Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a kormányzati médiaholding holdudvarában?

2018. december 30. 10:51 - Zöldi László

„Piaci és hirdetési szempontból nyilván előnyös egy médiaholding” - válaszolta újságírói kérdésre a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely. A nyilvánosság egyik képviselője a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány iránt érdeklődött, a miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a nyilvánnal azt fejezte ki, hogy nem teljesen biztos a kormánypárti médiumokat összefogó ernyőszervezet mibenlétében. Hadd segítsek neki az értelmezésben.

A média ugyebár a nyilvánosság eszközrendszere. Ha egy nonprofit alapítvány nevében is olvasható a média szó, akkor nyilvánvaló, hogy van benne papír alapú újság, rádió, televízió és internetes portál is. Már nehezebb körülhatárolni a holding holdudvarát. Az angol hold ige azt jelenti, hogy valaki tart, fog valamit. Főnévként valaminek a megtartása, tartószerkezete, tárolása, sőt talán még a tartósítása is. Átvitt értelemben vagyont, tulajdont, birtokot is jelent, üzleti értelemben pedig cégcsoportot, csúcsvállalatot.

A legmeglepőbb értelmezés közelebb vihet bennünket a kormányzati kommunikáció csúcsszervéhez. Labdatartó középpályást is jelent, ama szellemi vezért, aki fejjel játssza a focit. Összeszedi a labdákat, dajkálgatja, amíg fölfejlődnek a csatárok, majd a megfelelő pillatatban, amikor még nem les, kiugratja őket, és gólokat lövet velük. Orbán Viktorról tudható, hogy jobboldali középpályás Magyarország csapatában, és Mészöly Kálmán háromszoros szövetségi kapitány szerint „Ha nem adja politikára a fejét, akár NB I-es futballista is lehetett volna.” (Dunaújvárosi Hírlap, 2001. július 5.)

A holdingnak kockázatcsökkentő és hatékonyságnövelő szerepe is van. A kockázatcsökkentés annyiban érvényes a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványra, hogy amíg az isteni középpályás tartogatja a labdát, addig sincs az ellenfélnél. A hatékonyságnövelés pedig úgy értelmezhető, hogy a kormányzati nyilvánosság eszközrendszerében az egy kalap alá vett médiumok kihasználhatják a szinergiában rejlő lehetőségeket. A görög-latin szó együttes hatást, együttműködést jelent. Azt, hogy a feladatot, amelyet az ernyőszervezet tagjai külön-külön nem képesek elvégezni, közösen képesek megoldani.

Ha jól értelmezem a kancelláriaminiszter szavait, az immár kormányzati kézben tartott médiumok összehangolásából hatékonyabb teljesítmény jöhet ki. Az összehangolásra azonban van egy szellemi körökben ismert német kifejezés, a gleichschalten. Történelmi okok miatt kelt kínos érzéseket.     

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214522826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manna5 2018.12.30. 13:43:03

A szellemi körökben még mindig itt tartanak? Első keresésre ugyanis ezt dobta a Google... 2016-os írás...

nepszava.hu/1108568_gleichschaltung

Fábri Ferenc monoligizált hasonlóképpen... Azóta eltelt két év és túl vagyunk egy választáson, amit a Fidesz nyert meg...

Lehet, hogy csak engem dühít (de nagyon!) az az aprócska tény, hogy az újonnan alapított lapokon, portálokon túl, szinte mindegyiknek birtokosa volt az "ellenzék". Ami még jobban dühít, hogy csak "úgy" kapták "tulajdonosaik" a lapokat - amit (nem mellesleg) az én - és más kisember - nagyszüleim, szüleim koplaltak meg, fizettek ki - például soha vissza nem térített béke kölcsönök formájában, hogy az egyebekről ne is beszéljünk...

A Sajtóalap létrehozása remek ötlet volt tőled!

Nosza!
A nemigen tisztelt ellenzéki képviselők el is kezdhetik a feltöltését a semmittevésért felvett fizetésük 5-10 százalékának havi utalásával! Gyurcsány Ferenc élen járhatna az első utalással, az egész járandóságát bedobhatná a közösbe, úgy sem veszi fel - állítólag...

Ők meg gazdálkodjanak csak a pártpénzből a sajátjaiknak, speciális ungarische piaci, visszacsorgatási alapon...

Na, ha ez meglesz, akkor talán még én is elmegyek egyszer tüntetni...

Addig meg daloljunk! Abban legalább van valami ráció..

BUÉk mindenkinek!

www.youtube.com/watch?v=W1AT4rgWopE

Zöldi László 2018.12.30. 14:35:46

@Manna5: Kapcsolódva a javaslatodhoz. Amikor fölemelték az országgyűlési képviselők fizetését, az MSZP megalapította Horn Gyuláról elnevezett szolidaritási alapítványt. Tóth Bertalan elnök pedig bejelentette, hogy decemberben eldöntik, mire szánják a plusz fizetésekből felgyülemlett 12 millió forintot. Tudsz arról, hogy mire fordították? Mert én nem, bár lehet, hogy nem tájékozódtam eléggé.

Netuddki. 2018.12.30. 15:37:42

Semmi más, mint a közpénzlopás és mosás hatékonyabbá tétele... :/

Manna5 2018.12.30. 19:11:57

@Zöldi László: Nem tudok róla én sem, Lacikám... Induló tőkének a független sajtóalaphoz éppen jó lenne! Beleférne még a szolidaritási célkitűzéseikbe is - támogatnák a munka nélkül maradt újságírókat - munka lehetőséggel... Persze ehhez kellene az összefogás, ha valóban a független, kormánykritikus sajtóra lenne igényük... :)

Netuddki. 2018.12.30. 21:12:52

@Manna5: Ez a "kormánykritikus sajtó" nekem sérti a fülem. Általában nem kritizálni szokták a kormányt, hanem megírni az igazságot...

Manna5 2018.12.31. 07:45:23

@Netuddki.: Az igazság százarcú - mondotta egyszer egy nagy gondolkodó... Éppen ezért jobb ha a kritikus sajtót favorizáljuk. Szerintem egy jól működő kormányzatnak szüksége is van rá, ha valóban azt szeretné, hogy dübörögjön a gazdaság... Vagy legalábbis működőképes legyen és élhető a világ(unk)...

Bort, búzát, békességet - MINDENKINEK!

Üdv és mosoly... :-))))