Médianapló

Médianapló - Gulyás Gergely, a "református csodagyerek" mit is mondott valójában?

2018. december 14. 10:13 - Zöldi László

A tegnapi kormányinfón a tegnapelőtti tüntetésekről is beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter. Mondandójából azt emelték ki a nyilvánosság kormánypárti fórumain, hogy a Budapest utcáin vonulgatók olyan jelszavakat skandáltak, amelyek „kereszténygyűlöletről” árulkodnak. A Hír TV honlapja idézte is a kancelláriaminisztert, aki állítólag ezt mondta: „Az a nyílt kereszténygyűlölet és a karácsony ünnepével szembeni megvetés és gyűlölet, ami az ő megnyilvánulásaikból kiviláglott, attól Isten óvja Magyarországot.”

Bár az összetett mondat egyeztetési nehézségek miatt döcög, az idézet pontos - egyetlen betű kivételével. Hiányzik belőle egy ipszilon. Aki meghallgatja a kormányinfó hangfelvételét, azt tapasztalhatja, hogy Gulyás Gergely „keresztyéngyűlöletet” rótt fel a tüntetőknek. Ezen azért nem csodálkoznék, mert a felmenői között voltak református lelkészek, a pesti Református Gimnáziumban érettségizett, és a Károli Gáspár Református Egyetemen tanított. Eddigi életét hangsúlyozottan keresztyén környezetben töltötte.

A keresztény és a keresztyén között az a különbség, hogy mindkettő Krisztus követőjét jelenti ugyan, Luther fellépése óta azonban a krisztushívők viszontagságos kapcsolata reformációba és ellenreformációba, véres vallásháborúba torkollott. A katolikusok kereszténynek nevezték magukat magyar nyelvterületen, a reformátusok pedig a bibliafordító Károli Gáspár nyomán keresztyénnek. S most lám, az Orbán-kormány második embere „keresztyéngyűlöletről” beszélt. Arra utalt tehát, hogy azok a fránya pápista tüntetők utálják a református magyarokat.

 Más a helyzet, ha a protestáns miniszter akaratlanul is egy ipszilonnal toldotta meg ama bizonyos gyűlöletet. Akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy a kormánypárti médiumok szerkesztői központi sugallatra emelték ki szövegéből az ipszilontalanított kifejezést, hogy értelemszerűen a református tüntetők „kereszténygyűlöletét” sejtessék. Van persze egy harmadik értelmezési lehetőség is. A Fidesz-körökben „református csodagyereknek” becézett Gulyás „Gergő” azt akarta mondani, hogy ateista (hitetlen, istentelen, istentagadó, pogány, vallástalan) tüntetők a hazai katolikus és református egyház hatalomhoz fűződő viszonya ellen tiltakoztak.

Ha csakugyan így gondolta, be kéne látnunk, hogy elszólását muszáj volt pontosítani. Krisztus kortársa, Ovidius óta ezt az eljárást nevezik pia frausnak: kegyes csalásnak, gyengédségből fakadó áltatásnak.  

71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714482374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leponex 2018.12.14. 23:33:47

"Akkor élhetünk a gyanúperrel"
Mostanában állandóan gyanakodni szeretnének Ön Zöldi Úr, királyi többesszámban ...
Talán ha néhány videót megnéznének, meg is hallgatnák, olyan nagyon nem lenne miért gyanakodniuk.
De ha nem, hát nem.

PS: azért lássuk be, médiatanárság ide vagy oda, az ennyire önkényes következtetésére nem lehet észszerű magyarázatot találniuk:
"S most lám, az Orbán-kormány második embere „keresztyéngyűlöletről” beszélt. Arra utalt tehát, hogy azok a fránya pápista tüntetők utálják a református magyarokat."
Miért?
Nem lenne elég csak annyit mondani ilyenkor: Ezt azért mégse kellet volna derék tüntető honpolgárainknak tenniük?
:((

Zöldi László 2018.12.14. 23:47:15

@leponex: Becsülöm, hogy troll létére kulturáltan fogalmaz. Kár, hogy nem érti az iróniát.

Cuhavidéki 2018.12.15. 00:31:19

A harag nem mindíg jó tanácsadó.

leponex 2018.12.15. 00:56:04

@Zöldi László: kár hogy trollnak nevez, kár, hogy nem ismeri az öniróniát, pedig asztat hivatalból illenék.
És még jót is tesz:)
De ha nem, hát nem.

hatodikx 2018.12.15. 06:57:17

Zöld úr, Önnél kilóg a lóláb meg az Y!

Tralfamador75 2018.12.15. 07:12:38

Nem lehet, hogy a kormánymédiában szándékosan rosszul értelmezett "TŐKÉS FIDESZES"-re utal a keresztyén szóval ez a "csodagyerek"? (Bár a sorrendet nem tudom, melyik volt előbb, a felirat, vagy a csodagyerek rettegése?)

rallus 2018.12.15. 07:58:51

Teljesen jogosnak tűnik a felháborodott ifjúság karácsonyfa és jászol gyújtó szándéka! Ez az Y ügy nagyon megviselte a lelküket! Bízzunk benne, hogy Gulyás sosem téved a menóra gyertyáinak számáról....

jandera 2018.12.15. 08:02:22

Én viszont azt nem értem, mi köze a karácsonyfának a kereszténységhez/keresztyénséghez.
Mint hitetlen gyaur ( ateista ), én is állítok fát az ünnepre, ami nekem a szeretet ünnepe.
Bár tudtommal Jézus is a szeretetet hírdette, nem a túlórát...

rallus 2018.12.15. 08:28:14

@jandera: A tüntető munkások haragja nem az országot nyomorba döntő, hatalmas inflációt és munkanélküliséget hozó Orbán kormányt károsította, hanem a csekély ellenállás irányába fordult és nem csak a jól hallhatóan cizellált lélekre valló üvöltések formájában... Szerintem az Y miatt volt, mert a bányászok, esztergályosok és bivalytenyésztők ezt azért már nem nyelhették le, mint Kunhalmi Ágnes a nóvumnak számító könnygázt!

morph on deer 2018.12.15. 09:08:50

@jandera:
“Bár tudtommal Jézus is a szeretetet hírdette, nem a túlórát...”

Rosszabb hírem is van: karácsonyfát sem állított, a hitetlenje...
Ami mentségére szolgálhat, hogy legalább fideszes sem volt.

Európai téridő 2018.12.15. 09:29:16

A "keresztény" szó a monolit egyházra való utalást sugallja, a "keresztyén" pedig a többi, a történelem során levált egyházat, felekezetet jelenti. Ebben a "gyalázkoásban" pedig egyformán érte őket a sérelem, ezért került az ypszilon a szó legvégére. Szerintem.

Zöldi László 2018.12.15. 10:48:13

@Európai téridő: Oké, logikus a magyarázat. De ha fején találta a szöget, akkor a kormányzati kommunikáció miért spórolta ki GG megnyilvánulásából az ipszilont?

Európai téridő 2018.12.15. 11:07:07

@Zöldi László: Mert a bizonytalan szóhasználat - a franciák szerint a használat hezitál -, szerint a keresztény az "egyetemesebb" - az katolikus szó eredeti jelentéséhez visszatérve.

Jakab.gipsz 2018.12.15. 11:08:25

T. Zöldi Úr !

Honnan származtatható ez a királyi többes szám, hogy "élhetünk a gyanú perrel", amely szerint a keresztény és a keresztyén, között szignifikáns különbséget kellene tennünk?

miketbeszéltek 2018.12.15. 11:08:43

@rallus: Csak megjegyzésként írom, hogy a kereszt(y)én(y) szó a magyarosan krisztus görög szóból származik, amely a héber messiásnak (felkentnek) a megfelelője. Legpontosabb jelentése így: krisztusi. -A Menorával meg azért nem illik poénkodni, mert az a teljes Szenírásban-Ó-és Újszövetségben egyaránt(!) a Szent Lélek szimbóluma, sőt a Mennyben is látható megjelenése.....Az antiszemitizmus itt (is) teljes teológiai tudatlanságból származik.

szepipiktor 2018.12.15. 11:12:28

Szerencsésnek mondhatom magam, mert amióte kimenekültem a városból az erdőbe, és tévém sincs már, lemaradok az ilyen érthetetlen cicaharcokról. Most ki keresztényellenes? Ki mit kiabált?
De az írás alappoénja, hogy a fideszes körökben reformtusnak nevezik a gulyást, aki egy vidéki gazdag, befolyásos, fideszközlei cionista ügyvédcsalád pici fia és szintén munka nélkül telepedett be a parlamentbe???
Dajcstomi zsidógyűlölete igazolja, hogy a kikeresztelkedettek a leghangosabbak, akik a múltjukat tagadják.
De ezzel az ócska fideszes poénnal a komplett református és zsidó hivő halmazt sértik vérig!
A gulyás gyerek amióta beült a hatalomba, semmit nem tett, egy ostobatekintetű mikrofonállvány, közvetíti a veérének a szavait.
Kósa legalább szórakoztató, róla tudjuk, hogy valóban ilyen sötét, de gulyás a legveszélyesebb megalkuvó kollaboráns!
Az üvültözéshez meg nem tudok hozzászólni, itt, a fővárostól 40 km-re az emberek élik a normális napjaikat, a kocsmában sem esik szó a tüntetésekről... Az interneten meg minden oldal fújja a saját elfogult álláspontját.
(Mondjuk az is vicc, hogy a tüntetések mögött álló momentum kiabál kereszténygyűlöletet, miközben ők az elsőszámú keresztényellenes, emberi alapokat tagadó csoport...)

Zöldi László 2018.12.15. 11:21:51

@Európai téridő: Ez is oké. De ha a kormánypárti sajtóban kiteszik az idézőjelet, akkor nem azt kéne betűhíven közölni, amit ipszilonnal mondott a kancelláriaminiszter?

rallus 2018.12.15. 11:30:25

@miketbeszéltek: Boldog lenne a világ, ha az antiszemitizmus legfőbb forrása a teljes teológiai tudatlanságból származna...

Európai téridő 2018.12.15. 12:00:34

@Zöldi László: Miért kellene idézőjelbe tenni azt, ami a közbeszédben valamelyest elfogadottá vált?

miketbeszéltek 2018.12.15. 12:11:08

Ettől még a teológiai tudatlanság még tény, pld. a Hanuka-Karácsony szembeállítás kapcsán. Egyebekben meg Jézus még az őt éppen kínzőkért és csúfolókért is közben járt az Atyánál...

Zöldi László 2018.12.15. 12:12:48

@Európai téridő: Félreértett. A kormánypárti sajtó idézőjelben hozta a "keresztényüldözést", holott GG tisztán hallhatóan "keresztyénüldözést" mondott. Valószínűleg pontatlanul fogalmazott. Ezt annak idején úgy intéztük volna el a sajtóban, hogy GG keresztényüldözésről beszélt. Ilyenkor a tudósító a saját szavaival foglalta össze a politikus mondandóját, és ebbe belefért a tapintatos pontosítás is. Talán nem tudja, hogy a Médianapló a kommunikáció szakos diákoknak íródik, akik tanulhatnak a jelenlegi sajtó szakszerűtlen gyakorlatából.

erdelyik 2018.12.15. 12:24:46

Ha valaki tanítja az újságírást, attól különösen kapitális hiba, hogy az elégtelen tudásából még politikai következtetéseket is levon. Javaslom, legközelebb ne a marxista egyetemen szerzett tudásával közelítsen egy vallási témához, akkor talán nem lő mellé ilyen csúnyán.
Már az is megdöbbentő, hogy a szöveg a reformáció utáni véres háborúkat Luther követőinek tulajdonítja, különösen egy olyan országban, ahol ennyire véres fejezeteket produkált az ellenreformáció. A témában való járatlanságát a keresztyén vs. keresztény szavak mentén domborítja ki, és világosan kiderül, hogy fogalma sincs a szavak eredetéről.
A magyar nyelvben a keresztyén szóval illették a Krisztus követőit, tanítványait, egészen a a 18. századig. Tehát felekezettől függetlenül, hiszen a lutheri reformáció a 16. század közepén már jelentős területeken terjedt el Magyarországon. A 18. században erdélyi bencések kezdték el a keresztény szót használni ugyanerre a fogalomra, de a szó gyökere már más volt.
A keresztyén szó a szláv nyelveken keresztül került a magyarba. A szó eredete a görög krisztianosz, ez lett a szlávoknál krisztyán, ebből jutottunk el a keresztyénig. Ez a szó tehát krisztuskövetőt jelent. Az erdélyi bencések azonban a kereszt szót toldották meg, azzal a helytelen magyarázattal, hogy az egyház helyes elnevezése a kereszt szóból ered. Ami fentiekből is érthetően teológiai szempontból hibás érvelés.
Egyébként arra, hogy a katolikusok is a keresztyén változatot használták még a reformáció után is, több példát lehetne felsorolni, ezek közül talán a legfontosabb, hogy Káldi György 1626-os katolikus bibliafordítása (ami nem eredetiből, hanem a Vulgátából készült) is a keresztyén szót használja, sőt, a katolikus lexikon ma is helyesnek írja az ősibb szót.
Amit pedig a szerző ebből levont, az már inkább a bal fül jobb kézzel való vakarásával hasonlítható össze.

Zöldi László 2018.12.15. 13:01:00

. @erdelyik: 1. Kicsit későn jött meg az álneves szakértő, már hiányoltam. 2. Talán nem vette észre, hogy a bejegyzés nem teológiai kérdésről szól, hanem az idézőjel álságos használatáról a sajtóban. 3. Ehhez képest másodlagos , hogy a két egyház hívei egy ipszilonnal különböztetik meg magukat egymástól. A bejegyzések terjedelme 2500 karakter, ennél sokkal több nem fér az okfejtésbe. 4. Nem szerencsés, ha a komment hosszabb a bejegyzésnél.

krepler 2018.12.15. 13:07:52

@Zöldi László: van még egy lehetőség. ha az idézetben csak a "kereszténygyűlölet" volt idézőjelben, akkor lehet hogy egy kikacsintás volt csak: mintha kereszténygyűlöletnek nevezni a karácsonyfa megrongálását csak ironikus túlzással lehet kereszténygyűlöletnek nevezni...
ezzel az értelmezéssel ép ésszel egyet lehet érteni - a karácsonyfaállítás magyarországon kb másfél évszázados szokás, észak-nyugat-európában pedig pogány gyökerei vannak. a karácsonyfát tenni a keresztény gondolkodás próbakövévé igazából nevetséges.
sajnos azonban a valószínűbb az a magyarázat, hogy GG komolyan gondolta, hogy a tüntetők (legfőképp) a rabszolgatörvényre (meg persze a korrupcióra, médiakisgömböcre és már ner-es visszásságokra ) irányuló indulata és a kereszténygyűlölet közé egyenlőséget kell tenni, és a keresztyént csak azért írták át keresztényre, mert ez a bevettebb szóhasználat, mintha mondjuk egy fejér megyei ember szavainál a kölök-öt átírják kölyökre, vagy egy szegedinél az embör-t emberré.

erdelyik 2018.12.15. 13:10:00

@Zöldi László: 1) Annyira vagyok álneves, hogy egy kattintással még az e-mail címem is elérhető. A nickname nem ugyanaz, mint az álnév. 2) Akkor ne írjon ilyen butaságot: "A katolikusok kereszténynek nevezték magukat magyar nyelvterületen, a reformátusok pedig a bibliafordító Károli Gáspár nyomán keresztyénnek. S most lám, az Orbán-kormány második embere „keresztyéngyűlöletről” beszélt. Arra utalt tehát, hogy azok a fránya pápista tüntetők utálják a református magyarokat." Aki a két szó különbözőségéből ilyen következtetések von le, az vagy nem érti, hogy mi ír, vagy szándékosan torzít. 3) Mint a 2) pontnál kiderül, annyira másodlagos, hogy azonnal felekezeti konfliktust kreált belőle. Egyébként valóban másodlagos. 4) az sokkal kevésbé szerencsés, ha egy bejegyzés tudatlanságon, vagy rosszindulaton alapul.

Zöldi László 2018.12.15. 13:13:25

@erdelyik: 1. Ha nem haragszik, maradnék a sajtóbeli gondnál. 2. Rokonszenves, hogy sokkal rövidebb a reflexiója. .

AlphaTauri 2018.12.15. 13:28:29

Vagy egész egyszerűen arról van szó, hogy aki idézte a szót, abban fel sem merült, hogy a szónak más szóalakja is létezik, mint amit ő ismer. A katolikusok így használják, a reformátusok meg úgy, de valójában mindketten ugyanazt értik alatta, így valójában tök mindegy, melyik változat hangzott el, a tartalom ugyanaz.
Egyébként pedig nincs plusz-minusz y, mert az y-ok száma ugyanannyi, csak máshol helyezkedik el.

erdelyik 2018.12.15. 13:32:09

@Zöldi László: Az viszont nem rokonszenves, hogy önmagát és az ilyen írásokat nem sorolja a sajtó gondjai közé.

Zöldi László 2018.12.15. 13:40:55

@erdelyik: Egyre rövidebben ír, lassanként belejön a kommentelő szerepkörébe. Köszönöm.

erdelyik 2018.12.15. 13:42:46

@Zöldi László: Igen, próbálok egyre kevesebb információt küldeni, mert az látszik, hogy a hosszabb szövegeket nem érti.

MercatorCook (törölt) 2018.12.15. 13:44:30

A keresztény és a keresztyén egyforma jelentéssel bír. Csak a katolikusok a 18. században furfangosan kivették az y-ont, hogy benne legyen a "kereszt" szó (amit a reformátusok történelmi okok miatt nem használnak). Tehát még Pázmány Péter is a keresztyént használta. De ezt itt mind leírja szépen:

www.apologia.hu/keresztenyseg/biblia-1/keresztyen-vagy-kereszteny/

Zöldi László 2018.12.15. 14:03:32

@erdelyik: Látom, ragaszkodik az utolsó szóhoz. Okos enged...

jános515 2018.12.15. 16:08:38

Gulyás igazán csodagyerek volt már kiskorában is. Igaz, az volt a csoda hogy megmaradt !
Szegénynek gyerekkorában azt mondották, hogy talpra fiam,és fejre állitották. Most ennek következményeit látjuk.

Közben papol a soroscsicskákról, a soroszsoldosokról és a soroshálózatól, csak nem meri megnevezni őket. Pedig a fidesz tele van ezekkel és a sok sok besúgó és spicli ivadékokkal.

Ja és valaki homályositsa már fel, hogy az a sok fiatal nem kapott sorosgyurkótól sem pénzt , sem pedig kézcsókért, kamudiplomát. De a fityfiritty párt java része , na az igen !

eloi 2018.12.15. 16:52:30

Amit mondott, egy egyszerű politikusi ostobaság volt. Kb. mindenki tudja, hogy hárítás, átterelés csak. Úgy próbálja beállítani a kormány ellenes tüntetést, mintha az a keresztények elleni tüntetés volna. És ennyi.
És úgy csinál egy bolond százat, hogy elkezdenek ezen lovagolni. Mintha nem lenne egyértelmű, hogy egy politikus próbálkozik valami marhasággal. És ezt a maga súlyán kell kezelni. Mint mindent, amit egy politikus mond.

eloi 2018.12.15. 17:00:45

Más kérdés, hogy van-e értelme ennek a tüncikézésnek, egy olyan kérdésben, amely azt szolgálja, hogy pl. a BMW gyár ide települjön és ne Szlovákiába? Tehát, a fő kérdésem az lenne a tüntetőkhöz, hogy mit ajánlanak az ilyen kedvezmények helyett, ahhoz, hogy a cégekért folyó versenyben ne mi maradjunk alul???
Simán múlhat egy-egy alku azon, hogy a szomszédok csak 380 órát ajánlottak, mi meg 400-at...!
Szóval mit tenne, ajánlana egy ilyen nyugati cégekért folyó versenyben az ellenzék? Mert hőbörögni könnyű. Döntéseket hozni élesben meg nem az.
És vajon baloldali cégtulajdonosok muatnak-e példát arra, hogyan kell jobban megfizetni, megbecsülni a munkaerőt???
Ilyesmikről érdemes beszélgetni.

BiG74 Bodri 2018.12.15. 17:00:52

Az elején még élveztem, hogyan csúsztak a téma alá a kormány védegyleti emberei. De aztán unalmassá vált, hogy megint csak hozzák a formájukat.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.12.15. 17:56:17

Ferdinand August Bebel
A kereszténység a szabadság és a civilizáció ellensége. Az emberiséget rabláncra fűzte.
Reichstagi beszéd (March 31, 1881), James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

Annie Wood Besant
A keresztény vezetés évszázadokon át arról beszélt, hogy az asszony eredendően gonosz, és az egyház legnagyobb szentjei azok, akik leginkább megvetik a nőket.
The Freethinker\'s Textbook Part II -- Christianity, 1876

George Gordon Noel Byron
A keresztények abban a meggyőződésben égették egymást, hogy az Apostolok is úgy tették volna.
Don Juan, from James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

John Adams (1735-1826)
Ahogy én látom, a keresztény hit kinyilatkoztatás. De vajon hogy történhetett, hogy tanmesék, történetek, legendák milliói úgy keveredtek össze a keresztény és a zsidó kinyilatkoztatással, hogy az a legvéresebb vallássá tette, amely valaha is létezett? levél F. A. Van der Kampnak

Mikhail Aleksandrovich Bakunin
A kereszténység teljes tagadása a józan észnek és az értelem "hangjának".
God and the State

Mikhail Aleksandrovich Bakunin
A vallás csoportos őrület.
Rufus K. Noyes, Views of Religion, James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

George Gordon Noel Byron
Minden szektában vannak bolondok, és szélhámosok; miért higyjek rejtélyekben, amit senki nem ért, csak azért, mert olyan emberek írták, akik az őrületet választották inspirációként, és Evangélistáknak mondták magukat?
from Rufus K. Noyes, Views of Religion, also James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

Russell Wayne Baker
Annak, aki a kereszténységet vallja mindig is egy nagy teher volt a gyűlölet, amellyel valószínűleg keresztény társai elárasztják, akik hamar megszimatolják, elítélik és megbüntetik a csalást, a képmutatás és a méltatlanságot azok közül, akik kinyilvánítják a hitüket. Rosszabb időkben a vita, hogy mi képzi a teljesen képzett keresztényt gyakran hitvány veszekedésekhez vezetett, melyekben a vitázók kínozták, elégették, felakasztották egymást abban a meggyőződésben, hogy a kínzás, égetés, és felakasztás az, amit a kereszténynek tennie kell...
New York Times, December 1988, James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

Samuel Taylor Coleridge
Aki elkezdi a kereszténységet jobban szeretni az igazságnál, az később a saját szektáját vagy egyházát jobban fogja szeretni a kereszténységnél, és végül saját magát fogja mindennél jobban szeretni.
Aids to Reflection, \"Moral and Religious Aphorisms,\" aph. 25 (1825)

Hitler időnként istenhívőként nyilvánult meg, és azt állította magáról, hogy keresztény: "A Führer tudatta azokkal, akik a Végső Megoldás végrehajtásával voltak megbízva, hogy az emberöléseket a lehető leghumánusabb módon kell elvégezni. Ez megfelelt azon meggyőződésének, hogy úgy érzékelte: Isten (azaz Jahve a zsidók Istene, aki apja is és fia is önmagának) adott neki parancsot, hogy tisztítsa meg a világot az élősdi férgektől. Mivel a római egyház köztiszteletben álló tagja volt - noha annak hierarchiáját gyűlölte - 'Katolikus vagyok most is, akárcsak eddig, és mindig az is maradok' - mondta Hitlel, magában hordozta a katolikus egyház azon tanítását, hogy Jézust a zsidók ölték meg. A kivégzéseket tehát a lelkiismeret-furdalás szikrája nélkül végre lehet hajtani, hiszen ő csak Isten bosszúálló kezeként cselekszik - amennyiben a kivégzéseket személytelenül, kegyetlenség nélkül hajtja végre."
- John Toland (Pulitzer-díjas): Adolf Hitler, 507. old., az 1941 őszén történt események tárgyalásánál

Ja és ne feledjük Sztálin is keresztény ember volt és még 20-21 éves koráig papnövendék is.

sutyerák 2018.12.15. 18:31:56

pedig eszembe jutott G.G1G-t elnézegetve,hogy talán van benne bibsi pár vonyóval.

ételizésítő 2018.12.15. 19:14:57

"egyetlen betű kivételével. Hiányzik belőle egy ipszilon"
Hát nem is tudom. Felénk a keresztény és a keresztyén szóban is van y, ráadásul pont ugyanannyi.
Úgy látszik, a saját maga szerint országos hírű médiatanár stb. szerint az egyikben nincs.

árnyékgyuri 2018.12.15. 19:23:49

Szerintem ez a cikk egy elég nagy tévedésre épül. A protestánsoknál egyszerűen úgy mondják: keresztyénség, keresztyén egyházak stb. A katolikusok pontosan ugyanezt a fogalmat kereszténynek mondják. Van aki pl. c-vel mondja macedóniát, van, aki k-val, de ettől az egyik sem ért mást alatta. Szóval a keresztyén nem protestánst jelent, hanem keresztényt. A protestáns könyvekben pl. Néró féle keresztyénüldözés van, pedig, hidd el: nem a protestánsokra gondoltak a történészek.

rallus 2018.12.15. 19:25:15

@TanNé: Más monoteista vallásról is gyűjtögettél tanulságos idézeteket? Mert van ám dögivel! Némelyik tényekkel alátámasztva!

ételizésítő 2018.12.15. 19:28:35

@miketbeszéltek:
Megjegyeznéd, de hogy nickedre is reagáljak, hülyeségeket beszélsz.
A kereszt szóból származik, ami teljesen véletlenül hasonló szóalakú, mint a görög hrisztosz szó (bizony, az elején az ott nem k, hanem h görögül). Más nyelvekben valóban a hrisztosz (görög)- krisztusz (latin) szóból származik, a magyarban pont nem.
Más kérdés, hogy a kialakulására valószínűleg hatott a latinban akkor már létező krisztianusz = keresztény szó is, és ott valóban nem a crux = kereszt szóból ered. De nem véletlen, hogy a Krisztus nevet nem Keresztes formában vettük át, vagy hogy a keresztényt nem krisztiánusként, ami a te állításodat támasztaná alá.

ételizésítő 2018.12.15. 19:35:31

@erdelyik:
Lásd fentebb, marhaságokat beszélsz.
Mellesleg a szláv nyelvekben is a kereszt = kreszt, míg keresztény = hrisztyianyin, szintén h-val, nem k-val.
Ellenben a paraszt = kresztyányin. Ez kissé közelebb áll a keresztényhez, ha már mindenképpen a szláv nyelveket akarod eredetnek.

miketbeszéltek 2018.12.15. 20:26:51

@ételizésítő: Vannak ismereteid, kár, hogy egy öntelt durvaságot szolgálnak ki.
A görög betű meg nem h, hanem kh. Tehát khrisztianosz a kereszt(y)én(y)nek fordított görög szó (latin végződéssel) .
Pázmány Péter még a keresztből gondolta az eredetét, de gyakorlatilag a XX. századra már minden felekezet a "krisztusi" eredetet állítja.
A t-s változat a latinból ered, a ty-s pedig bizony a szláv közvetítéssel át került át a görögből. Krisztyán-kirisztyán -keresztyén.

Jakab.gipsz 2018.12.15. 21:03:21

@Zöldi László:

Ebben a keresztény-keresztyén, hajánál elő rángatott polémiában, inkább az "intim Pisti észreveszi" feltűnősködni vágyás a zavaró.

Azért mert a "1648. október 24. A vesztfáliai béke lényege" felett elsiklott a szerző. A száraz diplomáciai történeti eseményeken volt egy kevésbé kiemelt hozadéka.

Egy hallgatólagos paktum, amely lényege az, hogy a keresztény történelmi egyházaink, katolikus, ortodox, és az újonc protestáns, vezetői megállapodtak abban, hogy a "hit nevében" nem támogatják az európai világi államok, háborús kezdeményezéseit.
Azaz hit-vitáikat parkoló pályára tolják, az egyházak nem támogatnak a "hit nevében és védelmében" egyetlen egy európaiak közötti háborút sem. Csak a saját katonáikért imádkoznak. Remélem érthető.

Measurer 2018.12.15. 21:35:20

Tkp. érdekes, poltikai-etimológiai kérdés,
bár ha jól tudom, már nincs "ERETNEK" mellékjelentése a "keresztyén" szónak.

Sőt még azt is hozzátehetjük, hogy van aki a "keresztyény" változatot használja.
www.refkossuthter.hu/cikk/egyetemes-keresztyeny-anyaszentegyhazat-nagy-titok-ez

Persze a nonszensz hároméves túlóra-elszámolási időkerethez egyik szóalaknak sincs köze.

Zöldi László 2018.12.15. 22:01:05

@Jakab.gipsz: Nem gondoltam volna, hogy a kommentelők ennyi történelmi információt akarnak belegyömöszölni 2500 karakternyi és sajtószakmai jellegű jegyzetembe. Módszert váltok. Legközelebb történelmi témáról írok, hogy sajtószakmai kommentek érkezzenek hozzá.

miketbeszéltek 2018.12.15. 23:55:31

@Jakab.gipsz: "Remélem érthető."
Érthetö. Azt pedig, hogy 1648 óta is mennyi háború robbant ki -legalább részben- felekezeti okokból, azt inkább hagyjuk... Érdekesebb dolog, hogy egy Hozzád hasonló művelt ember (hány topiclakó hallott arról, hogy "vagyon-é" westfáliai béke) máskor miért szolgálja ki az agyatlan kommunista szintre lebutított kormányzati propagandát....Mert egy dolog az eszetlen EU-s döntésekkel szemben támogatni Orbán Viktort-ezért szavaztam rájuk-egy másik pedig a demagóg népbutítást kiszolgálni...

ételizésítő 2018.12.16. 00:11:15

@miketbeszéltek:
Neked viszont nincsenek ismereteid, csak a nagy arcod.
Ahogy azoknak az barmoknak is, akik a "krisztusi" eredetet gondolják helyesnek.
Hozzátéve azt is, hogy Pázmány azért 500 évvel közelebb volt a szó magyar nyelvben való megjelenéséhez (500 kontra 1000 év) és az akkori, jóval lassabban változó nyelvi környezethez, mint a XX. századi valláskárosult idióták.

"Krisztyán-kirisztyán -keresztyén."
Ez ugyanaz a délibábos nyelvészet, mint amikor a turbómagyarok pár (szerintük) szógyökből igyekeznek bizonygatni a szavak meg persze a nép magyar-sumér-egyéblófasz rokonságát.
Kár, hogy nem állja meg a helyét.
A kr nem szokatlan a magyarban, hogy a kiejtést segítő hangot kellett volna beletoldani. Ahogy az i sem változik e-re, keresztyén a karasztyánból lett volna, lásd még cseléd - család. Nem véletlen, hogy krisztus sem lett kresztus. A hangok mindig valamilyen logika szerint és következetesen (ugyanúgy) változnak az átvételkor, nem egyszer így, másszor úgy, ahogy te gondolod.
Ja, a Χρήστος név kiejtését meg itt hallgathatod meg:
www.youtube.com/watch?v=aEFoWJfDr6I

Ha szerinted ebben van k, akkor menj el sürgősen fülészhez.
Ugyanaz a kemény h, mint a magyar ihlet szóban. Persze nyilván az is ikhlet. Felétek.

miketbeszéltek 2018.12.16. 01:05:10

Persze. Nem annak van nagy arca, aki hülyézés , barmozás és idiótázás nélkül nem képes leírni egy hozzászólást, hanem aki becsmérlő jelző nélkül csak felhívja erre a figyelmedet:-(
És az barom felétek, aki egy szó eredeti jelentéséhez igyekszik ragaszkodni...
És mindenki idióta, aki pld. a kháriszt nem hárisznak ejti.
A kereszténynek pedig igen sok kiejtési változata volt. A görögnek pedig felétek nincsen közük a szláv nyelvekhez....
Ennek pedig semmi köze sincs a turbómagyarokhoz, hanem csaknem 200 éve felekezet-független konszenzus teológia. De ha az hiányzik a lelki boldogságodhoz, azt hülyézheted/barmozhatod/idiótázhatod le akit csak akarsz.....

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.16. 01:14:43

@Jakab.gipsz: nem királyi többes. Tudod, a magyar nyelv bonyolult. Neked szinte felfoghatatlanul. Itt például általános többes. Azaz általánosít. Mi élhetünk a gyanúperrel, mi, mindannyian, akik olvastuk, hallgattuk a híradást.

miketbeszéltek 2018.12.16. 01:28:00

@ételizésítő: Még néhány idióta állítás (hogy jobban tudjál aludni):
-A magyar nyelv kialakulásában jelentős szláv és (főleg egyházi szempontból) erős bizánci hatás is érvényesült.
-A nemzeti nyelv kialakulásában a reformáció jelentős szereppel bírt.
-Pázmány Péter és általában az ellenreformáció szóhasználata jelentősen kötődött a sajátos katolikus teologiához.

smartdrive 2018.12.16. 01:30:24

az Orbán-kormánynak nincs "második embere"

első embere van, meg egy csomó utolsó

smartdrive 2018.12.16. 01:32:47

Ovidius nem volt Krisztus kortársa. Jézus 17 éves volt, amikor Ovidius meghalt, a csajokkal foglalkozott, nem a... hát hogy fogalmazzak, a világ megmentésével, lol

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.16. 01:40:14

@erdelyik: elég buták lehettek azok az erdélyi bencések, ha nem tudtak görögül...A krisztus ugyanis felkentet jelent...nem keresztet...Jézus korábban lett Krisztus, mintahogy megfeszítették. Talán a dolog onnan indul, hogy János megkeresztelte...hupsz, biztos nem feszítette meg..ugye?

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.16. 01:45:57

@ételizésítő: Főleg, mert a krisztus felkentet jelent, etimológiailag a krémhez több köze van, mint a kereszthez.
Nagyon meglepne, ha a latinul, görögül, héberül Bibliát olvasó papság nem tudta volna ezt, amikor keresztény-keresztyén megnevezés mentén determinálták különállásukat...

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.16. 01:49:13

@miketbeszéltek: azért neked is feltenném a kérdést: Pázmány és társai nem ismerték a görög és latin nyelveket?
Mert Krisztusnak ugyan van köze a kereszthez, de a krisztus jelző, jelentése: felkent...

ételizésítő 2018.12.16. 02:52:58

@miketbeszéltek:
A görögnek kb. annyi köze van a szláv nyelvekhez, mint a magyarnak a latinhoz. Onnan vették az írást meg egy csomó jövevényszót.

Ugyan nem tudok görögül, de éltem görög nyelvterületen, lehet, hogy kissé jobban tudom, hogy beszélnek, mint te. Nem kh, hanem kemény h az a hang.

"A magyar nyelv kialakulásában jelentős szláv és (főleg egyházi szempontból) erős bizánci hatás is érvényesült."
A _KI_alakulásában semmi szláv hatás nem volt, az alakulásában (igekötő nélkül) volt, de nem egyházi, hanem mezőgazdálkodási szempontból. Átvettük azokat a szavakat, amik a magyarban addig nem voltak, az itt élő szlávok nyelvében meg igen. De semmi egyéb. Egyházi pláne nem, az mind latin, ami esetleg görög, az is latin formában a latin közvetítőnyelven át.
Sőt, egyes szláv nyelvekre a magyar hatott, pl. ezek a szláv nyelvek (lásd orosz) nem az indoeurópai "birtokol" igével (I have, Ich habe, yo tengo,stb., de nem ja iméju) fejezik ki azt, hogy van valamijük, hanem a "nekem van" (u minyá jeszty), létigei formával, ami a finnugor nyelvekre jellemző (meg talán még egyes uráli nyelvekre, mint a szamojéd, de ebben nem vagyok biztos).

"A nemzeti nyelv kialakulásában a reformáció jelentős szereppel bírt."
Ez konkrétan egetverő faszság. A reformációnak semi szerepe nem volt a nemzeti nyelv (magyar nyelv) _KI_alakulásában, mert az már legalább 2000 évvel a honfoglalás előtt kialakult, de az alakulásában sem volt még akkora szerepe sem, mint a korábban simán csak kereszténységnek nevezett katlicizmusnak.
Te honnan szeded ezeket a baromságaidat?

"Pázmány Péter és általában az ellenreformáció szóhasználata jelentősen kötődött a sajátos katolikus teologiához."
Mihez kötődött volna, te ökör, amikor előtte (Magyarországon) 500 évig nem volt más vallás, a reformáció meg alig pár évtizede indult el akkor NÉMETországban, Magyarországon meg még inkább gyerekcipőben járt?

Oké, hogy csak hülyeségeket tudsz beszélni, de akkor miért érzed ezeket annyira fontosnak közzétenni?
Egyedül vagy, és nem tudsz kivel társalogni, ezért bármekkora hülyeség jut eszedbe, azt kiírod a netre?

ételizésítő 2018.12.16. 02:57:54

@smartdrive:
Jézusnak semmiképp nem lehetett kortársa, mivel Jézus nem élt, pont olyan kitalált személy, mint Csipkerózsika.
Az a röhej, hogy még mindig van egy csomó elmebeteg, aki egy mesealakban hisz.

"az Orbán-kormánynak nincs "második embere"
első embere van, meg egy csomó utolsó "

Én inkább azt mondanám, csupa utolsó embere van. Az első a legutolsó.

erdelyik 2018.12.16. 07:40:42

@ételizésítő: "Mellesleg a szláv nyelvekben is a kereszt = kreszt, míg keresztény = hrisztyianyin, szintén h-val, nem k-val."
Nézzük, néhány mai szláv nyelven a keresztyén szót. Szlovák: kresťan (kresztyán), orosz: Кристиан (krisztian), cseh: křesťan (kresztyán), chrześcijański (ksescsijanszki. (forrás google translate).

erdelyik 2018.12.16. 07:58:52

@ételizésítő: "Mihez kötődött volna, te ökör, amikor előtte (Magyarországon) 500 évig nem volt más vallás, a reformáció meg alig pár évtizede indult el akkor NÉMETországban, Magyarországon meg még inkább gyerekcipőben járt?"
Pázmány 1588-ban lett novicius, innen számíthatjuk egyházi pályáját. Ekkorra Magyarország lakosságának mintegy 80 %-a protestáns (akkor nagyrészt evangélikus, kisebb részt református), Erdély lakosságának többsége is protestáns, többnyire református. A felekezeti arányok a Pázmány és Esterházy Miklós vezette ellenreformáció hatására alakultak át a 17. század második harmadától. De Pázmány idejében a protestantizmus Magyarországon jelentősebb volt a katolicizmusnál.

leponex 2018.12.16. 09:49:24

@Zöldi László: Zöldi Úr,
ha elolvasta a kommenteket, még mindig nem merült fel Önben az a gondolat: talán mégis jobb lett volna az alig leplezett gúnyolódó posztján kifejezni legalább az egyet nem értés szavaival azt, hogy talán mégse kellett volna a békés tüntetőknek azokat a rigmusokat skandálni, amiket Gulyás úr talán némi túlzással a keretyénygyűlölet megnyilvánulásaként értelmezett?
(Ugye milyen megengedő voltam?)
De ha nem, hát nem.

Zöldi László 2018.12.16. 11:20:27

@leponex: Nem merült fel. Ezt a gondolatot Ön erőlteti, mert nem akarja észrevenni, hogy szakmai rovatot írok, nem pedig politikait.

vajdasagi 2018.12.16. 11:27:20

@leponex: Minden tüntetésen vannak szélsőségek. Ezek néha 1-1 TV székház vagy autó felgyújtásához vezetnek. Egsézen ritkán még 1-1 tank is megmozdul (noha az azért már megmosolyogtató részlet). Máskor bábuk fejét rugdossa valaki. Vagy ilyen-olyan rigmusokat skandálnak. Nem ezekben van a lényeg. A nagy többség joggal dühös a vezetők nemzetellenes gaztettei miatt.

wolves84lb 2018.12.16. 13:08:45

@eloi:
"Más kérdés, hogy van-e értelme ennek a tüncikézésnek, egy olyan kérdésben, amely azt szolgálja, hogy pl. a BMW gyár ide települjön és ne Szlovákiába? Tehát, a fő kérdésem az lenne a tüntetőkhöz, hogy mit ajánlanak az ilyen kedvezmények helyett, ahhoz, hogy a cégekért folyó versenyben ne mi maradjunk alul???
Simán múlhat egy-egy alku azon, hogy a szomszédok csak 380 órát ajánlottak, mi meg 400-at...!
Szóval mit tenne, ajánlana egy ilyen nyugati cégekért folyó versenyben az ellenzék? Mert hőbörögni könnyű. Döntéseket hozni élesben meg nem az.
És vajon baloldali cégtulajdonosok muatnak-e példát arra, hogyan kell jobban megfizetni, megbecsülni a munkaerőt???
Ilyesmikről érdemes beszélgetni."

Szóval, azt mondod, a multiknak úgymond be kell nyalni, hogy idejöjjenek, és aztán kivigyék az országból a nagy lóvét? Csak mert eddig ezzel vádoltátok a szocikat...lefeküdtek a multiknak, akik aztán jól kizsákmányolták a szegény dolgozókat. Ez most mitől lesz más? Már azon kívül, hogy most nem a szocik, hanem orbán és családja jár ezzel jól...

leponex 2018.12.16. 15:12:16

@Zöldi László:
Ez ugye komoly, mert viccnek ölég komolytalan lenne:)
Ön szerint tényleg szakmai megközelítés a 'rabszolgatörvény' interpretáció és nem politikai?

DE tegyük fel, Ön komolyan gondolja.
ÉS akkor ebbe nem fér bele egy kis minimális szubjektív állásfoglalás a posztja végére, hogy a köznyilvánosságot talán mégse kellene tovább rongálni olyan rigmusokkal, amik a "református csodagyerek" Gulyás Gergely méltatlankodását is kiváltotta?
PS: Jó, tudom, írta nemrég egyik hozzászólásában; az okos a másikra ( az oktondira, nyilván) hagyja az utolsó szó lehetőségét.

Zöldi László 2018.12.16. 16:12:12

@leponex: Jól értette. Vegye úgy, hogy meg se szólaltam!