Médianapló

Médianapló - A Zoom fejfájára

2018. december 22. 10:19 - Zöldi László

A Népszava búcsúztató cikkében olvasható, hogy „újabb kormánykritikus médium esett el”. A megállapításban van igazság, mégis inkább az a csoda, hogy idáig bírta. A befektetési tárgyalások elakadtak, a munkatársak panaszkodtak, hogy nem jutnak a pénzükhöz, és terjedt a szakmai pletyka, hogy a Zoom.hu fölött tornyosulnak a fellegek.

Nem először. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő egyszer már megalapította a digitális szerkesztőséget. Ígért néhány százmillió forintot, aztán a befektetési tárgyalások elakadtak, a munkatársak panaszkodtak, és 2009-ben meg is szűnt a Zoom - pedig akkor még nem könyvelhettük el kormánykritikus médiumnak. De ha barátságos és ellenzéki környezetben egyaránt hajlamos kudarcot vallani, talán nem is a politikai közegben kéne keresni a megszűnés okát. Aki összehasonlítja a kiadó hajdani és mostani közleményét, annak feltűnik, hogy alig változott a szöveg. Tarjányi úr másodszor is elfelejtette hozni a befektetőket, és megint jégre vitte a hozzá csatlakozó újságírókat.

Azzal biztatta őket, hogy szerzőtársával - aki a Zoom kiadója is - külföldön megjelent könyveik bevételéből tartja majd el a szerkesztőséget. Ez olyannyira sikerült, hogy huszonhárom jobb sorsra érdemes újságíró és egy „orrnyomozó” (Zazi kutya) került az utcára. Szerintem azzal magyarázható a kudarc, hogy megbillent az egyensúly a hírek és a vélemények között. Minél kevesebb pénz állt a házhoz, annál több hírújságírótól szabadult meg a kiadóhivatal. Márpedig a Magyar Távirati Iroda egyenirányított információira nem lehet piaci alapon működő szerkesztőséget építeni.

A saját hírszolgáltatás hiánya óhatatlanul megmutatkozik a jegyzetek, glosszák színvonalában is. Az ütős mondat ugyanis jelzi, hogy a publicista mennyire képes közérthető, szellemes módon megfogalmazni az álláspontját. Egy tévéportálon hetente közlöm a sajtóból lefülelt mondatokat, és az idei lista azt sejteti, hogy a szintén megbillent egyensúlyú, de még vegetáló FüHü.hu 71 mondattal vétette észre magát, a Zoom 21-gyel. Miközben elismerem, hogy a legjobban tördelt digitális újságnak hatott, és két szakírója, Fekete Gy. Attila rendőrségi tudósító meg Lengyel Tibor politikai elemző a hazai újságírás élvonalába tartozik. Nekik aligha lesznek elhelyezkedési gondjaik.

A fiatalabb és kevésbé ismert munkatársak pedig levonták talán a tanulságot, hogy ha Tarjányi Péter harmadszor is megalapítaná a Zoom-ot, akkor alaposabban kéne mérlegelni az ajánlatát.          

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714506930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.12.22. 13:59:38

Mondjuk a Népszava is elmehet a francba, ahhoz, hogy a Zoom.hu "elesett", az Orbán-kormánynak kb semmi köze, bármilyen "kormánykritikus" volt is. Ahogy Ön is nagyon helyesen megállapítja, elesett az már máskor is, és akkor nem is az Orbán-kormány volt hatalmon.

Ez tehát szimpla hangulatkeltés.

Nemrég jelent meg egy elemzés az indexen sixx tollából, hogy hány politikai napilap található nálunk (3), valamint a környező országokban (általában szintén 3-4, ebből általában a fele kormánybarát, a fele meg ellenzéki, van ahol mondjuk 2 kormánybarát és 1 ellenzéki stb). Most ekkor mire jutunk, hogy "itt már megint nincs szólásszabadság", vagy arra, hogy a piac ennyi terméket képes eltartani és a kevésbé életképesek kihullanak, ami ugye a piacgazdaság alapvető törvénye. Persze mindig szomorú, ha emberek elveszítik az állásukat, de azért vegyük észre, hogy ha pl. Szlovákiában vagyCsehországban a piac -mondjuk - 5 hírportált "tart el", akkor nálunk nem fog sose tizet, tehát a gyengék elesnek (és ugye általában mindig az aktuálisak ellenzékiek a gyengébbek, mert a kormánybarátokat általában így vagy úgy, de mindenhol állami pénzekkel "tömik"). Általában mindenhol az van, hogy van pár kormánypárti hjrportál, meg max egy-két érces hangú ellenzéki (de nem öt és nem tíz). Most ez Orbánék mesterkedése, vagy a piac szimpla törvénye, kérdem én. Pláne a zoom.hu esetében.

ulpius66 2018.12.22. 14:03:12

Kedves Zöldi Uram!

A napokban elhunyt az egykori főnököd, a Lakatos Ernő.

Az ő fejfájára mit írnál?
(mán azon kívül, hogy R.I.P .... Rest In Peace....)

Zöldi László 2018.12.22. 15:17:43

@nick papagiorgo: Ami kötődik egy párthoz, azt a többi párt hívei nem olvassák. Ebbe buktak bele az országos terjesztésű napilapok, amelyek nem készültek föl a digitalizációra. A megyei lapokat sokáig az tartotta életben, hogy a külföldi tulajdonosok igyekeztek távol tartani őket a pártoktól, ezért a megyéből sokan olvasták. Most már egyre kevésbé van így, és ez aggasztó.

Zöldi László 2018.12.22. 15:20:43

@ulpius66: 1. Nem volt a főnököm. 1970-ben kezdtem publikálni a Magyar Ifjúságban, ő pedig 1969-ben távozott a főszerkesztő-helyettesi székből. 2. A saját témáimat szoktam megírni, kérem a megértését.

Manna5 2018.12.22. 17:16:44

Még mielőtt a ma regnáló baloldali "szakma" teljesen ráhúzná a vizes lepedőt Tarjányi Péterre, azért nem árt arra sem emlékezni, hogy akkor indította újra a portált, amikor a Népszabadságot bezárták. Addig eszébe sem jutott újra pörgetni... Több mint valószínű, hogy segíteni akart az ott állás nélkül maradt újságíróknak egy már futtatott márkanév újra indításával. Az, hogy önszántából tette-e vagy megkeresésre azt az érdekeltek tudják leginkább. DE! - ha a történések sorai között olvasgatunk, akkor az azért elég beszédes, hogy a hírigazgató a Népszabadság utolsó főszerkesztője, Murányi András lett. Nyilatkozataiból tudható, hogy ő verbuválta össze a csapatot is - az általa legjobbnak tartott fiatal, lendületes újságírókból, akiket még ma is stabilan működő munkahelyekről csábított el. Tarjányi biztonságpolitikai szakértő, a társa Dosek Rita iró - addig is megéltek a saját területükön, minek vállalták volna be a biztos bukást, ha szakmai, szellemi garanciát nem kínáltak volna nekik?

Sajnálom a zoom.hu-t, szép megjelenésű, tartalmas portál volt... Figyelemre méltó mondatok ide, vagy oda a FüHü-nél klasszisokkal jobb...

Lassan talán majd megértik az eddig médiából jól megélők, hogy bizony nemcsak a bányászok élete nehéz...

Manapság bizony meg kell dolgozni az olvasók és a hirdetők kegyeiért...

Az azért elég vicces volt pl. a Népszabadságnál is, hogy napi szinten többször elátkozták Orbánt meg a családját, majd kormányzati hirdetéseket követeltek....

Vannak olyan portálok Magyarországon is, akik más forrásokból is tudnak hirdetéseket szerezni... Vitathatatlan, hogy politikai hírportálnak jóval nehezebb, de akkor csatolni kell hozzá más tartalmakat is - ezt ne tudták volna tizen-huszon-harminc éve a vezető napilapnál dolgozó, vezető szerkesztők?

Igen érdekes...

Zöldi László 2018.12.22. 17:42:12

@Manna5: Kedves Anna, nem baj, ha fantáziálunk, mégis azt hiszem, hogy ez a Népszabadság pótlékosdi nem reális. Murányit odavették egy "kreált" pozícióba - Tarjányi jelzője -, majd amikor befuccsolt a portfólió vidékre bővítése, akkor megváltak tőle. A kérdés inkább az, hogy életben maradhat--e egy országosnak nevezett portál, amely a lehető legritkábban közöl fővároson túli anyagokat. Miért olvassák a vidéki Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken, ha nem foglalkoznak velük? Arra ott vannak a bejáratott, régebbi portálok, amelyeknek van némi pénzük arra, hogy a budapesti agglomeráción túl is körülnézzenek. Mit szólsz hozzá? Neked vannak Budapesten túli sajtótapasztalataid.

József Szilágyi 2018.12.22. 19:22:31

@Zöldi László: A Zoom vidéki bővítése tavaly szeptember végén fuccsolt be, Murányi augusztusban távozott, nem valószínű, hogy ez volt a fő ok. Én is azok között voltam, akiket András hívott még szeptember elején, meg is egyeztünk, aztán három héttel később visszamondta. Biztos, hogy nem rajta múlt, elég feldúltan hívott fel, hogy sztornó a dolog. Nekem még szerencsém volt, mert visszafogadtak a munkahelyemre. Szóval, nem volt egyszerű a dolog, úgy tudom, volt, aki meg is szívta, a két szék közé tipikus esete. Engem egyébként politikai hírekkel, riportokkal, oknyomozókkal foglalkoztam volna a megállapodás szerint.

nick papagiorgo 2018.12.22. 20:04:10

@Zöldi László: nézetem szerint ezelég egyszerű.
Ha valaki pl. tampont gyárt, számolnia kell azzal, hogy lemond a lakosság feléről (mert a férfiak nem használják, ugye). Nem baj, a maradék (a nők) elég nagy halmaz ahhoz, hogy ha jó minőségű terméket árul, akkor megéljen.

Ha valaki politikai lapot (legyen az nyomtatott vagy digitális) ad ki, akkor arra kell számolnia, hogy 1. a lakosság harmadáról kb egyből lemond, mert azok utálják a politikát 2. lemond a lakosság egy másik harmadáról is, mert ha baloldali szellemiségű lapot ad ki, akkor a jobbosok utálják, és viszont. Tehát a "torta" (a megcélozható közönség) még a "tampongyárosénál" is kisebb. Ha már - az alapítás előtt - valami üzleti tervet eszkábálunk, nem árt felmérni, hogy mekkora a konkurrencia, kik a potenciális hirdetők, miből fog a lap megélni, stb. stb. Szerintem ez az a pont, ahol sokan elbuknak/elbuktak.

Megoldás lehet pl. az, ha a médium nem koncentrál "túlzottan" a politikára (ott van az, de ettől függetlenül vannak még benne horgásztízpercek, főzőcske-receptek, adott esetben pucér nők (az még mindig nagyon hatásos, nem is értem miért nem kattannak erről le az emberek sohasem) bulvárhírek, stb. stb. Ebben az esetben ugyanis elképzelhető, hogy a "semlegesek" vagy urambocsá a másik oldal hívei is olvassák, mert érdekes, max a politikai részt nem. Ha jól tudom, pl az index is ezt csinálja. És még nekik is néhanapján támogatásért kell kuncsorogniuk.

Zöldi László 2018.12.22. 20:28:06

@nick papagiorgo: Feltalálta a spanyolviaszt. A külföldi tulajdonosok épp ezt csinálták a megyei sajtóval. Még most sem reménytelen a helyzet. A jelek arra utalnak, hogy ama bizonyos nonprofit alapítványban vannak szakemberek is, akik mintha nem akarnák megszüntetni a családi jelleget (hogy minden családtagnak jusson egy-egy melléklet). Ha nem viszik túlzásba a politikai vonalvezetést, akkor talán bejön nekik. Nem tudom, hogy tudja-e, de pl. a Mediaworks-lapok április 9-én megszüntették a Pestről küldött politikai jegyzetet (vezércikket).

pulsarito 2018.12.23. 20:54:02

Elesett... aha,
Ilyenkor miért nem mantrázzátok a nyominger szövegeteket a piac mindenhatóságáról?
Amikor a Pesti Hírlap, és más jobboldali újságok szűntek meg, akkor magas lóról osztottátok az észt a piac mindenhatóságáról, meg a színvonalas újságírásról.
Most meg egymás vállán zokogtok, hogy senki se kíváncsi a hazudozásotokra, és közben az egyik legnagyobb "kormánykritikus" lap pofátlanul pénzt tarhál!
Mindenesetre én jókat röhögök az erőlködéseteken.

csorsza 2018.12.23. 21:06:07

Mennyien olvasták egyáltalán...? Én sose. Tudom, kellett volna...

Che21 2018.12.23. 21:10:53

@pulsarito: Érdekes módon most az:

"Akinek tv kell, vegyen magának."

duma sem igen pörög ballibsi körökben.

Lehet hatalmon nagyképű köcsögnek lenni, csak akkor nem kell sírni, ha valaki a f.sz másik oldalára kerül.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.12.23. 21:56:21

Uj medium esett el, amit a kutya se olvasott.

DFK 2018.12.23. 22:13:56

Döntött a szent piac... Nincs igény ilyen termékekre. Végleg megszűnik a balos vélemény dominancia. 70 év után pont itt az ideje.

Egyallampolgar 2018.12.23. 22:14:19

@nick papagiorgo:
na bzg a piac... Amikor az ellenzéki videos kap egy szponzort de azt kéri a molinója inkább üres legyen a műsor hátterében mert nem akar bajt az hol piac? Amikor Pénztáros Lőrinc bármilyen közbeszerzést megnyer az piac? Amikor a pártállami sajtó közpénzből hazudik olyan ostobaságokat, hogy csak a tahók nem vágják a terjesztő pofájába . Nem mintha szimpi lenne a Jobbik, de mikor azon rugózott a pártállami sajtó hogy iszlamista a párt hiszen vörös félhold van a logójában az milyen? Hagyjuk már ezt a piac dumát. Igenis egy orbánisztánban élünk ahol a "piaci" lehetőségek attól függenek milyen közel van a vállalkozás a hatalomhoz. Nem véletlenül vagyunk az EU utolós előttije versenyképességben (köszönjük Bulgária).

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.12.23. 22:15:35

Pont en is azt akartam irni, hogy a kutya nem olvasta azt a szar. De megeloztek, itt felettem.
De tudjatok mit? Csak leirom en is. A kutya sem olvasta azt a szart!
A kutyanak nem fog hianyozni. Igy nekem sem. Neked sem. Nekunk sem. Nekik sem! Ennyike!
A budos proliknak kellemes keszulodest a szilveszteri bebaszcsihoz!

Egyallampolgar 2018.12.23. 22:18:46

@pulsarito:
"Most meg egymás vállán zokogtok, hogy senki se kíváncsi a hazudozásotokra, és közben az egyik legnagyobb "kormánykritikus" lap pofátlanul pénzt tarhál!
Mindenesetre én jókat röhögök az erőlködéseteken."

Rohadj meg te patkány (ha pénzért kommentelsz).
Szánalmasan buta kikamasz lehetsz, ha ezt őszintén írtad.
2015 novembere óta orbánisztánban törvényesen nyer közbeszerzést a köztisztviselő családja. Itt nincs "piac". A rendszerváltás óta ilyen hatalmi visszaélések nem voltak, pedig valóban volt az MSZPnek is sajtótúlsúlya.
Ilyen hazugság propaganda viszont a rohadék kádár rendszerben nem volt. A retorika és módszer Rákosi szintű, szerencsére az erőszakossága csak verbális.

midnightcoder2 2018.12.24. 02:52:18

Én Pl. eleddig nem is hallottam róla, hogy létezik. Mondjuk tény, hogy jó eséllyel nem én lettem volna a célközönsége, de ez azért valahol azt mutatja, hogy nem is hallottam róluk az azt jelenti, hogy marketing szempontjából nem igazán sikerült felemelkedniük az átlagpolgár horizontja fölé.

Kékharis 2018.12.24. 07:52:21

@Manna5: nem Murányi vette fel az embereket, hanem az akkori főszerkesztő, Zappe Gábor.

MACISAJT1 2018.12.24. 08:07:01

"kormánykritikus sajtó".

Aha.Milyen szép és visszafogott elnevezése annak az elmebeteg dühnek amivel ez a fajta sajtó stabilan évtizedek óta próbálja a Fideszt és személy szerint Orbánt naponta (többször) bármi áron savazni...

Őszintén: ez pl. "kormánykritikus sajtó" vagy anarchista lázadás és vágyálom?
merce.hu/2018/12/20/blokkoljunk-ugy-hogy-fajjon-a-fidesznek/

És mindez 24.hu,merce,444.hu,hvg.hu tökmindegy, annyira egyformák.
A mai DK alelnökké avanzsált debreczeni józsef is megírta, idézem:
" Kimondom, amit úgyis tud mindenki: a fővárosi újságíró-társadalom meghatározó többsége zsidó származású. Legtöbbjük nem rokonszenvezik azzal a nemzeti érzelmekkel telített politikai értékrenddel és stílussal, amelyik az MDF sajátja". (Debreczeni József: Miniszterelnök, 278. o.)
Itt a titok nyitja.

Adok egy friss( sic!) példát, a Népszagából:

nepszava.hu/3014608_europa-elhulyul

Kezdődött azzal hogy még 2015-ben Sir Roger Scruton angol filozófus, esztéta korábbi megjegyezte: „a budapesti értelmiségben sok a zsidó, aki a Soros-birodalom körüli kiterjedt hálózathoz tartozik.” Eredetiben: 'Many of the Budapest intelligentsia are Jewish, and form part of the extensive networks around the Soros Empire.'

Na, ebből a tökön rúgásból a ballibák azóta sem bírnak helyre állni. Küzdenek mint malac a jégen, óbégatnak
a Guardiantól a Népszagáig hogy ántiszemitizmus, meg hülyeség meg ....
de egy valamit képtelenek leírni: hogy nem igaz amit Scruton mondott.

szepipiktor 2018.12.24. 08:22:00

Ugyan már!
Ma minden kormánykritikus, ami nem fideszes?
A zommal kapcsolatos hírek 99%-a az volt, hogy újraindul, meg toboroznak embereket, most meg hogy vezár.
(Mellékszál, hogy jellemző kommunikációs módszert alkalmaztak: semmiféle kommunikációra, válaszra setb. nem voltak hajlandóak... Mondjuk ez az indexre is jellemző)
.
Onnan kellene vizsgálni a dolgokat, a "kályhától", hogy hogyan kell egy lapot, egy szerkesztőséget létrehozni!
Jómagam ezt közet 20 évig csináltam, 89-től kezdve közel tucat, később a piacon is sikeres lap létrehozásában vettem részt, a tervezéstől, a piac és konkurenciaelemzésig, majd a induló stáb kiválogatásáig. Ezzel bírtak meg a nyugati tulajdonosok.
Ma ez nem így történik, ezért ugat, szűköl, vonyít az ellenzék, mert ma az az alap, hogy a közpénzből, az ingyentámogatásokból JÁR mindenkinek, ha van az egész mögött piaci érték, ha nincs!
A zoom mögött pontosan annyi lett volna, amit ma az index birtokol.
Tehát a zoom kizárólag akkor lett volna rentábilis - és nem csak anyagilag, hanem olvasottság szempontjából is -, ha MÁST hoz a médiapiacra.
És nagyon könnyű lenne ma ilyen lapot létrehozni, hiszen:
1) nincs semleges és hiteles média ma hazánkban
2) az online világnak köszönhetően a üzemeltetési költségek is töredékei a régebbi print alapú lapokénak! (nyomda, papír, terjesztés, raktározás... ezek a éves költségek 60-65%-át képviselték!)
.
Tehát van 1/3-ad semleges állampolgár, vélhetően az ellenzéki 1/3-nak egy részes nem bigott szektás, és a fidesz 1/3-nak a 20-30%-a is csak kényszerszavazó.
Azaz van kb. 5 millió magyar állampolgár, akinek nemcsak pártja nincs, hanem médiája sem.
Egy alap statisztikával számolva, ha csak 10%-os érdekeltség lenne (ami nagyon alacsony feltétel!, erre lapot korábban nem indítottunk), akkor is 500000 olyan olvasóval számolhatna egy lap, akikre lehet már gazdaságilag is alapozni.
De nem úgy, hogy majd támogatások meg reklámok.
Reklámok vannak, de ahhoz bizonyítani kell.
És a reklámokkal meló van, ehhez sem értenek ma már, úgy 2002-körül változott a reklámpiac, amikor a nemzetközi ügynökségek nyúlták le a szakmát. De ezek az ügynökségek nem függnek a fidesztől, és kizárólag a számok érdeklik őket.
A zoom megtehette volna, hogy megfelelő szakértőkkel tervezi meg a jövőt, megfelelő munkatársakat alkalmaz (elkerülve az ismert neveket, akik ugye ma már lejáratódtak vagy köthetők politikához, ideológiákhoz), a rovatokhoz tapasztalt szakembereket és friss külsősöket lehetett volna toborozni.
Majd egy semleges, hiteles sítlusú elektronikus napilappal megjelenni, mindazt belerakni, ami ma nincs egyik oldal médiájában sem. Például HITELES statisztikák, olvasói közvéleménykutatások (ma ez már egyszerű, nem kellenek hozzá a pártfüggő intézetek) és a tartalmas fórumközösség mágnesként vonzaná a beszélgetni,m vitázni vágyókat, akiknek erre ma már sehol nincs fóruma.
(Itt az indexen kamustatisztikák és már cenzúrázott blogok uralják a torz szerkesztőségi anyagok mellett a napjainkat)
Leválhattak volna a ma trendi aljabulvár stílusról is.
És bátran megnyúlhatták volna a korszerű módszert is, ingyen a kivonatok, a friss hírek stb., és FIZETŐS szekcióba a tartalom.
A trollokat meg meg kell hagyni, nem félni kell tőlük, hanem számolni velük, az is olvasó, és az is számít a hírtedési számoknál...
.
Szóval ne könnyezzük már meg egy sokadik - már az indulásakor halálraítélt - kiadványt, ha működne is, csak egy lenne a mai trendi, hiteltelen, portálok közül.
Ezek már nem kellene az embereknek, csak "farkasvakság", hogy az index, a 444 vagy a másik oldal mocskainak a látogatottsága, hiszen mindenhol a saját függők járnak csak ma már!
.
Régen, úgy a 2000-es évek elején is, a cégvezetők, a vállalkozók, az értelmiségiek több napilapot, hetilapot járattak, az átlagemberek is hasonlóan éltek. Mert ez hozzátartozott a napjaikhoz.
Ma miért tennék (nem csak a print, hanem az online-t is vizsgálva)?
Egykaptafa, csak a pólus eltérő.
Nincs már sportnapilap sem, hiszen a korábbi előbb a Ringier sokadik bulvármocska lett, ma meg a fidesz szócsöve az is.
Nincsenek olyan lapok, mint anno a HVG volt, mert az meg már nem gazdasági információkat tartalmaz, hanem egy gazdasági szektor propagandáját. Napilapok? Csak bulvár! Aljabulvár!
És a szakembereket elzavartk, bloggerek, gémerek, facebook-fordítók, kamuportálok körbehivatkozásait intézők dolgoznak a szerkesztőségekben, nincs nyelvtudás (nem angol, MAGYAR!), nincsenek szakmai alapok, nincs sajtóetika stb.
.
Ne sirassuk a zoom-ot.
Csak egyel több értelmetléen lett volna a "piacon"...

szepipiktor 2018.12.24. 08:32:16

@midnightcoder2:
Jól látod!
Amikor indultak (újra), körbekürtölték, hogy embereket keresnek.
Gondolta, több mint 20 év múlttal megszondázom őket.
Nem egzisztenciális okokból jól elvagyok a saját életemben, jól meg a vállakozásom.
Tehát jelentkeztem.
A mai napig annyi sem jött vissza, högy közönjük, nem kérjük!
Ebből azonnal lejött, ez nem valódi lap, szerkesztőség, ez csak üzleti mutyi, a pali látta, hogy van üres terület, létrehozott rá egy fix. kollektívával egy próbálkozást. (a kollektívát vizsgálva, eleve bukáésra voltak ítélve, a máshonnan elzavart ismert figurák már rajvonalon várták az indulást.
Olyan emberkék, mint ha a most visszaalakított HírTV-től távozók, kirúgottak csinálnának egy "hiteles" neoliberális momentum TV-t...
Ha értesz a szakmához, az impresszummal kezded és a szerzők, szerkeztők nevével...
Csak ellenőrzés volt a kommunikáció, a nem válaszolás csak visszaigazolta a "várakozásaimat".
Onnantól én sem tudtam, hogy működnek-e, léteznek-e.
Csak most hogy megszűnnek.

.
A mai magyar média olyan, mint a hazai foci!
A két három meccs után kirúgott képzetlen senkiházi edzők várakoznak a kollégájuk kirúgására, hogy újabb pár meccsre ők kapjanak szerződést.
Verebek a dróton! Felreppennek, máshova ülnek vissza.
Ma ez a magyar média, a zoom egy drót volt, amire lecsüccsentek a máshol leszerepeltek.
(Egy újságírót az olvasó minősít!!!!)

szepipiktor 2018.12.24. 08:45:33

Sokadszorra:
Jó lenne, ha a Népszabadságot, a Népszavát nem használná senki érveléshez!
SOHA nem voltak sem független, semlegesek, sem hitelesek.
A Népszabadság a Ringier kiadó (a világ egyik lagnagyobb és legaljasabb bulvárkiadója!) "vezérlapja" volt, a régi balos szerkesztőségnek volt a lapban egy kis tulajdonrésze!
A világtrendeknek megfelelő szerkesztőségi stílus volt, az akkor NOL-t olvasgattam, a címekből tudtam a szerzőt. Volt balos, volt cigányügyi, volt zsidóügyi, volt glovalizációs "szakemberük". De bulvárstílusban és erős cenzúrával a háttérben. Még az is kiszámítható volt, hogy melyik nap melyik téma kap kiemelt szerepet, már vártam a következő "mohácsiviktóriás" kamu-vigányjogi propagandaanyagukat, tudtam ma jön egy kis holokasztozás a szokásos szerzőtől. És mindig pontosan érkeztek.
Ez már nem volt újságírás, már a régi mszmp-s vonalnál is rosszabb volt.
Emlékszem, a 2000-es évek elején a piálóhelyünknél árultak újságokat is. Minden nap jött egy 80 év körüli, kól öltözött öreg úr. Gondolom valami régi balos maradvány lehetett. és minden nap pontosan vásárolta a Népszabadságot, mint évtizedeken át mindennap.
És az öreg nem tudta, nem egy pártlapot vásárol, hanem egy blikk2-őt...
A Népszava meg ma olyan, mint amikor cunami van, emelkedik a víz és egy apró magasabban lévő területre összegyűlik a sok megmaradt embereke, akik az életben nem beszéltek egymással, és ott próbálják túlélni.
Attól, hogy ma a Népszava egy ilyen végső menedék sok hiteltelen újságírónak, még nem lesz a lap független, a tömegeknek szánt vezérszázló!
Ez NEKIK menedék... Nekünk olvasóknak, akik nem vagyuk párt és ideológiafüggők, semmi értéket nem képviselnek. Ha csurka élne, ma ő is ott publikálna. Meg az indexen....

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.12.24. 10:07:00

Szép karácsonyi ajándék ez a kisembereknek: bedőlt még egy ballib média.

Zöldi László 2018.12.24. 10:11:26

@szepipiktor: Akkor összefoglalom: bár szeretett volna, nem lett a Zoom munkatársa, ezért akiket most cserben hagyott az alapító, azok hiteltelen újságírók. Továbbá a Népszabadságban hiteltelen újságírók dolgoztak, és a jelenleg is létező Népszavában szintén hiteltelen újságírók dolgoznak. Mindezt 110 sorban fejtette ki. A bejegyzésem 26 sornyi, negyede az Önének - bizonyára a hiteltelenség miatt.

szepipiktor 2018.12.24. 10:34:16

@Zöldi László:
Istenem... Ugye ha valaki 15 éve a saját szakmájában sikeres vállakozó, akkor nem "tesztelhet" egy másik szakmájában aktuális folyamatokat?
Tudja mi hasonló garnitúra lehetünk, egy hatalmas eltéréssel:
És SOHA a büdös életben nem kollaboráltam egyetlen hatalommal sem, sem a 70-es, sem a 80-as, sem a 90-es, sem a későbbi időkben, a mai napig bezárólag!
Amikor résztvettem a médiában, akkor SZAKEMBERKÉNT (azaz nem újságíróként) alkalmaztak és csak a induló időkben, jellemzően szakmai, gazdasáégi, szervezési területeken.
Tényleg azt hiszi, hogy ha megvetettem azt a kor, amiben Ön szocializálódott, akkor most nyálcsorgatva vágyok egy hasonlóra?
Uram, az újságírás alja a politikai újságírás (utána a gazdasági) és abban SOHA nem vettem részt, és soha nem is fogok.
Ne kenje már rám azt a szart, ami nem az egyém...
De ugye elfogadja, hogy van sok magyar állampolgár, akik nem tolták a baloldal szekerét, és család sorsukból fakadóan soha nem is fogják.
Azaz egy baloldali újságíróval soha nem leszünk azonos állásponton... És ugye az is egyoldalú, hogy nekem eszembe sem jutott magát minősíteni, sértegetni, de ez egy baloldali újságírótól természetes, már évtizedek óta megszokott.
na mindegy, eddig kedveltem a blogját, a ritka normális felületnek tartottam, most már látom, az egész csak színjáték...

Zöldi László 2018.12.24. 11:03:21

@szepipiktor: Végre egy szakember, aki nem sározódott be a politikaérzékeny médiában. De nem lehetne rövidebben tisztán maradni?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.12.24. 12:06:04

@szepipiktor: Na most az a helyzet hogy 2002 után a miépes meg a munkáspárti tök ugyanazt mondta ,pedig különböző oldalon vannak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.12.24. 12:07:40

@nick papagiorgo: Piacon a gazdád éhenhalna.
Max segédmunkás lehetne és a meló után inná a kocsmában a húgymeleg kőbányait!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.12.24. 12:09:29

Nem írtam alá titoktartási nyilatkozatot, úghogy elmondhatom: Tarjányi Péter engem is megkeresett 2017 nyarán, hogy legyek a zoom munkatársa. Akkoriban blogot/blogokat is terveztek a hírportáljukra, én vittem volna a military-biztonságpolitika-rendvédelem vonalat, na és szórakoztató jelleggel a konteóblogot is ott folytattam volna.

Bementem, sokat beszélgettünk. Kaptam egy csomó szóbeli ígéretet, egy új finanszírozási modellről is szó volt, amelyben a szerzők (egy algoritmus alapján, olvasottságuk függvényében) részesednek a reklámbevételekből. Nem hangozott rosszul, mondtam, hogy várom a szerződéstervezetet.

Két hét múlva meg is érkezett. Elolvastam és a szóban elhangzottakhoz képest merőben új volt: semmit nem tartalmazott abból, amiről szóban megállapodtunk. Ezzel szemben (most leegyszerűsítem) az benne volt, hogy gyakorlatilag minden betű, amit leírok és a zoomon jelenik meg, örök időkre a zoom szellemi tulajdonát fogja képezni.

Konzultáltam egy szakemberrel, átírtam a tervezetet a saját javaslataimmal, belevettem azokat a részleteket, amelyekről eredetileg szó volt, kiegészítettem néhány jogi garanciával és visszaküldtem véleményezésre.

Onnan kezdve semmiféle életjelet nem adtak magukról, mintha meg se történt volna a beszélgetés és az ígéretek. Aztán jöttek náluk a személycserék, egy év alatt (ha jól emlékszem) három főszerkesztőjük volt és az eredeti állomány jelentős hányada kicserélődött.

Nem bántok én senkit, azt szándékosan nem fejtem ki, hogy az utóbbi hónapokban a zoom bulvárjellege meghaladta a Borsét vagy a Blikkét, csak konstatálom, hogy a bukása kódolva volt. Nagyon sajnálom azt a néhány ottani munkatársat, akik megérdemlik az "újságíró" jelzőt, ők voltak kisebbségben (Fekete Gy. Attilát kiemelten tisztelem és becsülöm), de ki kell mondanom, hogy véleményem szerint a zoom a kezdetektől fogva életképtelen volt.

dare 2018.12.24. 12:35:38

Ha már kormánykritika, akkor egy ajánlást feltétlen kell hogy tegyek.
Most olvastam egy cikket a Kelet-Magyarországban Csermely Péter "tollából" a prime miniszterrel, ahol finoman szólva is megbillent az egyensúly a hír és a vélemény között.
Vagy inkább azt is mondhatnám, hogy ennyi marhaságot ritkán olvastam manapság, ezt is csak unalmamban és kíváncsiságból tettem.
Ilyenekből kell minél többet, és senki nem fog sírni ilyen Zoom.hu-s
féle újságírás után, majd a "piac" beárazza a színvonalt.
Itt kezdődik a lényegre való fókuszálás kérem, a cikk címe: Magyarország megindult felfelé.
Aki nem hiszi...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.12.24. 12:45:41

@MACISAJT1: Rendesen nyalod a gazdád seggét még ilyenkor is!

Gyorgy007 2018.12.24. 14:13:23

Én minden szart elolvasok általában de a zoomról még nem is hallottam a megszűnéséig.
Igaz egyiknek se hiszek, sőt pont az ellenkezőjét tartom valóságnak.

Ezek a balliberális szarlapok miért döglenek be, amikor a kurucz, alfahír, barikád és társai köszönik virulnak?
Kevés a ballibbant és ugyan azt a portfóliót fedik le? :)

Az országos giga 1000-10 000 fős tüntetést és a 2/3 verseéget elnézve elég vékonyka a piac.

Zöldi László 2018.12.24. 14:53:01

@Gyorgy007: Ha jól számoltam, Ön a 22. hozzászóló. Közülük négyen (Önnel együtt) nem olvasták a Zoomot. Legalább ennyien talán olvasták, mert "szarnak" tartották. Ehhez képest elég markáns véleményeket fogalmaztak meg. Csak kérdezem: lehetséges, hogy a tárgyismeret mellékes?

Gyorgy007 2018.12.24. 15:10:36

@Zöldi László: Nem tudom én csak a saját nevembe tudok nyilatkozni. Nem olvastam. Sajnos ezt a piacot az index és RTL letarolja. Ha nettó manipulált kormány ellen hergelő szart akarok olvasni, akkor csak ezt a kettőt kell megnyitnom/bekapcsolnom.

És te mit gondolsz miért szűnnek meg sorba a balliberális portálocskák, amíg a másik oldalon a szélsőjobbnál virágoznak?

Zöldi László 2018.12.24. 15:17:39

@Gyorgy007: Ha nem haragszik, nem tegezném vissza, de válaszolok. Azért, mert a másik oldalon állami hirdetésekből élnek.

Világít a torony 2018.12.24. 15:39:17

@szepipiktor: Ha minden nap ott ádigált piával az agyában, hogy hihetné el ezt a buta történetet bárki is? Az alkohol csodákra képes. Olyat is láttat mely ott sincs.
És nem, a Népszabó csak akkor volt a kezemben, mikor arrább kellett lökni.

Világít a torony 2018.12.24. 15:40:39

@maxval balcán bircaman: A kisemberek a Fideszre szavazó agyhalottak? Azok tényleg kicsik.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.12.24. 15:43:16

@Világít a torony:

A többség, akit nem izgatnak a liberális médiák.

Gyorgy007 2018.12.24. 16:30:57

@Zöldi László: Ahogy érzed László.
A kuruc info, barikádot és az alfahíren állami hirdetések futnak?
Ez most valami vicc amit csak balliberálisok értenek?

Zöldi László 2018.12.24. 16:34:52

@Gyorgy007: Tényleg félreértés van közöttünk. Azt hittem, hogy a "szélsőjobboldali" portálok a kormányhoz közel álló szerkesztőségeket jelenti.

Gyorgy007 2018.12.24. 16:38:36

@Zöldi László: Semmi baj.
Mi zavart meg, a melegfront vagy az alkohol?

Zöldi László 2018.12.24. 16:40:37

@Gyorgy007: Talán a harmadik, a kormány retorikája.

Gyorgy007 2018.12.24. 16:43:42

@Zöldi László: Ha már ilyen őszintén beszélgetünk elárulod nekem, hogy jól fizet a balliberális blog írás?

Zöldi László 2018.12.24. 16:47:56

@Gyorgy007: Talán meglepő, de nem pénzért csinálom. De most bocsánat, családi összejövetelre megyek, majd holnap beszélgetünk. Imádom a fordított csendőrpertut.

Gyorgy007 2018.12.24. 16:49:17

@Zöldi László: Ne haragudj magadra, rám meg nincs miért! :) Kellemes Karácsonyt!

midnightcoder2 2018.12.24. 19:21:42

@Zöldi László: "Csak kérdezem: lehetséges, hogy a tárgyismeret mellékes?"
Bizonyos szempontból igen. Pl. ha egy média létezéséről nemigen hall az átlagpolgár, az azért némileg összefüggésbe hozható a sikertelenségével. Kb. függetlenül attól, hogy mennyire jó vagy nem jó.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.12.25. 12:43:51

@tiboru: A nepszabadsag, zoom meg a tobbi szemet utan, mar csak neked kellene eltunni az online es a nyomtatott terbol.
Nalad mocskosabb, rosszindulatubb proli faszkalapot nem igen hordott a hatan a fold.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.12.25. 13:20:23

@szepipiktor: Az a gond, hogy nincsenek olyan blogerek, (ujsag)irok akik ezt az urt kepesek lennenek befedni es irnanak ezeknek a millioknak. Nincs osszesen 5 olyan magyar nyelvu weboldal/blog/FB oldal/Youtube csatorna etc, amit szivesen olvasok, hallgatok, nezek mert tudom, hogy nem idegroncs, eloskodo, szolgalelku, faszkalap proli a gazdaja.
Ha meg van olyan jo iras, akkor meg azok a millioknak a toredeke ha olvassa is, tuti, hogy pl nem ossza meg a facebookon, ami nelkul nincs olvasottsag.
Ingyen szeretne minoseget, szorakozast a tomeg, de vissza nem ad semmit.
Nekem a kedvenc sajat irasaimat, amit nem csak magamhoz kepest minoseginek tartok alig alig olvastak partucatnyian, par szazan. Ha meg csipobol irok egy hulyeseget, az meg nem egyszer felment 100.000 fele.
Szivesen irtam anno, hogy a narancs csak egy arnyalata a vorosnek, 70-30, nem tortent meg a rendszervaltas, a padlassepro Nagy Imre forradalmi kormanyainak Kadar Janos mellett masik 8 olyan miniszisztere volt, akik Kadar megtorlo kormanyanak is tagjai voltak - szamokkal levezetve probaltam megszolitani azt a fentebb emlitett 5 milliot, minimalis olvasottsag lett a vege...
Nincs polgarsag - ez van.
El lett proletarosodva a tarsadalom. A proletar diktatura legyozott minket!
En is kulfoldrol nagyszajuskodok, pont ezert nincs indokom feladni a hitem.
Ha nyerek a lotton megcsinalom azt a online platformot amit fentebb korbeirt, ami mar nekem is evek ota motoszkal a fejemben.
Mondjuk az megremit, hogy a 444 indulasa 100 millio forintba kerult (allitolag), viszont az megnyugtat, hogy a hozzaalasaval, szakmaisagaval szemelyeben letezik egy olyan piller, amire lehet epiteni azt a feluletet.
Ahogy megnyerem a jackpotot akkor jelentkezem, es megfogom bizni azzal, hogy segitse tapasztalataval az ujszulott oldal vilagrajottet.
Amig meg nem utom meg a fonyeremenyt, addig meg ertetlenkedek, hogy 5-10 millio forintbol hogy a feneben nem lehet beinditani egy olyan oldalt ami a fentebb korulirt piaci restben keresi a mozgas- es eletteret

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.12.25. 17:55:30

@Hungarian Geographic:

:-) Aha, egy frusztrált kis hülye lehetsz, akit kitiltottam az oldalaimról és így állsz nemes bosszút, mi? :-)

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.12.26. 11:43:42

@tiboru: Jóóój. Hogy csattog a fika. Nagyon úgy tünik, hogy a proli faszkalapnak beleégtek a soraim a retinájába!... És ez így jó!
Már csak le kellene tenni a lantot a büdös prolinak, és holnap egy szebb napra ébrednénk.