mátyás keresztnevet. „Eszembe sem jutott - mondta az illető -, én a Kucserától szabadulnék meg.” A börtön után megengedték Háy Gyulának, hogy emigráljon. Magával vitte félkész regényét, a Kucserát, kézirata a német irodalmi levéltárban, Marbach városában található. Nemcsak érdekes, hanem egyre időszerűbb olvasmány is.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2014544006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leponex 2019.01.07. 21:51:25

"„A liberális világ emberi ideálja ironikus, toleráns, kíváncsi, szolidáris, nyitott és önreflexív.” "
:)
Remek vicc vót!

Egy-egy konkrét példát ha hozna Zöldi Uram, egyet.
Kezdhetné az 'önreflexióval'.
De ha nem , hát nem.
Meg tudom érteni.

Mert a valóságban irónia helyett gúnyos, végtelenül megvet minden mást, ami nem 'liberális', végtelenül intoleráns minden mással szemben ami nem 'liberális', egyáltalán nem kíváncsi, de nem is érdekli más, csak a saját monomániái, csak a vele egyetértővel 'szolidáris', totálisan zárt ideológia, önreflexiónak nyoma sehol.
Ennek (is) eredménye többek közt a 3-4-... kétharmad nálunk.
Köze nincs a valódi 'liberalizmushoz'.

'Antidemokratikus liberalizmus' - mondta ma este a zellenzék kedvenc tévéjén Csizmadia Ervin - az Egon zavartan keresgélte a Mucoprontos butykosát- aki tényleg a legjobb publikálásokat szokta elkövetni egy jó ideje kis hazánkban.
Lehet ízlelgetni a kifejezést, ebben a műfajban Csizmadia messze a legjobb.

Zöldi László 2019.01.07. 23:01:20

@leponex: Nem az a funkcionális analfabéta, aki nem tud olvasni, hanem aki nem érti, amit olvas. Ön, kedves Horváth Úr, a fejemre olvas egy idézetet, majd azt követeli, hogy érzékeltessem példával. Kár, hogy azt a szöveget, amely nem tőlem származik, nekem legalábbis nehéz példával alátámasztani. Van persze egy másik lehetőség is. Szándékosan érti félre a mástól idézett mondatot, vagyis képesnek tart arra, hogy idegen gondolatot bontsak ki az Ön épülésére. Ebben az esetben köszönöm a lehetőséget, de nem élnék vele.

leponex 2019.01.08. 06:38:39

@Zöldi László: Zöldi Úr, én nem gondolom hogy Ön szándékosan ne értené a kommentemet, ha már elolvasta.
Valamiért az utóbbi idők legjobb publicisztikájának kulcsmondatát idézte, ami szellemi izgalommal kecsegtette.
Gondoltam érdemes lenne megvilágítania olvasói előtt, miért e kábulat.
Az illiberális világ embereszményének az Ön által is vélt tulajdonságai tökéletesen illenek a mai liberális fősodor valóságos embereszményére- és ezt minden irónia nélkül vélem.
(A mai liberális világkép alighanem emiatt is került abba a válságába, amiből egyelőre nem talál kiutat a popppppulizmus halandzsálásán kívül.)

Cs.E. urat azért (is) kedvelem, mert e liberális toposzok mantrálása helyett ő tényleg kíváncsi is arra, amiről ír. Kérdései vannak, nem megfellebbezhetetlen kijelentései.
Nem olyan bonyolult ez.
Cs.E. úr ugyanis valóban 'liberális' - jelentsen ez bármit is manapság.

Zöldi László 2019.01.08. 06:59:30

@leponex: Úgy látom, nem vállalja a funkcionális analfabétaságot. Örülök neki, sok sikert a szövegértelmezéshez.

leponex 2019.01.08. 07:08:21

@Zöldi László: Köszönöm megtisztelő és barátságos válaszát, ennyi példának elég is lesz a (liberális) önreflexióra ...
üdv!

ami szabad 2019.01.08. 13:45:59

Húha! Nem tudom, sírjak-e vagy nevessek ( kínomban) hogy újratanuljuk a virágnyelven beszélést, az áthallásokat, miegymás.... Már tanítom a gyerekemet is, hogy hogyan kell úgy mondani igent, hogy az nem, és fordítva.... Szóval, ha másból ne is, ebből tudhatjuk, hogy annak a rövid időszaknak itthon átmenetileg befellegzett, amit demokráciának hívnak. A liberalizmus folyamatos félreértelmezése pedig mind a két oldalon jellemző. A szabadság nem szabadosság, azon meg tényleg csak röhögni lehet, hogy folyton szabadság harcolunk a szabadság ellen! :)

Minden ballib bérretteg 2019.01.08. 15:43:57

Mitől jó egy olyan publicisztika, ahol az emberek egyik felét csupa pozitív jelzővel ruházunk fel, a másik felét meg dehonesztáljuk.

Persze a fele az erős túlzás a liberálisok irányába, de a lényeg szerintem érthető.

Az meg különösen furcsa, hogy ezt az ideológia alapon történő megbélyegzést (az egyik szép, jó és okos, a másik csúnya, buta és rossz), olyan ember műveli, aki röhögés nélkül aggatja magára a liberális jelzőt.

Zöldi László 2019.01.08. 15:58:53

@Minden ballib bérretteg: Azért jó a publicisztika, mert a szerző szerint a negatív tulajdonságok is bennünket jellemeznek. Azt már én fűzöm hozzá, hogy ezek szerint az úgynevezett orbánizmus előbb volt, mint az Orbán-rendszer. Őse az a bizonyos Kucsera elvtárs a Rákosi-korszakból, aki engem legalábbis emlékeztet például Németh Szilárdra.

Minden ballib bérretteg 2019.01.08. 16:48:12

@Zöldi László:

Ne szórakozzunk már kedves Zöldi Úr !

Ettől a Péterfy Gergely nevű alaktól, Kádár is liberálisabb volt.
Ők csak kergették a sötétben bújkáló ellenforradalmárt plakáton, de az életben hagyták hogy maradjon keresztény, vidéki és jobboldali az aki akar. Igaz nem lehett párttag, KISZ titkár, és vezető, de élhetett.

A Péterfy Gergely félék hazugságokkal megbélyegeznek mindent, ami nem liberális, és a legröhejesebb hogy éppen a liberalizmus jegyében írják ezeket a végetelenül megosztó, kirekesztő, viszont maximálisan önigazoló marhaságokat !

Zöldi László 2019.01.08. 16:59:20

@Minden ballib bérretteg: Nem szerencsés, ha valaki úgy nyilvánít véleményt egy íróról, hogy nem olvasott tőle semmit. P. G. jó író, van egy kitűnő regénye. Ha javasolhatom, vegye magának a fáradságot, és olvassa el az említett publicisztikáját. Nem az egyik táborban látja ugyanis a jó tulajdonságokat, a másikban pedig a rosszakat, hanem önmagában keresi mindkettőt, és amelyik nem tetszik neki, attól igyekszik megszabadulni. Szerintem fontos gondolat.