Médianapló

Médianapló - Felolvasni vagy beolvastatni ama bizonyos petíciót?

2018. december 31. 10:27 - Zöldi László

Tegnap este fontos cikket tett föl Varga Attila az Index digitális felületére. A cím - Rémálmot csinált a 2018-as évből a lakájmédia – bombasztikus ugyan, de aki irtózik az olvasásra ösztönző címektől, az egyéb gazságokra is képes. A szerző a kormánypárti médiahálózat idei teljesítményét értelmezte. Talán nem haragszik meg, ha nem a dicsérendőket emelem ki alapos elemzéséből, hanem azt a mozzanatot, amelyet érdemes lett volna árnyaltabban megfogalmazni.

Szerinte a közszolgálati médiumok vezetői megúszhatták volna az országos botrányt, ha „ahelyett, hogy beengedték volna Szél Bernadettéket a stúdióba, hogy 1,5 perc alatt felolvassák követeléseiket, és hazamenjenek, befeszültek, és saját maguk kreáltak egy szappanoperát”.  Nos, a tizenhárom ellenzéki képviselőnek joga van belépni a közintézményekbe. Ha ebben bárki megakadályozza őket, akkor törvénysértést követ el. Ebből azonban nem következik, hogy beléphetnek a stúdióba is. Legföljebb azt tehetik meg, hogy fölveszik a kapcsolatot a felelős (vagy ügyeletes) szerkesztővel, és átadják neki a beolvasásra szánt petíciót.

Ők azonban utólag úgy értelmezték a történteket, hogy szerették volna felolvasni ama bizonyos öt pontot. (Ezt a véleményt fogadta el Varga Attila is.) Erre számtalan példa van, de csak forradalmi helyzetben szokott előfordulni. A petíció átvétele, feldolgoztatása és beolvastatása a szerkesztőség feladata lett volna, amely nem végezte rendeltetésszerűen a közszolgálati dolgát, ezt azonban már a honanyák és honatyák akciójától függetlenül kéne megítélni. A történeti hűség kedvéért megjegyzem, hogy december 19-én, 20-án és 21-én akadtak szerkesztőségek, amelyek engedtek az ellenzéki nyomásnak.

Velkovics Vilmos, az Echo TV műsorvezetője meglepődött, amikor Bárány Balázs szocialista politikus interjúhelyzetben elővette a petíciót, és beolvasta az öt pontot. A Tolnai Népújság online kiadása, a Teol.hu viszont a szekszárdi tüntetésről közölt tudósításba szőtte a petíció pontjait. Ugyanezt tette a 24 Óra című tatabányai napilap online kiadása, a Kemma.hu is. E három orgánum a közlés időpontjában magántulajdon volt, bár gyakorlatilag ugyanahhoz a hálózathoz tartoznak. Ezért inkább az a benyomásom, hogy zavar támadt a kormányzati kommunikációban.

Ezzel magyarázható, hogy az Echo TV-ben, Szekszárdon és Tatabányán megúszták a nagyobb botrányt. Gyanútlanul vagy tudatosan viselkedtek úgy, mintha közszolgálati médiumok lettek volna.             

16 komment
süti beállítások módosítása