Médianapló

Médianapló - Van-e pénz a kormánykritikus sajtóra?

2018. december 26. 10:26 - Zöldi László

Most nem én vertem ki a biztosítékot a kommentelőknél, hanem ők nálam. A Zoom.hu-ról tűnődtem, és minden negyedik hozzászólásból kiderült, hogy álneves szerzője nem olvasta a megszüntetett portált, ennek ellenére markáns véleményt nyilvánított róla. Akik viszont olvasgatták, az állapították meg, hogy hja, a „libsik”, „komcsik” és egyéb haszonlesők oly kevesen vannak, hogy még egy portálocskát sem képesek eltartani.

Az okfejtésekben akad annyi igazság, amennyit e sorok írója is állított. Ha egy portál kétszer bukik meg, először 2009-ban kormányzati hátszéllel, másodszor pedig 2018-ban kormányzati ellenszéllel, akkor nem a szellemiségével van baj, hanem a konstrukciójával. Az eltartásról gyökeresen más az álláspontom: igenis van fizetőképes kereslet a kormánykritikus médiumok befogadására. A Klubrádió egy-egy kampányban ötvenmilliót szokott összeszedni. A 444-nek már csak négymillió hiányzik a tervezett ötvenből. A Mérce 27 millióra tett szert, és még hat kéne neki az idei megjelenéshez. Az Index pénzgyűjtő akciójáról annyit tudni, hogy három hónap alatt 114 millió forintot sikerült összegyűjteni.

Az MSZP-nek legalább öt portálja van, az egyik pártsajtóbb, mint a másik. Bizonyára szűkös anyagi fedezetüket platformok, pártszervezetek és hiú politikusok teremtik elő. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy Gyurcsány Ferenc milliárdos magánvagyonából jutott valamicske a DK körüli portáloknak. Az LMP-s Ungár Péter több milliárdnyi magánvagyonából tőkerészekkel vetette meg lábát a szombathelyi és a szentgotthárdi nyilvánosságban, és beszállási szándékkal beszélget Pécsett, Komlón, Egerben és Debrecenben is. A Magyar Nemzet romjain felépült Magyar Hang című hetilap szerényen működik, de életképesnek látszik. A szintén megszüntetett Heti Válasz munkatársai pedig létrehozták a Válaszonline.hu-t, nyilván nekik is van némi pénzük a működtetésre.

Mindebből két következtetés adódik. 1. Ha a kormányzat szétmorzsolt ellenzéke egyesítené a médiára fordított pénzeit, akár több százmilliós összeg is kikerekedne. Ebből azért már lehetne hatni az április 8-i urnákhoz járult választópolgárok mintegy felére, körülbelül 2,8 millió emberre. 2. Miközben siránkozunk a baloldalon, hogy egyre-másra szűnnek meg az orgánumaink, mintha nem akarnánk észrevenni, hogy az Orbán-kormány keményebben bánt el az árulónak tekintett, konzervatív értékrendű és polgári szemléletű újságírókkal. Azokkal a kollégákkal, akik másként látják ugyan a világot, mint mi, de szintén érdekeltek a nyilvánosság tágításában.         

41 komment
süti beállítások módosítása