Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a kormányzati médiaholding holdudvarában?

2018. december 30. 10:51 - Zöldi László

„Piaci és hirdetési szempontból nyilván előnyös egy médiaholding” - válaszolta újságírói kérdésre a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely. A nyilvánosság egyik képviselője a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány iránt érdeklődött, a miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a nyilvánnal azt fejezte ki, hogy nem teljesen biztos a kormánypárti médiumokat összefogó ernyőszervezet mibenlétében. Hadd segítsek neki az értelmezésben.

A média ugyebár a nyilvánosság eszközrendszere. Ha egy nonprofit alapítvány nevében is olvasható a média szó, akkor nyilvánvaló, hogy van benne papír alapú újság, rádió, televízió és internetes portál is. Már nehezebb körülhatárolni a holding holdudvarát. Az angol hold ige azt jelenti, hogy valaki tart, fog valamit. Főnévként valaminek a megtartása, tartószerkezete, tárolása, sőt talán még a tartósítása is. Átvitt értelemben vagyont, tulajdont, birtokot is jelent, üzleti értelemben pedig cégcsoportot, csúcsvállalatot.

A legmeglepőbb értelmezés közelebb vihet bennünket a kormányzati kommunikáció csúcsszervéhez. Labdatartó középpályást is jelent, ama szellemi vezért, aki fejjel játssza a focit. Összeszedi a labdákat, dajkálgatja, amíg fölfejlődnek a csatárok, majd a megfelelő pillatatban, amikor még nem les, kiugratja őket, és gólokat lövet velük. Orbán Viktorról tudható, hogy jobboldali középpályás Magyarország csapatában, és Mészöly Kálmán háromszoros szövetségi kapitány szerint „Ha nem adja politikára a fejét, akár NB I-es futballista is lehetett volna.” (Dunaújvárosi Hírlap, 2001. július 5.)

A holdingnak kockázatcsökkentő és hatékonyságnövelő szerepe is van. A kockázatcsökkentés annyiban érvényes a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványra, hogy amíg az isteni középpályás tartogatja a labdát, addig sincs az ellenfélnél. A hatékonyságnövelés pedig úgy értelmezhető, hogy a kormányzati nyilvánosság eszközrendszerében az egy kalap alá vett médiumok kihasználhatják a szinergiában rejlő lehetőségeket. A görög-latin szó együttes hatást, együttműködést jelent. Azt, hogy a feladatot, amelyet az ernyőszervezet tagjai külön-külön nem képesek elvégezni, közösen képesek megoldani.

Ha jól értelmezem a kancelláriaminiszter szavait, az immár kormányzati kézben tartott médiumok összehangolásából hatékonyabb teljesítmény jöhet ki. Az összehangolásra azonban van egy szellemi körökben ismert német kifejezés, a gleichschalten. Történelmi okok miatt kelt kínos érzéseket.     

6 komment
süti beállítások módosítása