Médianapló

Médianapló - Már a savköpő menyét is elkutyult?

2019. január 06. 10:14 - Zöldi László

Médiatörténeti pillanat volt. 2016 nyarán két ismert, öltönybe öltözött országgyűlési képviselő társaságában beült a stúdióba egy ismeretlen, rövidnadrágos és pólós fiatalember. Civil passzivistának nevezte magát, és miközben a politikusok szertartásosan köszöntötték a „kedves” nézőket, ő magasba emelte a kezét, majd csuklóból mozgatta. Pá-pá.

A honatyák méltóságteljesen fejtették ki álláspontjukat az időszerű kérdésekről, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke viszont savköpő menyéteket küldött Szíriába, hogy legyőzzék az Iszlám Állam vérszomjas harcosait, továbbá ingyen sört és örök életet ígért a magyar választópolgároknak, ráadásul űrállomást Felcsútnak. A politikusok dermedten néztek össze, arcukra fagyott a mosoly. Azóta Kovács Gergely a nyilvánosság előtt leplezi le a kormányzati manipulációkat és az ellenzéki ötlettelenségeket. Hülyére veszi azokat, akik hülyére vesznek bennünket. Neki is szerepe van abban, hogy 2018. április 8-án olyan pártot választottam, amelyben nincsenek politikusok.

Most interjút adott a Magyar Hang című hetilapnak, és a legutóbbi számban a szokásos módján szórakoztatott bennünket. Akadt azonban egy pillanat, amikor elkomolyult, és ezt találta mondani: „Minket nem nagyon érintett a hagyományos médiumok, a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Heti Válasz megszüntetése, hiszen lényegesen kevesebbet foglalkoztak velünk, mint a többi ellenzéki párttal. Az ATV-ben például a választás óta kétszer voltam vendég, a Kutya Párthoz hasonló támogatottságú pártok képviselői naponta hívják be kétszer.”

Érteni vélem, hogy a viccpárt elnökét miért hanyagolják a tévések. Harci fegyvere, az irónia értelmiségi műfaj, és nem mindenki érti, vagy ha érti is, lefagy, és vérig sértődik. Ezzel magyarázható, hogy a műsorszerkesztők már csak önmagában merik meghívni a stúdiókba. Még képes volna elrontani a hótt komoly, nyársat nyelt megélhetési politikusok üzletét. Azt is értem, hogy közelebb áll hozzá a digitális sajtó, ezért mondja azt, hogy „Átalakult a nyilvánosság, az online és az utca lett az ellenzék igazi terepe.” Azt nem értem, hogy miért nem zavarja a nyilvánosság kormányzati korlátozása, még ha az leginkább a számára nehezebben elviselhető hagyományos sajtót érinti is.

Kiábrándító, hogy egy vérbeli civil passzivistából röpke két és fél év alatt hiú reálpolitikus lett. Elvégre a médiaszemlélete odáig szűkült, hogy a nyilvánosság fórumait annak alapján ítéli meg, vajon hányszor készítenek vele interjút.    

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6414540336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2019.01.06. 12:46:37

Nekem pl. tök bejönnek a Kétfarkú Kutyusok!

Ha ballibsi lennék csak rájuk szavaznék!
(egyébként is állatbarát vagyok, náluk nagyobb állatokat pedig még nem hordott hátán e Föld.....)

Ego55 2019.01.06. 14:13:50

Nem volt igaza Kovácsnak? Az ellenzéki pártok arról panaszkodnak, hogy nem jelennek meg kellő mennyiségben a médiában. Mondjuk egy részében nem is akarnak, DE a maradékban viszont pótolnák azt is, DE a saját oldalukon nem nagyon engedik megjelenni a konkurenciát! A Momentumnak nincs nagyobb támogatása a Kétfarkúaknál és megjelenésük összehasonlíthatatlan. Belőlük "sztárt" akarnak csinálni.

Bryan élete 2019.01.06. 15:04:27

kot kot kodács kotkodács kot

Netuddki. 2019.01.07. 09:16:22

Még mindig egy haveri körnek tartom őket, akik nyilvánosan elhülyéskednek a siralmas magyar politikai állapotokon. Nem kellett volna párttá alakulniuk, és nem kellett volna egyedül indulniuk a választásokon. Ezzel ők is csak azt demonstrálták, a pénzünkre hajtanak. Miközben, aki rájuk szavazott, az gyakorlatilag hozzájárult a maffia újabb 2/3-ához. Semmi esélyük nem volt, hogy bejussanak a parlamentbe, ahogy a Momentumnak se. Ez soha nem lesz elfelejtve nekik, és a többieknek akik egyedül indultak.
Értem én, hogy az értelmiségnek tetszik amit csinálnak, de annyira mégsem voltak értelmesek felfogják mi forog kockán a választáson. :/

Jakab.gipsz 2019.01.07. 17:17:45

@Netuddki.:

A kétfarkú kutya párt pontosan olyan kedves kis színfoltja a modern demokráciának, mint egykor az Cicciolina európai parlamentnek, mind kettőnek érdekes a munkássága. Cicciolina is ki volt akadva a siralmasan unalmas prűd magyarok szexuális szokásain,(...).

imagepeace · http://imagepeace.blogspot.com/ 2019.01.07. 17:27:12

@Netuddki.: nincs igazad.. több szempontból sem.. a 2/3 hoz .. az a politikus aki azért nem lesz képviselő mert helyette néhányan egy csirkének öltözött felnőtt férfira szavaztak annak egyszerűen nincs meg a létjogosultsága és legitimitása h képviselő legyen.. Rá lehet kenni a kutyapártra az ellenzék 8 éves bénázásáz de szerintem felesleges..
A Pénz: nagyszerű legközelebb akkor Ők is óriásplakátra és mindenféle kamu dolgokra költik az államtól kapott támogatást és nem osztják szét pályázatokon.. ahogy tették tavaly az államtól az aláírásgyűjtés után kapott 150-milliót és ahogy az idén a párt 40 milliós állami támogatásával is történik..
kevés ennyire következetes politikai erö van ma MO-n...

bunkó · http://bunko.blog.hu 2019.01.07. 17:37:00

Minél több választó ábrándul ki a múltbéli és a jenlegi tolvajokból, annál több esélye van a jövőbeli tolvajoknak.

ulpius66 2019.01.07. 18:28:07

@bunkó!

Téged még nem igazoltak le a Kétfarkú Kutyusok?

Ők szoktak ilyen jókat mondani!

igenember 2019.01.07. 18:37:24

a kutyák az egyetlen ellenzéki párt, akik le mernek menni vidékre. A többi be van szorulva pestre.

Zöldi László 2019.01.07. 18:41:29

@igenember: Miért le? Miért nem elmennek?

karikaV43 2019.01.07. 19:52:21

@ulpius66: szánalmas fidesz troll vagy és még fel is vágsz vele.

Goyo 2019.01.07. 20:41:27

@Netuddki.: Véleményed szerint a rájuk szavazó emberek közül százalékosan mennyi ment volna el egyáltalán érvényes szavazatot leadni, ha nem indulnak? Én szinte csak ilyen MKKP szavazót ismerek. A nagy lófasz helyett így be tudtak húzni egy protest ikszet valahova. Sokan vannak, akik hiába utálják rettenetesen Orbánt, azért még emlékeznek a Maszop és Gyurcsány dúlására, meg még sok minden másra is. Ha valaki, hát Feri a kerékkötője a kormányváltásnak immár 8 éve. Azzal, hogy politizál egyáltalán.

nick papagiorgo 2019.01.07. 21:18:14

@Zöldi László: hát ez már csak ilyen :)
"ha meguntam az életemet, felmegyek Budapestre" hangzik a régi chanson. Tehát már akkor is "felmentek" Budapestre ill "lementek" vidékre.

nick papagiorgo 2019.01.07. 21:23:44

Egyébként, hogy valami konstruktívat is mondjak: a viccpártot nem azért hanyagolták/-ják a médiumok, mert a"fegyvere, az irónia értelmiségi műfaj", hanem azért, mert egy idő után már nem hír, hogy "megint csináltak valami vicceset".

Pláne, hogy újabban a többi párt is csinál kb naponta "valami vicceset" (igaz, nem mindig a saját akaratából): a KKP-nek nem csak hogy konkurrenciája támadt, hanem gyakorlatilag két vállra fektették a saját terepén :)

Zöldi László 2019.01.07. 21:54:45

@nick papagiorgo: Nem is tudtam, hogy civilben bizalmi pozíciót tölt be valamelyik tévénél. Máskülönben honnan tudná, hogy a Kutyapárt elhanyagolása a többi párt elviccesedése miatt következett be.

ulpius66 2019.01.07. 22:08:23

Ingyen sör!

Örök élet! + 20 év

Ki az, aki ezt a pogromot ne savazná meg?

Senki A. 2019.01.07. 23:43:29

@Netuddki.: " Miközben, aki rájuk szavazott, az gyakorlatilag hozzájárult a maffia újabb 2/3-ához. Semmi esélyük nem volt, hogy bejussanak a parlamentbe, ahogy a Momentumnak se. Ez soha nem lesz elfelejtve nekik, és a többieknek akik egyedül indultak."

Ez egy közkeletű tévedés. A 2/3 az egyéni választókörzetekben dölt el, s ha jól emlékszem nem volt olyan körzet, ahol a Kutyapárt képviselőjére leadott szavazat hiányzott volna az egyéni mandátum ellenzéki elnyeréséhez.

Szóval ez egy marhaság.

Jakab.gipsz 2019.01.07. 23:54:22

@ulpius66: Az athéniek Szókratész, Plántón + Arisztotelész forog a sírjába.

A spártaiak és/vagy zokogva tépik a szakállukat + a saját kardjukba dőlnek.

Ezek a magyarok az megértették demokráciát!

A modern magyar urbánus demokraták "örök élet + ingyen sör ígéretét" komolyan véve meg, is szavazzák .

nick papagiorgo 2019.01.08. 13:48:45

@Zöldi László:
egyiknél? Mindegyiknél!

Pedig egyszerű ez: a KKP fő fegyvere az, hogy vicces. Viszont a tagjaik (a vezetőjüket is beleértve nem híresek, nem "celebek"). Ha egy ismertebb MSZP-s, fideszes, jobbikos stb. tesz valamit, akkor inkább arról fognak beszámolni, mert pl. az is vicces, de pluszban az emberek még tudják is, hogy kiről van szó. Próbálja ki, mondja azt, hogy "Kovács Gergely csinált valamit" senkit se érdekel, mert nem tudják, ki az. De mondja azt, hogy "Varju László a földön fetrengett (vagy Orbán 260-ért eszi a somlóit, mindegy). mindenki felkapja a fejét. Ezért hívják a stúdióba Orbánt, Varjút stb, és nem Kovács Gergelyt, "az emberek a celebeket szeretik" felkiáltással).

Én amúgy nagyon szeretem a KKP-sokat. De egy "normális" világban nekik ott lenne a létjogosultságuk, hogy minden állampolgár halálra unja magát a költségvetésen és egyéb unalmas dolgokon vitázó "komoly" képviselőkön, ezért időről időre a tévékbe behívják a viccpárt képviselőjét (is), mert színes, érdekes, vicces. Ha a "komoly" képviselők átveszik a bohóc szerepét, akkor a viccpárt képviselőjét nem hívják be, mert minek, bőven elég anyagot adnak nekik a többi politikusok is.

nick papagiorgo 2019.01.08. 19:00:46

Még egy megjegyzés:
” Azt nem értem, hogy miért nem zavarja a nyilvánosság kormányzati korlátozása, még ha az leginkább a számára nehezebben elviselhető hagyományos sajtót érinti is."

Azért, mert egy újhullámos punk. És profi. Nem érdekli a "hagyományos sajtó", mert a hagyományos sajtót valaki valahol mindig korlátozza, csak az a kérdés, hogy milyen mértékben ("nem-nem, az igazi demokráciákban nem" - de pl. a németek is letagadták a kölni eseményeket, csak később a nyomás hatására ismerték el, hogy tényleg volt ilyen - na, akkor ott is marha szabad lehet a sajtó, már elnézést. Több egyéb ügyről már ne is beszéljek). Ezt ő vélhetőleg felfogta, hogy sajtó egyik része ilyen, a másik amolyan, ők nem illeszthetőek be sehova, tehát nincsen "baráti sajtó", őket kb soha nem hívja meg senki sehova, de legalább mentségére legyen mondva, hogy nem sírja tele a világot, hogy őt mikor és hova kellett volna meghívni, meg mekkora médiajelenlét "járna"neki stb.

A fiatal, újhullámos punkokat amúgy sose érdekli a "hagyományos sajtó", meg bármilyen hagyományos akármi, ezzel szemben pl. a honlapjukon most fellelhető Magyar Könnygáz meg Magar Hang meg stb, teljesen profi módon megszerkesztett sajtótermékek, még a tördelés meg ezek is ott vannak. Látszik rajta, hogy munka van benne, meg a "fejek" is ott vannak, épp csak nem árulják az aluljárókban stb. Ez van, övék a jövő(ha már ez, inkább ők, mint a Momentum) . Aztán majd az lesz, hogy ők is megöregednek, sörhasat eresztenek, és 20-30 év múlva sajnálkoznak azon, hogy a hírek pl. hologramokon terjednek, ők meg kevesebb hologramot kapnak, vagy mi.