Médianapló

Médianapló - Hányan tüntettek Kaposvárott, Szombathelyen és Szekszárdon?

2018. december 19. 10:13 - Zöldi László

Vas András tevékenységére a szállóige-gyanús mondatai miatt figyeltem föl. Nemcsak szorgalmas volt, hanem az álláspontját tömören, sarkosan, továbbgondolásra késztető módon fejezte ki. A kormány közeli kézbe került Somogy Hírlap állományából az elsők között bocsátották el. Hamarosan új otthonra lelt a tudósítói hálózatát hosszú kihagyás után szövögető Népszavában. Azóta sokat foglalkoztatott munkatárs, a patinás napilap ma reggeli számában például a kaposvári tüntetésről számolt be.

Tegnap este végigkísérte a tiltakozókat a gyülekezési ponttól a beszédek helyszínéig, egy köztérig. Miközben részletesen tudósított a fejleményekről, úgy becsülte, hogy kezdetben kétszázötvenen jöttek össze, később azonban további ötvenen csatlakoztak hozzájuk. A vidéki tüntetéshullámról írott bejegyzéseim nyomán vita kerekedett, és az érdemben hozzászólók többé-kevésbé egyetértettek abban, hogy a helybéli tiltakozás akkor hatékony, ha résztvevőinek száma eléri a lakosság egy százalékát. Ez a hatvanezernyi Kaposvárott hatszáz aktív ellenzéki lett volna. Megnéztem a megyei napilap online kiadását. A Sonline.hu tizenöt sorban számolt be a fejleményekről, és száz-százhúsz résztvevőre saccolta a tüntetők számát.

Ugyancsak a Mediaworkshöz tartozik a szombathelyi Vas Népe. Online kiadása, a Vaol.hu tegnap este tudósított a szerkesztőség előtt is elvonuló tüntetőkről. Akik egyébként a postaládájába gyömöszölték az ötpontos ellenzéki petíciót, amely körül hétfőről keddre virradóra a közszolgálati médiumok óbudai székházában burjánoztak az események. A tizenegy sornyi tudósításban nem jutott hely a tiltakozók számának. A rendezvényen résztvevőket a Nyugat.hu nevű szombathelyi portál „közel ezer”-re becsülte, a fővárosban szerkesztett 24.hu pedig „körülbelül nyolcszáz”-ra. E két számot kéne a nyolcvanezernyi városlakóhoz viszonyítani.

S hogy teljesebb legyen a kép, megnéztem, vajon a szintén mediaworkös Tolnai Népújság online kiadása, a Teol.hu miként foglalkozott a szekszárdi tüntetéssel. Huszonegy sornyi, korrekt tudósításban közölte ama bizonyos öt pontot is, amelyek Szombathelyen nem jutottak tovább a szerkesztőségi postaládánál. Hírt adott tizenöt-húsz tiltakozóról, de bizony nem ártott volna tudomást szerezni egy alternatív portál becsléséről is. Akkor most a tüntetők számát hitelesebben vethetnénk össze Szekszárd harmincezernyi lakosával. Bár félő, hogy a viszonyítás eredménye így is, úgy is lehangoló volna.     

14 komment
süti beállítások módosítása