Médianapló

Médianapló - A kormánykritikus sajtót hogyan lehetne átlendíteni a holtponton?

2018. december 28. 11:01 - Zöldi László

A Népszava mai számában érdekes interjú jelent meg. A Klubrádió tulajdonosa, Arató András nem utalt ugyan Van-e pénz a kormánykritikus sajtóra? című bejegyzésemre, de pontosította számomat, az ötvenmilliót. Szerinte a legutóbbi kampány hetvenmillió forintot hozott. Elmondta, hogy évente 150-200 millió jön össze. Ha tehát a Klubrádiót naponta kétszázezren kísérik figyelemmel, akkor a hallgatók átlagosan évi ezer forinttal támogatják. A bejegyzés hozzászólói azt firtatták, hogyan képzelem a „közösbe” vinni az ellenzéki orgánumok számláján elkülönített adományokat.

Állítólag azt fejtegettem, hogy ha e pénzeket összedobnánk, több százmillió forint jönne ki, amiből sokkal több embert lehetne elérni. Nem erre gondoltam. Inkább a Sajtóalapra, amelyről annyit érdemes tudni, hogy benne volt az MSZP 2002-es választási programjában. Kár, hogy a koalíciós tárgyaláson elhalálozott, mert a bevált skandináv és német modellt magyarította volna. Az országgyűlés a költségvetés meghatározott százalékát rendelte volna az Alaphoz, vagy a kormányzati reklámkeret tíz százalékát. A Sajtóalap ebből tartotta volna életben ama veszteséges orgánumokat, amelyek értéket teremtenek. Ehhez persze a politikusok helyett olyan közéleti személyiségeket kellett volna döntési helyzetbe hozni, akik nem engedhetik meg maguknak a pártosságot.

A jelöltjeim azt keresnék, mi hiányzik ahhoz, hogy a szerkesztőség hatékonyabb legyen. Például a Heti Válasz romjain létrehozott Válaszonline.hu sebezhető pontja, hogy nyilván anyagi okból lemondott a saját hírszolgálatról. A Sajtóalap pénzéből egy évig fizethetne három hírújságírót. A Magyar Nemzet romjain felépített Magyar Hang azért íratja túl a témáit, hogy belső munkatársakkal tölthesse ki a hetilap terjedelmét. A Sajtóalap támogatásából telne a külső munkatársak foglalkoztatására is. A Népszava azért nem lép túl a bűvös 25 ezer példányon, mert még mindig inkább csak Budapesten és környékén vásárolják. Van ugyan három vidéki tudósítója (Doros Judit, Ungár Tamás és Vas András), de a Sajtóalap támogatásából kiegészíthetné az országos hálózatát. A Nyomtassteis! című digitális hetilap pedig arra kapna pénzt, hogy közéleti szórólapként naponta jelenhessék meg.

A kormánykritikus újságokat, portálokat, rádiókat és tévéket aligha lehet lebeszélni arról, hogy a saját számlájukra kérjék a médiafogyasztók anyagi támogatását. A Sajtóalap azzal egészítené ki az apanázsukat, hogy átlendítené őket a holtponton. Segítene színvonalas tartalommal kitölteni a sebezhető pontjaikat.        

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814518674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gödör Pöce 2018.12.28. 13:28:25

Sajtóalap. Szép elképzelgés. Ugyan Ződi Laci! Ne légy kis naív! Te sem gondol6od komolyan! Ha lett volna (lenne), kurmányunk már azt is régen a csókosok kitömésére használta volna (használná)...

Zöldi László 2018.12.28. 13:41:56

@Gödör Pöce: Kedves Ismeretlen Ismerős! Igazad lehet, de ha az ellenzék beterjesztené a Sajtóalap javaslatát, akkor nehéz volna lesöpörni az asztalról, mert meg kéne magyarázni, hogy miért nem kell. Inkább attól tartok, hogy az ellenzék pártjai sem volnának képesek elviselni, hogy nem pártpolitikusok ülnek a döntnökök között.

Flankerr 2018.12.28. 16:24:52

@Zöldi László: "mert meg kéne magyarázni, hogy miért nem kell"

Amit 3 éve mindenre: Soros
És e nélkül se fáradt a NER azzal hogy megmagyarázza, miért nem

Európai téridő 2018.12.29. 09:41:18

A kritika lehetőleg ne eredményezze az eredmények állandó "kritikus" ignorálását. Ezt, mint rendszeres BKV-utazó mondom, mert érzékelem a "tarlóskék" korszak és a mai állapot közötti markáns különbséget, minőségjavulást. Persze a menetidők hosszabbodtak, de erről nem Tarlósék tehetnek, hanem a sokkal több autó az utcákon.

leponex 2018.12.29. 10:10:25

Zöldi Úr,
Ön ne tudna egyértelmű különbséget tenni a 'kormánykritikus' és a 'kormányellenes' kifejezés lényegi tartalmi különbözősége közt?

A mostani sajtó és média hiteltelensége épp ebből fakad: zsigeri Orbán/rendszer/kormányellenessége miatt nem képes, vagy inkább nem akar differenciált képet rajzolni a valóságról.
És hazudni úgy is lehet professzionalista módon, hogy csak egyetlen oldalról nézi azt.
A sajtó és médiafogyasztó polgár talán emiatt sem hajlandó anyagilag is támogatni ezt a primitív, zömmel kormányellenes médiát.
Fogyasztja, de azért inkább a saját szemének hisz.

PS: ahogy Ön itt a posztjában is teszi, posztja bekezdésében még egyértelmű a fogalmazás:
"A bejegyzés hozzászólói azt firtatták, hogyan képzelem a „közösbe” vinni az ellenzéki orgánumok számláján elkülönített adományokat."

Majd a végére az 'ellenzéki orgánumok' átlényegülnek:
"A kormánykritikus újságokat, portálokat, rádiókat és tévéket aligha lehet lebeszélni arról, hogy a saját számlájukra kérjék a médiafogyasztók anyagi támogatását. "

Apróságnak látszik, de nem az.
Összemosni a kormányellenzék 'kritikáit' egy valódi, tárgyszerűségre törekvő kormánykritikus sajtóval, médiával persze lehet csak felületesség, figyelmetlenség, pontatlanság, vagy valami ilyesmi. Talán.

Netuddki. 2018.12.30. 10:03:25

@Zöldi László: Sajnos ma már oda jutott az ország, hogy a fidesz bármilyen ellenzéki javaslatot magyarázat nélkül lesöpör a színről. Maximum odavakkantanak egy Soros bérencet, "oszt' jó napot".
Ez azt is jelenti, hogy a fidesz, bár az ország lakosságának maximum 1/4-e áll ki mellettük, tojik a másik 3/4 és azok képviselőinek a fejére.

Az előző ciklus óta szajkózom, ez egy tolvaj maffia, lelkiismeret és erkölcs nélküli bűnözőkkel feltöltve. Úgy is kellene viszonyulni hozzájuk, sehogy. Nem vitapartnerek, szégyenérzetük nincsen, és azt csinálnak amit akarnak, mert elszámoltatni, eltávolítani se lehet őket törvényes eszközökkel, mert nem vonatkoznak rájuk a törvényeink. A regnálásuk is addig tart amíg van aki ezeket a tényeket nem akarja felismerni, az ellenzéktől kezdve az MTA-ig bezárólag.

Visszatérve a kérdéshez. Per pillanat még van független sajtó, amelyikben meg lehet írni a fideszes vezetők cigánykodásait, és lehet írni a mérhetetlen ostobaságukról. De ez már nem fog sokáig így maradni, szűkül a hurok, így értelmetlen a független sajtó finanszírozásáról beszélni.

BiG74 Bodri 2018.12.30. 19:17:21

@leponex:
Maradjunk talán a gondolatodnál, hogy milyen aljas dolog a kormányt illető kritikát összemosni a kormány lejáratására irányuló kezdeményezésekkel. Teljesen igazad van. Akkor is, ha ezen összemosást a fidesz árokásói végzik a legjobban! A fideszes média lényege ez! Mindent lejáratni, negligálni, karaktergyilkolni!
Maradjunk annyiban, hogy fityisz és fityiszes szerint nem létezik kurmánykritika, csak lejáratás, és támadás, támadás,támadás....

csakegyvalaszto 2018.12.30. 19:18:45

@Zöldi László: Bár kormánykritikus vagyok, de engem nem hoz lázba egy kormánykritikus média.
Engem kizárólag olyan média érdekel, ami objektív tájékoztatást ad. Ha engem kérdez én a közmédiát alakítanám át, mégpedig úgy, hogy a mindenkori kormánypártok 2 fő felelős szerkesztőt delegálnak, és az ellenzéki pártok is két fő felelős szerkesztőt delegálnak az intézmény vezetésére. Mindegyikük ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek. A műsorkészítéshez ennek a 4 embernek konszenzusra kellene jutni milyen anyag kerülhet adásba. Valószínűleg a kezdeti időszakban kikaparják majd egymás szemét, de szerintem ebből idővel egy korrekt és hiteles tájékoztatást nyújtó rendszer tudna épülni.

Ezen felül, hogy kinek mi az igénye, hogy kormánykritikus vagy kormánypárti tájékoztatást szereti jobban ezen felül, az az ő felelőssége, adakozzon annak a médiumnak, akinek akar.

BiG74 Bodri 2018.12.30. 19:55:10

@csakegyvalaszto:
Nem vagyok olyan nagyon biztos abban a korrekt tájékoztatásban. Onnantól, hogy a politika beteszi a lábát a szerkesztőségekbe, már csak rossz történhet. Az újságíró a lényeg. Annak a politikailag független fizetése, és az újságíró erkölcsi, tudásbeli szintje.
Teljesen normális dolog lenne, egy működő demokráciában egy sajtóalap. Viszont az alapból, csak működő, tényleges keresettséggel bíró részesüljön. Olyan aki betartja az alapvető etikai, erkölcsi normákat. A pártok olyan tanácsot delegáljanak, amely ezen normák betartását felügyeli, előre meghatározott elvek mentén.

rallus 2018.12.30. 19:56:54

A baloldal erőssége a kíméletlen őszinteségében rejlik! Tehát!
Mi a túrónak a @BiG74 Bodri: ,@Netuddki.: , taga, stb. kategóriának ellenzéki sajtóflotta?
Legyen egy, amelyik minden reggel megerősíti a tudásukat, hogy itt diktatúra van, Orbán mindent ellop, 4 millióan menekültek külföldre és az itt maradtak közül is 6 millió éhezik...
Ezzel remekül visszaigazolnák az ATV bennfenteseinek vitaműsorait és kölcsönösen hivatkozhatnának egymásra, mint hiteles forrásra!
A karaván meg ettől függetlenül, (vagy ennek hátszelével..) egyre gyorsuló ütemben halad....

Budapest a kutyaszar városa 2018.12.30. 20:00:29

@Európai téridő: Hát még mekkora "eredményt" érzékelnél akkor, ha pártunk és kormányunk az iparosított lopás és gátlástalan herdálás helyett arra költené az adóforintokat amire jobb helyeken szokás....

csakegyvalaszto 2018.12.30. 20:10:01

@BiG74 Bodri: Nem csak az újságíró a lényeg. Minden újságírónak és szerkesztőnek van egy látásmódja és óhatatlanul is belekeverheti ezt a tájékoztatásba.
Nem azt mondtam, hogy rakjanak oda pártkatonákat (jelenleg ez megy), hanem jelöljön 2 neves szakértő szerkesztőt a mindenkori kormánypárt, és 2 neves szakértőt az ellenzék. Egymással konszenzust keresve a pártatlan tájékoztatás nem tudna megvalósulni, mert a többi nem engedne adásba olyan anyagot, amihez nem tudja a nevét adni.

midnightcoder2 2018.12.30. 20:15:18

"Ehhez persze a politikusok helyett olyan közéleti személyiségeket kellett volna döntési helyzetbe hozni, akik nem engedhetik meg maguknak a pártosságot."

Létezik ilyen ? És ha igen, akkor mennyibe kerül a megvesztegetése ?

rallus 2018.12.30. 20:21:06

@csakegyvalaszto: Az oroszlán soha nem fogja a báránykákkal együtt legelni a selymes, zöld füvecskét
Volt már hasonló ötlet:
2004. 02. 16. 12:24

"Medgyessy Péter miniszterelnök közvetlen köztársasági elnökválasztást akar, és közös európai listát szeretne, mind a négy parlamenti pártot összevonva. "

A szavazók sem azért juttatták ilyen erős felhatalmazással hatalomra a kormányt, hogy most felesleges gesztust gyakoroljon az önmagát felszámoló ellenzékkel szemben.. Persze ha 2002 és 2010 között lett volna valami hangyányi példa..., de nem volt!

Zöldi László 2018.12.30. 20:21:21

@midnightcoder2: Tételezzük fel, hogy van az a pénz. Mégis vannak olyan emberek Magyarországon, akiknek az életművét hiteltelenítené a kitudódott megvesztegetés. Nem olyan bonyolult dolog ez; ki kéne menni Skandináviába és az NSZK-ba, és tanulmányozni a sajtóalapok működését.

BiG74 Bodri 2018.12.30. 20:24:00

@rallus:
Köszönöm, hogy kiemeltél trollocska, és megfogalmaztad mire van szükségünk.
Neked biztos nincs, bár mégis mindig itt esz a fene.
Amúgy olyan hülye vagy lelkem, hogy nem érted a lényeget. Jelentős sokaság nem azért jön ide, mert az általad kirorgatott dolgokat akarja hallani, hanem mert a milliárdokból támogatott fityiszmédia agymosása gyanús és undorító a számukra. A kormánypárti hírportálok százezrek számára hiteltelenek, joggal. Hát mit csináljanak, körülnéznek máshol.
Másrészről, ha a fityiszbrossurákon kívül mást is olvasnál, láthatnád, hogy az ellenzéki az jó esetben politikai oldaltól független!

BiG74 Bodri 2018.12.30. 20:36:28

@csakegyvalaszto:
Ó igen, minde szerkesztőnek, újságírónak megvan a maga világnézete. Mint igen sok embernek is. Ez normális. Az is normális, hogy lesznek jobboldali, baloldali, liberális szerkesztőségek. A lényeg, hogy a hírek ellenőrzött tényeken alapuljanak. Amikor pedig a híreket már feldolgozzák, kommentálják akkor pedig maradjanak a tények korrekt, etikailag és erkölcsileg elfogadható elemzésénél. A blikk stilus nem a köz tájékoztatása. Hogy a feldolgozás és adatgyűjtés világnézet szerint más az teljesen normális.
Én szívesen olvasnám az azonos híreket több portálról is, de jelenleg a kurmányzatiaknak a kérdését sem tudom elhinni!

csakegyvalaszto 2018.12.30. 20:36:39

@rallus: "A szavazók sem azért juttatták ilyen erős felhatalmazással hatalomra a kormányt, hogy most felesleges gesztust gyakoroljon az önmagát felszámoló ellenzékkel szemben.. "

Fogalomzavarban vagy. Nem csak Te, hanem a kormány is. Nincsenek felesleges gesztusok, a közmédia nem a kormányé, nem az ellenzéké, hanem a népé. Az embereknek alkotmányos joguk van a független tájékoztatáshoz.

Azt mondod, hogy az én adómból fenntartott közmédia simán lehet bármely politikai párt irányított propagandájának szócsöve? Eszerint az én véleményem másodlagos? Én egy másodlagos állampolgár lennék? Csak mert nem félek sem Sorostól, sem a migránsoktól? Azért mert azokkal a problémákkal szeretnék foglalkozni, amik ténylegesen érintenek?

Az én -és minden magyar munkavállaló- adómból évente kb 25.000 Ft-ot költenek el a közmédia fenntartására, és amíg ez így megy, addig nem gesztus a pártatlan tájékoztatás, hanem kötelesség.

Netuddki. 2018.12.30. 21:15:06

@rallus: fidelitasos hülyegyerek...

Valóság nevű unokahúgotok 2018.12.30. 21:16:14

@Zöldi László: Skandináviában és Németországban skandinávok és németek élnek, ezek jelentős többsége pedig skandináv/német mentalitással a fejében él és cselekszik.

Magyarországon meg magyarok élnek... Ezért van itt sajtóalap (BRD) és ezér nincs ott, nálatok, Hunniában.:-)

Valóság nevű unokahúgotok 2018.12.30. 21:29:31

@rallus: Az ellenzéki sjatónak tulajdonított állításaidról:
1.) Igen, Magyarországon diktatrúra van, mert az diktatúra, ha minden nagy és kisebb közéleti kérdésben egyetlen ember (a diktátor, Orbán Viktor) akarata dönt. Ezt még az olyan hülyék is megérthetnék, mint te...
2.) Igen, Orbán mindent ellop. Ehhez strómanokat használ. Olyan ui. nincs, hogy egy senkiházi, tudatlan gázszerelő produkálja a világ legnagyobb mértékű vagyonosodását. Ha ilyen jelenséggel találjuk szembe magunkat, akkor annak egy magyarázata lehet: az a személy használja őt bábként/álcaként, akitől minden függ az érinett országban (ld. az 1. pontban leírtakat).
3.) kb. félmillióan távoztunk külföldre, nem "négymillióan". Azért csak ennyien, mert a többiek nemigen rendelkeznek sem piacképes tudással, sem/vagy megfelelő nyelvtudással. A távozók jelentős többsége azért jött el, mert nem hisz abban, hogy az általad emlegetett "karaván" megfelelő irányban és elégséges tempóban halad.
4.) A mennyiségi éhezők nagyjából szézezren lehetnek - zömükben gyerekek -, a m inőségi éhezők nagyjából milliónyian. (E két fogalom definíciójáért és a tételes adatsorokért javaslom, fordulj bátran a magyar szakirodalomhoz!)
5. ) Az "egyre gyosuló ütemű karavánhaladás" csak abban az értelemben igaz, hogy egyre gyorsabban távolodik az orzság vezetője mindattól, ami egy hasznos politikust jellemez és mind gyorsabban zuhan mélyre a saját paranoiájában. Egyébként az ország haladását jól jellemzi, hogy az EU-ból a számbajöhető versenytársak mind-mind jobban növekednek és ez már hosszú évek óta így van.

Európai téridő 2018.12.30. 22:14:20

@Budapest a kutyaszar városa: Az előző kormánypártok idején megszorítások voltak és urizáló elit, legalábbis az őszödi beszéd után a már kevésbé lojális média szót ejtett róluk, igaz, nem szólt még az akkori lopásokról ezerrel.

rallus 2018.12.31. 07:48:33

@Valóság nevű unokahúgotok: Na,nem megmondtam....
Ez a mérhetetlen valóságérzet juttatott benneteket a mai erős pozíciótokba.....