Médianapló

Médianapló - Mit jelképez Puzsér döngölt padlója?

2018. december 12. 10:16 - Zöldi László

Egyszer már próbáltam megfejteni a Puzsér-rejtélyt. Most újra nekirugaszkodom, hátha ezúttal sikerül. Az Egyenes beszéd című ATV-műsornak van egy blokkja, amikor a műsorvezető és még két újságíró faggat egy közéleti személyiséget. Tegnap este például Puzsér Róbertet. A tizennyolc percnyi beszélgetésben a kérdezők egyike, Lampé Ágnes csupán a tizenharmadik percben jutott szóhoz. Addig a harsány vendég tízszer ejtette ki száján a „döngölt padló” kifejezést - mint a mélyszegénység, a nyomor metaforáját.

Okosan visszakérdezett persze, hogy a „borsodi-szabolcsi” problematikának mi köze van az ő budapesti főpolgármester-jelöltséghez. Szerintem az a köze, hogy ha egy jelölt a Sétáló Budapest-programmal pályázik, és a kétszavas elképzelésből további részleteket csak tavaszra ígér, akkor valamiről csak kell beszélgetni. Azt pedig aligha érdemes számon kérni a hivatásos kérdezőkön, hogy beleállt a vitába, és percenként említette ama bizonyos döngölt padlót.

Ami számomra mást jelent. Hétéves koromtól a gimnáziumig minden nyarat a nagyanyámnál töltöttünk két unokatestvéremmel együtt. A szüleink dolgoztak, és az iskolai szünetben nem tudtak velünk mit kezdeni. A múlt század húszas éveiben a kalocsai érsek típusházakba telepítette a világháborús hadirokkantakat. Így kerültek nagyanyámék a bácskai Adáról Kalocsára. A ház két szobájában fapadló volt, a konyhában döngölt. A rokkanttelepi családok azonban nem nyomorogtak, konyhájuk inkább a tisztes szegénységet jelképezte. Azóta a döngölt padló jelentésváltozáson ment keresztül, bár Puzsér Róbert szóhasználatában mást, egy ismerős típust fedeztem föl.

A felsőoktatásban szembesültem vele. Levelező hallgató, aki szeretné megérteni a világot. De mert kevés alapkönyvet olvasott, és az általános műveltsége is hiányos, olyan világképet fundál ki magának, amelynek a szókészletét (például a metaforáit) maga találja ki. Igazán kár, hogy amikor átszólnak hozzá egy másik (rendezettebb, csöndesebb, talán egy kicsit unalmas) világból, akkor a szokatlan szavak használatából félreértés, a félreértésekből pedig vita, majd veszekedés kerekedik.

Az a benyomásom, hogy akkor járunk rosszul, ha kiforratlan világképű főpolgármestert választunk, aki polgárpukkasztó okfejtéseivel nehezíti a megértést, és rendhagyó újításaival az életet. Akkor járunk jobban, ha a főpolgármester-jelöltséggel csupán több nyilvánossághoz akar jutni, hogy aztán megmondó-emberként nagyobb befolyásra tehessen szert.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr314473514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2018.12.12. 12:33:27

hahaha, aki tényezőként komolyan veszi ezt az embert, az csak olyan végső elkeseredésében, zuhanórepülés közben Puzsérba kapaszkodó két pártocska, mint az lmp meg a jobbik. Meg is érdemlik.

nick papagiorgo 2018.12.12. 21:10:16

Ez így van.
Úgy értem, Puzsér maga is csak" több nyilvánossághoz akar jutni, hogy aztán megmondó-emberként nagyobb befolyásra tehessen szert", és komolyabban maga sem gondolja hogy főpolgármester lenne. Nagy bajban is lenne, ha véletlenül ez bekövetkezne. Mert hogy ugye programja az nincsen, azon kívül, hogy "sétálgassanak az emberek". De mondjuk egy Ferihegy ügyet (bővítsük a repteret mert Európa egyik legjobbja, vagy szűkítsük, mert a lakókat zavarja a zaj) már nem tudna megoldani, és így kb semmilyen más ügyet se, ami nem kapcsolódik a sétáló-belvároshoz. Márpedig abból van több, ami nem kapcsolódik...

dare 2018.12.13. 00:30:55

Hadd legyek az ördög ügyvédje, mert pont láttam az adást.

"ha egy jelölt a Sétáló Budapest-programmal pályázik, és a kétszavas elképzelésből további részleteket csak tavaszra ígér, akkor valamiről csak kell beszélgetni. "
Igen, sok minden másról is lehet még beszélgetni, de érdekes módon egy olyan ügy kapcsán ment a beszélgetés, amire én speciel egyáltalán nem voltam kíváncsi.
Nem azért, mert a cigánykérdés (ami alatt a cigányok integrációját értem a társadalomba) nem lenne fontos, hanem azért mert egy főpolgármester-jelölttel ne ezzel beszélgessenek már a 18 percből 12 percig.
És akkor is csak azért maradt abba a történet, mert Puzsér megemlítette a prekoncepciót, amit talán ha meg se említ, akkor lehet 15 percig is ez lett volna a téma.
Legközelebb ha hívják majd arról kell értekeznie, hogy egy facebook bejegyzés miatt lehet hogy antiszemita, homofób, perverz, pedofil, hímsoviniszta, kommunista....stb?
Kit érdekel a bulvár, ha minden héten kitalál róla valaki valamit, akkor azt főműsoridőben kell megvitatnia 3 emberrel szemben?
Jó igaz, Tarlósnak is mindenről kellett beszélnie amikor meghívták (CEU-ról pl), de az egy aktuális téma volt, ezért is kérdezték róla (totál feleslegesen persze őt is), ellenben a mostani nyaggatást én tényleg nem tudtam hova tenni.
Döngölt padló ide, mélyszegénység oda, ez főpolgármester-jelöltként nem az ő problémája, ezért teljesen irreleváns nógatni ezzel, ha megválasztják se fog ez a téma a hatáskörébe tartozni.
Vagy attól tartanak a dzsentrifikáció legelkötelezettebb híve?
Akkor arról kérdezék, és ne fussanak le vele ilyen teljesen felesleges köröket.

"Az a benyomásom, hogy akkor járunk rosszul, ha kiforratlan világképű főpolgármestert választunk"
Ezzel én pont fordítva vagyok.
Egy kiforrott világképű egyén már nagyon nehezen győzhető meg bármilyen témában, de akinek nagyobb a merítése a világnézetekből, arra jobban lehet hatni akár észérvekkel, akár gyakorlatias példákkal, és sokkal rugalmasabban tudja kezelni a helyzetet egy olyan fővárosban, ahol aztán tényleg minden megtalálható az alfától az omegáig bezárólag.

Én se támogatom őt nagyon sok kérdésben, sok esetben nekem túl liberális a hozzáállása bizonyos dolgokhoz, de jelen pillantban a Sétáló Budapest program sokkal jobban érdekel, mint bármi más a régebbi nyilatkozataiból.
Akit nem érdekel azt is megértem, nem mindenki tartja ezt olyan hű de fontosnak, de akit érdekelne, azzal ne traktáljanak már ilyen nácizós baromságokat, szorongassák meg az elképzelésében, vagy döngöljék a padlóba a kivitelezhetetlenség miatt, de maradjanak ha lehet a témánál.
Az Lmp bejelentette a támogatását, erre meghívják egy műsorba ilyen dolgokról beszélgetni.
Ennek így tényleg nem sok értelme volt.
(Az meg hogy felkap egy szót és nem bírja letenni, attól még nem lehet megítélni senkinek az alkalmasságát. A félreértés vagy a vita itt egészen más miatt alakult ki)

Zöldi László 2018.12.13. 05:54:52

@dare: Figyelemre méltó álláspont, örülök, hogy megírta.

Daniel Novaki 2018.12.13. 08:35:45

Jól értem, hogy az a cikk mondanivalója, hogy a "Mit jelképez Puzsér döngölt padlója?" kérdésre, az a válasz, hogy Puzsér általános műveltsége hiányos, mert egy olyan metafórát használ, ami 100 éve még a tisztes szegénység jelképe volt?

Zavaró, hogy egyes metafórákat túl sokszor használ, de ebből nem tudom, hogy következik, hogy az általános műveltsége hiányos. Illetve akkor már lehetett volna a cikkben írni pár példát, hogy nem hiányos általános műveltségű emberek milyen metafórákat használnak a nyomorra, szegénységre.

Illetve jobb lenne szerintem a mondandójának a tartalmával vitatkozni, nem a formájával.

moonlight777 2018.12.13. 08:36:36

Blogger, nem értesz tecsemmit, hót butaság és ostobaság amit itt összehordtál...
A jelen közállapotokhoz Puzsér kizárólag hozzátenni tud.... némi fény abban a setétségben, amiről itt te is tanubizonyságot tettél...

nts 2018.12.13. 09:13:21

Azért érzem feleslegesnek ezt a cikket, mert ennek az ATV-s beszélgetésnek nem az volt a célja, hogy a romák helyzetére felhívja a figyelmet, és megoldási javaslatokat adjon a problémákra, hanem hogy jó balliberális szokás szerint rásüssük a náci billogot arra, akivel nem értünk egyet.

Zöldi László 2018.12.13. 09:49:36

@Daniel Novaki: Hogy a mondandójának nincs tartalma, arról a formája árulkodik. Senki sem kötelezte arra, hogy percenként használja a vitatott kifejezést.

MercyPeriod 2018.12.13. 10:31:30

@Zöldi László: Tisztelt Zöldi László Úr! Jól értem, hogy az az Ön álláspontja, hogy a forma elöbbre való a tartalomnál és a forma azért számít jobban, mert a forma árulkodik a tartalomról, tehát ennélfogva több annál?
Ha következetesen végiggondolom a fenti kijelentést, akkor az alábbi következtetés vajon megállja a helyét? ->

- Magyarország jelenlegi kormánya demokratikus (tartalom), mert demokratikus választáson (forma), többségi szavazattal (forma) került hatalomra és a szétválasztott hatalmi ágak(forma) és az ellenzéki sajtó(forma) létezése a bizonyíték arra, hogy az országban továbbra is demokrácia van(tartalom), tehát a hatalmi ellensúlyok müködnek(tartalom).

Az engem körbevevö világon alapuló megfigyelésem engem arra enged következtetni, hogy a forma a megtévesztés eszköze: megtéveszt azzal a percepciómmal kapcsolatban, hogy a tartalommal minden rendben, nem kell a tartalom részleteivel foglalkoznom.

Kérem fejtse ki a véleményét ezzel kapcsolatban, vagy segítsen rámutatni arra, hol tévedek.

Köszönettel,
egy netes kommentelö

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2018.12.13. 11:01:35

Most te egy metaforán akadsz fenn, csak azért, mert egy konkrét esetben nem működött? Akkor "döngölt padló" helyett legyen "bedeszkázott ablak".

Tangooo 2018.12.13. 11:13:34

Puzsérnak az a baja, hogy azt hiszi, hogy az a jó vezető, aki sok jó ötlettel rendelkezik, amit majd a beosztottjai megvalósítanak. Volt már egy ilyen: Gyurcsány szinte naponta tudatta az ország népével a Parlamentben jobbnál jobb ötleteit, aztán egy hét múlva már maga sem emlékezett egyikre sem.

Infamous 2018.12.13. 11:14:59

Puzsérnak egymagában több esze van, mint kétmillió Fidesz- szavazónak együtt.

Zöldi László 2018.12.13. 11:23:05

@MercyPeriod: A tartalom fontosabb, mint a forma, de ha hiányzik, akkor árulkodik a forma. Ha megadja a nevét és a telefonszámát, akkor szívesen kifejtem részletesebben is.