Médianapló

Médianapló - Közérdek fűződik-e a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz?

2018. december 06. 11:29 - Zöldi László

A kormány nem várta meg, hogy az embereivel telerakott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mit szól a nonprofit alapítvány nehezen magyarázható gyarapodásához. Azt sem várta meg, hogy a bizalmi embere által elnökölt Gazdasági Versenyhivatal kifejtse álláspontját a kormány közeli magánmédiumok „önkéntes” felajánlkozásáról. A két hivatal döntése aligha lett volna kétséges, csakhogy szembe kerültek volna a gyakorlatukkal és a hatályos médiatörvény meg az Alaptörvény betűivel.

A Magyar Közlönyből kiderül, hogy „Közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához.”  Nemzetstratégiai jellegűnek kellett nyilvánítani a KESMA rövidítésű alapítványt, mert így egy 2013-as jogszabály szerint mellőzhető a hatósági engedély, hogy a kormányzat döntő befolyást szerezhessen a nyilvánosságban. Fél évszázadot töltöttem a papír alapú sajtóban, és harminc éve foglalkozom a megyei lapokkal. Örülnöm kéne, hogy végre jött egy kormány, amely szűkebb érdeklődési körömet nemcsak megmenti az enyészettől, hanem még össze is rendezi.

Olyan miniszterelnökünk van, aki nem használ okostelefont, és idegenkedik a számítógéptől. Arra noszogatta hát a bizalmi embereit, hogy vásárolják föl a megyei napilapokat. Orbán még ellenfelei szerint is érti a nép gondolkodását, ismeri a szokásait. Élhetünk a gyanúperrel, hogy elképzelését az elavult médiaszemléletén túl a politikai ösztöne is motiválta. Az összehangoltatott megyei sajtó nem nyerte meg ugyan neki az országgyűlési választást, de abban jelentős szerepet játszott, hogy a kormánypártok kétharmados többségre tegyenek szert a parlamentben.

Üzeneteik eljutottak a legeldugottabb faluba is, ahol számítógép csak a polgármesteri hivatalban és néhány értelmiséginél található. Akik pedig okostelefont használnak, ritkán szoktak alternatív hírforrásokat böngészni. Beérték az állami csatornákkal. Nem hitték el minden szavukat, ám a megyei napilap megerősítette az információkat. Ugyebár „megírta az újság”. A megyei lap nem arra kellett, hogy meggyőzze a falvak népét, hanem hogy nyomatékot adjon a rádiós és tévés állami propagandának. A választás óta intézményesült a magánmédiumok összehangolási folyamata. Egy 20 millió forintnyi törzstőkével alapított cégbe vitték be 30 milliárd forintra értékelt vagyonukat. Milyen jó tudni, hogy ehhez közérdek fűződött.     

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3614443532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.12.07. 10:19:47

Hazugság a javából. Mégcsak nem is nagyon agyaltak azon mi legyen az indok... :/

dont be such a jew 2018.12.07. 17:10:44

"Akik pedig okostelefont használnak, ritkán szoktak alternatív hírforrásokat böngészni. Beérték az állami csatornákkal. "

Nyilvan, bazeg.

A lakossagnak kellene a lipsi ertelmisegi fuggetlen szakertok alhirgyaraihoz igazodni.

felső határ nincs 2018.12.07. 17:17:58

nem akarnek unnepronto lenni, de

a korabbi agyonveresek utan a fidesz 2018ban megjobban agyonverte az ellenzeket, most per pillanat meg meg a tavaszinal is jobban agyonverne

minden tarsadalmi csoportban, korosztalyban, jovedelmi osztalyban

szerinted Orbannak nincs okostelefonja, es komolyan el is hiszed amekkora baromallat vagy

N. Barbie 2018.12.07. 17:47:13

@felső határ nincs: Na megegy fidesznyik, amelyik veri a mellet, hogy egy feldiktaturaban a diktator megint behuzta a gyozelmet, "oriasi meglepetesre".
Mintha azon oromkodnel, hogy ez a Kadar Jani akkora politikus zseni, hogy mar megint gyozott...

"minden tarsadalmi csoportban, korosztalyban, jovedelmi osztalyban"
Ezt mondjuk nem tudom honnan veszed, ami errol szolo kimutatasokat en lattam, abban az volt, hogy a valasztast a fidesznek elsosorban a videki, tanulatlan reteg nyerte meg. Magyarul a kicsit butacska, igy konnyen befolyasolhato, a propagandat zokszo nelkul befogado reteg.

Zöldi László 2018.12.07. 17:56:04

@dont be such a jew: Kérem, olvasson figyelmesebben! Az idézet előtti mondatban eldugott falvakban élőkről van szó.

nu pagagyí 2018.12.07. 19:41:08

Az alapítvány fő feladata a remittenda kezelése lesz.

nu pagagyí 2018.12.07. 20:00:58

Azért kíváncsi lennék mit keresnek például rádiók és tévék a" print média kultúra" megőrzésére hivatott alapitvány kebelébe. Kinyomtatják majd a két zeneszám közti jópofizást?

A közérdekről, félek, most hallottunk utoljára. Fideszes módi szerint az alapítvány minden intézkedése, pénzosztási adata titkosított lesz a köz számára.

nick papagiorgo 2018.12.07. 21:48:53

Minden tiszteletem mellett, nem igazán írnék ilyeneket, hogy "Orbán médiaszemlélete elavult", amikor
1. Ön is elismeri,hogy ez a média nagyon sokat segített a választás megnyerésében
2. azt Önis tudja (beszélgettünk erről), hogy az ellenzéknek en bloc egyáltalán semmilyen médiastratégiája nincsen, mindenüket eladták, feladták és ez még most is folyik
3. még Ön is örül, hogy szűkebb érdeklődési körét Orbán úgymond megmenti, mert a többi ugye el fog halni

Nem tudom, számomra ez nem annyira "elavult" médiaszemlélet. Itt tenném fel a kérdést, hogy akkor mi lenne a "modern" médiaszemlélet, ugyebár :)

Orbán a 2002-es bukása után azzal szembesült, hogy semmilyen médiája nincsen. Medggyessy meg is mondta neki, hogy ha akar magának, csináljon magának. Felismerte a folyamat lényegét, és ezt meg is tette, most is ezen dolgozik, építkezik, megszerez, míg a többiek leépítenek, eladnak. Abszolút nem Orbán s..ét akarnám nyalni, de a politikai porond résztvevői közül pont őrá nem mondanám, hogy "elavult médiastratégiával rendelkezik".

Zöldi László 2018.12.07. 21:57:57

@nick papagiorgo: Köszönöm kérdéseit. 1. Azért elavult Orbán médiaszemlélete, mert a papír alapú sajtót politikai számításból előnyben részesíti. 2. Modern médiaszemlélet nincs, csak korszerű, amely a sokoldalú tájékoztatáson alapszik. 3. Az ellenzéknek nincs médiaszemlélete, megrekedt a sajtótájékoztatónál. 4. Nem örülök, hogy Orbán "megmenti" a szűkebb érdeklődési körömet. Sajnálom, hogy Önnél ezúttal nem jött be az iróniám, bizonyára az én hibámból.

nick papagiorgo 2018.12.07. 22:20:49

@Zöldi László: bejött. Azért annyira már ismerjük egymást.

Nézze, az kell látni , hogy - már megint magamat ismételgetem - hogy lehet azt mondani, hogy pl. Orbán méédiapolitikája mennyire elavult, de lássuk be, hogy neki legalább van. Ez elmondható kb minden egyébre, a külpolitikára, gazdaságpolitikára, stb. stb. Ezek az ellenzéknek nincsenek, vagy "hülyeségek", csapongó gondolatok (nem állnak össze koherens egésszé), semmi több.

Azt már leszűrtem magamban, hogy a társadalom egésze jobban értékeli, ha van valami, de az "szar", mintha valami egyáltalán nincs, vagy hülyeség. Ezért szavaznak Orbánra. Amíg ez nem változik (az ellenzék oldaláról) addig semmi sem fog változni (mert miért változna). Ez ilyen egyszerű.

Vissza a médiára, a papír alapú médiát előnyben részesíti, de ezzel nyer is. Az ellenzék a facebookon szervezkedik, meg úgy általában nagyon szereti az internet alapú dolgokat, de elér ezzel valamit? Én nem úgy látom. Én úgy látom, hogy (lehet, hogy ez a társadalom hibája is, még nem eléggé "fejlett") Orbán "elavult" startégiája sokkal sikeresebb, mint mondjuk a Momentum "fejlett" internet-alapú gondolkodása. És akkor elérkeztünk oda, hogy mi a fontos, vagy sikeres, vagy hatékony. Islandlwanánál a lándzsás zuluk megverték a puskával felfegyverzett angolokat, egész egyszerűen azért, mert annyian voltak, hogy az angoloknak nem volt elég golyója/nem tudtak elég gyorsan újratölteni. Azért ezt se felejtsük el.

Zöldi László 2018.12.07. 22:25:59

@nick papagiorgo: Jó a lándzsás hasonlat, ez Orbán sikerének titka. De most nem a politikai hatékonyságáról vitatkozunk, hanem a médiapolitikájáról.