Médianapló

Médianapló - Piacvezető újság-e a Népszava?

2018. december 05. 10:52 - Zöldi László

Az áremelési közleményben olvasható egy elgondolkoztató mondat, miszerint a Népszava „piacvezető” a politikai újságok mezőnyében. E kijelentésben van igazság. A napilapok közül megszűnt a Népszabadság és a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és a Magyar Idők pedig évek óta nem auditáltatja magát. Az idegen szó azt jelenti, hogy egy független szervezet szakértője bármikor bemehet a nyomdába, és megszámolhatja a kinyomtatott példányokat.

Egyedül a Népszava veszi magának a bátorságot, hogy vállalja a hitelesítést. A mögöttünk hagyott negyedévben naponta 21 ezer példány fogyott el belőle. A szakértők ennél jóval kevesebbre, néhány ezerre becsülik a másik két politikai újság példányszámát. Ha a 21 ezret beszorozzuk a szokásos 3,6-del, akkor 75 ezer olvasó jön ki. Ehhez kéne adni a Népszava online olvasottságát is, ami magányos foglalatosság, ezért a szorzó egy. Aligha tévedek, ha azt feltételezem, hogy a patinás napilapot körülbelül százezren olvassák. Az olvasottság szempontjából azonban csak a középmezőnyben foglal helyet, a legfrissebb adatok alapján a tizedik helyre tehető.

Itt van például a győri Kisalföld. A hajdani százezer példányból még mindig maradt több mint ötvenezer, ami ugyebár 180 ezer olvasót jelent. S bár üzleti titoknak számítanak  a online kiadás adatai, a vidéki napilap teljes olvasottsága 200 ezer körüli. Csakhogy a Kisalföld egyelőre nem tekinthető politikai újságnak. Családi jelleget örökölt, és ezen Andy Vajna, a pillanatnyi tulajdonos sem változtatott. Közli a Magyar Távirati Iroda híreit, közöl kormánypárti jegyzeteket is, volt azonban annyi üzleti érzéke, hogy győri és szegedi újságjait megóvta a direkt politikai vonalvezetéstől. Ez a tragikai vétsége.

Ezzel magyarázható, hogy a derék amerikai-magyar üzletember „önként” ajánlotta föl napilapjait a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. A nonprofit alapítvány rutinos vagyonkezelője, Liszkay Gábor bizonyára ráncba szedi majd a rakoncátlankodó megyei újságokat (mind a tizennyolcat). Nem lepődnék meg, ha hamarosan elveszítenék maradék családi jellegüket is, és átalakulnának politikai lappá. Ha a csökkenő példányszám miatt érdemes lesz még 3,6-del szorozni, hogy megkapjuk a kinyomtatott újságok olvasottságát, és ha az online változatról is sikerül majd információkat szerezni, akkor a Népszava elveszítheti piacvezető szerepét a politikai napilapok mezőnyében.

Már amennyiben lehet még Magyarországon sajtópiacról beszélni.                   

29 komment
süti beállítások módosítása