Médianapló

Médianapló - Felolvasni vagy beolvastatni ama bizonyos petíciót?

2018. december 31. 10:27 - Zöldi László

Tegnap este fontos cikket tett föl Varga Attila az Index digitális felületére. A cím - Rémálmot csinált a 2018-as évből a lakájmédia – bombasztikus ugyan, de aki irtózik az olvasásra ösztönző címektől, az egyéb gazságokra is képes. A szerző a kormánypárti médiahálózat idei teljesítményét értelmezte. Talán nem haragszik meg, ha nem a dicsérendőket emelem ki alapos elemzéséből, hanem azt a mozzanatot, amelyet érdemes lett volna árnyaltabban megfogalmazni.

Szerinte a közszolgálati médiumok vezetői megúszhatták volna az országos botrányt, ha „ahelyett, hogy beengedték volna Szél Bernadettéket a stúdióba, hogy 1,5 perc alatt felolvassák követeléseiket, és hazamenjenek, befeszültek, és saját maguk kreáltak egy szappanoperát”.  Nos, a tizenhárom ellenzéki képviselőnek joga van belépni a közintézményekbe. Ha ebben bárki megakadályozza őket, akkor törvénysértést követ el. Ebből azonban nem következik, hogy beléphetnek a stúdióba is. Legföljebb azt tehetik meg, hogy fölveszik a kapcsolatot a felelős (vagy ügyeletes) szerkesztővel, és átadják neki a beolvasásra szánt petíciót.

Ők azonban utólag úgy értelmezték a történteket, hogy szerették volna felolvasni ama bizonyos öt pontot. (Ezt a véleményt fogadta el Varga Attila is.) Erre számtalan példa van, de csak forradalmi helyzetben szokott előfordulni. A petíció átvétele, feldolgoztatása és beolvastatása a szerkesztőség feladata lett volna, amely nem végezte rendeltetésszerűen a közszolgálati dolgát, ezt azonban már a honanyák és honatyák akciójától függetlenül kéne megítélni. A történeti hűség kedvéért megjegyzem, hogy december 19-én, 20-án és 21-én akadtak szerkesztőségek, amelyek engedtek az ellenzéki nyomásnak.

Velkovics Vilmos, az Echo TV műsorvezetője meglepődött, amikor Bárány Balázs szocialista politikus interjúhelyzetben elővette a petíciót, és beolvasta az öt pontot. A Tolnai Népújság online kiadása, a Teol.hu viszont a szekszárdi tüntetésről közölt tudósításba szőtte a petíció pontjait. Ugyanezt tette a 24 Óra című tatabányai napilap online kiadása, a Kemma.hu is. E három orgánum a közlés időpontjában magántulajdon volt, bár gyakorlatilag ugyanahhoz a hálózathoz tartoznak. Ezért inkább az a benyomásom, hogy zavar támadt a kormányzati kommunikációban.

Ezzel magyarázható, hogy az Echo TV-ben, Szekszárdon és Tatabányán megúszták a nagyobb botrányt. Gyanútlanul vagy tudatosan viselkedtek úgy, mintha közszolgálati médiumok lettek volna.             

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314524880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sixx · http://comment.blog.hu 2018.12.31. 16:01:47

K3dves Laszlo, idezni csak szepen, pontosan erdemes. En ezt irtam:

"Amikor az ellenzéki képviselők behatoltak az objektumba (joguk volt hozzá), pánikba estek, és ahelyett, hogy beengedték volna Széll Bernadettéket a stúdióba, hogy 1,5 perc alatt felolvassák követeléseiket és hazamenjenek, befeszültek, és saját maguk kreáltak egy olyan szappanoperát, amiből még úgysem tudtak jól kijönni, hogy a követelésnek természetesen semmiféle törvényes vagy alkotmányos alapja nem volt."

Azaz, kihangsulyoztam, mihez es mihez nem volt joguk a kepviseloknek. Igaz, ha ezt igy idezed, akkor a posztod okafogyott, szoval jogos onvedelem?

Zöldi László 2018.12.31. 16:48:51

@sixx: Ezeket a bejegyzéseket nem azért írom, hogy hibát kreáljak mások szövegeiben. Ha elolvasod a teljes idézetet, akkor kiderül, hogy az alany "az ellenzéki képviselők". Akik ugyanabban a mondatban behatoltak, pánikba estek, de ha beengedték volna önmagukat (Szél Bernadettéket), akkor ... stb. Tiszta mondat? Én azt olvastam ki belőle, amit megírtam. A bejegyzés akkor lett volna okafogyott, ha megírtad volna, hogy három másik orgánumban viszont elhangzott, megjelent a petíció. Egyébként gratulálok néhány héttel korábbi, kitűnő elemzésedhez a hazai napilapokról. Abban ültek a mondatok.

andrásúr 2019.01.02. 04:38:24

Ha beengedték volna a stúdióba a képviselőket, az a sajtószabadság lábbal tiprása lett volna ! Mit szólnának pl. a HVG szerkesztőségében, ha bemennék és előre megírt szövegem leközlését kérném ! A székházban helytelenül jártak el a biztonságiak, mert nem vágták ki a képviselőket, mint macskát szarni !

leponex 2019.01.02. 05:21:32

@andrásúr: Téves alapállásodból hibás a következtetésed!
A kapitalizmusban szigorúan szétválasztandók a tulajdonviszonyokból fakadó jogok és kötelezettségek.
Ami a 'közé' ( mint a közmédia is) az az 'enyém' is, azt teszek vele amit akarok!
DE a mi az 'enyém' (mint a magántulajdonban lévő HVG) ahhoz neked semmi közöd!
Az 'Önök kérték, mi teljesítjük!' atyáskodó mentalitás a kisátkosra volt jellemző a korszerű médiatudomány mai állása szerint;-)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.01.02. 06:51:18

Én úgy tudon, hogy aki szerint nincs joga ballibant megmondóembereknek bármilyen stúdióba bemenni és ott bármit csinálni, az náci. Tévednék?

Bkkzol 2019.01.02. 06:56:22

Hogy kinek mire volt joga az gondolom később kiderül jogban jártas emberek közreműködésével. Az biztos, hogy az "ellenzéki" képviselők saját magukat lejáratva bohóckodtak. Az nem mondhatjuk, hogy szavazóikat lejáratva , mert jobbára listán juttatta be a pártja (amit ezután elhagyott, kidobták...) ,mert körzetükben reménytelenül kevesen szavaztak volna rájuk.
Nem hiszem, hogy a képviselői "érintethetetlenségüket" így kellene használni. Vagy akkor legyen nyílt csatatér minden közintézmény?? Mi van ha 30-40 nem ellenzéki képviselő is él jogával és be megy a tv-be és hazapofozza ezt a pár szerencsétlent??? Ugye nem így kellene a dolgoknak történni??!!

Eugene Horse 2019.01.02. 09:12:59

Hát ez a poszt egy teljesen zavaros marhaság, igazi tartalom nélküli okoskodás. Plusz furcsa, hogy semmi sincs benne az ÁLNEVES kommentelőkről, akik ÁLNÉVEN kommentelnek. Ez a figura tényleg a felsőoktatásban beszél a médiáról diákoknak??

droid_ 2019.01.02. 09:46:54

@Kolompár Magneto: cimzetes ize, ha jol emlekszem, ami azt jelenti, hogy nincs hozza vegzettsege, de tanithatja. igy ertheto, hogy miert vetiti egy idohatarozoi mellekmondat alanyat a fomondatra. mondok egyszerubbet: amikor eldordult a startpisztoly, futni kezdett. ki kezdett futni? a startpisztoly? nyilvan nem, hanem az, akirol eleve szo volt a kontextusban. tokmindegy, hogy a mellekmondatban ki mit csinalt.

Zöldi László 2019.01.02. 11:32:00

@droid_: "Címzetes izé." Segítek: docens. Sőt elárulom, hogy nincs szakirányú végzettségem. 1958-ban ugyanis megszüntették az újságírás tanítását az állami felsőoktatásban, és csak 1993 őszén állították vissza kommunikáció és médiatudomány néven. Azóta írtam 15 könyvet, a legtöbbet sajtóról, egy tankönyvet azonban szerkesztettem és két kollégával meg is írtam Általános médiaismeret címmel. Figyelmükbe ajánlom, hátha megtanulják belőle, hogy butaság megszólalni a nyilvánosság fórumain, ha nincs más mondandójuk, mint a szerző fikázása.

droid_ 2019.01.02. 12:04:24

@Zöldi László: ez nem segit a hibas nyelvtani indoklason, az volt ui. a mondanivalo. nem mintha sixet volna kedvem megvedeni.

Eugene Horse 2019.01.02. 13:34:15

@Zöldi László: hát öreg harcos, az itteni teljesítményed után tuti nem fogok időt pazarolni a könyveidre :)

Zöldi László 2019.01.02. 13:57:38

@Kolompár Magneto: Én sem Önre. Ahogy látom, ebben a vitában droid képviselte a kultúrát, Ön pedig a fikakultúrát. Gratulálok a nevéhez.

Eugene Horse 2019.01.02. 14:34:38

@Zöldi László: te pedig a dilettáns bloggerséget képviseled, de azt legalább folyamatosan. Igazából szórakoztató, főleg, ha az ÁLNÉV is előkerül :))))))))))))))))

Zöldi László 2019.01.02. 14:39:29

@Kolompár Magneto: őszintén szólva ezen én is csodálkozom. A bejegyzéseimet tavaly 1 millió 42 ezren olvasták. Úgy rémlik, nem képesek megkülönböztetni a dilettáns bloggert az Önhöz hasonló igazitól.

Eugene Horse 2019.01.02. 14:47:24

@Zöldi László: a logika sem az erősséged, ugye? Attól, hogy akárhányan olvasták a blogodat, én még nem leszek semmilyen blogger, ez nem egy oppozíció. Azt sem tudod nyilván, hogy az a szám, amit az adminfelületed mutat, az nem azt jelenti, hogy annyian olvasták az irományodat, elég csak annyit mondani, hogy minden kommentelésnél, lap újratöltésnél számol a számláló, ergo ezek szerint csak én ma legalább 24-szer olvastam a posztodat, haha. Plusz bármelyik csöcsöscsajos blog jobb számokat produkál, akkor azok még értékesebbek? Nem is beszélve például a hogyvolt posztok eseti 70-90 ezres letöltéseiről, akkor azok is nívósabbak ez alapján. Értem én, hogy 15 könyv, de azért már nem 1970-et írunk.

Zöldi László 2019.01.02. 14:50:38

@Kolompár Magneto: Erre nem is gondoltam, lám, milyen jó, ha valaki profi a környezetemben. Köszönöm a felvilágosítást.