Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki petíció ügyében következetesen viselkedik-e a kormányzat?

2018. december 20. 10:18 - Zöldi László

Az utókor okulására jegyzem ide, hogy a nyilvánosság fórumain szereplők közül tegnap Somogyi Zoltán volt az egyetlen, aki érzékeltette a nagy hírre vergődött petíció (folyamodvány, kérés, kérvény, követelés) teljes történetét.

A politikai elemzők azt vitatták, hogy mi lesz a tegnap ügyeletes szenzációjával. Ama bizonyos öt ponttal, amelyet Tordai Bence Párbeszéd-politikus a közszolgálat tévé óbudai székházában közlés céljából adott át egy meglepően udvarias középvezetőnek. Az értelmezők arra jutottak, hogy a Magyar Televízió nem fogja leadni, elvégre eddig sem adta le. E következetességben a hatalom rendíthetetlenségét vélték fölfedezni. Mindazonáltal a szociológus Somogyi utalt arra, hogy a látszólag egybehangoltan működő kormányzati médiahálózatban akadt egy szerkesztőség, amely közölte az ötpontos petíciót.

Nem nevezte meg ugyan a Tolnai Népújságot (Teol.hu-t), de kijelentésével kétségbe vonta a kormánypártok állítólag végiggondolt stratégiáját. Nem az összehangoltság és a rendíthetetlenség jele ugyanis, hogy miközben a közszolgálati tévé először elutasította az ellenzéki követelések bemondását, majd a tegnapi folytatásban is kitartott a petíció elhallgatása mellett, ám a kormányhoz közel álló Mediaworks egyik szerkesztősége, a szekszárdi közölte ugyanezt az öt pontot. Az sem nyomós érv az összehangoltság mellett, hogy a Mediaworks másik szerkesztősége, a szombathelyi Vas Népe (Vaol.hu) nem közölte az ellenzék követeléseit, noha az épülete előtt elvonuló tüntetők a postaládába gyömöszölték a petíciót. Ugyanezzel az erővel persze akár át is adhatták volna az ügyeletes szerkesztőnek, hátha megesik a szíve rajtuk.

Csak néhány évtizede foglalkozom médiapolitikával, ezért inkább beérem a történtek felvázolásával. A következtetést akkor vonom majd le, ha a fejleményekből megalapozott kép rajzolódik ki. Az ellenzéki petíció ügyében egyelőre ott tartunk, hogy a kormányzat az események után kullog. Ha az öt pont közléséért felelősségre vonja Finta Viktort, a Tolnai Népújság főszerkesztőjét, akkor felrója neki, hogy kilógott a sorból. Ha azonban békén hagyja, kimondatlanul is belátja, hogy jobban járt volna, ha emberei hétfőről keddre virradóra Óbudán, az MTVA székházában átveszik azt a fránya petíciót a tizenhárom ellenzéki politikustól, sőt be is olvastatják a közszolgálati híradóban. Akkor talán a kormányzat megúszta volna az egész országra kiterjedő tüntetéshullámot.   

13 komment
süti beállítások módosítása