Médianapló

Médianapló - Növelik-e a kormány zsarolási potenciálját a nyomdák?

2018. december 04. 11:39 - Zöldi László

Volt egy mondat a Népszava helyzetéről írott bejegyzésemben, amelynek igazságtartalmát ketten is firtatták. Így hangzott: „A kormány zsarolási potenciálját növeli, hogy duplájára emelheti a nyomdai előállítás költségeit.” Az egyik álneves kommentelővel nem álltam szóba, mert f@szt és sz@rt is szőtt a kérdésébe, a másik azonban kulturáltan fogalmazott. Neki röviden válaszoltam, mindazonáltal a téma többet érdemel, akár egy bejegyzést is.

A Népszavát a Mediaworks egyik nyomdája állítja elő. Mészáros Lőrinc ama cége, amely épp fölajánlotta portfólióját a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak, az újdonsült kormányzati gigaholdingnak. Az egyik portál össze is számolta az „önkéntes” fölajánlásokat, és 30 milliárd 611 millió forintnyi jött ki, ebből a Mediaworksé 9 milliárd 890 millió. Az Inform Médiánál 10 milliárd 410 milliót láttam, a Lapcomnál 6 milliárd 160 milliót. Fel is ötlött, hogy ennyit aligha érnek a megyei lapok.

A tévedés kockázatát vállalva föltételezem, hogy az árban benne foglaltatik a legértékesebb vagyonelem: a nyomda is. A lapkiadó cégek üzleti titokként kezelik ugyan az előállítás költségeit, de nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az ingyen kapott vagyontárgyak közé tartozik a Mediaworks budapesti, veszprémi, pécsi és kecskeméti nyomdája, valamint az Inform Média debreceni és a Lapcom szegedi meg győri nyomdája. Külön-külön is milliárdokat érnek. Hamarosan eldől, hogy ha egy kézbe kerülnek, vajon szükség lesz-é mindegyikre. Hadd érzékeltessen egy példával a faramuci helyzetet.

A tatabányai újságot helyben nyomtatták, majd átkerült a komáromi nyomdába. Amikor pedig a német Springer korszerűsítette kecskeméti nyomdáját, a tatabányai újság nyomtatását a „hírős” városi nyomdászokra bízta. 150 kilométernyiről szállították a napilapot Komárom megyébe, annak minden logisztikai és közlekedési hátrányával. Most, hogy az új tulajdonos, Mészáros Lőrinc fölajánlotta média-portfólióját a KESMA rövídítésű kormányzati alapítványnak, logikus, hogy a tatabányai újságot a közelebbi győri nyomdában volna érdemes előállítani. Amely akkor is ugyanilyen közel volt Tatabányához, csak éppen egy másik céghez, az angol, majd amerikai Lapcomhoz tartozott.

Azt felelem tehát a kulturáltan érdeklődő hozzászólónak, hogy bizonyára lesz olyan nyomda, amelyik veszít a piaci értékéből. De olyan is, amelyik értékesebbnek bizonyul korábbi önmagánál. A kormányzat zsarolási potenciálja pedig megnövekszik.        

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214427526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.12.04. 13:46:09

A gengszterváltásnál a nyomdákat, kiadókat, újságokat, magazinokat ellopta, vagy a külföldiek kezére játszotta az utódpárt és a hatalomátmentő gazdasági "elitje".
Eltelt 25 év és kiderült, hogy képtelenek a lopott holmit nem, hogy gyarapítani, de még gazdaásgosan működtetni is.
Azt a keveset, ami 25 év után még megmaradt, elkótyavetyélték.

Ma pedig ajvékolnak a "sajtószabadságért".

A sajtó (a média) szabad.
Annyira szabad, amennyire a tulajdonosai szabadságot adnak neki.

Szabad újságot, TV-t, internetes felületet alapítani, működtetni, árulni zöldi.
Neked is.
A gazdáidnak is.
A nyomdák piacán is szabad a vásár: lehet épületet építeni, gépeket, szakembereket, festéket, papírt vásárolni és nyomtatni, amit csak akarnak.
Nincs állami cenzúra, csak a ballibbant blogok százain, a facebookon, youtubeon és a googleon.
De ez ellen senki nem tiltakozik az onnan kitakarított nemzetieken, jobbereken, keresztényeken kívül, beleértve téged is, aki ma is aktívan cenzorkodik.

A szent kettősmércétek ma még működik.
Remélem nem sokáig.