Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki petíció ügyében következetesen viselkedik-e a kormányzat?

2018. december 20. 10:18 - Zöldi László

Az utókor okulására jegyzem ide, hogy a nyilvánosság fórumain szereplők közül tegnap Somogyi Zoltán volt az egyetlen, aki érzékeltette a nagy hírre vergődött petíció (folyamodvány, kérés, kérvény, követelés) teljes történetét.

A politikai elemzők azt vitatták, hogy mi lesz a tegnap ügyeletes szenzációjával. Ama bizonyos öt ponttal, amelyet Tordai Bence Párbeszéd-politikus a közszolgálat tévé óbudai székházában közlés céljából adott át egy meglepően udvarias középvezetőnek. Az értelmezők arra jutottak, hogy a Magyar Televízió nem fogja leadni, elvégre eddig sem adta le. E következetességben a hatalom rendíthetetlenségét vélték fölfedezni. Mindazonáltal a szociológus Somogyi utalt arra, hogy a látszólag egybehangoltan működő kormányzati médiahálózatban akadt egy szerkesztőség, amely közölte az ötpontos petíciót.

Nem nevezte meg ugyan a Tolnai Népújságot (Teol.hu-t), de kijelentésével kétségbe vonta a kormánypártok állítólag végiggondolt stratégiáját. Nem az összehangoltság és a rendíthetetlenség jele ugyanis, hogy miközben a közszolgálati tévé először elutasította az ellenzéki követelések bemondását, majd a tegnapi folytatásban is kitartott a petíció elhallgatása mellett, ám a kormányhoz közel álló Mediaworks egyik szerkesztősége, a szekszárdi közölte ugyanezt az öt pontot. Az sem nyomós érv az összehangoltság mellett, hogy a Mediaworks másik szerkesztősége, a szombathelyi Vas Népe (Vaol.hu) nem közölte az ellenzék követeléseit, noha az épülete előtt elvonuló tüntetők a postaládába gyömöszölték a petíciót. Ugyanezzel az erővel persze akár át is adhatták volna az ügyeletes szerkesztőnek, hátha megesik a szíve rajtuk.

Csak néhány évtizede foglalkozom médiapolitikával, ezért inkább beérem a történtek felvázolásával. A következtetést akkor vonom majd le, ha a fejleményekből megalapozott kép rajzolódik ki. Az ellenzéki petíció ügyében egyelőre ott tartunk, hogy a kormányzat az események után kullog. Ha az öt pont közléséért felelősségre vonja Finta Viktort, a Tolnai Népújság főszerkesztőjét, akkor felrója neki, hogy kilógott a sorból. Ha azonban békén hagyja, kimondatlanul is belátja, hogy jobban járt volna, ha emberei hétfőről keddre virradóra Óbudán, az MTVA székházában átveszik azt a fránya petíciót a tizenhárom ellenzéki politikustól, sőt be is olvastatják a közszolgálati híradóban. Akkor talán a kormányzat megúszta volna az egész országra kiterjedő tüntetéshullámot.   

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214502954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.12.20. 12:03:09

Meghaladta az M1 hírszerkesztőségének tudását a petíció leközlésre alkalmas formába hozása. Üljünk át a másik oldalra, és próbáljuk megszerkeszteni, ez az eredeti petíció szövege:

"1. A rabszolgatörvény azonnali visszavonása!

A magyar dolgozók kizsigerelése, kiszolgáltatottá tétele teljes mértékben elfogadhatatlan! Vonják vissza a szabálytalanul elfogadott rabszolgatörvényt!

2. Kevesebb rendőri túlórát!

Egy rendőrt se kötelezzenek többre, mint az Európai Uniós maximum! Tartsa be a kormány a saját törvényeit! Értük is tüntetünk!

3. Független bíróságokat!

Állítsuk helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét! Nem kérünk a Fidesz által irányított bírókból!

4. Európai ügyészséget!

Ha a kormány nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, az felér egy beismerő vallomással! Egy korrupciós ügy sem maradhat büntetlenül!

5. Független közmédiát!

Nem akarunk több pártállami propagandahiradót látni! Követeljük a sajtószabadság helyreállítását és a felelősök, a hírhamisító Papp Dániel azonnali leváltását!

Ne hátráljunk meg míg a hatalom nem teljesíti a követeléseinket!
Ne hátráljunk meg, míg a hatalom elnyomja a dolgozó magyarokat és kilopja a szemünket! "

Ez meg a teol.hu :

www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szerkesztosegunkhoz-is-erkeztek-tuntetok-1417945/

Zöldi László 2018.12.20. 12:20:08

@Drizari: Kösz, hogy helyettem is közölte a linket.

nick papagiorgo 2018.12.20. 16:38:35

"...akkor felrója neki, hogy kilógott a sorból. Ha azonban békén hagyja, kimondatlanul is belátja, hogy jobban járt volna, ha emberei hétfőről keddre virradóra Óbudán, az MTVA székházában átveszik azt a fránya petíciót a tizenhárom ellenzéki politikustól, sőt be is olvastatják a közszolgálati híradóban. Akkor talán a kormányzat megúszta volna az egész országra kiterjedő tüntetéshullámot. "

Nem úszta volna meg. Vegyük észre, hogy nem azért tüntetnek, mert a "rabszolgatörvény elnyomó", hanem azért, mert a politikusok szerepelni, az "emberek" meg tüntetni akarnak - teljesen mindegy, mi a "téma". Jó, mondjuk az amazonasi esőerdőben a fák kivágása, vagy az eldobott intimbetétek okozta környezetszennyezés kevesebb embert vonz, mint ez a "rabszolgatörvény". De a lényeg nem ez. Maga a "főalak", Gyurcsány úr személyesen is kimondta: a lényeg az Orbán kormány leváltása. Az, hogy ez milyen apropóból történik, tökmindegy. Az ún "politikusoknak" csak az ez a célja. Az emberek meg a gőzt akarják levezetni.

Én még (egy gonosz, megkeseredett ember, ugyebár) azt is el tudom képzelni, hogy ezek most ezért tüntetnek, de ha hatalomra kerülnének, utána ennél sokkal durvább törvényt szavaznának meg. Nem ez lenne az első eset :)

A "miért nem olvasták be" kérdésről is értekeztünk már: ha beolvasnák, akkor az ellenzék vérszemet kapna (esgyszer sikerült, akkor legközelebb is fog) és hetente/naponta akarnák beolvastatni a (vélhetőleg egyre durvább) követeléseiket. Ez megint nem azt jelenti, hogy én szimpatizálok a hatalommal, csak azt, hogy megértem, hogy mit miért tesznek :)

Zöldi László 2018.12.20. 16:59:29

@nick papagiorgo: Csak a "miért nem olvasták be?" kérdéshez. Talán nem vette észre, hogy az ellenzéki politikusok nem beolvastatni akarták a petíciót, hanem beolvasni. Nem ugyanaz. Az országgyűlési képviselőnek joga van ahhoz, hogy megjelenjen egy közüzemben. Ahhoz is, hogy a magával hozott petíciót átnyújtsa pl. az ügyeletes szerkesztőnek. Ahhoz is, hogy kifejtse: nyomatékul vele van 12 honanya és honatya, kint, az épület előtt pedig néhány ezer ember. Ahhoz azonban nincs joga, hogy bemenjen a stúdióba, és felolvassa a petíciót. Az ugyanis már forradalom (lázadás, puccs, stb.), amikor nem a protokoll szerint járnak el. Ha úgy érzi, hogy hétfőről keddre virradóra forradalmi helyzet volt a Kunigunda utcában, akkor folytathatjuk a vitát.

nick papagiorgo 2018.12.20. 17:23:29

@Zöldi László: folytathatnánk, de nincs "vita". Ebben a kérdésben (is) hasonlóan gondolkodunk.

Nézetem szerint ez az egész történet a "szereplésről" szólt, egyfajta médiahekk - amit (valahol mindketten tanáremberek lévén) én egy kb hármasra értékelnék. Voltak értékelhető megmozdulások, de nagy hibák is, kb mindkét "oldal"hasonló mértékű hasznot húzott belőle (az egyik szerint a gonosz elnyomó hatalom hogy megalázta őket, a másik szerint ismétt sikerrel verték vissza a csőcselék támadását).

Az a baj, tudja Zöldi úr - és én ezért vagyok kicsit szomorú - hogy ezt tényleg megint csak a szereplésről szól. Tehát egy ilyen ügyet is sikerült annyira ledegradálni, vagy "lesilányítani", hogy "Orbánnal vagy vagy ellene". Aki "Orbánnal van" aszerint semmi sem fog történni, aki meg ellene, aszerint meg jön az apokalipszis, és mindenkinek kilóg a bele az éves 400 túlórától stb. Érdemi vita megint nincs. És lehet megint Orbánra mondani, hogy ilyenolyan, de az ellenzék is ugyanilyen, azok se a kérdésről akarnak vitázni, hanem csak szerepelni akarnak, csak most kicsit más, "újabb" (láthatólag kevésbé elsajátított, nem anyira rutinos módszerekkel). Ha itt egy hatalomváltás lenne, csak a zászlót cserélnénk le, a vezetés kb ugyanaz lenne, csak máshogy hívnák. Vagy a közember nyelvén: Nem "ezek" lopnának" hanem "azok". "Azok" (az ellenzék) olyanok mint a mondás szerint a Bourbonok: nem felejtettek semmit és nem is tanultak semmit.

Ez az, ami (pl nekem) valahol szomorú.

morph on deer 2018.12.20. 23:39:15

@nick papagiorgo:
“Ha itt egy hatalomváltás lenne, csak a zászlót cserélnénk le, a vezetés kb ugyanaz lenne, csak máshogy hívnák. Vagy a közember nyelvén: Nem "ezek" lopnának" hanem "azok".

Nem hiszem, hogy ezt valaki még egyszer megpróbálná ugyanígy. Azt sem hiszem, hogy megpróbálhatná, mert tapasztalatom szerint a második esetet az első miatt is büntetni szokták, szóval a legelső jelre rájuk borítanák a bársonyszékeiket.

Ami még megér némi merengést,az a tény, hogy - véleményem szerint hrlyesen - pártpolitikától függetlenül zajlik ez az egész. Ez viszont valahol annak a lehetőségét is felveti, hogy maradt némi józanság a fejekben, és talán belátják azt is, hogy ha már kiderült a másik párt tagjáról, hogy tulajdonképpen nem is harap, akkor talán már beszélni is lehet vele!

Ezt a mocskot egy párt nem fogja tudni eltakarítani az életben soha, de még egy párt vezetésével sem lehet, mint láttuk.
Le kell nyelni az összes békát és együtt kell működni, másként nem megy.
Azt viszont nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy egy ökomenikus rablóbanda állna össze, hogy ott folytathassák, ahol a viktorral esetleg sikerült abbahagyatni.

Jó, jó, tudom! De ha már ábrándozik az ember, akkor azzal legalább ne legyen spórolós...

Netuddki. 2018.12.21. 08:29:22

@Zöldi László: Hát, nem azért linkeltem mert a "műsor" vezető Szentesi Zöldi László.

Aki veszi a fáradságot és megnézi, láthatja hogy a hírtévében történtek szorosan kapcsolódnak a bejegyzés témájához... :/

Netuddki. 2018.12.21. 08:35:45

@Zöldi László: A protokollt már régen felrúgta a tolvaj maffia... :/

Manna5 2018.12.21. 09:35:23

@nick papagiorgo: Tökéletesen összefoglaltad a jelenlegi helyzetet. Ajánlom figyelmedbe ezt a videót - érdemes odafigyelni Schiffer Andrásra...

www.youtube.com/watch?v=OzX641gDo2o&fbclid=IwAR15Q6gPGhCulgIejCtPUGVSyr09bv7KgTDUM74naW5q_av5HydDvBlP7yY

Zöldi László 2018.12.21. 11:08:55

@Netuddki.: Oké. Csak azért kérdeztem, mert nemrégiben akadt egy kommentelő, aki összetévesztett a 25 évvel fiatalabb és 25 kilóval nehezebb pályatárssal. Becsületére váljék, hogy utólag elnézést kért.

Netuddki. 2018.12.21. 11:50:44

@Zöldi László: Bevallom, amikor a linket beszúrtam, még le se esett nekem a név hasonlóság. Eleve nem szoktam ilyen nímand fideszcsicska bemondók nevét megjegyezni, maximum ha sokat hallom.

A hírtv nemrég tért vissza az akolba, ennek tükrében eléggé érdekes, hogy pont a Jobbik szóvivőjét hívták meg egy beszélgetős műsorba. Számomra a meglepetés igazán az volt, ha nem tudom, hogy jobbikos az illető, simán Momentumosnak is gondoltam volna.

Azt még azért hozzátenném, hogy a nem fideszes politikusok megjelenésének a letiltása a köz- és közpénzen fenntartott médiában alkotmányellenes és bűncselekmény. Sajnos ez is egyértelműen lejött az elmúlt napok történéseiből. Nyilvánvalóan van egy "nem nyilvános" központi utasítás ezzel kapcsolatban.